VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Victor Chirilă, ambasador: Ideea de apropiere de România a mers în paralel cu ideea de integrare europeană și același lucru este actual și în prezent

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează, vorbim cu Excelența Sa, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în România, Victor Chirilă. Mulțumim mult că ați dat curs invitației noastre să reveniți la Vocea Basarabiei!

Victor Chirilă: Întotdeauna revin cu mare plăcere!

Vocea Basarabiei: Republica Moldova va împlini pe 27 august 32 de ani de la proclamarea independenței de Uniunea Sovietică, aniversarea vine într-un context tensionat de agresiunea rusă din Ucraina, România a fost prima țară care a recunoscut independența Republicii Moldova, unii spun că Bucureștiul ar fi greșit, alții spun că ar fi procedat tocmai corect. Dvs., cu o experiență bogată de diplomat, ce ne spuneți?

Victor Chirilă: Eu cred că România a luat o decizie corectă în contextul respectiv. Evident, unii își doreau Unirea, dar cred că la acel moment nu erau întrunite toate condițiile pentru o astfel de decizie importantă pentru România, dar și pentru Republica Moldova, cetățenii nu erau pregătiți, contextul internațional, evident, nu era în favoarea noastră, cei mai importanți parteneri actuali ai Republicii Moldova nu încurajau astfel de decizii, printre acești parteneri importanți se numără și Statele Unite ale Americii.

Vocea Basarabiei: Ca peste ani să se spună că s-au deschis arhivele și s-a găsit un document, și documentul spune că ar fi fost posibilă Unirea Republicii Moldova cu România?

Victor Chirilă: Bine, deocamdată sunt doar niște discuții, nu am văzut acest document, dar știm foarte bine despre discuțiile pe care la momentul respectiv clasa noastră politică și diplomația le aveau, inclusiv cu Statele Unite ale Americii, care ne încurajau într-o cu totul altă direcție.

Vocea Basarabiei: Inclusiv la Almatî ca Republica Moldova să rămână parte a CSI?

Victor Chirilă: Să rămână în CSI, evident, să fie parte a Comunității Statelor Independente. Deci, nici nu încurajau astfel de decizii, dar o astfel de decizie fără a avea un suport internațional și, având în vedere că societatea în Republica Moldova nu era pregătită la acel moment, și nici în condițiile actuale nu toată societatea susține o astfel de decizie, s-a luat cred că decizia corespunzătoare la acel moment, ne place sau nu ne place.

Ideea integrării europene este mai realistă ca niciodată, trebuie să recunoaștem că contextul acesta deloc ușor pentru Republica Moldova, foarte delicat, foarte complex, foarte periculos, pe lângă efectele negative, în special economice și sociale, ne-a adus și oportunități politice pe care clasa noastră politică actuală a știut să le fructifice împreună cu societatea care o susține și astăzi suntem stat candidat la aderare la Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: Dle ambasador, dar totuși subiectul acesta a fost mereu în actualitate, unii politicieni au câștigat capital politic, pentru că au avut un segment al electorilor care au votat pentru acest ideal și pentru acei politicieni, unii mai cred că s-ar fi făcut și mulți bani, speculând cu această idee că „eu promovez Unirea”.

Victor Chirilă: Unii politicieni, care ne-au dezamăgit, știm foarte bine că și-au făcut capital politic și au făcut și capital financiar. Evident, nu voi numi aici numele, îi cunoaștem cu toții, pentru că a fost o dezamăgire a noastră, a tuturor, pentru că am investit în ei anumite speranțe, și cred că au speculat, au exploatat în propriile interese, și nu doar în propriile interese, dar și în interesele altor state această idee a Unirii noastre cu România, o idee, un ideal firesc pentru Republica Moldova, pentru cetățenii din Republica Moldova, dar iată că au speculat, ne-au manipulat și, în sfârșit, am ajuns unde suntem astăzi.

Vocea Basarabiei: Pe moment, dacă ar fi să spunem clar, perspectiva integrării europene e cea mai realistă sau totuși să se mai insiste pe această idee că Unirea ar putea să aducă mai repede Republica Moldova în UE?

Victor Chirilă: Ideea integrării europene este mai realistă ca niciodată, trebuie să recunoaștem că contextul acesta deloc ușor pentru Republica Moldova, foarte delicat, foarte complex, foarte periculos, pe lângă efectele negative, în special economice și sociale, ne-a adus și oportunități politice pe care clasa noastră politică actuală a știut să le fructifice împreună cu societatea care o susține și astăzi suntem stat candidat la aderare la Uniunea Europeană. Așteptăm în toamnă, evident că cu eforturile noastre, să obținem decizia Uniunii Europene de a demara negocierile și cred că acea decizie ne va duce nu în pragul aderării la Uniunea Europeană, dar pe pragul Uniunii Europene, următorul pas va trebui să-l trecem acest prag, va fi inițierea negocierilor de aderare și cred că vom face acest lucru, dar ideea de la bunele începuturi ale statului independent Republica Moldova, ideea de apropiere de România a mers în paralel cu ideea de integrare europeană, de apropierea de reintegrare în Europa. Și același lucru este actual și în prezent, și forța motrice a integrării europene au fost acele mișcări, acele partide politice care au promovat și ideea de apropiere de România, inclusiv de Unire cu România, trebuie să recunoaștem acest lucru, aceste două idei au mers mereu în paralel.

Vocea Basarabiei: Dar ați spus de câteva ori că societatea trebuie pregătită sau societatea nu era pregătită nici atunci, la începuturi, nici astăzi?

Victor Chirilă: Sigur, mental nu era pregătită, trebuie să recunoaștem acest lucru, o bună parte, deși foarte mulți dintre noi optam pentru limba română, pentru idealurile române, pentru apropierea cu România, mulți dintre noi erau refractari  ideii de Unire cu România. Astăzi vedem că în jur de 30%, uneori chiar și mai mult, în funcție de contextul extern și intern, ar opta pentru ideea de Unire, vedem că acest ideal este viu, tot o bună parte a societății crede, deci trebuie să-l valorificăm pe deplin, să-l valorificăm în sensul apropierii de România, în sensul apropierii de Uniunea Europeană, de integrare în Uniunea Europeană. Bine, la momentul actual nu sunt eu cel care să facă pronosticuri, dar pe măsura evoluției interne și externe, evoluției Republicii Moldova ca stat, inclusiv în interiorul Uniunii Europene, inclusiv în momentul în care noi vom avea o piață economică unică și cu România, și cu Uniunea Europeană, cetățenii ar putea să ia cu totul alte decizii politice, mentalitățile se vor schimba, opțiunile politice se vor schimba, deci nu putem spune ceea ce va fi în viitor, dar ceea ce este clar pentru mine și ca istoric de educație, dar și ca diplomat, și ca cetățean al Republicii Moldova este că ideea Unirii nu a murit pe timpul Uniunii Sovietice, în ciuda tuturor dificultăților și tuturor presiunilor care au fost și există în continuare și este un fapt dat de care trebuie să ținem cont. Cum va evolua această idee, cum va fi fructificată, cum va fi materializată – este o opțiune deschisă pentru cetățenii noștri.

Mă bucur să constat că tot mai mulți tineri din Republica Moldova sunt angajați în instituțiile naționale ale României, îi găsesc, îi întâlnesc peste tot – în parlament, agenții naționale, ministere, inclusiv la Ministerul Afacerilor Externe anul acesta au fost angajați câțiva tineri din Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Și totuși, de aproape 32 de ani continuă să crească numărul celor care vor să redobândească cetățenia României. Astăzi e clar numărul celor care au deja pașaportul României?

Victor Chirilă: Sunt mai mult de un milion și jumătate de cetățeni de-ai Republicii Moldova, nu avem un număr oficial exact, nici autoritățile din România nu pot să ni-l ofere. Dar da, numărul acesta crește în fiecare an și este o opțiune benefică pentru cetățenii noștri care doresc să se integreze mai repede decât statul lor în Uniunea Europeană, doresc să fructifice acele oportunități pe care le oferă libertățile Uniunii Europene, și o fac. Tinerii vor să studieze în universitățile europene la prețurile din statele membre ale Uniunii Europene, cei mai în vârstă vor să muncească, inclusiv tinerii care absolvă acele universități vor să se angajeze în instituții internaționale sau naționale din statele respective și reușesc cu brio. Mă bucur să constat că tot mai mulți tineri din Republica Moldova sunt angajați în instituțiile naționale ale României, îi găsesc, îi întâlnesc peste tot – în parlament, agenții naționale, ministere, inclusiv la Ministerul Afacerilor Externe anul acesta au fost angajați câțiva tineri din Republica Moldova. Ei sunt peste tot, este, cred eu, o valoare inestimabilă și pentru noi, pentru că la un moment dat am putea să apelăm și la ei să vină acasă, să ne ajute cu experiența pe care o acumulează în aceste instituții din România.

Vocea Basarabiei: Dar, apropo, despre cetățenia României, deseori aud o observație din partea cetățenilor Republicii Moldova că și din UTA Găgăuzia foarte mulți au obținut cetățenia României, că și din stânga Nistrului sunt mulți care au intrat în posesia acestui pașaport al României, asta despre ce vorbește?

Victor Chirilă: Că idealurile Uniunii Europene sunt tot mai atractive pentru cetățenii noștri, că România devine un partener credibil nu doar pentru cetățenii de origine română din Republica Moldova, dar și pentru minoritățile noastre, deci devine un stat în care inclusiv minoritățile au încredere. Bine, acest lucru se datorează și implicării tot mai active și constructive a României în dezvoltarea Republicii Moldova, în susținerea Republicii Moldova, de a face față acelor provocări care au apărut în urma acestui conflict, acestui război din Ucraina, și nu doar, inclusiv contribuția pe care România a adus-o în timpul pandemiei, ajutorul pe care România ni l-a acordat în timpul pandemiei a fost evident pentru toată lumea, au beneficiat nu doar românii și moldovenii din Republica Moldova, au beneficiat transnistrenii, cetățenii noștri din Transnistria, au beneficiat cetățenii noștri din Găgăuzia, ruși, ucraineni, bulgari, găgăuzi, toți au beneficiat de acest lucru și această realitate nu poate fi negată, nu poate fi ignorată. România, într-adevăr, a devenit un partener de dezvoltare strategic pentru Republica Moldova, un partener care contribuie la bunăstarea cetățenilor noștri, la sănătatea lor, contribuie la îmbunătățirea condițiilor în domeniul educației, în domeniul economic, în domeniul securității energetice.

Vocea Basarabiei: O să discutăm despre toate aceste domenii, unde cooperarea acum este una mai intensă în comparație cu alte perioade de pe parcursul independenței, dar pentru că am avut politicieni aici, pe platoul Vocii Basarabiei, și ei spuneau: „Da, am pașaport românesc, dar l-am luat doar din considerentul că el oferă mai multe oportunități” și unul chiar a spus cu text deschis că pentru el nu e idealul Unirii cel mai important…

Victor Chirilă: Știți, pentru el – nu, pentru copiii dânsului s-ar putea să devină aceste idealuri foarte importante, pentru că aceste idealuri sunt înțelese mai bine în momentul în care locuiești în acel mediu, înveți la universitățile din România, beneficiezi de privilegiile pe care ți le oferă cetățenia română, totul se schimbă. Deci, nu aș trage concluzii în urma unor astfel de declarații ale unor politicieni sau persoane singulare. Cetățenii, în cele din urmă, constată că fără pașaportul românesc probabil că starea lor economică ar fi mult mai proastă decât este, trebuie să spun că datorită pașaportului românesc starea lor s-a îmbunătățit foarte mult, au oportunități de a călători, au oportunități de a lucra în străinătate, au oportunități de a beneficia de asistența medicală din România, s-au adresat mai mulți cetățeni și într-o stare foarte delicată de sănătate și, datorită faptului că au avut această cetățenie a României, au beneficiat de asistența medicală a României.

Vocea Basarabiei: Și eu acum discut cu unii cetățeni care îmi spun că trec Prutul, ajung la Iași, și merg acolo la specialiști în domeniul sănătății.

Victor Chirilă: Și trebuie să recunoaștem că specialiștii care sunt, inclusiv ai noștri care lucrează în sistemul medical din România, sunt foarte buni și, evident, serviciile, trebuie să recunoaștem, în unele privințe sunt mai bune decât la noi, inclusiv operații chirurgicale care nu se realizează în Republica Moldova, se realizează în România, și cetățenii noștri beneficiază de aceste servicii datorită pașaportului pe care îl au, datorită cetățeniei României.

Șansa acestei guvernări este că nu avem la guvernare partide așa cum au fost în perioada guvernărilor europene din 2010-2014, când acele partide aveau în raport cu România o concurență, o concurență politică care nu era sănătoasă deloc.

Vocea Basarabiei: Dar faptul că există încă politicieni care nu vorbesc doar în termeni buni despre o relație frățească dintre Chișinău și București, asta cumva afectează această cooperare bilaterală, pentru că ne amintim și cazul din parlament, când inclusiv a fost ruptă harta României Mari?

Victor Chirilă: Mereu vor fi, dar nu afectează, pentru că avem o clasă politică, o majoritate politică în parlament și un guvern care are o agendă clară, nu are o agendă duplicitară Republica Moldova în raport cu România. Lucrul acesta este apreciat la București și șansa acestei guvernări este că nu avem la guvernare partide așa cum au fost în perioada guvernărilor europene din 2010-2014, când acele partide aveau în raport cu România o concurență, o concurență politică care nu era sănătoasă deloc.

Vocea Basarabiei: În ce sens?

Victor Chirilă: Bine, concurență pentru accesul la resursele financiare pe care le oferea România pentru o disponibilitate politică în favoarea unui partid din partea unor instituții-cheie din România, acest lucru nu există acum, există o sincronie, o armonie, există un mesaj unic și acest lucru este esențial în relația cu România.

Vocea Basarabiei: Vă face ușoară viața diplomatică?

Victor Chirilă: Este ușoară viața pentru mine și pentru ambasada noastră la București, dar face viața ușoară și pentru instituțiile noastre care colaborează acum direct cu instituțiile de resort din România. Și eu apreciez foarte mult acest lucru și constat că dacă nu am fi avut o astfel de armonie, o astfel de unitate de mesaje și de viziuni la Chișinău, cred că nu am fi realizat multe din lucrurile care au fost reușite pe parcursul ultimilor doi ani.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.