VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VB la Zubrești: Președinta Sandu ne dă cea mai mare speranță. Se luptă cu corupția și vrea să ne scoată la lumină, să fim în rând cu lumea civilizată

Kremlinul face planuri de strangulare a Republicii Moldova”, este declarația pe care a făcut-o președintele ucrainean Volodimir Zelenski în deschiderea Conferinței de securitate de la München, Germania. Liderul de la Kiev a mai făcut declarații cu privire la riscurile de securitate a Republicii Moldova și de la tribuna Consiliului European săptămâna trecută. El a vorbit atunci despre interceptarea unui plan al serviciilor secrete ruse de destabilizare a Republicii Moldova. Ulterior, aceste informații au fost confirmate de serviciile de la Chișinău și de președinta Maia Sandu, care a denunțat planul Federației Ruse de organizare a unei lovituri de stat și schimbarea puterii în perioada următoare. În acest sens, demisia guvernului de la Chișinău și numirea unui nou premier a fost văzută drept o schimbare strategică, dictată de amenințările securității Republicii Moldova. Despre îngrijorări și speranțe vorbim la acest sfârșit de săptămână.

Maria Manoli, primarul comunei Zubrești, Strășeni

Ne dorim o țară cu cetățeni prosperi, cu instituții puternice și transparente, cu mediul de afaceri competitiv, pentru care relația cu statul este un accelerator, și nu o serie de obstacole, vrem să trăim într-o lume sigură în care tratatele internaționale sunt respectate, în care problemele dintre țări se rezolvă prin dialog, în care există respect față de statele mici, vrem să fim membri deplini ai Uniunii Europene, se arată în programul de activitate al guvernului Recean. Ce așteptări are omul de la firul ierbii de la noul premier și cabinetul său de miniștri, cum se trăiește la țară și în țară – sunt unele din întrebările pe care Vocea Basarabiei le-a adresat sătenilor din Zubrești, o localitate din raionul Strășeni.

– Bună ziua și bine ați venit la noi în sat! Ca locuitor al satului Zubrești, părerea mea este că trăim bine. Avem o primară care, slavă Domnului, este o gospodină adevărată, care se străduie pentru sat și de când a venit ea la conducere satul nostru prosperă. S-au făcut drumurile cât de cât, avem iluminat stradal, ceea ce e foarte bine mai ales pentru persoanele care circulă dimineața, ducându-se foarte dimineață la muncă.

Vocea Basarabiei: Totuși, vedem foarte multe case abandonate, asta înseamnă că fenomenul migrației a pătruns și aici, în localitatea dvs. Credeți că din cei plecați vor reveni sau vor continua să mai plece și din cei care au rămas aici la țară?

– Eu am prieteni peste hotare și câte o dată în an merg la ei. Italia, Germania, de exemplu, am vizitat și vreau să vă spun că nu m-au convins să rămân acolo. Pentru mine, țara mea e o țară frumoasă, mai ales satul mi-l iubesc, e un plai natal în care am crescut, în care îmi sunt părinții, îmi sunt surorile, îmi sunt rudele, îmi sunt colegii.

Mihai Galușca, locuitor din comuna Zubrești, Strășeni

Vocea Basarabiei: Câți ani trebuie să treacă, ca să ajungă satul Zubrești la nivelul standardelor de acolo, din localitățile în care ați fost dvs.?

– Cu așa primară pe care o avem noi în ziua de astăzi, știu precis că satul nostru va ajunge acolo unde sunt țările europene.

Vocea Basarabiei: De la noul guvern ce așteptări aveți?

– Pot să spun numai atât: aștept de la Dumnezeu să ne dea sănătate, în primul rând, la toți și pace în țară și noului guvern – succese foarte mari.

Vocea Basarabiei: Ce trebuie să facă, în primul rând, cei care și-au asumat guvernarea?

– Persoanele care și-au asumat această responsabilitate sunt conștiente de ce și-au asumat și ca fiecărui om le trebuie timp și răbdare, și susținere din partea oamenilor.

Vocea Basarabiei: Spuneți primele două probleme, de exemplu, care trebuie urgent soluționate.

– Sunt foarte multe probleme care ar trebui soluționate la noi în țară, pentru că s-a format o situație și nu sunt ei vinovați de situația care s-a format la noi în țară, asta, în primul rând, trebuie să înțeleagă lumea.

La momentul de față ceea ce cred că își dorește fiecare cetățean e să poată menține pacea să fie la noi în țară, să nu ajungem cum a ajuns țara vecină și, în al doilea rând, să putem face față scumpirilor. Și nu e problema guvernării, fiindcă sunt scumpiri în toată lumea, nu numai la noi.

Asta, ca să poată lumea face față scumpirilor și cred că încetul cu încetul se vor rezolva toate.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, suntem în vizită aici, la Zubrești, Strășeni, și discutăm cu localnicii despre perspectiva satului și statului. Cum vedeți dvs. viitorul?

– Viitorul numai în unirea cu Europa, alt viitor nu avem.

Vocea Basarabiei: Dar e ușoară această cale?

– Nu e ușoară, trebuie să așteptăm ani, 10, 20 de ani, ca să fim la nivelul lor, ca să putem să ne unim.

Vocea Basarabiei: Și în acești 20 de ani, ce trebuie de făcut aici pe interior?

– Să ajutăm guvernarea, să ajutăm țara, să votăm ceea ce trebuie de votat, nu să votăm cu 200 de lei sau cu cât acolo, să dormim în palătce (corturi), pentru viitorul cuiva care să ne ducă de cap, niște politicieni care trag țara înapoi, deci cum am fost cu Rusia.

Vocea Basarabiei: Dar e ușor astăzi să știi în cine să ai încredere și cui să-i dai votul?

– E tare greu. Eu am încredere numai în Partidul Acțiune și Solidaritate și totul de depinde de guvernare, cum o să conducă mai departe.

Vocea Basarabiei: De la dl Recean ce așteptări aveți?

– De la dl Recean aștept cu Transnistria să se clarifice odată și odată și să facă reformă în justiție, dacă nu-i reformă în justiție, la noi nu se primește nimic.

Deci, de justiție depinde totul, dacă-i coruptă, atunci și alegerile tot vor fi corupte.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. cum credeți că e posibil să se facă această curățenie în domeniul justiției?

– Această curățenie în justiție se va face numai prin unirea oamenilor. Să fie onești și care au învățat, nu care au învățat numai pe note 2 și pe 3 și au devenit procurori și judecători. L-au slujit pe Plahotniuc și pe alții îi slujesc, și acum slujesc, nu s-a terminat nimic, nu s-a schimbat nimic, numai s-a schimbat, cum s-ar spune în limba rusă, „șilo na mîlo”, dar nu s-a făcut nimic, n-am văzut niciun proces dus până la finalitate. „Uitați-vă, i-am dat 20 de ani de pușcărie, pentru că a furat atâta”, dar nu s-a făcut nimic.

Vocea Basarabiei: Dvs. ați spus că problema transnistreană trebuie să fie soluționată, justiția să fie reformată, dar acum e criza energetică, care dă mari bătăi de cap cetățenilor și autorităților. Cum poate fi rezolvată această problemă?

– Eu cred că această problemă poate fi rezolvată numai atunci când va fi linia trasă de la Vulcănești până la Chișinău și de la Ungheni până la Bălți. Având aceste două linii mari de tensiune înaltă de lumină, atunci vom scăpa, dar eu nu văd, tot spun, mută actele de pe o masă pe alta, dar nu văd să pornească linia. Vasăzică a câștigat țara indiană, dar nu văd să arate…

Vocea Basarabiei: Au spus că până în 2025, totuși, lucrul acesta va fi posibil.

– 2025 e târziu, trebuie să fie până se va încheia mandatul PAS-ului, atunci trebuie să fie dată în exploatare linia.

Vocea Basarabiei: Dar cetățenii își dau seama că și războiul din imediata vecinătate a Republicii Moldova cauzează multe probleme?

– Cetățenii care înțeleg, da, de asta a venit și toată criza aceasta, toate scumpirile acestea sunt din cauza războiului, dar multă lume nu înțelege, la mulți care au posturi de conducere bune li-i bine și așa. El îi gata mâine să vină aici și Putin, și Lavrov, poate să vină cine-o vrea, lor i-i bine, au cu ce trăi, învârtesc bani aici, nimeni nu-i caută, nimeni nu-i discută.

Vocea Basarabiei: Cine sunt?

– Dar cine sunt? Opoziția! Toată opoziția cu asta sunt ocupați.

Dar ce nu-i clar când spune Dodon, când ia „kuliokul” cu bani de la Plahotniuc și zice: „Eu acum nu pot să-l duc, mâine eu zbor, dar dați-l lui Cornel ca să dea salariul la deputați”. D-apoi cum poți să spui tu așa vorbă, să zici că nu-i dovadă. Asta-i dovadă adevărată! De exemplu, dacă se duce un om și fură ceva și-l vede camera, are dovadă că a furat și, uite, trebuie să-l pună la pușcărie. Exact asta-i și cu Dodon.

Dacă nu spunea vorba asta că trebuie să dea salariul la deputați, „dați-l lui Cornel”, doar acesta-i glasul lui, el a vorbit, nu l-a pus Plahotniuc să vorbească: „Dl Dodon, uite așa…”. Deci, asta-i clar ca bună ziua.

Vocea Basarabiei: Dar ați spus și problema transnistreană să fie soluționată. Credeți că se poate ușor identifica o soluție pentru această problemă și cum ar trebui să reacționeze și Tiraspolul, dacă Chișinăul propune un plan de soluționare a problemei transnistrene?

– Vă dați seama, în Tiraspol lumea trăiește încă cum s-a trăit prin anii ‘45? Atâta cât pensionarii primesc de la Rusia dolari, 10 sau 15, cei care au avut pensii de la Rusia pensiile sunt mici, cu inflația rublei și nimic altceva, atâta că le dau gazul gaze degeaba și lumină degeaba au și de-atâta oamenii cred, dar asta când s-a mântui vreodată…

Gheorghe Mogâldea, locuitor din comuna Zubrești, Strășeni

Vocea Basarabiei: În parlament a fost votată o lege împotriva separatismului și au reacționat bolnăvicios, cei de la Tiraspol s-au arătat neliniștiți că nu ar fi trebuit să se voteze o asemenea lege.

– Acești oameni au fost aduși din Rusia, acolo s-au cuibărit rușii, deci toți ofițerii din armată în vremea când eram cu Sovietskii Soiuz, cum s-ar spune, toți ofițerii când ieșeau la pensie veneau în Moldova. Nu de întrebat pe ei, ei nu vor să fie democrație, ei vor să fie cum s-a furat, cum a fost tot timpul, a fost primul secretar: „Măi, tu îmi aduci o bucată de porc, tu îmi aduci asta, trăim viață nouă”.

Vocea Basarabiei: Dar vor dori cei care conduc regiunea transnistreană să accepte un plan de reglementare transnistreană?

– Deci, dacă Ucraina înfrânge războiul, toți aceștia care-s la guvernare în Tiraspol, cine mai sunt acolo, guvernare, ce mai au acolo ei, toți vor fugi, nu știu cum vor fugi, că nu o să aibă pe unde fugi, deci, toți vor fi trași la răspundere.

Aceștia au dus țara noastră, Moldova, au dus-o 30 de ani numai la râpă. Deci, numai Ucraina să câștige războiul – atunci noi vom avea libertate. Dacă nu câștigă războiul Ucraina, noi nu scăpăm.

Vocea Basarabiei: Dar cine ajută cel mai mult Republica Moldova acum?

– Pe Republica Moldova acum o ajută Europa și Statele Unite.

Vocea Basarabiei: Fără acest ajutor s-ar descurca de una singură?

– Nu, niciodată în viață!

Vocea Basarabiei: Din Federația Rusă au venit ceva ajutoare aici, la Zubrești?

– Nu au venit niciodată și niciodată nu vor veni, aici vin numai să ia, dar nu să aducă, asta a intrat în sânge – tot să ia, dar nu să aducă. Deci, ne dădeau cu o mână și ne lua cu două, în vremea comunistă, deci, cum a fost – asta și vor.

Vocea Basarabiei: Fenomenul migrației poate fi stopat, credeți că vor mai pleca oamenii de aici din sat sau…

– Fenomenul imigrației numai atunci când vor fi reformele schimbate în țară și vor putea veni oricine ar vrea, un copil deștept, care a plecat, care a făcut bani, să vină să investească, să pornească ceva, nu să vină să-i dea peste cap, să-i închidă afacerea și ei pleacă. Vă dați seama, dacă tată-său e procuror – feciorul devine procuror, deci, nu mai devine altul din altă parte procuror, gata, acesta nu mai are loc, acesta a învățat și pleacă la…

Vocea Basarabiei: Copiii dvs. unde sunt?

– Sunt în Statele Unite, fiica și băiatul. Acum fiica s-a întors în Moldova, predă la Colegiul de Ecologie.

Vocea Basarabiei: Credeți că se va întoarce și feciorul?

– Cred că se va întoarce, dar la bătrânețe, să stăpânească moștenirea pe care am muncit-o eu. Deci am muncit în Europa 20 de ani, ca să poată ei să trăiască la bătrânețe mai bine decât am trăit eu. Am un hectar și jumate de pământ pe care îl lucrez singur, îl lucrez cu soția, eu aștept să primesc pensie de la Europa acum în primăvară, de la Belgia, soția e la pensie și încă lucrează. Noi pe lună câștigăm 1.000 de euro amândoi oricum, cu pensie și cu toate acestea.

Vocea Basarabiei: Și vă mulțumiți?

– Îs tare mulțumit, îți ajunge să faci ce vrei, îți ajunge să trăiești normal.

Vocea Basarabiei: Dar multă lume zice că e sărăcie.

– Păi, asta zice lumea care nu vor să muncească. Lumea care vrea să muncească – lucrează-ți pământul, nu mult, cât îți trebuie pentru tine ca să mănânci, dar nu vor, îs deprinși să le dea cineva, știi, să le dea ajutoare și cu asta la viitoarele alegeri, dacă nu vor fi mărite pensiile, știi cum, eu nu știu cum trebuie să mărească pensiile și la acesta care nu a muncit și la acel care a muncit, ca să poată să câștige votul. Și lumea trebuie să se unească odată și odată, nu trebuie unul la stânga, unul la dreapta – măi, vrem dreptate, libertate și democrație. Deci, eu cred că se va face regulă în justiție și să pună mâna pe toți aceștia care au făcut ce au făcut, cu miliardul cela care l-au furat, uite, îs 7 ani de zile.

Nina Costin, bibliotecară în comuna Zubrești, Strășeni

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, suntem în vizită aici, la Zubrești…

– Bună ziua! Ne pare foarte bine că ați sosit la noi la Zubrești!

Vocea Basarabiei: Mulțumim că, iată, ne găzduiți! Și spuneți-ne, cum se trăiește astăzi?

– Soțul meu mulți ani a fost peste hotare, a lucrat, eu am rămas singură cu 2 copii, nu m-am dat bătută, am pus mâna și pe motobloc, și pe multicultivator, și pe roată care cu bicicletă, care prășește, un hectar și jumătate de pământ am avut, lucram zi la zi la grădiniță, copiii erau la instituții, învățau ambii, și iată așa am dus existența cât a fost soțul meu, până acum a fost peste hotare, de vreo 3-4 ani e acasă. Și toată lumea îmi zicea în sat: „De ce nu lași tu pământul, ce-ți trebuie ție pământ dacă soțul tău e peste hotare”? Eu am spus că niciodată pământul nu-l las, pământul ne hrănește. Și vreau să vă spun că și în ziua de astăzi trăiesc foarte bine, familia mea, copiii i-am pus la cale, le-am procurat ce le-a trebuit, mai pe scurt, vreau să spun că și în ziua de azi pământul îl ținem, nu prea cumpărăm cam nimic de la magazine, piață, tot cam de casă ținem, păsări, ne-am străduit, purcei, și vacă am avut, și capră, și toate-toate le-am ținut.

Vocea Basarabiei: Deci, cu oftatul nu sunteți?

– Nu. Și când văd câte o doamnă care la televizor se jeluiește că, iată, nu ne dă guvernarea, că n-avem cu ce trăi, că n-avem ceea, eu și acum îs pensionară și lucrez și în ziua de astăzi, și soțul meu tot e pensionar, a avut o operație gravă la inimă, dar totuși s-a angajat și lucrează, nu că trăim sărac, și vreau să spun, toată lumea care vrea să trăiască bine să pună mâna pe sapă, cum am pus-o eu, că mulți poate râdeau de mine, mă fotografiau că eu lucrez cu agregate, dar nu m-am lăsat bătută și care vrea să trăiască, să supraviețuiască – să nu se jeluiască, că la țară se poate de trăit, și se poate de trăit bine.

Vocea Basarabiei: Ia ziceți ce așteptări aveți de la noul guvern, cu ce ar trebui să înceapă activitatea guvernul Recean?

– Să întoarcă mai mult fața spre țăran, să termine cu corupția, să înlăture corupția și să mai fie, eu zic, controale de sus până jos, trebuie controale nu numai în parlament, dar peste tot trebuie, corupție este peste tot.

Vocea Basarabiei: Și după reforma în justiție, altă problemă care ar trebui să fie prioritară pentru cabinetul de miniștri?

– Economia în țară, prețurile, tarifele la gaz, la energia electrică sunt foarte mari. Astea, da.

Vocea Basarabiei: Dar vă este clar de ce au crescut aceste tarife și prețuri?

– Din cauza războiului, se zice.

Vocea Basarabiei: Moldova a depins de Federația Rusă, că de acolo se importau resursele energetice.

– Acum o să găsim alternative din alte țări și o să trăim bine, eu la toată lumea le spun, cu dna Maia la conducere o să trăim bine. Și sperăm că o să fie bine în țară, o să ne fie greu o vreme cred că, că nici părinților noștri nu le-a fost ușor. Au fost și cu boii, și cu carul, au fost foarte mari greutăți, și în caloși umblau, și noi o să umblăm dacă o să trebuiască și în caloși, dar totuși o să trecem peste toate acestea și peste război, să treacă războiul, să se termine, să nu vină și la noi, și să trăim bine.

Maia Sandu, în primul rând, s-a apucat de corupție. Mai pe scurt, îmi plac doamnele când îs la conducere, altă mentalitate de conducere au, atitudinea față de cetățeni, față de tot. Tare îmi place de Maia Sandu, foarte-foarte mult îmi place, Domnul să-i trimită sănătate. Dna Maia, nu vă dați, noi suntem cu dvs.!

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, în vizită aici, la Zubrești, Strășeni, și întrebăm încotro Moldova, pe ce drum să se îndrepte satul și statul?

– Să mergem în țările cele civilizate, cu lumea civilizată să fim în rând, înspre Europa, fiindcă acolo oamenii se simt în siguranță, acolo bătrânii au o viață mai bună ca la noi, îs stimați…

Vocea Basarabiei: E pregătită Republica Moldova să ajungă în UE?

– Până ce nu-i pregătită, dar mergem înspre aceasta, la noi în țară e rău, că avem două probleme majore: corupția și sistemul clientelar, economia e în mâinile lor și procuratura nu-și îndeplinește datoria cum trebuie, ca să lupte cu corupția și cu toate schemele acestea…

Vocea Basarabiei: Și cât timp i-ar trebui guvernului, de exemplu, ca să rezolve această problemă sau să promoveze reforma în justiție?

– Nimeni nu poate să spună când, dar cu sprijinul țărilor din afară, cu ajutorul lor, eu cred că o să reușească cu lupta aceasta, dar asta nu o să fie curând, asta o să fie în timp, și doresc de la guvernare, în primul rând, să lupte cu corupția și cu sărăcia în țară.

Vocea Basarabiei: Dorin Recean vă insuflă încredere?

– Dl Recean vreau ca toate schemele acestea să le ia la control, Ministerul Justiției să-și îndeplinească funcțiile. Noi din ceea ce vedem, toți corupții care au fost arestați i-au ținut 2-3 săptămâni, le-au dat drumul și lumea de-acum nu mai are încredere în organele acestea, în procuratură, în judecătorie, totul e pe bani cumpărat și vedem lupta aceasta care se duce acum în sistem stau în frică. Acolo sunt oameni buni, dar toți stau și așteaptă cine o să vină.

Vocea Basarabiei: Dar sunt vreo câțiva nu chiar buni?

– Mulți! Mulți, să zicem, acolo dacă 20% dintr-înșii nu-s corupți, dar restul sunt corupți toți și toți care-s corupți conduc. A venit tineretul acesta….

Vocea Basarabiei: Opoziția, iată ce vrea opoziția vă este clar?

– Opoziția e o opoziție coruptă. Cine-s? Acei care ne-au sărăcit, acei care ne-au amăgit, ei vor să scape de pușcărie, așa se zicem, pe șleau, și vor să ia puterea înapoi, să dicteze mai departe, să corupă cum au corupt și să nu fie trași la răspundere. Au furat, eu tare stau și nu mă dumeresc, cum toți acești care-s corupți, procurorii, judecătorii, care când îi întreabă să-și demonstreze banul cum îi câștigat, el spune că i-a dat mamă-sa, care a lucrat la colhoz bani, i-a dat cumnatul său de după graniță. Am și eu și cumnate, dar nu mi-au trimis un leu, dar lor, la procurorii aceștia care mor de foame le-au dat părinții, le-au luat casă, le-au cumpărat apartamente, mașini de lux, și la copii tot așa au. Cine-i crede? Și ei șed și se țin unul de altul, cu bani corup cum pot, care vin băieți poate, care îs tineri și tot umblă și-i învârtesc, și vor să-i… Opoziția… Asta-i opoziție, când el se duce și pentru 400 de lei acolo și umblă și strigă: „Jos Maia Sandu! Jos guvernarea!”? Acesta nu-i protest, când te duci și protestezi pentru bani! Când te duci și protestezi pentru idee, pentru un folos, că să nu mai fie corupția asta, atunci, da.

Vocea Basarabiei: Dar cei de la putere trebuie să stea de vorbă cu cei din opoziție? Și despre ce să discute?

– Trebuie să stea, dar opoziția cam nu se uită și nu-i ia în seamă, acești care acum îs la guvernare vor, dar n-au cu cine. Nu vedeți cum o întrebare ei blochează, ies, când iese Marina Tauber la tribună, trebuie să ai multă obrăznicie, când știe toată lumea că tu ai furat băncile cu Șor și tu vii acolo la prim-ministru. E o rușine mare! Și organele acestea ale noastre nu pot să ia cu dânșii măsuri, pe dosarul acesta de 7 ani al lui Șor se mută dintr-o instanță în alta și îl întorc iar înapoi, ba că trebuie tradus, ba e la alt judecător, când vine vorba să meargă să-l dea în judecată, s-a îmbolnăvit ori s-a retras și îl duc în altă parte, și tot așa, noi așa nu o să ajungem la un mal.

Vocea Basarabiei: Sunteți pesimist, vă las optimist?

– Eu sunt optimist, fiindcă cred în generațiile acestea care vin și îs educați prin facultăți.

Vocea Basarabiei: Cine vă insuflă încredere din clasa politică?

– Președinta, cea mai mare speranță am, că e un om care se luptă cu corupția și care nu poate fi coruptă, și care dă pilde, când ea merge pe jos, când se duce și stă în rând la magazin, când se duce în aeroport și stă în rând cu lumea, acesta e un om care îl crezi că el e cinstit și nu e corupt, și el vrea să fim toți egali, ești tu prim-ministru, ești tu președinte de țară, stai de rând cu oamenii – înseamnă că stimează lumea asta de rând.

Vocea Basarabiei: Cine?

– Președinta Maia Sandu, ea dă cea mai mare pildă și cea mai multă speranță ne punem într-însa, dar societatea puțin face, stau toți și așteaptă cineva să facă, să ia foc cu mâna altuia, nu cu a lui, să pună, eu țin minte că am fost aici consilier, în sat eu am fost consilier…

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Zubrești, Strășeni, și întrebăm cetățenii cum se trăiește la țară, în țară?

– Înainte la noi erau oi multe, vite, dar acum băieții se duc după hotare și nu vor să țină. Tineretul mai tot îi după hotare, că plătesc mai bine, la noi îi mai slăbuț.

Vocea Basarabiei: Câți bani i-ar trebui unui cetățean să zică că are de-ajuns bani?

– Un 10.000. Dar așa ce-i plătește? Ziua de lucru e 150 de lei.

Vocea Basarabiei: Dar ce așteptări aveți de la noul executiv?

– Mai bine să conducă, până acum slăbuț a mers cu conducerea.

Vocea Basarabiei: Știți cine conduce următorul guvern?

– Nu știu, Maia Sandu știu că era.

Vocea Basarabiei: Dorin Recean.

– Am auzit, dă Doamne să fie cu bine. Cu războiul acesta acum, se teme iaca lumea, n-au încredere.

Vocea Basarabiei: Dar vă este clar de ce a pornit Vladimir Putin acest război în Ucraina?

– Putin, el acum și de Moldova, niște rachete au ajuns de-amu în Moldova. Eu am slujit în Rusia și știu ce armament are Rusia.

Vocea Basarabiei: Și Republica Moldova are o problemă nerezolvată, problema transnistreană.

– Știu, asta știu, de mult timp parcă, tot rușii au ocupat-o și la noi, dacă nu le dădea pământul cela, de mult eram ocupați de Rusia, dar așa le-a dat Tiraspolul…

Vocea Basarabiei: Nu le-a dat, nimeni nu le-a dat pământul, din contra, ar trebui armata rusă să plece de acolo, să fie evacuată, munițiile să fie distruse.

– Ai noștri s-au lăsat, s-au lăsat, nu au vrut să fie război în țară, că țara noastră e mică.

Vocea Basarabiei: Dar în 1992 a curs sânge la Nistru.

– Ooo! D-apoi mult, au făcut ce au vrut ei.

Vocea Basarabiei: Cum vedeți viitorul Republicii Moldova, mai aproape de Rusia, mai aproape de Uniunea Europeană?

– De Uniunea Europeană, că rușii iștia au fost oleacă și s-a înțeles că nu-i chip cu dânșii de trăit. Ei vor numai să trăiască pe spinarea la alți oameni. Eu ultima vreme am fost electric pe la ferme și vedeam câtă carne se ducea, că la noi rămâneau numai picioarele și urechile de la porci. A fost greutate, de-atâta lumea nu vor să fie.

Vocea Basarabiei: Dar mai sunt cetățeni care insistă ca președinta Maia Sandu să meargă la Moscova, să discute cu Putin.

– El ce vrea, aceea face.

Vocea Basarabiei: Cine?

– Putin.

Vocea Basarabiei: Și dvs. ce ziceți, trebuie să se ducă Maia Sandu?

– Nu trebuie, ea singură să hotărască.

Vocea Basarabiei: Dar vă este clar opoziția ce-și dorește?

– Ei vor tot cu Rusia, că ei s-au deprins așa că anii aceștia a fost bine, știi, măcar că mâncam numai urechi, dar era pace, dar acum îi slab, n-ai nădejde acum în țările acestea.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. cum vedeți Moldova peste 10 ani, cum ați vrea să arate, iată, satul Zubrești și Republica Moldova?

– Să trăiască lumea mai bine, să aibă unire, asta-i cel mai bun. Iaca îs doi mahalagii, dacă nu trăiesc bine, toată vremea se ceartă, dar așa unirea e cea mai bună, toți, iaca cum cu țările acestea cu Europa, aceștia-s oameni cuminți, ei niciodată nu au năvălit asupra la alte țări, numai rușii. Rusia cu Ucraina ele au mai aceeași limbă și iaca ei au năpustit…

Vocea Basarabiei: Dar cine poate aduce pace?

– Oamenii, toți să iasă la miting și să strige „Pace!”, să nu fie război.

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult acum?

– Să fie pace, pace pe pământ și între oameni, iaca ce, asta-i cel mai bun.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Zubrești, Strășeni, și întrebăm: dezvoltarea satului și statului de cine depinde cel mai mult acum?

– Acum depinde de fiecare din noi. Cei care sunt la guvernare trebuie să elaboreze legi, hotărâri de guvern, programe, politici locale pentru noi, cei din teritoriu, iar noi, cei de aici, de la firul ierbii, trebuie să le implementăm și să fim corecți în tot ceea ce se face.

Dar depinde de fiecare din noi, pentru că noi trebuie să spunem ceea ce credem că nu este bine și acei din administrația publică centrală trebuie să ne audă.

Vocea Basarabiei: Dacă ar fi dvs. să faceți agenda guvernului, ce probleme ați pune prioritar în listă?

– Dacă aș fi persoana care aș putea influența cumva agenda guvernului, problemele prioritare ar fi cele care țin de dezvoltarea infrastructurii localităților, pentru că asta ar fi o premisă și pentru reforma administrativă, ar fi una cum în cadrul administrației publice locale să avem mai multe venituri, adică să fie modificată și legislația cu privire la aceasta, mai multă autonomie financiară și, cu siguranță, susținerea oamenilor din teritoriu, ca să-și îmbunătățească nivelul de trai.

Aici mă refer, bunăoară, la cei care sunt în domeniul agriculturii cum pot fi susținuți, pentru că nu fiecare poate să-și instituționalizeze o afacere, spre exemplu, ca gospodărie țărănească, dar, cu siguranță, fiecare pe lângă gospodărie poate să crească ceva, să producă ceva. Și iată cum poate fi susținut și acest producător simplu, țăranul simplu, ca să trăiască din ceea ce crește.

Spre exemplu, pentru Zubrești este specifică creșterea viței de vie și știu care este problema toamna, când oamenii au de realizat strugurii și prețul este foarte mic, iar a doua problemă care este că fabricile de vin nu colectează în cantități mari struguri. Iată pentru sătenii mei asta este o problemă. În general, eu mă consider o persoană norocoasă, sunt mândră de faptul că sunt născută aici, sunt zubreșteancă, pentru că prima atestare a localității este din 1622 și la întemeierea satului au fost familii de răzeși și asta demonstrează că au fost oameni care au avut pământ și cu adevărat așa este, pentru că pentru zubreșteni, într-un fel, este o rușine ca să nu-și lucreze lotul de pământ pe care îl au în proprietate.

Vocea Basarabiei: Cu regularitate se fac aceste sondaje de opinie și rezultatele acestor cercetări sociologice arată că cetățenii când trebuie să răspundă pe ce drum se îndreaptă țara lor spun că acest drum este greșit. Ce credeți dvs. că ia în calcul cel care este intervievat atunci când spune că această cale este una greșită și care e calea corectă?

– Cu referire la Uniunea Europeană, cu siguranță că sunt și cetățeni care spun că este o cale greșită. Eu cred că aceștia trăiesc cu nostalgia după Uniunea Sovietică, fiindcă din discuțiile cu cei mai maturi ei pot să spună că era bine, că erau locuri de muncă, că era pâinea foarte ieftină, că noi toți lucram, dar nu se vede cealaltă oportunitate și perspectivă, pentru că ceea ce a fost, cu siguranță, noi nu putem să mai creăm o Uniune Sovietică, nici nu este necesar, dar Uniunea Europeană ne oferă mult mai multe posibilități.

Și ceea ce mie îmi este de mirare, că mulți dintre cei care spun că este mai bine să avem relații de colaborare sau de supunere cu Rusia, copiii lor sunt peste hotare în Uniunea Europeană și trăiesc acolo bine-mersi, dar cred că ei sunt prea egoiști și se gândesc numai la ei. Eu întotdeauna spun că noi trebuie să ne gândim la viitorul nostru, că viitorul nostru sunt copiii, nepoții, strănepoții, pentru ei acum trebuie să acționăm și să luăm calea corectă.

Vocea Basarabiei: Dar spuneți – ce înseamnă drumul corect?

– Bunăstare, prosperitate. În primul rând, drum corect înseamnă ca orice instituție a statului să fie corectă în raport cu cetățeanul, să nu existe corupție în toate instituțiile, noi acum spunem numai în justiție, dar corupți mai sunt și în alte instituții, dacă luăm, și în medicină, și în educație, și în administrație publică, adică să funcționeze legea pentru toți și toți să fim egali în fața legii. Acesta ar fi drumul corect și acest exemplu noi îl putem vedea în țările Uniunii Europene. Și trebuie să privim schimbarea ca în folosul fiecăruia dintre noi, dar cu implicarea fiecăruia. Dacă noi spunem că vrem să trăim bine, ca în țările Uniunii Europene, asta ar însemna că mulți se referă la aceea că în Uniunea Europeană sunt drumuri de calitate, apă, canalizare, servicii medicale, și noi trebuie să începem de la asta, să creăm infrastructura locală. Și vreau să spun că oamenii aici se implică și asta își doresc.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Zubrești, Strășeni…

– Eu ascult Vocea Basarabiei, dar deodată vreau să vă salut, dna Valentina, și să vă spun că suntem încântați de venirea dvs. în satul nostru Zubrești, căci avem un sat mare, frumos.

Vocea Basarabiei: Și cum se trăiește în țară și la țară?

– O să încep cu dna primară. Noi avem un noroc foarte mare cu această doamnă, care a făcut totul pentru sat și încă urmează să facă multe lucruri frumoase. Bunăoară, eu trăiesc pe o stradă, unde mereu am mers prin glod, 40 de ani activez tot în localitate și mergând în fiecare dimineață și seară lepădăm încălțămintea de schimb pe la toate porțile, pe unde era posibil și chiar și imposibil, până ajungeam la serviciu, acum ne-a făcut drumuri bune, noi suntem mulțumiți și plecăciuni în fața acestei doamne. Satul se dezvoltă binișor și sperăm că pe viitor, așa cum s-a pornit, o să meargă bine. Eu văd un viitor frumos în acest stat.

Vocea Basarabiei: Dar care e calea corectă, direcția corectă pe care să se îndrepte Republica Moldova?

– Chiar noua guvernare văd să aibă în vedere problemele și durerile oamenilor de la țară, de la sate, parcă oamenii ar fi mai împăcați. Bunăoară, agricultorii care lucrează la vii, chiar și noi personal avem niște vii frumoase și când vine timpul realizării producției noi nu avem unde și chiar acum avem vin în beci foarte gustos și foarte mult și stăm și ne gândim pentru ce am muncit, că suntem gata să dăm viile cuiva. Nu merită să muncească lumea și lumea este foarte disperată, de aceea și în sat a rămas mai puțină lume, că au plecat mulți, chiar și copiii mei au plecat.

Vocea Basarabiei: Și unde vă sunt?

– În America și în Franța, fiindcă după terminarea facultăților au căutat de muncă și eu am căzut de acord cu ei, cu toate că am plâns, nu am vrut să plece, noi suntem patrioți ai țării noastre și ei tot au să vină înapoi, dar așa a fost atunci, cu 2.800 de lei salariu când au terminat ei studiile, nu aveau gazda cu ce s-o achite, n-au avut niciun viitor să rămână în țară.

Vocea Basarabiei: Câți ani au trecut de când au plecat?

– Au trecut…, peste 10 ani au trecut.

Vocea Basarabiei: Și ce mai spun ei, revin acasă?

– Vor să revină acasă, da, ei chiar se bucură de prosperitatea satului nostru, câte s-au făcut în ultimii ani și zic: „Mamă, noi sperăm că oricum o să revenim acasă, așa a fost atunci, noi o să ne apropiem de baștină”. Dacă nu chiar în sat, dar în Moldova oricum au să vină și au să fie aici.

Vocea Basarabiei: Premierul Recean căror probleme trebuie să le acorde multă și mare atenție?

– Problemelor oamenilor de la sate, căci toți noi ne ținem pe oamenii de la țară și ar trebui de întors cu fața puțin la ei și de uitat la oamenii de la țară – cum trăiesc, cum muncesc, de ce mai au nevoie, să pună umărul.

Vocea Basarabiei: Dacă ar veni dl Recean aici, la Zubrești, în calitate de premier, ce i-ați spune?

– Investiții multe trebuie și proiecte mai multe, ca să aibă noroc satele pentru câștigarea proiectelor, nici nu știu cum să mă exprim aici, pentru că noi avem nevoie de foarte multe.

Până acum tot au fost, doamna primară este foarte descurcăreață și ea a dobândit multe, dar ar trebui să fie încă mai multe, ca să mergem înspre o dezvoltare încă mai de succes.

Vocea Basarabiei: Dar lumea la țară e unită? Și în țară cum vedeți această solidaritate a întregii societății?

– Și/și. Este și dezbinare, este și unire în alte cazuri. E greu de spus, pentru că lumea a rămas puțin dezamăgită de crizele acestea, dar acum nu numai în țară, dar chiar peste tot în lume, uitați-vă, așa se întâmplă.

Vocea Basarabiei: Dar la un pahar de vorbă discutați ce dorește să facă puterea și ce dorește să facă opoziția? Și, în general, cum vedeți dvs. relația putere-opoziție?

– Noi când ne întâlnim la un ceai cu cineva, chiar deodată se începe, dar eu personal nu iubesc politica…

Vocea Basarabiei: Opoziția vă este clar ce ar dori să facă în Republica Moldova?

– Opoziția ar trebui să se liniștească acolo unde stau ei și să nu inducă lumea în eroare. Și de-atâta noi trebuie să le dovedim și noua guvernare trebuie să dovedească la lume și să căpătăm încrederea adică noi în guvernarea actuală. Dna președintă, jos pălăria! A făcut multe pentru această țară și urmează să facă.

Vocea Basarabiei: Ce a făcut?

– În primul rând, s-a luptat cu corupția și uitați-vă că, după cum am înțeles eu, ea a mai dat câte pe cineva jos. Ori cum să spun? A mai găsit câte o cheiță la care… Nu trebuie, eu nu iubesc politica, îmi cer scuze încă o dată, dar suntem mulțumiți. În dna Maia Sandu noi avem încredere și sperăm că, dacă o s-o susținem toți, ea o să mai aibă rezultate.

Vocea Basarabiei: Geopolitica încă mai contează pentru cetățean – Republica Moldova mai aproape de Rusia sau de Uniunea Europeană?

– Noi vrem doar să fie pace. În primul și în primul rând, vrem ca noua guvernare, conducerea țării să poată menține pacea așa cum, mulțumim Domnului, trăim acum, să nu fie mai rău. Am primit și refugiați, și în sat au fost, și noi am ajutat, am contribuit cu ce am putut, facem totul pentru, dar vrem pace și să-i ajute Dumnezeu conducerii care este acum să ne păzească de război și să fie pace.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.