VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Alexadru Tănase: Demiterea dlui Litvinenco a fost unul din scopurile-cheie ale remanierii guvernamentale

Demiterea ex-ministrului Sergiu Litvinenco a fost probabil unul din scopurile-cheie ale actualei remanieri guvernamentale. Declarații în acest sens au fost făcute de ex-ministrul justiției Alexandru Tănase, ex-președinte al Curții Constituționale în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție”

Alexandru Tănase a mai spus că interesele care gravitează în zona justiției sunt de o mare anvergură, iar din această cauză Sergiu Litvinenco a fost ținta mai multor atacuri care i-au șifonat imaginea. Ex-președinte Curții Constituționale este de părere că Sergiu Litvinenco și-a sacrificat prezentul politic și viitorul politic, încercând să facă ceva în domeniul justiției.

„Eu de fapt am toată aprecierea pentru Litvinenco, în ciuda faptului că în ultimul timp imaginea sa a fost șifonată și a fost ținta mai multor atacuri. Eu înțeleg de ce s-a întâmplat acest lucru. Interesele care gravitează în zona justiției sunt de o asemenea anvergură, încât să ieși din această funcție nemurdar din cap până în picioare nu prea ai șanse. El, într-un fel, și-a sacrificat prezentul politic și viitorul politic, încercând să facă ceva. Problema este alta, când a fost anunțată reforma judiciară, nu a existat o cale de parcurs clară ca lumea și chiar ei să știe încotro se îndreaptă. De multe ori s-a reacționat ad-hoc, plus că au fost așteptări foarte optimiste. Eu aș subscrie în mare parte sub această afirmație a dlui Litvinenco. Este mult mai ușor în Moldova să dai jos un ministru al justiției, decât să dai jos un judecător de la Curtea Supremă de Justiție”, susține Alexandru Tănase.

Ex-președinte Curții Constituționale susține că este un progres că s-a reușit pentru prima dată în 30 de ani de zile să fie demarată o resetare a sistemului de justiție. Acesta este de părere că justiția durează iar lucrurile nu se vor schimba esențial în următorii 2-3 ani.

„Acum depinde foarte mult cum va arăta noua lege și competențele acestei instituții, dacă, într-adevăr, așa cum credeam eu și am senzația că așa va fi, vor fi limitate și competențele din punct de vedere procesual, noi începem să ne mișcăm în direcția corectă. Va fi complicat, eu din start vă spun. Nici actuala dna Mihailov, care este o doamnă care știe ce vrea, a fost avocată, am fost colegi cu dânsa, știe dosarul foarte bine. Nu trebuie să încercăm să punem presiuni pe ei, aceasta-i prima recomandare și a doua – nu trebuie să ne facem noi înșine așteptări iluzorii că, uite, într-un an de zile sau în doi ani de zile lucrurile vor fi făcute. Dacă în doi ani de zile noi vom reuși și vom finaliza completarea Curții Supreme de Justiție cu judecători mai tineri, judecători integri, să știți că rezultatul va fi unul excepțional”, a menționat Alexandru Tănase.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.