VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VB la Ruseștii Noi: Rușii ne consideră o gubernie și se comportă cu noi ca niște ocupanți. Drumul corect al Moldovei e spre UE

Politica agresivă dusă de Kremlin împotriva păcii și corupția din Republica Moldova reprezintă cel mai mare pericol”, a declarat președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, în cadrul căreia a fost prezentat proiectul Strategiei Securității Naționale. Șefa statului a accentuat faptul că astăzi țara se află în cel mai periculos moment de la obținerea independenței încoace, în care securitatea țării este grav afectată. Potrivit ei, de când Rusia a declanșat un război total împotriva Ucrainei, Moldova este sub amenințare de destabilizare și sub riscul real de a fi următoarea, dacă Ucraina cade. „Moldova e de partea celor care promovează pacea și respectul pentru hotarele recunoscute internațional, Moldova își poate proteja cetățenii doar fiind parte a lumii libere și în cooperare cu lumea liberă. Beneficiem de un sprijin mare din partea României, Franței, Germaniei, a Uniunii Europene, a Statelor Unite ale Americii, însă siguranța cetățenilor și a țării stă în mâinile noastre”, a mai spus Maia Sandu. Despre prezentul și viitorul Moldovei discutam la acest sfârșit de săptămână.

Așadar, șefa statului a menționat că există două mari pericole: politica agresivă dusă de Federația Rusă împotriva țării și corupția înrădăcinată. Misiunea prezentată în Strategia de Securitate se bazează pe trei obiective esențiale pe care le-a enumerat Maia Sandu: 1. Vom proteja și garanta siguranța tuturor cetățenilor. Moldova trebuie să-și poată proteja populația. 2. Vom crea un stat puternic și respectat. Vom acționa cu respect față de țările lumii și vom cere să fim respectați inclusiv de Federația Rusă și 3. Vom adera la Uniunea Europeană, unde pacea este garantată. În familia europeană ne vom bucura de siguranță, de respect și vom contribui la menținerea păcii în regiune și pe tot continentul european. Vocea Basarabiei a făcut un popas la Ruseștii Noi, localitate din raionul Ialoveni, și a discutat cu sătenii despre condițiile de trai în țară și la țară.

Să mergem în comunitatea europeană alături de frații noștri români

– Traiul în Republica Moldova depinde de noi înșine. Omul cât trăiește, vorba noastră populară, agonisește. Și noi am învățat fabula Greierașul și furnica, Greierașul și furnica este un model de a ne aproviziona din vară pentru iarnă și de a nu aștepta, că nu-ți pune nimeni în buzunar, pentru că politicienii vin, se duc, partidele vin, se duc. Da, avem și politicieni responsabili, dar avem de tot felul și chiar și cel care vine sincer pentru a lupta cu demnitate pentru un trai decent al pensionarilor noștri, al celor mai puțin favorizați, la un moment dat se pierd pe linia celor 3, 4, 5 compromiși și, știți cum se spune, că o oaie nu prea frumoasă face urâtă toată turma, vorba moldoveanului. Noi am ajuns la un moment de răscruce, unde avem de ales – să mergem în comunitatea europeană alături de frații noștri români, pentru că eu cred că unirea cu România este inevitabilă, sunt optimistă și aștept, chiar și cetățenia română o am abia în acest an, fiind naivă, am tot așteptat 30 de ani unirea. Ziceam că uite acum, acum și nu-mi mai fac cetățenie română, că ne unim cu țara la un loc, să avem o țară frumoasă, cu munți și mare, așa cum mi-au lăsat-o părinții mei, pentru că eu vin din părinți români. Și deseori îmi puneam întrebarea – dacă mama și tata s-au născut în România Mare și ei au fost români, eu, născută în Uniunea Sovietică, cetățeană a Uniunii Sovietice, mă consider așa, un fel de Ceburașka, fără identitate? Dar știm cine suntem, de unde venim și știm unde mergem, și știm de ce mergem, pentru că frații trebuie să fie grămăjoară la un loc, și comunitatea europeană a demonstrat pe parcursul acestor ani că este posibil să trăiești liber, să ai un trai decent, fără a te teme că, uite, acuși vine nu știu cine peste tine cu tancul peste noapte, dacă nu știu cum nu-i intri în voie.

Sașa Bargan, locuitor din Ruseștii Noi, Ialoveni

Comunitatea europeană a demonstrat pe parcursul acestor ani că este posibil să trăiești liber, să ai un trai decent, fără a te teme că vine peste tine cineva cu tancul peste noapte dacă nu-i intri în voie

Vocea Basarabiei: Și totuși, geopolitica mai rămâne un subiect de discuție în societate, inclusiv la un pahar de vorbă deseori aud de la cetățeanul simplu că ne certăm noi, cumetri între noi, frați, surori?

– Vorba cronicarului, dacă tot suntem la răspântia tuturor drumurilor, și nu a drumurilor celor mai bune, asta este soarta noastră istorică, geopolitica întotdeauna ne-a jucat festa și asta se manifestă cel mai mult în campaniile electorale, unde nu cred că chiar și acei care sunt pro-ruși nu sunt atât de pro-ruși, și acei care se dau pro-România sau pro-Europa nu sunt așa de pro-Europa sau România, deci au ei acolo un punct aparte, dar se uită: „A, eșichierul politic pe stânga e mai puțin populat, hai să trecem acolo, eșichierul politic pe dreapta e mai puțin populat, hai să trecem pe partea asta” și jocul acesta politic, punând pe prim-plan geopoliticul, știți, la omul simplu care a mai rămas și tânjește după Rusia prinde. Acum s-au mai hâtrit, trec pe eșichierul pe dreapta, pentru că copiii activează mai mult în Uniunea Europeană…

Vocea Basarabiei: Chiar în funcție de unde se află copiii părinții decid să fie în tabăra celor care vor ca Moldova să ajungă în UE sau în tabăra celor care vor ca Moldova să aibă o relație și mai bună cu Rusia?

– Este, este, da. De unde vine bunăstarea, totuși, omul e așa că cu binele se deprinde mai ușor și de unde vine bunăstarea, omul încolo tinde. E și firesc, e și normal.

Vocea Basarabiei: Câți ani i-ar trebui Republicii Moldova să ajungă la standarde decente de viață, astfel încât cetățenii să nu mai ofteze, să nu mai trăiască cu acest văicărit și cu necazuri, pentru că mulți dintre ei despre necazuri, în primul rând, vorbesc?

– Cred că dacă la conducere vin patrioți, patrioți ai neamului care nu se conduc după felul în care noi ne mutăm geopolitic, dar, uite, noi astăzi dorim dezvoltarea Republicii Moldova și noi astăzi dorim să muncim 3-4 ani de zile corect, fără a lua un ban din bugetul de stat, investindu-l tot în stat. Asta e posibil, dar 100% să lucreze toți, începând de la primar la parlamentar, cinstit, corect, cu dedicație 100% pentru acest stat, este posibil ca noi în scurt timp să ajungem la standardele europene.

Vocea Basarabiei: Vă este clar de ce a pornit această invazie Vladimir Putin în Ucraina?

– Puterea este o boală și boala aceasta l-a cuprins și pe dl Putin, el căuta întâi verticalitatea puterii și a găsit-o, apoi căuta ce să facă, cum să facă, se discuta foarte mult, ca să unească societatea în jurul unei idei. Voia o idee ca pe timpul Uniunii Sovietice, știți, cum erau toți uniți în jurul lui Lenin, pionieri, comsomoliști, comuniști, el tot voia ceva similar și nu găsea, nu găsea și prima cu ce a început, a început Gazmanov – a împărțit panglica Sf. Gheorghe, pentru că, da, am avut cu toții bunei, am fost toți afectați de acel război, așa, cumva, într-o glumă – un an, al doilea an a fost mai intens de 9 mai, al treilea an deja copiii ieșeau îmbrăcați în haine militare cu părinții la parada de 9 mai și în alt an – deja cu chipurile, fotografiile buneilor care au luptat pe front.

Dacă vom munci cu toții cinstit și cu dedicație pentru dezvoltarea R. Moldova, este posibil ca în scurt timp să ajungem la standardele europene

La început, lumea a început sincer să promoveze chestia aceasta, ca pe urmă să-și dea seama că au nimerit într-o cursă politică murdară care îi duce într-o prăpastie și iată chiar ultimii ani, deja când să revin în Republica Moldova, nu mai vedeam patriotismul acesta care era la început, pentru că lumea înțelegea că undeva, ceva nu e corect, începuseră ei a promova icoane cu Putin, deci, cultul acesta al personalității la ei există și mă uitam că la parada lor de 9 mai deja se duceau forțat sau plătiți, sau Dumnezeu să-i ia, lumea simplă care judecă pur și simplu se plimba. Să știți că intelectualitatea în Rusia tace. Tace, pentru că este presată, acolo este o dictatură enormă, o dictatură clasică, poporul simplu din Rusia suferă și mi-e milă de el. Într-adevăr, sufletul rusesc este așa cum l-au descris clasicii, dar propaganda rusească și felul în care ei sunt crescuți prin televizor îi face să trăiască cumva dublu. Deci, sufletul lor mărinimos și dorința asta de a acapara multe teritorii străine, și dorința de a-și demonstra lumii superioritatea, dar nu este chiar așa, pentru că Rusia în ochii mei a căzut, și a căzut drastic, pentru că nu știu din ce cauză, dar în Rusia cel mai mult în teritoriu se vinde maioneza, ketchupul și macaroanele. Deci este țara care folosește macaroane cu sacii, maioneză și ketchup pe pâine. Și vreau să vă spun că satele folosesc foarte multă băutură, asta este cred că o politică intenționată și o degradare a națiunii, și această degradare a fost așa o cădere pe trepte abrupte și în câțiva ani chiar în ochii mei degradarea aceasta, așa, nu știu cum de la sine, acum îmi dau seama că această lume era pregătită cumva pentru războiul din Ucraina.

Olga și Tudor Trohin, săteni din Ruseștii Noi, Ialoveni

Oamenii din satele Rusiei folosesc foarte multă băutură, asta este cred că e o politică intenționată și o degradare a națiunii

Vocea Basarabiei: Iată pentru că ați spus că ați avut o ședere de 25 de ani în Federația Rusă, dacă ar fi să discutați cu Vladimir Putin, să aveți posibilitate să-i puneți o întrebare, ce l-ați întreba?

– Eu nu l-aș întreba nimic, eu l-am respectat până la Olimpiada de la Soci, când la Paraolimpiadă, el deja a trecut în Crimeea, iată din acele momente, când eu n-am putut zbura spre casă la înmormântarea soacrei mele, am înțeles că aici este prăpastia și cu acest om pur și simplu nu ai ce discuta. Eu nu am ce discuta cu acest om.

Vocea Basarabiei: Dar pacea trebuie să fie negociată cu el?

– Cu acest om nu cred că poate negocia cineva, el este obsedat de putere, de nebunie, de prostie. El nu mai poate da înapoi, chiar dacă și-ar dori, el poate deja vede că a greșit undeva, dar orgoliul acesta și felul lor de a fi, chiar și anturajul în care el se fierbe, deja ei nu dau înapoi, vor merge până la urmă, indiferent care va fi rezultatul, ei încearcă să țină poziția lor de superputere în lume, dar, de fapt, eu fiind acolo am văzut că ei deja sunt în genunchi, nicio putere super așa cum a fost, resursele lor, satele lor sunt lăsate, este un dezastru total atât material, cât și uman, cât și intelectual. Mi-e milă de poporul rus, mi-e milă, dar politica Kremlinului n-o agreez.

Cu acest om nu cred că poate negocia cineva, el este obsedat de putere, de nebunie, de prostie.

Vocea Basarabiei: Relația Republicii Moldova cu Federația Rusă cum ar trebui în continuare să se dezvolte?

– Dânșii ne consideră ca o gubernie, ei nu ne consideră țară aparte și ei se comportă ca niște ocupanți chiar și până în ziua de azi. Noi cu ei putem discuta doar contracte. Atât. La nivel economic, acolo unde este vorba de business, da, în alt context – nu, pentru că noi simțim altfel, noi suntem alții, cultura noastră este alta. Chiar și acești 70 de ani cumva pe noi nu ne-au sustras chiar atât de mult de la, să zic așa, obârșia noastră, pentru că, aflându-ne la Ruseștii Noi, noi suntem români cu tradiții autohtone, cu toate că noi întotdeauna am avut legătură directă cu Moscova, fiind cireșarii Republicii Moldova, care am dus cireșe la Moscova dintotdeauna și de asta mulți activează și până în prezent în Rusia, locuiesc în Rusia. Chiar și eu tot cu cireșe m-am dus în Rusia și acolo am activat pentru a dezvolta ceva acasă, a crește copilul, a construi o casă ș.a.m.d., ca și toți sătenii mei, de altfel.

Rușii ne consideră o gubernie și se comportă ca niște ocupanți chiar și până în ziua de azi. Noi suntem români cu tradiții autohtone.

Vocea Basarabiei: Dar se va împăca ușor Rusia cu faptul că Republica Moldova a ales calea integrării europene?

– Geopolitic și strategic, Republica Moldova pentru Rusia este un punct foarte important și ei vor ține cu orice preț să nu-l scape. Nu în zadar ne-au pus Transnistria sub coaste ca să nu ne putem integra, ei au nevoie de cale directă în Europa și asta este Republica Moldova. Lumea la noi e obosită într-un fel sau altul, în Ucraina ei sunt la hotar și ei au înțeles din 2014 când au năvălit în Crimeea „oamenii verzi”, că am fost martoră la tot ce s-a întâmplat, la minciună, la toată farsa aceasta, o făcătură și cumva ucrainenii s-au mobilizat să se apere pentru celelalte orașe, dar până la urmă nu a fost să fie. Noi cumva nu suntem la hotar și să zic că nu ne afectează direct, pe de o parte, că nu suntem la hotar, dar, pe de altă parte, chiar ne afectează direct.

Elena Cucu, pensionară din Ruseștii Noi, Ialoveni

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, suntem cu microfonul aici, în Ruseștii Noi, localitate din raionul Ialoveni, vorbim despre prezentul și viitorul țării. Încotro, Moldova, care e drumul corect?

Drumul corect al Moldovei e spre Europa și unirea cu România, care ne ajută foarte mult

– Drumul corect al Moldovei e spre Europa și unirea cu România, că n-o să putem să intrăm în Europa fără România. Și România ne ajută mult, și cu poduri acum, cu infrastructura asta, cu toate. E bine, așa că trebuie să avem legătură cu Europa, dar noi numai nu suntem, poate parlamentarii aceștia nu-s uniți, dar multă lume din Moldova are cetățenie română.

Vocea Basarabiei: Și dvs. aveți pașaport românesc?

– Eu nu am românesc, nu am avut treabă să mă duc peste hotare, dar băieții mei au cetățenie și moldovenească, și românească. Iaca îs prin Rusia, dar au cetățenie română.

Vocea Basarabiei: Aveți copii în Federația Rusă?

– Da!

Vocea Basarabiei: Ei vor rămânea acolo sau se gândesc să revină acasă, sau șederea lor e prea de lungă durată, ca să mai revină?

– Ei îs de mult acolo, unul are 25, altul 20 de ani, au familii, trăiesc bine, nu am ce spune. Îs în Krasnoiarsk și lumea-i acolo, că am cuscri și ne sunăm, cică, „cui îi trebuie asta?”. Și de aici iaca și economia se oprește cu războiul ista, cam toate de aici se încep.

Vocea Basarabiei: Dar credeți că o să se ierte ușor aceste două popoare sau încă mulți ani înainte va exista această ură?

– Nu cred să se ierte, ura va exista, chiar când au să audă de ruși, o să fugă lumea de dânșii. Și aiștia cine? Le-au părut că trăiesc mai bine ucrainenii, păi, dă-le și tu la ai tăi, la ruși dă-le și tu ce le trebuie.

Vocea Basarabiei: Când vă întâlniți la un pahar de vorbă, subiectul acesta este discutat?

– Este discutat și eu cam cu toți mă cert.

Vocea Basarabiei: De ce?

– Apu că ei nu, că la Rusia, la Rusia. Apoi bine că te-ai dus la Rusia.

Vocea Basarabiei: Ce înseamnă Rusia de azi pentru dvs.?

– Dar ce poți să zici că omul ista îi sănătos? Putin îi sănătos, dacă ei îs însurați ruși cu ucrainence, ucrainence îs măritate cu ruși, și ce au găsit ei să îi nazism în Ucraina? Eu iaca nu-mi închipui ce motiv, ce motiv că așa „operație” și, într-adevăr, în lume bat, suferă oamenii nevinovați, oameni vârstnici, copii… Cui îi trebuie asta? Ce a vrut el să arate, că să fie tot globul al lui?

Vocea Basarabiei: Cine poate opri această vărsare de sânge, vă este clar?

– Asta numai dacă vor fi uniți Europa cu America să-i dea ajutor Ucrainei, lui Zelenski și armata, poporul văd că îi unit, rezistă, au rezistat prin frig. Și toată paza noastră îi tot Ucraina.

Vocea Basarabiei: 600 de zile de război au făcut ca oamenii să se obișnuiască cu acest război sau mai trăiește lumea cu frică?

– Eu, de exemplu, trăiesc cu frică și trăiesc cu frică, pentru că am doi băieți în Rusia să nu-i ia și cu frică, că aici ne înghite într-o clipă, cât armament este aici pe la Cobasna.

Vocea Basarabiei: Există forțe politice care mai transmit aceste mesaje către cetățeni că o relație bună cu Rusia ar avantaja Republica Moldova.

– Dar cu ce ar avantaja-o? Iaca să-i întreb cu ce ar avantaja-o? Tot așa că mâine-poimâine să te trezești cu rachete, cu tancuri? Cine s-a așteptat că Ucraina o să pățească așa ceva? Eu chiar am văzut când a fost președintele Franței și a șezut la vorbă și îl lua în râs la o masă acolo, pe urmă jurnaliștii făceau comentarii…

Matrona Trohin, pensionară din Ruseștii Noi, Ialoveni

Vocea Basarabiei: Haideți să ne întoarcem la situația din Republica Moldova și să vedem – este sărăcie, este nedreptate, este corupție, cum se scapă de toate aceste metehne, probleme?

– Ehe-he, când vin bani cu sacii, apoi cam greu se scapă. Ce să facă PAS, ce să facă? El, sărmanul, conduce cum mai conduce, dar oligarhii aceștia care-s duși s-au pus și s-au strâns și au dat banii, au furat bine și au dat banii peste graniță, acum îi aduc aici și cumpără lumea.

Vocea Basarabiei: Cine sunt oligarhi?

– D-apoi au fost Plahotniuc, Platon, Șor primul hoț a fost. Îl crede lumea, cum vă spun că-i dă 500 de lei și el îi bucuros, a venit acasă și a luat două kilograme de hrișcă ori de cârnați acolo, dar de iștilalți el nu are nevoie. Noi trebuie să fim uniți unul cu altul, încotro merge țara să mergem și noi, care de sus merg, trebuie să mergem și noi cum ne arată aiștia de sus, nu noi de capul nostru ne ducem la Șor, venim și ne ducem că la acela dă bani, la celălalt dă bani.

Vocea Basarabiei: Se insistă că e nevoie în Republica Moldova să fie modernizate localitățile, să fie create condiții bune de trai, asemănătoare cu cele din Uniunea Europeană.

– Mai trimit ei și mai fac ei, dar dacă am fi cu Rusia, nici n-am primit cu Rusia, nici n-o să primim…

Vocea Basarabiei: Dar ce se schimbă dacă Republica Moldova ajunge în Uniunea Europeană, ce se schimbă aici, la Ruseștii Noi?

– Eu cred că s-ar schimba multe, că noi avem tot băieți deștepți în sat și avem duși peste graniță, și știu cum trăiește lumea, și ei tot socot că îi bine să fim uniți. Noi mulțumim, am făcut și drum, și lumină, când vine un fecior la mine zice: „La mata când vin, apoi e ca la Ștefan cel Mare, lumină”, dar aici era glodăraie mare, venea apă de pe toate dealurile, când era ploaie apa intra prin beci, prin casă era apă.

Vocea Basarabiei: Și al cui e meritul?

– Oamenii au hotărât că trebuie să facem, am pus și noi, a pus și primăria, că n-am mai pus noi cât a pus primăria, dar măcar s-a dat un imbold că ajutăm și noi și chiar îs mulțumită. Și chiar multe drumuri s-au făcut.

Vocea Basarabiei: Dar în cine aveți încredere din cei care conduc?

– Din cei care conduc, eu în Maia Sandu am încredere, că ea ne-a scos în lume și ne știe lumea măcar cât de păcătoși suntem, dar ne știe. Și prim-ministrul Recean văd că se mai mișcă, și ministrul muncii am văzut că multe a lămurit de pensii. Dar de unde să-i iei banii iștia? Ce să mai speri dacă justiția singură-i vai de capul ei, este foarte coruptă?

Vocea Basarabiei: Dar credeți că e gata cetățeanul Republicii Moldova să-și asume și el responsabilitatea că trebuie respectată legea, pentru că mulți din oameni vor să-și rezolve problemele oferind mită, inclusiv profesorului, doctorului?

– Așa s-au deprins, da, așa s-a deprins lumea. Eu am stat în spital, am avut operații. Îi strașnic și prin spital, au zis că numai intri pe ușă și de-amu, gata, acolo se conversează cât ai de dat.

Vocea Basarabiei: Și cine-i vinovat, cel care ia sau cel care dă?

– Aista care dă. Ian lasă-l, nu-i da, de ce să-i dai, că el pentru ceea ce lucrează primește, de ce trebuie tu să-i dai?

Vocea Basarabiei: Ian ziceți, de ce vă este dragă Republica Moldova?

– Mi-i dragă, că-i țara mea și o iubesc mult, și oamenii îi iubesc, și-mi place – cu bine, cu rău, dar aici am crescut și am trăit.

Vocea Basarabiei: Dacă vi s-ar propune să mergeți într-o altă țară, ați accepta?

– Nu! Nu, că m-au invitat, dar n-am plecat nicăieri.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Ruseștii Noi, localitate din raionul Ialoveni, și discutăm despre viața la țară, despre perspectiva satului, despre cine și cum pune umărul ca să existe dezvoltare, nu stagnare.

– Eu îs tare mulțumit de viață, îi tare ușor de trăit în Moldova. Mă rog, după anii mei eu socot că-i bine și sunt oameni, mai ales primarul satului, ea mult face, ea pune umărul, dar noi suntem așa, ici-colea, ca moșnegii.

Vocea Basarabiei: Cum, ca moșnegii?

– Ca moșnegeii. D-apoi 70 de ani, ce să mai faci după asta?

Vocea Basarabiei: Sănătate multă! Ian ziceți, cât de mult se discută despre direcția corectă pe care trebuie să se îndrepte Republica Moldova?

– Direcția corectă – Uniunea Europeană, așa… Să nu ne încalce nimeni drepturile, să nu se facă abuzuri, eu așa socot.

Vocea Basarabiei: Și e ușor de parcurs acest drum și a ajunge în UE?

– Cam îi greu, îi anevoios, câți ani se străduie și mergem așa ca și carul, când cade un bou, celălalt… Eu vorbesc așa cum este, natural, cade unul, celălalt nu se poate ridica, se odihnește și când se ridică aista, celălalt cade, mergem așa, greu tare. Aici trebuia așa, ai spus o dată, ai bătut cu pumnul în masă și s-a pornit, dar aici nu se primește la noi așa.

Vocea Basarabiei: Dar se zice că atunci când cineva bate cu pumnul în masă, înseamnă dictatură.

– Nu. Eu m-am educat la părinții mei și când spunea, ca să nu mă bată, trebuia să bată cu pumnul în masă, dacă nu – varga și la poponeață. Iaca, aceea era educație.

Vocea Basarabiei: Și v-au disciplinat așa?

– Eu sunt tare disciplinat din toate punctele de vedere.

Vocea Basarabiei: Dar care sunt problemele, totuși, cele mai grele care trebuie rezolvate și greu se rezolvă?

– Problemele îs tare multe, să începem de la pensii, eu am muncit atâția ani, peste 40, eu am fost sudor și mi-i rușine să spun ce pensie am.

Vocea Basarabiei: Cât?

– 3.600 de lei.

Vocea Basarabiei: Cu acești 3 mii de lei ce reușiți să faceți?

– Ei, să-mi plătesc comunalele, să-mi mai cumpăr câteva ceva. Când îi primesc, mă duc la Chișinău și-mi iau oleacă de carne, oleacă de salam și când îs sărbători câte oleacă gustăm, știi, ne aducem aminte – ia, uite, ce-i gustos!

Vocea Basarabiei: Ca să fie mai mari pensiile, salariile mai mari, trebuie să fie economia pusă pe roate.

– Da, corect, economia nu-i pusă pe roate de-atâta că tineretul a plecat și nu are cine lucra. Și noi trăim din banii pe care ni-i dă Europa. Trebuie să cheme tot tineretul acasă, să ridice economia, să facă, să lucreze ceva, să investească, înțelegeți? Dar dacă toți au să fugă, de care economie să vorbim? Mai sunt aceștia care au acaparat cam pe degeaba restaurante, benzinării și ei au de unde să se întrețină, dar omul simplu… Noi mergem ca gândacul, pasul gândacului, așa-i la noi în economie.

Vocea Basarabiei: Aveți pe cineva plecat peste hotare?

– Fata-i în România. Dar ce? România îi cu noi! Asta-i țara noastră, ce hotare? Băiatul lucrează aici pe loc, se străduie, cu albinele.

Vocea Basarabiei: Ia ziceți și dvs. despre viața la țară și în țară.

– La țară este bine, dar trebuie să muncești și chiar dacă muncești, mă rog, se întâmplă că ba nu-i ploaie, ba nu-i una-alta și rămânem că am muncit degeaba. Și cu pensiile, într-adevăr, pensiile îs mici. Am muncit pe timpurile trecute și am avut poate și leafa mică, că a fost pe timpul socialiștilor, pe timpul comunismului și acum tragem nădejde să fie mai bine, dar ca să fie mai bine, clar lucru că cu pensia de pe timpuri, acum ne-au mai adăugat puțin, dar totuna e mică, cu o pensie de 2.000-2.400 și eu acum sunt și la grupă, mi-au mai dat acolo pentru drum puțin…

Vocea Basarabiei: Cum să se ajungă la această bunăstare, prosperitate pe care o așteaptă cetățenii Republicii Moldova?

– Cred că trebuie de sus, din parlament să facă ceva ca oamenii să fie îndestulați, să poată să plece la odihnă, că un țăran de la țară, care muncește tot timpul pe deal, el nu mai poate ca să-și facă o foaie de odihnă ori la un sanatoriu undeva să plece, că chiar dacă îți dă foaie la un sanatoriu și acolo drumul costă și trebuie să-ți mai iei ceva cu tine. Clar lucru, e grea situația.

Vocea Basarabiei: Constatarea că e grea e făcută de mulți cetățeni, problema e cine și cum trebuie să facă astfel ca lucrurile să se schimbe în bine.

– Guvernul!

– Toți oamenii trebuie să fim uniți, să păstrăm curățenia, să păstrăm și în sate, într-adevăr, curățenia, că-i tare mare mizerie pe drum, numai strângi o hârtie de la bomboane, un pachețel de la ceva și iar din urmă mergi și strânge. Asta vorbește despre lipsa de cultură, fiindcă n-a fost educația cred că la timp. Eu, de exemplu, țin minte de mică, că nu se aruncă o hârtie pe jos, trebuie de pus la gunoi. Și bătrânii trebuie de ajutat, sunt copiii, nu zicem nimic, ajută, ajută și mai mulți părinți se bucură și zic că trăiesc datorită copiilor, că au plecat și-i ajută, dar dacă am sta doar din pensiile pe care le avem eu cred că ar fi foarte strașnic.

Vocea Basarabiei: Dar Moldova de una singură ca stat ar putea să se dezvolte, dacă nu ar avea sprijin din exterior?

– Cred că nu, trebuie numaidecât să aibă sprijin, singur satul ca să aibă putere să facă, cred că nu. În primul rând, nu au tractoare de ajuns, pe timpurile când au fost tractoare multe, chiar noi eram mici și lucram în brigada școlară, erau vreo 20 de tractoare pe deal, dar acum poți să te duci și să vezi numai un tractor, un tractor pe care îl plătesc oamenii, că-i scumpă motorina, foarte greu se descurcă oamenii. Muncesc, foarte mult muncesc și nimic nu se vede, buruianul crește și dacă plouă și dacă nu plouă, dar în buruian nu crește nimic.

Vocea Basarabiei: Pentru dvs. cât de importantă este direcția de dezvoltare a țării, ne referim la vectorul politicii externe – Occidentul sau Răsăritul, Rusia sau Uniunea Europeană?

– Cu UE, clar lucru! Integrarea europeană înseamnă noi, oamenii, să ne mai civilizăm, să știm cum să strângem, cum să facem curat, cum să ajungem la asta, să judecăm corect ca să ajungem. Îi foarte greu ca să ajungem în Europa dacă noi nu am fost educați ca să fim ca în Europa, dar toți vrem în Europa. De ce? Că-i mai bine, o pensie mai mare, o leafă mai mare, copiii poate cu mai puține lecții, dar mai altfel dezvoltați. Și legea, în primul rând, îi respectată, dar la noi ce? Îi greu, legea nu-i respectată, clar lucru că este corupție. De ce să nu fie corupție, dacă toți trag la torba lor? Asta-i. Nu-i trage nimeni la răspundere, aici îi, de sus trebuie să facă la oameni ca să fie bine și cred că și oamenii au să înceapă să înțeleagă că, da, într-adevăr, nouă ni-i mai bine datorită faptului că la putere a venit omul acesta.

Vocea Basarabiei: Dar în justiție acum vă este clar ce se întâmplă?

– Dar ce se întâmplă?… Se întâmplă că nu vor să dea locurile și plâng toți, toți plâng după scaun, dar nimeni nu vrea să rezolve ca să fie bine. Că ascund, au ceva de ascuns și ei vor să stea la loc să mai astupe ce au de astupat și nu vor să divulge că, iaca, adică noi lepădăm, dar lepădăm totu-i curat, dar cred că nu-i nimic curat acolo.

Vocea Basarabiei: Și ce vă doriți cel mai mult acum?

– Să fie dreptate, să-i stimăm pe cei mai mari în grade, că învață, dar să fim toți oameni, să ne simțim toți oameni.

Opinii adunate în satul Ruseștii Noi din raionul Ialoveni. Mesaje puternice de susținere au fost transmise în această săptămână din nou la Chișinău de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a susținut o conferință comună cu președinta Maia Sandu. Înaltul demnitar de la Bruxelles a reiterat că solidaritatea Uniunii Europene față de Moldova rămâne neclintită, mai ales în preajma unor decizii importante de la sfârșitul acestui an privind lansarea negocierilor de aderare.   

 

„Inima europeană bate atât de tare aici. Moldova a demonstrat cât de profund angajată este să parcurgă calea europeană. La începutul lunii noiembrie, Comisia Europeană va prezenta raportul cu privire la extinderea Uniunii Europene și va evalua progresele Moldovei în calitate de țară-candidată. Ulterior, evaluarea va fi discutată la reuniunea Consiliului Uniunii Europene din decembrie și aceste discuții vor avea un impact direct asupra viitorului Moldovei ca țară din Uniunea Europeană. Moldova a parcurs un drum lung, în pofida multor obstacole, amenințărilor Rusiei asupra democrației, presiunilor asupra sistemului energetic, subminării suveranității țării prin atacuri hibride”, a mai declarat șefa Comisiei Europene. Vocea Basarabiei a discutat cu Vladimir Socor, analist politic specializat pe zona de est a Europei al Fundației Jamestown din Washington, un bun cunoscător al realităților din Republica Moldova și unul dintre cei mai importanți observatori ai spațiului est-european.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.