VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VB la Cârpești: Satul Cârpești a beneficiat de foarte multe proiecte din partea României, statul nostru a fost ajutat să depășim criza enrgetică. Mulțumim, frați români!

Comitetul Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană apreciază progresele înregistrate în combaterea violenței împotriva femeilor, lupta împotriva corupției și sectorul judiciar. Declarația adoptatăîn această săptămână la Bruxelles se referă la trei aspecte esențiale: aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și Acordul de Asociere, statul de drept și reforma justiției și situația geopolitică a țării. Despre perspectiva eurointegrării și nevoia modernizării statului vorbim la acest sfârșit de săptămână.

* * *

Președinta Maia Sandu a discutat, în această săptămână, cu oamenii din Bardar și Nimoreni, localități din raionul Ialoveni, despre eforturile pe care le face guvernarea pentru a păstra liniștea și pacea în țară, despre planurile de dezvoltare economică și despre obiectivul major de a deveni parte a marii familii europene până în 2030. Șefa statului a discutat și despre reforma justiției. Maia Sandu a amintit că oamenii au cerut autorităților „să meargă înainte, cu pași hotărâți, pentru a elibera justiția din captivitatea corupților”. Despre așteptările cetățenilor de la cei care conduc țara Vocea Basarabiei a discutat la sudul Moldovei cu sătenii din Cârpești, Cantemir. I-am întrebat pe interlocutorii mei cum văd ei viitorul Moldovei.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, am făcut un popas aici, la Cârpești, Cantemir, la sudul Republicii Moldova, și discutăm cu localnicii despre prezentul și viitorul satului, statului. Cum vedeți dvs. ziua de mâine?

– Mi-e greu să vă spun, dar sperăm spre bine, ca și toți oamenii noștri. Însă, da, Moldova la moment se confruntă cu dificultăți mari, suntem într-o situație dificilă din cauza războiului pe care Rusia l-a pornit contra Ucrainei și statul nostru suferă foarte mult din cauza aceasta, însă sperăm că se va rezolva pe viitor și vom ieși și din aceste nevoi.

Vocea Basarabiei: Dar când ziceți despre consecințele asupra Republicii Moldova de pe urma acestui război pe care îl duce Rusia în Ucraina, concret care e impactul?

– În primul rând, economic, social și se aruncă economia țării în spate pe mulți ani și social, suferă oamenii de la asta.

Vocea Basarabiei: Și unii oameni înțeleg greutățile, alții merg și protestează?

Da, s-a divizat societatea, fiindcă Rusia încearcă să destabilizeze situația politică la noi în țară, însă cred că nu va reuși acest lucru. La momentul de față, eu cred că nu mai are șanse Rusia ca să izbândească ceea ce și-a pus de gând.

Vocea Basarabiei: Periodic se fac declarații de la Moscova, unii spun că Moldova face parte din „lumea rusă”, alții spun că autoritățile de aici sunt prooccidentale și ar fi dirijate, asta spun diriguitorii Federației Ruse. Vă este clar prin aceste declarații ce mesaje se transmit?

– Da, ni se transmit mesaje că Rusia vrea să controleze teritoriul țării noastre.

Vocea Basarabiei: De ce nu ar vrea Moscova să scape din vizor Republica Moldova?

– Vai! Asta doar ei știu. Vor să ne țină subjugați, să ne controleze.

Vocea Basarabiei: Autoritățile acum insistă că Moldova trebuie să meargă pe calea eurointegrării și această apropiere de Uniunea Europeană ar putea să aducă mai multă prosperitate, mai multă bunăstare aici în stat. Lucrul acesta încurajează?

– Da, încurajează și cred că dacă ar merge pe calea Uniunii Europene statul ar funcționa mai bine, fiindcă s-ar evita corupția, nu s-ar evita complet, 100%, dar s-ar minimaliza și statul ar funcționa mai bine.

Vocea Basarabiei: Vă este clar cum s-a înrădăcinat acest flagel în Republica Moldova și de ce atât de mult se vorbește despre această corupție și neputința instituțiilor ca să combată fenomenul?

– S-au deprins, din păcate, sunt mulți oameni în vârstă care au rămas de pe timpurile celea în sistemul judiciar și cu mentalitatea ceea și nu doresc nimic să schimbe, deoarece îi aranjează chestia asta, corupția, ei acolo pot să facă bani murdari și nu-i interesează soarta oamenilor, doar interesele personale.

Vocea Basarabiei: Dar aveți încredere că va continua această reformă în justiție și se va finaliza așa cum își doresc cetățenii, ca să fie dreptate și dreptatea să fie de partea celui care o merită?

– Sunt optimist, deși sunt impedimente multe, dar cred că se va reuși într-un final.

Vocea Basarabiei: Se vorbește și despre două Moldove – Moldova celor rămași și Moldova celor plecați. Dvs. din care Moldovă faceți parte?

– Din a celor plecați, dar legat de acea rămasă. Am plecat, dar eu sunt legat de țară și permanent vin, că nu pot să mă acomodez peste hotare.

Vocea Basarabiei: Cât timp munciți în străinătate?

– Oficial, din 2014.

Vocea Basarabiei: Aproape 10 ani.

– Da, dar au fost și întreruperi, așa, permanenți au fost cred că vreo 7-8 ani.

Vocea Basarabiei: Vă amintiți când ați făcut valiza și ați plecat și de ce ați plecat?

– Of! Despre asta nici să nu discutăm. Lucram în sistemul judiciar, sistemul la timpul cela era corupt și nu am vrut să activez mai departe.

Vocea Basarabiei: Și ca protest ați zis că plecați, da?

– Nu ca protest, dar n-am vrut să lupt, că unul singur să lupți cu sistemul nu are sens, împreună cu toți să lupți, da, acum îs mai mulți oameni care se luptă, dar atunci, la timpul cela, nu.

Vocea Basarabiei: Și dacă vine sânge proaspăt în justiție, atunci șansa ca lucrurile să meargă spre bine e mai mare?

– Cred că da, tinerii deja au alte viziuni și treptat trebuie de făcut chestia asta, nu brusc, dar cred că da, sunt șanse mai mari.

Vocea Basarabiei: Și dacă ziceți că de aproape un deceniu sunteți peste hotare, în ce condiții totuși vreți să reveniți aici, acasă?

– Să activez aici, să fiu cu familia. Sau la ce vă referiți dvs.?

Vocea Basarabiei: Aici, în sat?

– Da, în sat, aici.

Vocea Basarabiei: Ați avea posibilitate să găsiți un loc de muncă bine plătit? Și ce salariu ar trebui să-l motiveze pe un moldovean să fie acasă?

– Diferiți oameni au necesități diferite și aici se poate de discutat la infinit, dar dacă se încearcă și este dorință, reușești într-un final.

Vocea Basarabiei: Dar totuși dvs. ați vrea salariul de acolo să-l aveți și aici?

– Da! De ce nu? E posibil, o grămadă de persoane de la noi activează pentru companii străine și au salariul de acolo, deși activează pe teritoriul nostru. Sunt companiile IT, lucrează de la distanță, am cunoscuți care au salariul cela și aici.

Vocea Basarabiei: Dar aici, iată, la Cârpești, ce potențial există ca să fie create locuri de muncă, ca tinerii să rămână la baștină?

– Dacă vin niște investitori mici în sat, da, se creează locuri de muncă pentru persoane care sunt interesate să stea acasă cu familia și să lucreze aici.

Vocea Basarabiei: Aici agricultură îi mai mult?

– Da, și noi activăm în domeniu.

Vocea Basarabiei: Aveți și o afacere?

– Chiar acum am plantat o livadă, doar atât. E prima încercare.

Vocea Basarabiei: Cu banii pe care i-ați câștigat peste hotare?

– Da.

Vocea Basarabiei: Înseamnă că totuși intenția să reveniți acasă e una destul de serioasă?

– Să revin, desigur.

Vocea Basarabiei: Și viitorul Republicii Moldova cine îl construiește, cum se construiește?

– Noi ni-l construim. Cum ne așternem, așa dormim, cum vom activa, cum ne vom strădui, așa o să ne fie și viața.

Vocea Basarabiei: Sunt politicieni în care aveți încredere?

Nu prea am încredere în politicieni. Însă, da, sunt politicieni pe care îi votez și cât de cât le împărtășesc ideile, însă în politicieni nu putem fi încrezuți 100%, trebuie să fim prudenți.

Vocea Basarabiei: Dar guvernare trebuie să existe. Aceste proteste din inima Chișinăului ce revendicări au? Ca să se ajungă la alegeri parlamentare anticipate. Ca alegător, vă doriți anticipate?

– Nu! Aceasta doar va destabiliza sistemul politic și se vor tergiversa unele procese de reformare și va rămâne iarăși la dezvoltare în urmă țara. Și toate protestele acestea îs făcute artificial, se vede că sunt oameni plătiți ca să iasă acolo și să destabilizeze, sunt oameni care nu-s conștienți, nu au educație politică sau socială, să spunem așa.

Vocea Basarabiei: Cum vă explicați că, totuși, un politician fugar reușește de la distanță, iată, să organizeze aceste acțiuni de protest?

Eu nu cred că el singur le organizează, în spatele lui stau serviciile secrete rusești, stau o grămadă de oameni care au fost în sistemul nostru judiciar, el nu acționează singur, acolo-i o gașcă întreagă care îl ajută la chestia asta.

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult?

– Să fie pace.

Vocea Basarabiei: De cine depinde pacea?

– E greu să vă spun. Mulți oameni își doresc, dar depinde de intențiile unui om care acum și-a ieșit din minți, mai bine spus.

Vocea Basarabiei: Deci, până la urmă, tot de decizia lui Vladimir Putin depinde?

– Nu cred. Deja nu mai depinde, țările dezvoltate s-au unit și, până la urmă, cred că depinde de pașii pe care-i vor întreprinde țările care s-au implicat să ajute Ucraina. Până la urmă, de ei depinde, deja aici Rusia a pierdut bătălia. Atâta timp cât oamenii suferă acolo, sunt bombardați, despre ce fel de negocieri poate să fie vorba?

Vocea Basarabiei: Dar în ’92 s-a vărsat sânge și la Nistru. Credeți că acum e cu șansă să fie apropiate cele două maluri ale Nistrului, să fie reglementată problema transnistreană?

– Au crescut șansele, da. Cred că va mai dura ceva timp, însă șansele au crescut, la moment și Ucraina a conștientizat greșelile pe care le-a făcut atunci.

Vocea Basarabiei: Și Moldova în UE cu Transnistria?

– În întregime, mai bine spus.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Cârpești, Cantemir, și vorbim cu sătenii despre prezentul și viitorul satului, statului. Cum îl vedeți?

– Îi bine. Avem ce mânca, avem de îmbrăcat, avem de toate, ce ne mai trebuie? Sănătate numai, că sănătatea-i mai scumpă decât toate. Și pace, pace în țara asta, stăm cu frică, stăm cu gândul cum o să fie mai departe, că avem copii, nepoței.

Vocea Basarabiei: Satul totuși are și case pustii, străzi pustii. Asta înseamnă că lumea-i și plecată?

– Da, îi plecată, mulți îs plecați peste hotare, că nu avem de lucru. Sunt care au vii, câte două-trei hectare și se duc la lucru, rar pe care îi iau, dar așa stăm acasă, nu avem, dar eu îs la pensie de-amu. Am pensie 1.300 de lei, am lucrat, dar nu mi-au pus anii. Nu știu, nu ni-au spus nimic, noi trebuia să plătim fondul social și nu l-am plătit, că spunea liderul că o să ni-l plătească, nu l-a plătit și am rămas la o pensie mizerabilă.

Vocea Basarabiei: Și vă descurcați?

– Ei, dar eu acum mă duc să-mi iau medicamente, că cu sănătatea-i cam greu. Soțul are 1.050 de lei, că el îi grupat, tot puțin, dar noi ne mulțumim cu cât avem, mai avem copii peste hotare și ne mai dau câte oleacă de ajutor.

Vocea Basarabiei: De mult vă sunt plecați?

– Am o fată în America plecată de 13 ani și în Italia am două plecate, una de 11 și alta de 12 ani.

Vocea Basarabiei: Și ce zic ele, vor mai reveni acasă?

– N-au la ce veni. Aceea din America lucrează acolo.

Vocea Basarabiei: O duc bine acolo?

– O duc bine tare acolo, au casă pe pământ, el e prorab (maistru) și ea îi arhitect, specialitate bună, au de toate, tare se descurcă bine.

Vocea Basarabiei: Ați fost la ei?

– N-am fost, nu am fost, că nu am posibilitate, nu pot să mă duc, că mie mi-i rău.

Vocea Basarabiei: Dar v-ați dori să ajungeți în SUA?

– Aș dori, dar ce să fac, dacă avem probleme de sănătate și el, și eu și nu putem.

Vocea Basarabiei: Dar în Italia ați fost?

– În Italia am fost de 7 ori.

Vocea Basarabiei: Și cum vă pare?

– Tare bine, tare bine! E bine, mi-a plăcut tare mult și fetele lucrează amândouă asistente la doctori de dinți, una a învățat mai departe și acum lucrează chiar chirurg și s-au aranjat bine, au grijă de noi, nu avem ce zice, mulțumim Domnului.

Vocea Basarabiei: Se duce lume și protestează acolo, în inima Chișinăului. Vă este clar pentru ce?

Da, Șor îi adună, dar nu Șor, că acela-i un bandit. Lumea nu înțelege, se duc și în loc să facă bine, fac rău. Lumea cred că se bucură, dar eu nu m-aș bucura, că banul nu aduce fericire, banul ista nu-i de nimic, așa că nu trebuie să-l ia lumea, dar așa-i lumea noastră, pentru bani se duc și se dau în gât. Dar sunt care nu vor să muncească, numai umblă așa pe stradă și nu le pasă de nimic.

Vocea Basarabiei: Dar pentru dvs. contează Republica Moldova mai aproape de Est sau de Vest, încotro țara?

– Mai aproape de Europa. Nu știu de ce, dar parcă așa cred.

Vocea Basarabiei: Dar e împărțită lumea.

– Da, lumea-i împărțită care și cum, că nici nu știi care și cum.

Vocea Basarabiei: Și dacă nu-i unire?…

– Cine Domnul știe ce-o să fie mai departe și cum o să fie. Iaca nu se termină, cu războiul ista nu știu ce-i, asta-i de gândire. Mie mi se pare că n-o să fie învingător nimeni, nu. Ce pierd, dacă tot se strică, tot se sfărâmă, toate asta la ce-i duc? La distrugere. Dar câtă lume, săraca, a murit, Doamne ferește!

Vocea Basarabiei: Și refugiați…

– Și refugiați d-apoi cum, au fugit, săracii.

Vocea Basarabiei: Are și Republica Moldova o problemă nesoluționată, problema transnistreană. În ce condiții ar putea să se reunească cele două maluri ale Nistrului?

– Eu nu știu, tare greu au să se unească, că ei tot nu se înțeleg, văd că nu. Nu știu ce-o să fie mai departe, nu vă pot spune, nu mergem înspre bine, nu, că se vede.

Vocea Basarabiei: Dar de cine depinde binele acesta?

– De cine depinde? De lume, de noi depinde. Dacă noi nu înțelegem, noi în loc să facem bine, noi ne ducem înspre rău.

Vocea Basarabiei: Sunt politicieni în care aveți încredere, vă insuflă cineva încredere?

Eu nici pe unul nu-l cred, toți te induc în eroare. Am avut încredere și în Maia Sandu, dar Maia Sandu nu știu ce va face mai departe, că da, am zis că-i femeie și o să fie la putere și o să fie bine, dar mai departe eu știu cum o fi…

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, am venit în vizită aici, la Cârpești, Cantemir, să aflăm păsul cetățeanului, ce gândește, la ce se gândește, cum trăiește.

– Îmi zice Vasile Andone, sunt fermier din satul Cârpești, raionul Cantemir, am o vârstă trecută de 60 de ani și am o experiență de lucru în agricultură de peste 40 de ani. Cu fermierii e foarte greu de lucrat, fiindcă îs caractere diferite și minți diferite.

Vocea Basarabiei: Cum se trăiește astăzi la țară?

– La țară astăzi se trăiește greu, dar e plăcut, fiindcă avem o vârstă oarecare, suntem singuri, copiii au plecat, te macină gândurile că oare când au să mai vină, când să mă duc la dânșii, li-i bine lor… Noi suntem așa învățați să retrăim mai mult pentru copii, pentru familie. Eu retrăiesc și pentru sat, asta nu-i problemă, dar totuși problemele familiei la țară sunt pe primul plan puse.

Vocea Basarabiei: Cel mai mult acum despre ce se discută, inclusiv la un pahar de vorbă? Sărăcie versus bogăție.

– În ziua de azi, oamenii discută problemele de migrație, problemele de integrare a țării în structurile europene, problemele cu Transnistria, problemele cu războiul din Ucraina, sunt păreri diferite, dar totuși prevalează părerea Unirii cu România, părerea integrării europene. Oamenii înțeleg, fiindcă copiii lor sunt în Europa.

Vocea Basarabiei: Despre sărăcie nu se vorbește?

– Despre sărăcie, da, este o pătură de oameni care au pensia mică, este de dorit ca o indexare mai echitabilă să fie, mai mare, ca omul să poată cumpăra nu numai pâine, dar și ceva la pâine.

Vocea Basarabiei: Dar în inima Chișinăului s-a protestat. Vă este clar cine protestează, de ce protestează, ce revendicări au și cum ar trebui să intervină puterea ca să soluționeze acele probleme?

– Problemele pe care le ridică protestatarii sunt niște probleme populiste, fiindcă statul în nicio țară din lume nu subvenționează 100% toate cheltuielile, subvenționează un procent oarecare, lucru pe care îl face guvernarea, dar totuși luând în considerare că se aplică niște metode de finanțare criminale…

Vocea Basarabiei: De unde aveți această convingere, de ce aveți această convingere?

– De atâta că sunt oameni din aceștia care spun că „iaca, mi-au dat 300 de lei, mi-au dat 400 de lei” și chiar îi vede, îi filmează și-i conștient, fiindcă omul nostru, mai ales acel care nu prea are, când se duce la magazinul lui Șor și ia niște produse vechi, expirate, dar îs mai ieftine, el zice: „O, aista-i bun”. Așa că, dlor guvernanți, gândiți-vă la aprovizionare, aprovizionați oamenii, măriți-le oleacă pensiile și totul va fi OK.

Vocea Basarabiei: Dar ce vrea Șor și ceilalți?

Nu vor să-și piardă sferele de influență Șor și alți demnitari, fiindcă ei toată viața au trăit din scheme de delapidare, din lucruri care nu-s chiar plăcute.

Vocea Basarabiei: Dar cetățeanul ce zice? „A furat el, dar îmi dă și mie”.

– Mulți zic așa, fiindcă așa-i cultura la noi.

Vocea Basarabiei: Vă este frică de o destabilizare a Republicii Moldova și credeți că e cu putință să fie destabilizată situația?

– Eu cred că dacă au să ia măsurile de rigoare, sunt aici organizatori, organele competente știu schemele, cum se finanțează și dacă au să lucreze organele competente, oamenii au dreptul să protesteze, dar au să meargă la limita legii.

Vocea Basarabiei: Dar cine ar avea interes să destabilizeze situația și de ce?

– Vă spun, nostalgia după trecut, nostalgia după puterea sovietică și speranța că vine rusul și o să ne fie mai bine. Niciodată n-o să ne fie bine! Vasăzică în anii ‘40 au fost deportări, a fost foametea organizată, în ’92 a fost războiul de pe Nistru, au urmat embargourile. Și toate de unde au venit? Toate au venit de la ruși. De atâta că așa sunt ei și ei vor să ne țină în sfera lor de influență.

Vocea Basarabiei: Problema transnistreană acum ar avea șanse mai mari să fie soluționată?

O să se soluționeze, trebuie de soluționat, cheia rezolvării e pe loc. Asta se rezolvă între Chișinău și Tiraspol.

– Sunt metode, pentru că din partea ceea Ucraina i-a stopat, aici sunt niște metode economice care se poate de implementat și de forțat să se întâmple asta, numai că nu este dorință.

Vocea Basarabiei: Se crede că dosarul energetic ar putea să contribuie la reunificarea celor două maluri ale Nistrului mai repede.

– Dosarul energetic, vasăzică, dacă din anii ‘90 de când mergem noi independenți nu s-a construit o linie electrică între România și Moldova, este chiar la Cantemir, aici la Fălciu se vede, se vede la Isaccea, la Giurgiulești, la Vulcănești, nu s-a făcut, n-a fost interes, fiindcă cuiva îi veneau bani în buzunar și acolo le vin, și de atâta nu este, dar s-a început lucrul și sperăm că o să fie.

Vocea Basarabiei: Și când ziceți că cheia rezolvării problemei transnistrene e la guvernarea de la Chișinău, trebuie să elaboreze un statut? Ce statut ar trebui să-i fie oferit, dvs. sunteți aici, în imediata vecinătate a UTA Gagauz-Yeri?

– Un statut cultural, cultura și asta în toată lumea îi așa, îți dă voie să vorbești în limba ta, vorbește, dezvoltă-te, stimează țara în care trăiești, tu trebuie să-i cunoști limba, fiindcă să trăiești în Moldova și să nu cunoști limba română, vasăzică dacă nu cunoști limba, să nu ai dreptul, să nu poți lucra în administrație, să nu poți lucra în companiile de stat, în parlament ar trebui să cunoști la perfecție limba română, limba de stat.

Vocea Basarabiei: Opoziția nu e de acord că s-a înlocuit această sintagmă de „limba moldovenească” cu limba română.

– Tot ce nu-i moldovean e împotriva noastră. Asta e, doamnă!

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult?

– Îmi doresc să fie pace și să se rezolve întrebările și să ne ajute Dumnezeu.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, în vizită aici, la Cârpești, Cantemir, și adunăm opinii referitoare la drumul corect pe care trebuie să se îndrepte satul și statul. Care e direcția corectă?

– Bună ziua! Sunt primarul de Cârpești, Ion Bâzu. Direcția corectă a satului Cârpești și a acestei țări trebuie să fie integrarea în Uniunea Europeană, pentru că încă în anul 2000, participând la o elaborare a strategiei de dezvoltare locală a satului nostru, încă atunci am inițiat un vis în strategie că satul Cârpești trebuie să fie integrat în Uniunea Europeană și încă atunci spuneam că, dacă nu se va reuși cu acest stat, Cârpeștiul își va face cumva graniță alături de Uniunea Europeană și ne vom integra de sine stătător. Ei, acesta este un vis, dar trebuie să facem tot posibilul…

Vocea Basarabiei: Ce înseamnă integrare europeană pe înțelesul tuturor?

– Integrarea europeană este aceea când luăm exemplul unei lumi civilizate, care dacă s-au unit și s-au integrat au și niște rezultate, înseamnă că și noi trebuie să le urmăm calea și să vedem că unindu-ne cu această lume civilizată putem beneficia de un trai mai bun.

Vocea Basarabiei: Dar de ce geopolitica mai dezbină societatea moldavă?

– Geopolitica dezbină societatea, pentru că avem noi în țară foarte multe persoane care gândesc numai geopolitic, dar geopolitic nu cum trebuie și sunt, mă gândesc eu, remunerați gras pentru a induce lumea în eroare și pentru a juca pe geopolitică. Și dacă și astăzi, având acest război la vecinii noștri, și noi încă mai discutăm că geopolitica și trebuie să fim prieteni cu toți, și trebuie să ne uităm în două părți, oare nu se vede că trebuie să fim prieteni cu prietenii, nu cu cei care ne-au vrut tot timpul răul și sub jugul cărora am fost atâtea sute de ani.

Vocea Basarabiei: Cine-s aceștia?

– Rușii.

Vocea Basarabiei: Ce vrea Moscova de la Republica Moldova? Ce ar dori Kremlinul de la Republica Moldova, vă este clar?

– Eu cred că numai ideea asta a lor de a cuceri teritorii și de a avea influență asupra popoarelor, pentru că având ei un teritoriu așa mare și să nu fie regulă la ei, dar să mai ia și alte teritorii, eu chiar uneori nu-i înțeleg.

Vocea Basarabiei: Dar ei contează pe nostalgia multor cetățeni din spațiul fostei Uniuni Sovietice?

– Existând acea nostalgie, pe baza acestei nostalgii, rușii joacă cu nostalgia asta a oamenilor și organizează proteste populiste, organizează tot ce vrei în țara asta numai să nu ne dea voie să mergem acolo unde trebuie, unde într-adevăr avem de lucru și trebuie să tragem toți într-un car, am spus, atât guvernarea locală, cât și centrală, ca să mergem spre Uniunea Europeană. Asta este populism, să achiți aceste facturi, eu știu că sunt compensate facturile, dar când mă uit la protestatari, mă uit la televizor și-i văd, chiar sunt săraci. Că sunt săraci că așa vor ei? Asta e altă problemă, pentru că eu cred că ei nu muncesc. Am cunoscuți și în Orhei, oamenii care își caută de treabă nu sunt săraci, lucrează și merg înainte, dar aceștia care tot timpul au așteptat ca cineva să le dea, trăiesc cum trăiesc.

Vocea Basarabiei: Ar putea statul totuși să ofere mai mult decât oferă în aceste condiții, când s-au suprapus și mai multe crize, când e și război în imediata vecinătate?

– Facturile sunt scumpe, haideți să recunoaștem, însă dacă acești oameni vor înțelege că noi de sine stătător, fără ajutorul partenerilor europeni, nu vom diminua costul facturilor niciodată. Când cetățeanului îi propui o cale ușoară de a rezolva problemele, dar tu încerci nu știu ce să faci și spui că să-ți achite guvernul de sine stătător, fără ajutorul partenerilor, să-ți achite facturile, ori nu înțelegi, ori te faci că nu înțelegi cum stau lucrurile.

Vocea Basarabiei: Dar în statul acesta a fost încurajat parazitismul prin aceste alocații care s-au oferit unora pe drept, altora pe nedrept?

Poate e prea dur spus „a parazitat”, într-adevăr, chiar și în localitatea mea sunt persoane care ar trebui să beneficieze de ajutor și beneficiază de alocații, dar, în rest, este defavorizarea dezvoltării economice.

– Avem familii care chiar nu merită să beneficieze, au toate posibilitățile de a lucra, de a se dezvolta, dar primesc indemnizații nemeritate, mai ales că avem în comunitate puține, dar avem locuri de muncă și ele nu sunt ocupate. Despre ce alocații, ajutoare sociale vorbim? Dar eu totuși sunt optimist și sperăm că o să fie bine, o să se vadă și acolo și unde se dau ajutoarele nemeritate sociale, o să încercăm să lămurim oamenilor că trebuie să depunem toți muncă, muncă, pentru că noi știm cum nemții după al Doilea Război Mondial prin munca lor, cu ajutorul partenerilor, s-au dezvoltat, dar până nu pui umărul, nu vine nimeni, chiar și Uniunea Europeană nu o să vină acasă să-ți facă regulă.

Vocea Basarabiei: Dar în aceste peste trei decenii de independență în Republica Moldova, politicienii ce au propus electoratului? Problema identitară, denumirea limbii și se consideră că din acest motiv s-a bătut pasul pe loc în dezvoltarea economică.

– Eu când văd că se spune la noi în țară că suntem un popor multinațional, chiar nu înțeleg despre ce vorbim noi, suntem un popor care avem câteva etnii și, într-adevăr, când 30 de ani s-a vorbit despre limbă, eu nu-i înțeleg nici pe aceștia care au ridicat problemele acestea, sigur că ei au avut copii, care au învățat la școală limba română, au dat examene la limba român. Păi cum, dle politician, mata, după ce el termină școala, să se încadreze în serviciul, hai să spunem public, al acestei țări, el vine cu darea examenului la limba română, dar vine și vede în Constituție scrisă „limba moldovenească”? Chiar vouă paradoxul acesta nu v-a spus nimic până acum, ca să le dați oamenilor, dacă el din clasa întâi învață limba română, să fie clar că e limba română? Nu-l mai inducem în eroare.

Vocea Basarabiei: Și acum, după ce parlamentul a votat ca să fie înlocuită sintagma de „limba moldovenească” cu limbă română, disputa s-a terminat sau încă în campaniile electorale ar mai putea să fie una actuală?

– O să fie! O să fie, pentru că s-a dat apă la moară celor care nu înțeleg un adevăr sfânt, că limba este română. Dar eu cred că chestiile astea juridice se vor trece și se va înțelege că doar s-a respectat Declarația de Independență a acestei țări, s-a declarat un adevăr istoric: este limba română și punctum. Și dacă în campania electorală cineva se va mai folosi de acestea, ce o să mai spună de-acum, că vor să declare înapoi limba moldovenească? Tu ești primitiv de-acum.

Vocea Basarabiei: L-ați văzut pe dl Voronin, ex-președintele, deputatul Blocului comuniștilor și socialiștilor, a spus că nu mai vine la ședințele parlamentului până nu se revine la „limba moldovenească”?

– D-lui, cu mare stimă și respect, ar trebui să nu revină la ședințe din alte considerente, că este pensionar și să stea acasă, să le dea voie tinerilor să dezvolte această țară. Dar nu-ți face față, dle președinte, să declari, nu mata ești omul care trebuie să faci lucrul acesta, o fac destui. Nu știu câți ani trebuie să mai trăiască un om, dacă 80 nu este de-ajuns să recunoști un adevăr istoric, îi dureros și e foarte greu. Eu încă din 1986, fiind un copil atunci, eu spuneam că e limba română, un copil fiind și am înțeles că e limba română și nu poate să fie limbă moldovenească, au trecut de atunci mulți ani, 30 de independență și încă ceva, dar alții nici până în ziua de azi nu au înțeles. Și încă, dacă mai sunt unii care știu că e română, dar au niște interese să spună că e moldovenească – e una, dar când chiar tu crezi și ești așa încrezut că este așa limbă, e păcat, e rușine.

Vocea Basarabiei: Și, în general, cum definiți cooperarea moldo-română?

Satul Cârpești a beneficiat de foarte multe proiecte din partea Guvernului României, am simțit tot timpul, orice guvernare a fost la București, noi am simțit ajutor de acolo și sper că și aici numaidecât va trebui să fie în urma acestor vizite, să fie iarăși pornită o colaborare de susținere a Guvernului României către Republica Moldova, de proiecte finanțate, proiecte de dezvoltare, atât sociale, cât și economice, și chiar aștept lucruri pozitive de la aceste întâlniri și de la aceste cooperări, dar cooperările ar trebui și noi, românii din Basarabia, să înțelegem că trebuie noi să vrem să fim ajutați și atunci va fi bine.

Vocea Basarabiei: Dar vizitele acestea care se fac la nivel înalt între demnitarii de la Chișinău și București aduc foloase, ele sunt de folos, ele contribuie la dezvoltare?

– Au contribuit și sunt sigur că și de data asta vor contribui aceste vizite. E foarte bine că prim-ministrul nostru a făcut prima vizită oficială, așa e și normal, la București și dând Guvernul României repede un răspuns pozitiv cu venirea și ei la Chișinău, de-acum din start se vede că colaborare va fi și chiar sper că va fi bine.

* * *

Voci adunate la sudul Moldovei, mai exact la Cârpești, Cantemir. „Noi acum lucrăm destul de intens ca să aducem o curățenie în sistemul de justiție”. Declarația a fost făcută de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Adrian Cheptonar. Politicianul, în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” de la Vocea Basarabiei, a spus că au foarte multe reproșuri de la cetățeni referitoare la modul cum acționează justiția, deși sunt destui magistrați integri, a menționat deputatul, care mai crede că Republica Moldova are spioni, trădători și populiști.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.