VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Secretar de Stat: Deocamdată nu există premise ca Gazprom să sisteze livrările de gaz

Contractul cu Gazprom rămâne în vigoare până în 2026, și deși concernul rus a redus volumele de gaz livrate, nu există premise pentru sistarea completă a gazului. O spune secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan. Oficialul spune că acum malul drept al Republicii Moldova consumă din volumele de gaz stocate, iar autoritățile se pregătesc pentru achiziția de noi volume necesare pentru iarna viitoare, notează IPN.

Secretarul de stat al Ministerului Energiei spune că Republica Moldova a depășit perioada rece a anului grație volumelor de gaz procurate anterior și stocate în Ucraina. Oficialul recunoaște că achizițiile s-au făcut la un preț mare, însă spune că prețul gazului stocat a fost determinat atunci de evoluțiile pieței internaționale.

„Acum avem gaze naturale stocate. Pentru prima data statul, prin compania Energocom, are stocate gaze naturale cumpărate înaintea sezonului de încălzire, ca să ne asigurăm că în caz de orice eveniment care ar afecta livrările de gaze, să avem suficient combustibil ca să trecem de iarnă. Atunci când au fost cumpărate aceste volume așa era conjunctura pieței, era mai mare prețul, așa era atunci bursa de energie. Acum ne pregătim pentru iarna viitoare. Ne pregătim să achiziționăm gaz ca să ne asigurăm că cetățenii vor avea gaze naturale”, a spus Constantin Borosan în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova.

Oficialul spune că scenariul discutat în spațiul public privind achiziția unor volume de gaz la un preț mai mic și amestecul lor cu volumele de gaz deja stocate este examinat și de oficiali. Totuși, potrivit secretatului de stat, pentru a face acum achiziții sunt necesare fonduri, care pot fi obținute doar din vinderea gazului stocat către cetățeni.

„Ca să putem acum achiziționa, trebuie să avem resurse financiare libere. Ceea ce înseamnă că gazul care a fost deja procurat trebuie să fie livrat, consumat și achitat, abia atunci se eliberează resurse financiare care pot fi utilizate pentru achiziții de gaz mai ieftin. Examinăm acum acest scenariu”, a punctat secretarul de stat.

Reprezentantul Ministerului Energiei spune că deși Gazprom nu-și onorează toate obligațiile contractuale, contractul cu concernul rus rămâne în vigoare.

„Gazprom și Moldovagaz au încheiat în 2021 un contract pe un termen de 5 ani, valabil între octombrie 2021 și septembrie 2026. Sunt anumite volume care trebuie livrate pe malul drept și pe malul stâng. Începând cu octombrie 2022, Gazprom unilateral a decis să reducă livrările către Moldova. Volumul livrat de 5,7 milioane de m3 nu poate acoperi întregul consum. Din decembrie 2022, tot volumul de gaz este oferit malului stâng. Deocamdată, nu există premise ca livrarea acestui volum de 5,7 milioane m3 să fie întreruptă ”, a explicat secretarul de stat al Ministerului Energiei.

Din decembrie 2022, regiunea transnistreană primește întregul volum de gaze naturale oferit de Gazprom, iar în schimb Centrala de la Cuciurgan furnizează curent electric malului drept. Energocom preia din stânga Nistrului 88% din necesarul de energie electrică al malului drept, la un preț de 73 dolari/MWh.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.