VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VB în s. Alexandru Ioan Cuza: De alocații trebuie să beneficieze cei bolnavi dar nu cei leneși

Autoritățile statului doresc ca împreună cu administrația publică locală să identifice posibilități de dezvoltare a localităților în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, să caute fonduri pentru dezvoltarea regională și să nu rateze oportunitățile de modernizare care există pentru comunități. Șeful executivului, Dorin Recean, sugera recent că, indiferent de viziunile politice ale primarilor, autoritățile locale și centrale trebuie să se concentreze pe dezvoltarea localităților. Cum a fost anul care rămâne în istorie și ce așteptări au moldovenii de la 2024, aflăm la acest sfârșit de săptămână.

Anul 2023 a fost un an cu surprize și schimbări atât pentru sat, cât și pentru stat. Vocea Basarabiei a stat de vorbă cu mai mulți locuitori din comuna Alexandru Ioan Cuza din raionul Cahul și i-a întrebat despre cum a fost anul pentru ei și ce așteptări au pentru anul care bate la ușă. Unii dintre interlocutori ne-au împărtășit cugetările lor din ultimul an, în timp ce alții au vorbit despre provocările cu care s-au confruntat. Indiferent de experiențele sătenilor, toți își doresc pace, sănătate și împărtășesc sentimente de bine.

Valerica Zidu, profesoară la Liceul din comuna Alexandru Ioan Cuza

– 2023 în istorie va rămâne, desigur, cu pornirea unui curs european, iar acesta este un pas înainte. Eu sper că pasul va fi și mai departe înainte, nu vom da înapoi, căci la noi, la moldoveni, cam așa se întâmplă – dăm unul înainte și doi înapoi, dar eu tare sper că o să mergem câte 2, 3, 4, 5 înainte, ca să ajungem totuși acolo unde ne-am propus.

Vocea Basarabiei: Cum se explică această dorință ca țara să ajungă membru al UE pentru dvs., cetățenii de la firul ierbii?

Ca să fii membru al UE trebuie să fii fără corupție, acesta este cel mai mare avantaj.

– Familia mea este pentru cursul european și muncim, convingându-i și pe cei care au alte idei, le demonstrăm care sunt plusurile pentru satul nostru, pentru țara noastră. Avantajele sunt, în primul rând, că pentru a intra în Europa trebuie să fim fără corupție. Deci, acesta este cel mai mare avantaj. Atunci când noi nu o să mai avem o lume care să dea și să ia bani, atunci noi vom putea să avem și salarii mai mari, și pensii mai mari, dar atâta timp cât este al doilea, al treilea buzunar și banul nu se duce în buzunarul statului, de asta și avem salariile acestea mici și cu greu, cu greu, începem câte oleacă să mergem, numai prin investițiile europene se dezvoltă satele noastre la acest moment.

Vocea Basarabiei: Dar ce se crede? Că anume această pauperizare a societății i-a făcut pe mulți cetățeni să accepte pomenile electorale de la cei care au încercat să cumpere voturile, s-a vorbit foarte mult în această campanie electorală pentru alegerile locale generale cât de ușor unii politicieni pot cu banul să decidă numărul de voturi.

– Da, e corect! Prin asta am trecut și noi, și cei care au fost contra noastră au mers nu cu un program să arate ce vor să facă, dar au manipulat prin diferite minciuni oamenii și cu o sumă oarecare de bani, știu că s-a dat, dar la oameni li-i frică să recunoască. Chiar dacă vorbim, se vede din mimicile lor, din fața lor sau mai spun: „Ei, da, au furat, dar ne-au dat și nouă”. Cât v-au dat? 100 de lei sau 200 pentru ca să vă vindeți pentru 4 ani de zile satul, să rămână iarăși să nu se dezvolte cum era mai înainte, 8 ani în urmă, înainte de a veni dl primar la cetățenii care gândesc și-s înțelepți. Cu părere de rău, în satul nostru au rămas puțini, au rămas de cei care pot fi manipulați și s-au gândit la ziua de azi, nu s-au gândit la ziua de mâine și la ziua de poimâine. Deci s-au gândit la ziua de azi, azi am ce mânca, ce bea, înseamnă că e bine, mâine o să mă scol și o să văd ce voi face.

Cu părere de rău, în satul nostru au rămas cei care pot fi manipulați și s-au gândit la ziua de azi nu la ziua de mâine

Vocea Basarabiei: Și dacă ar veni acești politicieni care prin corupere au obținut voturi de la cetățeni, cum ar guverna ei?

– Calitatea actului banului propriu în buzunar. Deci, proiecte nu vom mai avea, investiții directe pentru sat nu vom mai avea, vor avea cei care au umblat și ne-au manipulat lumea din sat, vor avea doar ei, oamenii simpli nu vor avea nici acele drumuri pe care vrem să le facem, nici acele clădiri reparate, renovate. Și îmi pare foarte rău că lumea n-a cântărit lucrul acesta, poate și acum le pare la unii rău, dar eroi după război cam greu.

Jan Tăraburcă, pensionar, fost angajat al Primăriei

Vocea Basarabiei: Și de la 2024 ce așteptări aveți?

– Ca țara totuși să meargă înainte, spre integrarea europeană, să se aducă mai multe investiții și pentru satele noastre, ca să putem să scriem proiecte și să facem lucruri frumoase. Deci, un curs european. Eu nu vreau să mă gândesc că poate o să fie alt curs, nu! Așa cum am făcut un pas cândva înainte și pe urmă am dat câțiva ani pașii înapoi sau i-am oprit pe loc – nu, vreau doar înainte să mergem. Eu sunt foarte optimistă și sper că lucrul acesta este și sus multă lume optimistă și va merge mai departe spre cursul european.

Vocea Basarabiei: Dar provocări rămân încă a fi multe?

– Da, provocări sunt foarte multe și în perioada campaniei electorale, când mai auzeam că unele partide care nu-s la guvernare și spun că „noi o să aducem gaz”, interesant de unde, din buzunar? Nu, eu înțelegeam, hai că pâine ai făcut o brutărie și ai copt-o, și ai banii aceia furați din milioane, dar gazul trebuie să-l aduci prin conductă. Ce, îl pui în buzunar sau îl pui în canistră și-l aduci? Chiar, zic, lumea asta să se vândă pentru niște lucruri care îs anormale? Deci trebuie să gândești la lucrurile astea. Mulți cred, fiindcă lor le convine lucrul acesta, ca să creadă, speră că o să fie pâine de 16 copeici, cum a fost cândva, pe când eram eu copil. Nu o să fie, nici lumina cu 4 copeici nu o să fie, fiindcă peste tot din cauza războiului pe care îl avem în vecinătate am mers spre aceea ca să se ridice oleacă, dar provocări întotdeauna am avut și eu vreau să spun că, dacă nu ai provocări, viața nu este interesantă. Eu din provocări m-am ridicat, n-am stagnat, n-am zis că, ei, dacă nu-mi permiteți să mai merg înainte, dau mâinile în jos. Nu! Am mers înainte, am demonstrat că se poate de făcut. Și atunci când se mai schimbă conducerea atât, să zicem, în școală, în sat și în țară, deci apar alte oportunități în care poți să te afirmi.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei…

– Vă privesc și vă ascult tot timpul! Urmăresc emisiunile Vocii Basarabiei, pentru că la aceste emisiuni noi auzim oamenii din toată țara noastră, discuțiile care se fac cu cetățenii satelor noastre, absolut ceea ce este veridic. Opinii sunt tare multe, dar eu îs permanent cu știrile Vocii Basarabiei, absolut cu toate.

Vocea Basarabiei: Mulțumim din suflet! Suntem în vizită aici, în localitatea dvs., să aflăm încotro merge Moldova. Care e direcția corectă și cum intră 2023 în istorie?

Direcția corectă este Uniunea Europeană și alta nu poate fi

– Direcția corectă este Uniunea Europeană și alta nu poate fi. Anul ‘23 pentru Moldova este prea bun, mai ales dacă e să analizăm situația care s-a petrecut la noi, în Cuza. În rest, toate au să meargă așa cum o să vrea acei de sus să ne ajute ca să ajungem…

Vocea Basarabiei: Dar ce s-a făcut până acum în sat?

– Dl primar Calaidjoglu, toate lucrurile care s-au făcut de d-lui în 8 ani, eu, ca fost lucrător al primăriei, 15 ani am fost, nici un primar nu a făcut atâta lucru, absolut. S-au făcut lucruri extraordinar de multe, însă oamenii noștri din sat sunt mulți, să mă exprim așa, concret, inconștienți, pe dânșii nu-i aranjează ceea ce face și cum se face, dar îi susțin pe acei la care limba lucrează mai mult, fără să aibă o dovadă în ceva.

Vocea Basarabiei: S-a vorbit mult anul acesta despre coruperea alegătorului. Ce înseamnă, iată, acest fenomen care a luat proporții destul de mari?

– Coruperea a rămas și posibil că va rămâne pe mult timp la noi în țară.

Vocea Basarabiei: De ce?

– Vă lămuresc de ce. Eu am observat pe parcursul mai multor alegeri că mai mult acceptă aceste pomeni acei care trăiesc mai sărăcuț, acei care nu lucrează nicăieri.

Vocea Basarabiei: Și ei devin bogați cu aceste pomeni electorale?

– Și ei nu devin bogați, nu, absolut, lor la moment li s-a dat un ban, fie li s-a aruncat un kilogram de orez acolo, ori pentru 100 de grame de rachiu și el cu asta se mulțumește. Și vă spun sincer, nu-l doare capul ce poate să fie mai departe în perspectivă în satul lui. E clar lucru că aceste „ajutoare” vin de la acei corupți mari care au fost și sunt judecați pe 15 ani de zile. Și el, Șor, conduce practic o jumătate de țară.

Vocea Basarabiei: Și asta arată că nu sunt funcționale instituțiile?

– Da, dintr-o parte arată că parcă s-ar părea că ai noștri tot adică e primit legal, dar vina o poartă și acei unde este el „denigrat” și nu-l cedează. Adică nu-l extrădează Israelul, că nu-l extrădează înapoi în țară să fie judecat pentru corupție.

Vasile Chiriță, directorul farmaciei din comuna Alexandru Ioan Cuza

Vocea Basarabiei: Cum vă explicați faptul că încă un număr atât de mare de cetățeni, iată, cred asemenea politicieni?

– Dna Valentina, majoritatea oamenilor, adică noi ne-am născut mulți de-acum în sistemul socialist, avem o vârstă oarecare și dintr-înșii sunt tare mulți care au fost în sistemul acesta, dar în sistemul socialist manipularea a fost arma de bază cu care ei tot timpul au încercat și au câștigat multe lucruri pe care oamenii nici nu le înțelegeau, pentru că nu toți oamenii pot înțelege lucrurile care se fac și corupții au rămas și ei s-au înmulțit așa de mult că practic nici justiția nu poate acum să, adică fac procese, multe procese, dar nu poate să-i aducă la un numitor comun și să-i închidă, iar ei continuă mai departe.

În sistemul socialist manipularea a fost arma de bază cu care ei tot timpul au câștigat multe lucruri

Vocea Basarabiei: De la 2024 ce așteptări aveți?

– Eu toată viața aștept și am așteptat să fie, în primul rând, pace. Dacă nu vom avea pace, nu o să fie nimic, dacă o să fie pace și înțelegere între oameni absolut între toți, aceia care manipulează să judece oleacă cu capul și să se gândească la viitorul și perspectiva satului nostru. În rest, eu pot numai să le doresc la toți absolut din toată țara și din Alexandru Ioan Cuza înțelegere și să fie înțelepți.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, suntem aici, în localitatea Alexandru Ioan Cuza din Cahul, în imediata vecinătate a hotarului moldo-român, dar aici aveți primprejur și sate din UTA Găgăuzia cu care vă învecinați. Încercăm să facem bilanțul anului care se călătorește, 2023, și să ne spuneți ce așteptări aveți de la cel care bate la ușă – 2024.

– Mă numesc Vasile Chiriță, din Alexandru Ioan Cuza, raionul Cahul. Sperăm ca anul 2024 să ne aducă pace, că noi suntem la hotar cu Ucraina, dar acum frontierele acestea, distanța nu contează, dar cel mai important e să fie pace, să fie înțelegere.

Vocea Basarabiei: Ați trăit deseori cu frică în acești aproape 2 ani de când a început invazia rusă în Ucraina?

– Da, numai asta și urmăresc, numai posturi, deschid, în primul rând, Ukrainskaia pravda, pe urmă Vocea Basarabiei, în StarNet vă urmărim.

Vocea Basarabiei: Și ziceți, cum se călătorește acest an? Au fost alegeri generale locale, au fost și crize, ce zice cetățeanul?

– A fost un an bun și nu mă plâng de an, a fost bine, dar tot timpul sperăm că o să fie și mai bine, dar totuși aici pacea, că războiul după noi se află și nu vrem să mai trecem, că fiecare generație, mă uit, din familie, și bunicii, și străbunicii, toți au apucat, fiecare generație a apucat război, numai eu nu și nu aș vrea să nimeresc în calea asta.

Vocea Basarabiei: Aceste alegeri locale generale chiar au fost un test pentru următoarele alegeri, pentru că urmează 2 ani electorali: alegeri prezidențiale în 2024, după care în 2025 alegeri parlamentare?

Maia Sandu are un rating mare și nu cred că o s-o doboare cineva, că altul care să ducă țara spre Europa nu este

– Da, sigur că da! Ele totuși au fost manipulate, a fost coruperea alegătorilor. N-am văzut, am auzit, dar miza asta e un fel de testare, că urmează prezidențialele și urmează după aia parlamentarele, cred că acolo va fi bătălia decisivă, la parlamentare, că aici la președinți, aici Maia Sandu are un rating mare și nu cred că o s-o doboare cineva, că altul care să fie la așa nivel și să ducă țara în direcția asta înspre Europa nu văd, la moment nu mai este. Aici e clar cu prezidențialele, cu parlamentarele – acolo o să fie, dar la parlamentare tot mult va conta, depinde ce partide vor trece. Și acolo, dacă o să fie în opoziție cu președintele, președintele cam nu are așa putere multă cum are legislativul. Acolo va fi miza! Și dacă scăpăm cu bine și de ‘25, păi, atunci în ‘30 să știți că la sigur suntem în Europa. Și asta îmi doresc – să văd ziua ceea când Maia Sandu va arbora drapelul Republicii Moldova la Bruxelles, ca țară membră a Uniunii Europene.

Vocea Basarabiei: Dar până atunci, cum descrieți sărăcia la țară?

– Sărăcia… Nu că e sărăcie la țară, eu nu văd. Aici trebuie de muncit, acei care-s muncitori și capabili îs peste hotare, aici au rămas leneșii și nu vor să muncească. Pământ este, dacă lucrezi, păi și din asfalt crește o floare, nu-i lumea educată în spiritul acesta, muncă trebuie.

Vocea Basarabiei: Și se crede că se dezvață oamenii a munci?

Alocații trebuie să primească cei bolnavi, dar nu leneșii,

– Da, că ei sunt învățați cu dotații și alocații. Asta trebuie de terminat, alocații trebuie să primească aceia fără mâini și fără picioare, nu leneșii, dar la noi fiecare primește alocații și dă vina pe președinție. Cât ai vărsat în Fondul social, aia ți-e pensia și venitul, aici nici nu ar trebui să se discute, dar iată asta-i, cum manipulează cu opinia publică oponenții aceștia.

Vocea Basarabiei: Totuși, atunci când vorbim că Moldova mai rămâne a fi un stat sărac și că e nevoie să se facă reforme, și că aceste reforme vor aduce prosperitate în eventualitatea dacă reușesc autoritățile să absoarbă fondurile pe care o să le ofere Bruxelles-ul Republicii Moldova pe calea de integrare europeană, pentru că vor fi bani mulți, bani mulți oferiți Republicii Moldova ca să depășească o parte din problemele pe care le are. Va fi capabilă țara să absoarbă banii oferiți de Uniunea Europeană?

– Moldova nu e în stare să fructifice toate acele fonduri care sunt date din afară, dar acum dacă o să fie ca o țară care aderă la Uniune vor fi și mai mari fonduri, dar asta tot trebuie să știi să le faci și aici cam nu sunt oameni, lumea e plecată. Și atunci, totuși ajutorul din afară vine, acei din Europa mai mult ne ajută decât merităm, ei închid ochii și totuna investesc. Și cred că vom reuși totuși, cu greu, dar sper că da.

Vocea Basarabiei: De când Republica Moldova a obținut acest statut de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană, de la Kremlin au venit mesaje multe că autoritățile, guvernarea vor să facă o colonie a Occidentului aici din Republica Moldova, că nu iau în calcul că la alegeri au votat și pentru cei care vor relații bune cu Federația Rusă. Cum ar trebui să reacționeze cetățenii și cei de la putere la aceste mesaje venite de la Kremlin?

– Noi, o țară tânără, mică, noi nu putem să ne punem cu un imperiu care e agresiv de 500 de ani. De-acum ea are experiență, ea știe să ne manipuleze. Noi, când s-a format tânăra Republică Moldova, ce știam? Ne manipulau cum își doreau ei, și ei au structuri, și forță, și implicații, și noi nu putem să ne comparăm cu serviciile lor, structurile lor lucrează numai pentru asta, dar noi ne gândeam la bine, ne-au trădat ș.a.m.d.

Vocea Basarabiei: Dar fără dânșii va putea fi rezolvată problema transnistreană?

– Fără dânșii cu timpul s-ar putea rezolva.

Vocea Basarabiei: Își vor retrage ei armata, munițiile? Șeful diplomației ruse insistă pe „planul Kozak”, formatul de negocieri „5+2”.

– Dacă atunci, în 2003, n-a trecut, acum… Și nu știm dacă este încă armamentul cela acolo. Cine știe? El poate a fost vândut de atâția ani, că nu știe nimeni, n-a intrat nici OSCE-ul, nimeni nu a fost acolo.

Vocea Basarabiei: Se crede că sunt 23 de mii de tone de muniții...

– Se vorbește, da, dar cine le știe, nu știe nimeni, ei poate le-au vândut.

Vocea Basarabiei: Dar un pericol poate să…

– Pericol este, păi, dacă explodează acolo…

Vocea Basarabiei: Vă este clar, totuși, ce vrea Rusia de la Republica Moldova?

– Vrea să ne țină, să ne exploateze, asta-i a lor. Rusia trebuia blocată mai din timp. Eu nu zic, în ‘92 nu-și dădea seama Europa, dar după agresiunea din 2008 în Georgia, asta de-acum era clar pentru toți. Aici a jucat un rol negativ Angela Merkel. Dacă oprea Rusia atunci când a agresat, era să fie cu totul altceva, nu ajungeau la Crimeea sau la Donbas și să ajungă până aici, la Odesa, că cel mai grav era atunci când rușii au vrut să depună desant aici, la Cetatea Albă. Păi, dacă luau aceasta, era grav pentru Moldova, Moldova ar fi dispărut.

Vocea Basarabiei: Și pentru că bate la ușă 2024, ce așteptări aveți de la Anul Nou?

– Așteptări avem bune, trebuie să îndeplinim tema de acasă ca să ajungem în Uniunea Europeană, sperăm.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, suntem în vizită aici, la sudul Moldovei. Ia ziceți și dvs., cum a fost anul 2023?

– A fost normal, dar se putea și mai mult, ne-am așteptat la mai multe.

Vocea Basarabiei: Dar ce faceți dvs.?

– Îs pensionar, numai pe lângă casă, am pământ, am niște oițe acolo, mai mult caut de gospodărie, ai mei îs plecați peste hotare, și copiii, și soția, am mai fost și eu de vreo 5 ori în Italia.

Vocea Basarabiei: De mult sunt plecați cei din familie?

– Soția are la 20 de ani aproape, copiii au și ei, au fost la Moscova, s-a terminat cu Moscova, acum îs în Germania ambii, băieții îs căsătoriți, au familii, ne mai ducem pe la nepoți, mai vin nepoții la mine – așa, încet-încet, e bine.

Vocea Basarabiei: Dvs. ziceți că e bine, dar foarte mulți spun că e rău.

– Acei care nu vor să facă, s-au învățat de ani de zile să nu facă nimic și așteaptă tot cineva să le dea, cu datul nu facem treabă, ca să le dea trebuie de undeva să vină, dar acolo tot trebuie să muncească cineva ca să le dea, că nu vine din ceruri până nu lucrăm.

Vocea Basarabiei: Pentru că vă sunt plecați cei dragi peste hotare și au muncit și în Rusia, acum muncesc în Occident, este o diferență?

– Este, e cerul și pământul. La ruși au mai fost și amăgiți copiii, și neplătiți, și s-au îmbolnăvit acolo, au venit, s-au mai lecuit pe acasă, ce au făcut, dar acum îs în Germania, e bine, mai vin pe acasă, iar se mai duc. Asta e.

Vocea Basarabiei: Și pentru dvs. acum contează drumul pe care să se îndrepte Republica Moldova și să fie o cale corectă?

– Foarte mult! Ar trebui să mergem pe calea cea dreaptă, noi tare mult suntem cu nostalgia după Uniunea Sovietică, și atunci cu toate că nu era tare bine, părinții noștri au dus-o și ei greu. Spun că era bine numai pentru aceștia care erau copii atunci. Și eu tot eram copil, mă rog, am crescut în Uniunea Sovietică până s-a terminat, de-acum eram căsătorit, dar părinții munceau din greu, nu primeau mai nimic, dar copiii aveau, că era oleacă mai ieftin. Ce era mai ieftin? Le fura dintr-o parte și le dădea ieftin în magazin, asta-i toată politica rusească, că nu putem să ne debarasăm nici până acum de dânsa. Care-s de vârsta mea nu prea au muncit, s-au folosit că lucrau alții și făceam egalitatea aceasta între toți. Am lucrat la colhoz bine și știam ce-i, de muncit – munceam mult, din noapte până în noapte, dar de primit – primeam ca și ceilalți care nu munceau, căpătau un sac și nu îi mai spuneau nimic, că acela de sus care trebuia să spună fura 10 și tăceau toți din gură. Așa erau timpurile și le convenea, dar nu mai este aceea, că aveam o fărâmă de pâine mai ieftină și mai mâncam și cu unsoare, mai tăiai, dacă aveai prin ogradă niște găinușe, că la sat așa-i, dar și atunci erau care nu munceau și stăteau, și căutau, veneau și mai cereau, trebuia să-ți mai faci jale și de vecinul care nu are, că n-are nu era vina mea sau a statului, n-are că nu voia să muncească, asta-i toată buba. Ce, nu erau bețivani? Erau! Acum, pur și simplu, toate astea au trecut, tineretul nu vrea, nu-i educația aia, nu că nu-i școală, nu-s anii de acasă, din familie nu-i, nu-i de la școală, n-aș zice, că școala le dă. Ce poată să facă un profesor, dacă el nu-i educat din start de acasă, n-are educație?

Vocea Basarabiei: De la 2024 ce așteptări aveți, de la anul, iată, care bate la ușă?

– Sperăm să fie tot bine, să nu fie secetă și politica, poate se va termina și războiul acesta nedrept pe care-l avem aici în coastă și o simțim, o simțim și tare războiul acesta, și ne-a afectat și economia, și tot, oricât de mică era, oricum a afectat-o. Pace, trebuie pace, în primul rând pace! Vreau ca Moldova să ajungă în Uniunea Europeană numaidecât și o să ajungem, eu sper.

Veronica Sarabas, Directoare la Centrul Cultural din comuna Alexandru Ioan Cuza

Vocea Basarabiei: Dar ia uitați-vă, aici peste drum îs găgăuzii, credeți că și ei vor în UE?

– Îs manipulați tare găgăuzii, îs manipulați, dar sunt dintr-înșii, majoritatea găgăuzilor, mai mult de jumătate îs plecați peste hotare și toți îs în Europa, cu documente bulgărești, românești. Am activat în regiunea găgăuză, am tare mulți prieteni și îi știu, dar iată nu poți să-i convingi când ajunge treaba asta, totuși cu Rusia le-a fost mai bine. Limba – asta-i, cred că e bariera asta de limbă, moldoveneasca/româneasca n-au vrut să o învețe, ei mai ușor învățau ruseasca. Tare mulți, bătrânii toți știu românește să vorbească, vorbesc și tineri, vorbesc care au mai fost pe la armată, acum toți știu românește, tineretul. Eu am un coleg acolo, mai lucra șofer până la Chișinău și înapoi, el cu mine românește vorbește.

Vocea Basarabiei: Și credeți că în 2030 ajunge Moldova să facă parte din UE?

– Ajunge, ajunge numaidecât! Cred că o să ajungem, o să fie totul bine.

Vocea Basarabiei la Alexandru Cuza Vodă, localitate din raionul Cahul, în apropierea hotarului moldo-român, în preajma regiunii găgăuze. Să vă întreb și pe dvs., locuitoare a acestei comune, cum a fost 2023 pentru dvs., pentru familia dvs., pentru satul dvs., pentru țara dvs.?

– Bună ziua! Mă numesc Veronica Sarabaș, directoare a Centrului Cultural „A.I. Cuza”. Deci, cum a fost anul 2023 pentru mine? Un an greu, în primul rând, cu războiul din Ucraina. Nu pot să accept așa ceva și ceea ce se întâmplă acolo, un an greu pentru mine, pentru că am mai lucrat în străinătate și a trebuit să decid să mă întorc acasă definitiv, cu toate că în fiecare zi mă gândeam că trebuie să revin, că locul meu este acasă, aici eu trebuie să activez, aici eu pot face mai mult pentru societate, pentru sat și pentru familie, de ce nu? Și un an decisiv este și pentru întreaga societate a Republicii Moldova, integrarea europeană. Am avut alegeri locale, a fost o febră așa, cum este numită electorală, am așteptat mai mult de la oameni, dar probabil asta e ceea ce avem. Totuși sunt și supărată pe oameni, supărată pe oameni din cauză că eu sunt convinsă că continuă să se plătească la oameni din partea unor partide, din partea unor lideri, nu mai știu…

Sunt supărată pe oamenii care își vând votul

Vocea Basarabiei: Dar cum vă explicați că acest fenomen al coruperii alegătorilor încă e atât de molipsitor?

– Acest fenomen al coruperii continuă, fiindcă foarte multă lume în sat este care într-adevăr nu dorește să muncească și așteaptă niște pomeni, așteaptă și toată viața, că-i cunosc, eu nu prea am fost plecată din sat, acum 3 ani, dar așa am fost întotdeauna implicată și la alegeri, și mergeam pe sectoare. Sunt o categorie de oameni, dar categoria aceasta s-a mărit acum, cred că e aproape jumătate de sat, care așteaptă cineva să le dea ceva degeaba, ca să nu muncească. Și mai sunt, mă uit așa cum eu am urmărit și lucrând în domeniul educației la școală, pe la adunările părintești, sunt foarte mulți veniți în sat care nici nu ne cunosc, au cu totul alte valori, sunt indignată când văd scris pe internet cu greșeli, pentru că eu întotdeauna am promovat limba română. Fiind profesoară de limba și literatura română, am promovat limba română, în primul rând, adevărul istoric, cine suntem, de unde venim și încotro mergem. Am promovat și dreptatea în rândurile oamenilor, am spus așa cum este, niciodată nu m-am vândut, a fost și în familia noastră, noi nu ne vindem nici țara, nici fratele, nici sora, noi suntem așa cum suntem.

Vocea Basarabiei: De la 2024 ce așteptări aveți?

– De la 2024 prima mea așteptare cea mai mare este să fie pace, în rest deja se vor rezolva toate pe care și le-a pus dna președintă Maia Sandu, fiind susținută de guvern, de majoritatea parlamentară și, desigur, de cetățeni. Astea deja merg după, dar să fie pace.

Vocea Basarabiei: Anul viitor va fi și un an electoral, pentru că urmează să fie ales viitorul președinte.

– Da, alegerile prezidențiale, nu a fost niciodată când au fost alegeri prezidențiale ca eu să nu-mi fac griji pentru asta. Desigur că o susțin în continuare pe dna președintă Maia Sandu, dar sunt și puțin, în suflet sunt speriată de ceea ce se întâmplă în societate, cu partidele acestea care acum s-au înmulțit și doar în denumire au că sunt proeuropene, dar, de fapt, nu este așa, că lumea inteligentă înțelege ce este acolo, este multă corupție încă, trebuie mult de luptat încă cu ei, cred eu.

Vocea Basarabiei: Dar ați spus că aveți încredere în șefa statului, cum a reușit să vă insufle această încredere Maia Sandu?

– Noi nu am avut așa președinte mai înainte, asta este părerea mea, nu știu cum cred cetățenii, dar eu vreau ca părerea mea să o audă și ceilalți, dumneaei este foarte inteligentă, este un strateg foarte bun, care a știut să mențină pacea de când este război în Ucraina. Dumneaei nu este coruptă, eu sunt sigură, despre asta spun liber și nu ascult pe nimeni care spun diferite minciuni despre dumneaei. Eu văd că dumneaei luptă pentru adevăr și pentru ca oamenii să fie integri și să ajungă țara în Uniunea Europeană. Am mers, am văzut și eu cum trăiește lumea acolo – lumea trăiește fără frică, lumea trăiește liber, este altă mentalitate. Am avut ocazia să ajung și în sistemul medical, să fiu operată în Franța și să văd cum noi suntem încă departe. O susțin foarte mult pe dna Nemerenco, ministra sănătății, dar trebuie mult de luptat. Nu știu, cred că este un balaur cu multe capete, că de ce oare în Franța mai nu te țin în brațe medicii, zis așa, la figurat, dar de ce la noi atâta corupere și bani, bani, bani peste tot, când mie acolo, având doar pașaportul biometric, mi-au făcut operație gratis, obținând, așa cum se obține în Europa, asigurarea medicală temporară pe un an. Aș vrea ca și noi să ajungem, dar nu știu, suntem departe cred că de nivelul european, dar sunt foarte optimistă.

De la 2024 prima mea așteptare cea mai mare este să fie pace

Vocea Basarabiei: Și 2030 e departe?

– 2030 e departe cred, da, dar am așteptări, depinde de societate, sigur că da, nu doar de guvernare, că așa în rândurile oamenilor, una-două că guvernarea este de vină, că ei nu au făcut așa, nu au făcut așa sau șefa statului nu a făcut cum trebuie. Dar noi, fiecare să ne punem întrebarea: ce am făcut eu pentru societate și care este contribuția mea? Și să contribuim cu ce putem, și să ne informăm. Ce am mai vrut eu să spun, că pe timpurile când eram mai tânără și mă întorceam la casa părintească, mă așteptau vecinele, dar erau oameni simpli de la țară, care mergeau la lucru în câmp, mă așteptau, ele așa spuneau: „Bine că ai venit acasă, că tu ai făcut școală și noi vrem să auzim care este părerea ta despre alegerile care vin și cum ai să ne spui tu, noi așa o să votăm”. Dar nu era coruperea asta ca eu să le plătesc ceva. Eu le spuneam că iată așa-așa și ele țineau cont de părerea mea, fiindcă am făcut școală. De ce am dat exemplul acesta? Pentru că astăzi acei care sunt inteligenți nu prea sunt apreciați de societate și ajunge prostia să stea în capul mesei, un adevăr trist și foarte durut, dar totuși trebuie să pășim înainte optimist și până la urmă. Cred că oamenii trebuie să revină acasă din străinătate. Da, am întâlnit oameni acolo care au spus că ei nu se mai întorc, ei și-au cumpărat apartamente, au business acolo, dar cred totuși că în țara noastră putem aduce Europa acasă.

Teodora BERBEC, asistentă socială în comuna Alexandru Ioan Cuza

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, suntem în vizită aici, la sudul Moldovei, astăzi în localitatea dvs., Alexandru Ioan Cuza. Cum rămâne în istorie 2023?

– 2023 pentru localitatea noastră a fost un an cu rezultate bune. Noi am obținut finanțări din proiecte, în afară de bugetul nostru local, ceea ce avem noi, acolo sunt bani puțini, 9 milioane sunt salarii și altele, iar pentru celelalte proiecte importante, noi ne aflăm în centrul satului, aici s-a construit pavajul, s-a reparat Casa de cultură, noi am asfaltat o parte din drumul de legătură dintre localitatea noastră și Vulcănești din proiectele pe care le-am obținut. Și din proiectul „Satul European” am avut continuarea lucrărilor de amenajare a parcului multifuncțional din localitate, s-a reușit multe de făcut acolo, pentru că sunt și condiții ca să ne ocupăm cu sportul, altă condiție pentru copii – odihna părinților, mamelor cu copii care vin acolo și pentru ceilalți.

Vocea Basarabiei: Dle primar, iată, intențiile sunt bune, încercați, implementați proiecte, schimbați condițiile de viață, ați vrea să modernizați și mai mult localitatea, dar lume e puțină, numărul celor care au rămas la țară aici, în mediul rural, e mic?

Astăzi cei inteligenți nu prea sunt apreciați de societate și ajunge prostia să stea în capul mesei

– Noi contăm foarte mult pe faptul ca în zonă se apără și unii din investitorii străini și noi avem investitorii noștri regionali, dar sunt cu activitate în satul nostru, cum este Vinăria Bostavan, AGROVIITERRA și alte întreprinderi în zonă care activează, dar avem nevoie de mai multe întreprinderi.

Vocea Basarabiei: Ce spun sătenii? Că ei iau calea pribegiei, pentru că locuri de muncă sunt puține și cele care sunt nu sunt bine plătite, și că ei își văd viitorul acolo unde ar putea să câștige ceva bani.

– Da, cetățeanul așteaptă sigur că un salariu mai mare, se cunoaște astăzi pentru ca să-și construiască o casă sau să repare o casă, sau să facă altceva valoros, casa o construiești, trebuie și înăuntru să ai de toate celea, pentru că cetățeanul…

Vocea Basarabiei: Și dacă s-ar mări salariul, să admitem că s-ar ajunge să primească un 20.000 de lei un cetățean aici, în sat, credeți că el ar rămâne acasă?

– Cred că ar rămâne. Bine, o parte ar continua încă să se ducă, noi știm că cetățeanul nostru, mai ales din cei tineri, caută să vadă mai multe în alte țări și se duc.

Vocea Basarabiei: Și unii au impresia că acolo lucrează mai puțin și câștigă mai mult, aici, acasă, e mult de lucru și remunerarea e mai proastă?

– Sunt, da, o mare parte, da, așa socot, și că muncesc, dar sunt plătiți bine, chiar dacă muncesc, dar sunt plătiți bine, ei pentru asta se și duc, dar cred că integrarea în Uniunea Europeană ne va duce la alte condiții și cetățenii vor avea posibilitate să fie și mai bine plătiți, și mai bine organizați în muncă, cu siguranță vor apărea și alte întreprinderi de producere…

Vocea Basarabiei: Și dvs. credeți că în 2030 comunitatea va fi asemănătoare cu o localitate din Franța, din Germania, din Italia?

– Da, eu cred că localitatea noastră va fi în 2030 la nivel de multe localități din România, nu vorbesc din Franța, am fost în Franța într-o delegație într-o localitate, un oraș cu 3.000 de populație, dar unde e ideal, totul e ideal. Da, noi ne comparăm cu România, pentru că sunt localități care au crescut și s-au dezvoltat enorm de mult, unde structurile…

Vocea Basarabiei: Se zice că localitățile mici mai greu se descurcă și pentru ca să fie ajutate li s-a propus această variantă de amalgamare voluntară. Vor exista doritori să se unească?

– Acum să zicem că vor fi doritori sau nu, oricum vom merge spre asta, reforma va avea loc, eu sunt de acord și eu susțin ideea asta. Da, bine, unii se tem, alții nu se tem. Iată, noi, de pildă, suntem o localitate în care ni s-a acordat și avem așa-numitul CUPS, instituții care nu sunt în toate satele, noi deja o avem și funcționează, și rezolvă multe probleme ale cetățenilor, cetățenii nu mai aleargă la Cahul, la Vulcănești sau nu știu unde, la Chișinău.

Vocea Basarabiei: Serviciile de calitate ajung aici, în mediul rural. Am înțeles că infrastructura drumului, dacă se vor face drumuri de calitate, atunci vor avea posibilitate și copiii să meargă la un liceu unde se va face carte de calitate.

– Da, așa este! Și se lucrează foarte mult la drumuri, acum merge construcția centurii de ocolire a orașului Vulcănești și drumul care va duce până la Giurgiulești, se construiește drumul de la Cuza până la Vulcănești, un drum pe care l-am așteptat 50 de ani, dar iată că se construiește, o porțiune este construită deja. Clar, e un proces de aderare la Uniunea Europeană. Deci, multe drumuri din localitate vor fi construite, asfaltate sau prin beton armat, oricum vor fi reconstruite multe-multe drumuri, asta-i foarte important, cu rigorile de scurgere a apelor, cu sisteme speciale de canalizări.

Vocea Basarabiei: Reforme sunt necesare a fi făcute?

– Da, reforme sunt necesare, eu susțin actuala guvernare. Eu câteodată zic că s-a întârziat, trebuie mai hotărât de mers, da, este partea cealaltă care caută să împiedice, să încurce la realizarea acestor proiecte, dar ele sunt necesare, noi fără ele nu putem merge în Uniunea Europeană. Deci, ele trebuie realizate.

Vocea Basarabiei: Sunteți aici, în imediata vecinătate cu UTA Găgăuzia, interacționați, mergeți la ei? Ce gândesc ei?

– Da, mulți din ai noștri zic așa: „Noi suntem izolați de găgăuzi”. Eu spun că nu noi suntem izolați de găgăuzi, ei sunt înconjurați de localitățile noastre românești. Iată, în Vulcănești avem foarte mulți moldoveni de-ai noștri, chiar de la noi din localitate. Eu am să vă spun că în Găgăuzia sunt mulți antreprenori care lucrează cu agenți economici din România și din alte state din Uniunea Europeană, dar din România cu mulți agenți economici din Găgăuzia lucrează cu cei din România, așa că ăia cu siguranță sunt pentru integrare în Uniunea Europeană. Și, bine, putem să aducem și alte pilde, că ai noștri de la Cuza spun așa, ia uite, aceștia din Găgăuzia toți și-au făcut cetățenie română, iar noi nici pe jumătate. Da, asta este!

Vocea Basarabiei: Și de la 2024 ce așteptări aveți?

– În primul rând, noi așteptăm cu nerăbdare ca în luna decembrie, luna aceasta să fie Acordul de negocieri de aderare la Uniunea Europeană, iar anul 2024 să ne aducă cât mai multe finanțări, proiecte cu care să realizăm ceea ce ne dorim noi, pentru ca să ridicăm nivelul de viață al localității noastre și cu siguranță lucrul acesta va fi.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, suntem în vizită aici, în localitatea Alexandru Ioan Cuza din raionul Cahul, imediat în vecinătate cu România, tot aici, la o aruncătură de băț e și UTA Găgăuzia. Să vă întreb pe dvs. – cum intră în istorie acest an 2023?

– Bună ziua! Mă numesc Teodora, locuitoare a satului Alexandru Ioan Cuza, raionul Cahul, dețin funcția de funcționar public, asistent social comunitar, nu demult timp sunt reîntoarsă din diasporă, am făcut parte 15 ani încheiați din străinătate, am luat multă experiență, am luat ce-i mai frumos, ce-i mai bun din Europa. Îs foarte încântată de poziția Republicii Moldova, că ținem drumul spre Europa și avem exemple foarte frumoase, bune, să aducem din Europa acasă și că să aducem Europa acasă are două înțelesuri pentru mine: unu – să ne întoarcem acasă și al doilea – să aducem lucrurile frumoase și bune de acolo, legile, drepturile omului, transparența, totul e pentru om. Satul nostru a făcut pași frumoși, în comparație cum îl știam câțiva ani în urmă, satul nostru a prosperat cu mult – grădinițe reparate, palatul cultural e reparat, punctul medical, multe lucruri frumoase s-au făcut și cu ajutorul fraților de peste Prut, cărora le mulțumim mult. Avem lucruri multe donate din partea lor, ajutoare, la care acum am înțeles că avem și un proiect care o să ne facă și un drum mult așteptat spre câmpuri, mulți săteni aduc ca motiv că nu s-a făcut drumul principal care duce la câmpuri. Da, proiectul tehnic este și nouă nu ne moare speranța că într-o bună zi frații noștri vin cu proiectul să-l realizeze, o să avem și drumul cela făcut. Pentru mine, anul 2023 a jucat un rol important și chiar pentru familia mea, că după atâția ani de străinătate m-am întors acasă pe toată talpa piciorului și pot să ajut satul meu, comunitatea mea, să lucrez pentru oameni. Deținând funcția asta, merg la multe familii, la multe case, le dau prima mână de ajutor la familiile vulnerabile, familiile cu mulți copii și sper că o să isprăvesc.

Vocea Basarabiei: Și de la 2024 ce așteptări aveți?

– De la 2024? Ca să fim mai uniți, să facem lucruri mult mai frumoase, mai bune, să ținem calea spre Europa, asta-i unica dorință a noastră, a cuzenilor.

* * *

Opinii adunate la sudul Moldovei, în comuna Alexandru Ioan Cuza din raionul Cahul. În urma observărilor preliminare ale Moldovagaz, în primul trimestru al anului viitor prețul pentru gazele naturale de la Gazprom va fi de 510 dolari pentru mia de metri cubi. Actualmente, Moldovagaz procură gaze naturale de la Energocom la un preț de 605 dolari, de la Gazprom – la un preț de 830 de dolari pentru mia de metri cubi, iar întregul volum de gaz procurat din Rusia este destinat regiunii transnistrene. Tariful la gaz este de 18 lei și 6 bănuți pentru un metru cub, cu TVA inclus. Din luna decembrie, persoanele care au aplicat beneficiază de compensații. Bugetul pentru compensații se cifrează la 2,7 miliarde lei, banii sunt o combinație dintre resursele bugetare ale țării și de la partenerii de dezvoltare.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.