VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Senatul american, un nou eșec în tentativa de a adopta pachete financiare pentru Ucraina şi Israel

Blocaj în Senatul SUA în privința înțelegerii bipartizane pentru ajutorul militar ce urmează a fi acordat Ucrainei. Republicanii au respins acordul inițial care includea securizarea frontierei cu Mexicul, o temă importantă de campanie a lui Donald Trump. Un nou vot pentru Ucraina, va fi încercat joi.

Eforturile lui Donald Trump de a bloca acordul dintre republicani și democrați privind aprobarea în tandem ale celor două legislații au avut succes. Senatul a respins cu 50 de voturi la 49 proiectul de lege privind frontiera de sud, cerut inițial cu îndârjire de republicani, care au condiționat de aprobarea acestuia legea privind ajutorul militar pentru Ucraina, Israel și Taiwan, scrie NY Times, citat de Biziday.

Deși negociatorii celor două partide s-au înțeles, în weekend, privind aprobarea ambelor legi, la pachet, cea mai mare parte a senatorilor republicani s-au opus avansării proiectului privind frontiera cu Mexicul, o temă de care, potrivit prsei americane, Donald Trump are nevoie în acest an, pentru a-l acuza pe Biden că nu a făcut nimic în acest sens.

După picarea acordului privind frontiera, Senatul a încercat să avanseze separat legislația privind ajutorul militar pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Nu a fost însă clar dacă acesta ar obține cele 60 de voturi necesare. Timp de patru ore, miercuri seara, senatorii americani au menținut deschisă procedura votului preliminar, în timp ce dezbăteau care ar fi cea mai bună cale de urmat. La final au fost strânse doar 58 de voturi, iar liderul majorității democrate din Senat a anunțat că va încerca din nou, joi, un vot pentru această lege.

Statele Unite, principalul susținător militar al Ucrainei, cu peste 110 miliarde deja deblocate de Congres, se luptă de luni de zile să trimită noi fonduri Kievului. Acest Proiect de lege prevede o finanțare de 118 miliarde de dolari, din care 60 de miliarde de dolari în asistență militară pentru Ucraina, dar a mai fost repsins și în decembrie de republicani. Chiar dacă ar trece de Senat, el tot ar mai avea nevoie și de votul Camerei Reprezentanților, unde speakerul Mike Johnson, un apropiat al lui Donald Trump, a declarat inițial că va refuza să îl supună la vot. Ulterior, Johnson a spus că așteaptă mai întâi să vadă ce se întâmplă în Senat.

Marți, Joe Biden a dat vina pe Donald Trump pentru blocarea previzibilă a acordului dintre democrați și republicani: “Toate indiciile arată că acest proiect nici măcar nu va trece la Senat. De ce? Un motiv simplu: Donald Trump. Pentru că Donald Trump crede că este rău pentru el din punct de vedere politic… El ar prefera să folosească aceste probleme ca pe o armă electorală decât să permită revolvarea ei”, a spus Biden.

Eşecul adoptării de noi fonduri ar fi o mare dezamăgire pentru Ucraina, a cărei contraofensivă din vară a eşuat în mare măsură.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.