VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 422: Ucraina va deveni membră NATO. Rusia pregătește un al doilea război în anul 2027

UPDATE: Retorica „extremistă” a Kievului demonstrează necesitatea de a continua campania militară rusă în Ucraina, a anunţat vineri Ministerul de Externe rus într-un comunicat, citat de EFE.

„O astfel de retorică şi acţiunile criminale ale regimului de la Kiev dovedesc necesitatea continuării operaţiunii militare speciale până la îndeplinirea totală a sarcinilor de denazificare şi demilitarizare a Ucrainei”, susţine diplomaţia rusă.

În acest mod vor fi eliminate ameninţările „care emană dinspre teritoriul (ucrainean) pentru securitatea Rusiei”, continuă MAE rus în comunicatul citat. Pe de altă parte, Moscova apreciază că declaraţiile neîncetate ale Occidentului cu privire la viitoarea contraofensivă ucraineană demonstrează implicarea acestuia în conflict. Detalii aici

UPDATE: Ucraina intensifică eliminarea agenților dublii din cadrul serviciului său de spionaj. Kievul afirmă că trădătorii de nivel înalt au ajutat forțele rusești să cucerească orașul Herson și centrala nucleară Cernobîl la începutul războiului, scrie Politico.

Tatiana Sapian, purtătoarea de cuvânt al Biroului de investigații de stat din Ucraina, a declarat că agenți din cadrul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) s-au infiltrat atât în Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), cât și în guvernul local, sabotând țara din interior cu ajutorul oficialilor ucraineni pro-ruși.

Sapian a sugerat însă că informațiile oferite până acum ar putea fi doar vârful icebergului. 

Rețeaua este mult mai largă, iar ancheta este angajată în aflarea tuturor circumstanțelor și acțiunilor persoanelor individuale care au cauzat capturarea rapidă a orașului Herson, situat în sud, de către trupele rusești de pe teritoriul Crimeei anexate”, a declarat oficialul ucrainean. Detalii aici

UPDATE: Dictatorul de la Kremlin, Vladimir Putin, pregătește un al doilea război ucrainean pentru anul 2027. Această declarație a fost făcută de fostul consilier al președintelui Ucrainei, Alexei Arestovici, menționând că Federația Rusă ar fi bucuroasă să piardă actualul război din Ucraina.

„Ei discută despre cum anume vor pierde această luptă, deținând o parte din teritoriu sau oferindu-l. În principiu, chiar și a doua opțiune le convine… Rușii sunt gata să pună capăt războiului. Sunt pregătiți pentru asta. Nu va fi război lung. Vor avea nevoie de o descoperire, de o pauză pașnică pentru ridicarea sancțiunilor și reînarmare”, a subliniat Arestovici. Detalii aici.

UPDATE: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reafirmat vineri, 21 aprilie, că Ucraina se va alătura alianței militare, adăugând că toți aliații NATO sunt de acord că țara trebuie să fie membru fără a oferit o dată exactă când s-ar putea întâmpla acest lucru, scrie CNN.

Stoltenberg a făcut aceste afirmații în fața presei înainte de o reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, condus de SUA, care are loc vineri la baza militară americană Ramstein, în Germania. Detalii aici

UPDATE Serviciile de informații ucrainene au luat în considerare în toamnă posibilitatea de a ataca forțele rusești desfășurate în Siria cu ajutorul rebelilor kurzi, a relatat Washington Post, citând un document „strict secret” al serviciilor de informații americane, divulgat recent pe internet, potrivit Washington Post.

Operațiunea părea să aibă ca scop să provoace pierderi armatei ruse și Grupului Wagner pentru a le forța să redistribuie trupe din Ucraina în Siria, a precizat ziarul.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat ca proiectul să fie abandonat în decembrie, dar documentul detaliază modul în care a fost dezvoltat și cum ar fi putut fi pus în aplicare. Potrivit autorilor săi, serviciile de informații militare ucrainene favorizau utilizarea dronelor pentru a lovi singure forțele rusești din Siria sau grupul de mercenari Wagner.

Aceștia au propus antrenarea membrilor Forțelor Democratice Siriene (FDS), o mișcare rebelă dominată de miliții kurde în nord-estul țării, pentru a lovi ținte rusești și a efectua „acțiuni directe nespecificate, precum și atacuri cu drone”, se arată în document.

UPDATE Stoltenberg a anunțat că s-a ajuns la un consens între toate țările membre cu privire la viitorul Ucrainei în NATO.

Toți aliații NATO au ajuns la un consens și au convenit că Ucraina va deveni membru al Alianței în viitor.

Acest lucru a fost anunțat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează Skynews. Vorbind înaintea reuniunii Grupului de Contact al Apărării Ucrainei la Baza Aeriană Ramstein din Germania, el a mai spus că, după încheierea războiului, Ucraina ar trebui să aibă „descurajare pentru a preveni noi atacuri”.

Totodată, Stoltenberg a subliniat că, în prezent, accentul principal este pe asigurarea faptului că Ucraina obține victoria asupra Federației Ruse.

Ieri, secretarul general al NATO a vizitat Kievul într-o vizită neanunțată. Totodată, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a comentat că autoritățile ucrainene interpretează această vizită ca un semn că „Alianța este pregătită să înceapă un nou capitol în relațiile cu Ucraina – capitolul deciziilor ambițioase”.

UPDATE Un avion de vânătoare rus și-a pierdut muniţia deasupra oraşului Belgorod, iar două persoane au fost rănite.

Un avion de atac rusesc a lovit din greșeală centrul orașulului rusesc Belgorod, în apropiere de Ucraina, joi seara târziu, provocând o explozie și deteriorând clădiri, a anunțat Ministerul Apărării, citat de Tass.

Autoritățile locale au raportat o explozie puternică în oraș, care se află chiar peste granița cu Ucraina. Guvernatorul regional a declarat că două femei au fost rănite, potrivit Reuters.

Acesta nu a precizat ce fel de armă a fost folosită.

„În timp ce un avion Suhoi Su-34 al forțelor aeriene zbura deasupra orașului Belgorod, a avut loc o descărcare accidentală de muniție de aviație”, a declarat Tass, citând Ministerul Apărării.

UPDATE Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a respins o decizie rapidă privind aderarea Ucrainei la NATO, alianţa occidentală care sprijină Ucraina în războiului cu Rusia, statele membre furnizându-i arme, informează Reuters.

Kievul doreşte ca alianţa militară nord-atlantică să îi ofere calitatea de membru.

„Uşa este întredeschisă, dar nu este momentul să decidem acum”, a declarat Pistorius joi seara, în cadrul programului ZDF găzduit de jurnalista Maybrit Illner, adăugând că Ucraina este conştientă care este situaţie procesului de luare a deciziilor pe acest subiect.

Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a reiterat, în discursul de joi seara adresat compatrioţilor, solicitarea fermă ca Ucraina să primească invitaţia de a adera la NATO la summitul de la Vilnius, din iulie, după ce în cursul zilei îi vorbise despre acest lucru şi secretarului general al Alianţei, Jens Stoltenberg, care a venit în vizită la Kiev, potrivit News.ro.

„Nici majoritatea ucrainenilor, nici majoritatea europenilor, nici majoritatea oamenilor din întreaga NATO nu îi vor înţelege pe liderii Alianţei dacă acest summit de la Vilnius nu va include o invitaţie politică binemeritată pentru Ucraina de a adera la Alianţă”, a spus Volodimir Zelenski.

„Este greu de spus a cui contribuţie la securitatea europeană şi euroatlantică este mai mare decât cea a soldaţilor noştri, bărbaţi şi femei ucraineni care apără libertatea cu preţul vieţii lor”, a subliniat preşedintele ucrainean. „Le sunt recunoscător tuturor partenerilor noştri care ne sprijină în acest sens”, a adăugat Zelenski.

El a spus că a vorbit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care joi a venit în prima sa vizită în Ucraina de la izbucnirea războiului, despre apărarea Ucrainei, dar şi despre apărarea „întregii ordini internaţionale bazate pe reguli”.

„Ne pregătim pentru reuniunea de la Ramstein, iar poziţia domnului Stoltenberg este importantă. Ne pregătim pentru acţiunile noastre active pe linia frontului – acestea sunt inevitabile”, a arătat Zelenski, referindu-se la aşteptata contraofensivă ucraineană. „Ne pregătim, de asemenea, pentru summitul NATO de la Vilnius, care este programat pentru această vară, dar conţinutul său este în curs de elaborare acum. Ne pregătim prin astfel de întâlniri, prin contacte la diferite niveluri pe care le întreţinem cu partenerii noştri”, a explicat Zelenski.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.