VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ministerul Apărării va cumpăra, în 2025, un radar mai performant

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, anunță că Republica Moldova va cumpăra, în 2025, un radar mai performant din fonduri europene. Ulterior, demnitarul susține că autoritățile vor căuta surse externe pentru procurarea unui sistem de identificare și doborâre a țintelor aeriene.

Următorul radar va ajunge la mijlocul anului 2025 și va fi cumpărat prin Instrumentul European pentru Pace. „Acesta va fi mai performant și împreună cu sistemele existente va da o acoperire mult bună decât acum”, a declarat ministrul Nosatîi pentru Europa Liberă.

Următorul pas ar fi procurarea unui sistem de identificare și doborâre a țintelor aeriene.

„Evident că nu putem să ne limităm doar la monitorizarea spațiului aerian și la posibilitatea de a avea o capacitate de avertizare timpurie, adică de a înștiința cetățenii despre pericol”, a mai adăugat Nosatîi.

Demnitarul a menționat că acum ministerul caută și negociază contracte pentru un sistem de apărare antiaeriană, chiar dacă nu are suficienți bani pentru a-l cumpăra.

La sfârșitul anului trecut, R. Moldova a obținut primul său radar modern, fabricat de o companie franceză și cumpărat cu bani din bugetul național. Achiziția a fost criticată după ce la mijlocul lui februarie, de două ori în decurs de o săptămână, în sudul R. Moldova au căzut epavele unor drone iraniene „Shahed”, folosite de Rusia în războiul împotriva Ucrainei.

„Radarul achiziționat a fost și continuă să fie o temă de dezinformare și speculații. Cineva se gândește că acest radar ne dă o acoperire și o apărare împotrivă oricărui pericol din spațiul aerian”, a comentat reacțiile ministrul Nosatîi, care a precizat că sistemul GM200 nu poate doborî țintele aeriene și este destinat monitorizării spațiului aerian.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.