VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Maia Sandu: Îmi doresc ca societatea să facă front comun pentru a păstra pacea și a ajunge membru al UE

Vocea Basarabiei: V-am întrebat și data trecută, revin și de această dată cu o întrebare la adresa Dumneavoastră, dacă ați putea să ne spuneți mai multe despre disputa din cadrul celor două mitropolii, pentru că, după ce Mitropolitul Moldovei s-a plâns la Moscova că pierde teren din cauza războiului dus de Rusia în Ucraina, tot mai mulți clerici trec de la Mitropolia Moldovei la Mitropolia Basarabiei. Ați putea să anticipați cu ce ar putea să se termine această dispută?

Maia Sandu: Sigur, nu mă apuc să fac nici o prognoză, dar vreau să vă spun ce sper eu că se va întâmpla: eu sper că ă toată lumea, și biserica, și cetățenii, toată lumea se va uni pentru a păstra pacea și pentru a susține aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Asta este ce îmi doresc și ce sper că se va întâmpla.

Vocea Basarabiei: Dar oricum enoriașii așteaptă să le spună și autoritățile.

Maia Sandu: Nu cred că enoriașii așteaptă să le spună autoritățile.

Vocea Basarabiei: Lăsăm să decidă fiecare.

Îmi doresc ca toată societatea să se unească pentru ca să păstrăm pacea și să ajungem membru al Uniunii Europene.

Maia Sandu: Ceea ce am spus acum este și pentru enoriași. Eu îmi doresc ca toată societatea să se unească pentru lucrurile importante, pentru ca să păstrăm pacea și pentru ca să ajungem membru al Uniunii Europene.

Vocea Basarabiei: Fiecare parohie, împreună cu enoriașii, este în drept să decidă unde vor să se regăsească. Aici nu există nici constrângeri, nici un fel de presiune, e la discreția fiecărei entități să-și decidă soarta.

Maia Sandu: În democrație, așa se întâmplă lucrurile.

Vocea Basarabiei: Vreau să revenim un pic la parcursul european al Republicii Moldova, pentru că este o șansă istorică pentru Republica Moldova, dacă în 2030, așa cum ziceți Dumneavoastră, că ar exista posibilități ca Republica Moldova să ajungă în Uniunea Europeană. Ați nuanțat răspunsul la întrebarea dacă Republica Moldova în UE, cu sau fără Transnistria, și ați spus că, dacă nu va fi posibil, s-ar putea ca problema transnistreană să fie rezolvată pe parcurs. Rămâneți la această idee?

Maia Sandu: Ne dorim să reușim să reintegrăm țara pe cale pașnică, înainte de aderarea la UE. Aceasta este ceea ce ne dorim, dar lucrurile nu depind doar de noi și pentru situația sau pentru un scenariu mai puțin optimist există și această posibilitate ca să aderăm la UE în doi pași.

Vocea Basarabiei: Ce trebuie să facă autoritățile actualmente pentru ca să apropie mai mult și mai repede cele două maluri ale Nistrului?

Maia Sandu: Autoritățile acum și-au propus, în primul rând, să mențină pacea. Asta vom face în continuare, să nu permitem destabilizări care ar crea riscuri de securitate pentru Republica Moldova. Autoritățile fac tot ce pot ca să ajute cetățenii de pe malul stâng. Autoritățile, în tot procesul ăsta de negocieri cu Uniunea Europeană, vor ține cont și de interesele cetățenilor de pe malul stâng și, în măsura în care va fi posibil, vom promova ideea ca de aceste beneficii ale procesului de aderare să se bucure și cetățenii noștri de pe malul stâng și, bineînțeles, vom întreprinde pași, pe alocuri mici poate poate, ulterior vor fi mai mari, de reintegrare a țării pe fiecare domeniu în parte. Deci, asta este ceea ce ne propunem.

În procesul de negocieri cu Uniunea Europeană, autoritățile vor ține cont și de interesele cetățenilor de pe malul stâng

Vocea Basarabiei: Reușiți în paralel să elaborați o viziune clară despre acest proces?

Maia Sandu: Avem o viziune clară care trebuie detaliată, se lucrează la detalierea ei.

Vocea Basarabiei: Republica Moldova va rămâne împreună cu Ucraina pe calea integrării europene, vor rămâne la pachet, se pot desprinde una de alta, cine va decide acest lucru?

Maia Sandu: Este în interesul Republicii Moldova ca Ucraina să fie stat membru al Uniunii Europene, este în interesul Ucrainei ca Republica Moldova să fie stat membru al Uniunii Europene și este în interesul Uniunii Europene ca Republica Moldova și Ucraina să fie state sigure și democratice. Asta se poate face, în situația în care aceste două țări sunt acceptate în Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: Se sugerează de ceva timp că noul inamic al Ucrainei ar fi oboseala Vestului. Chiar se simte uneori această oboseală a Occidentului? Cum înțelegeți Dumneavoastră și cum trebuie să înțelegem și noi, cetățenii, această oboseală a Occidentului față de războiul din imediata vecinătate a Republicii Moldova?

Maia Sandu: Rezistența Ucrainei înseamnă pace pentru Republica Moldova, rezistența Ucrainei înseamnă securitate pe continentul european, rezistența Ucrainei înseamnă o lecție pentru toți cei care vor să încalce hotarele recunoscute la nivel internațional, că acest lucru nu va fi admis și din aceste trei motive foarte important, eu o să pledez și o să promovez necesitatea sporirii sprijinului pentru Ucraina.

Vocea Basarabiei: Doamnă Președintă, eventual, dacă se va ajunge la o pace prin înghețarea conflictului în Ucraina, ce efecte, ce impact poate să aibă această stare de lucruri asupra realităților din Republica Moldova?

Maia Sandu: Acțiunile Federației Ruse nu denotă nici o intenție de pace și chiar dacă teoretic s-ar ajunge la un acord de pace, acest acord de pace ar fi folosit de Federația Rusă doar pentru ca să se înarmeze și mai mult și să revină peste trei sau peste șase luni și să continue ofensiva împotriva Ucrainei.

Vocea Basarabiei: La G 20 Vladimir Putin parcă și-ar fi manifestat această intenție că și-ar dori negocierea păcii, nu?

Maia Sandu: Toate acțiunile Federației Ruse vorbesc împotriva faptului că Kremlinul își dorește pace.

Vocea Basarabiei: Republica Moldova reușește să-și asigure securitatea, să o întărească, să asigure cetățenii că vor trăi și în continuare într-un stat unde securitatea e prioritate?

Maia Sandu: Republica Moldova continuă să își consolideze sectorul de securitate și sectorul de apărare și facem acest lucru și din contul surselor proprii, dar și din contul sprijinului extern. Avem un proiect de strategie cu privire la securitatea națională, care stabilește clar obiectivele și metodele prin care putem să atingem aceste obiective. Și, bineînțeles, continuăm pe plan extern să vorbim despre îngrijorările noastre pe subiectul securității, în contextul acestui război și să cerem sprijin de tot felul pentru ca să consolidăm siguranța țării noastre.

Vocea Basarabiei: Pentru că a fost marcată ziua neutralității, am văzut mesajul opoziției în Parlament, care zicea că Republica Moldova trebuie să insiste și de acum încolo pe această neutralitate.

Maia Sandu: Neutralitatea înseamnă că Republica Moldova este capabilă singură să se apere în fața agresorilor și până acum, toți cei care vorbesc despre neutralitate astăzi, nu au făcut nimic pentru ca Republica Moldova, într-adevăr să poată să țină piept agresorilor, să poată să-și protejeze cetățenii, ca cetățenii să doarmă în liniște și să știe că nimic nu le pune în pericol viața. Neutralitatea presupune, repet, capacitatea noastră să ne apărăm de unii singuri și noi investim, încercăm să întărim această capacitate de apărare.

Vocea Basarabiei: Are nevoie de Republica Moldova de o relație mai bună cu Alianța Nord-Atlantică?

Maia Sandu: Republica Moldova are o relație bună cu Alianța Nord-Atlantică, are o relație bună de decenii și avem proiecte foarte utile, pentru care le suntem recunoscători. Republica Moldova are relații bune cu state membre ale NATO ,Republica Moldova primește ajutoare din partea mai multor state și vom continua această relație.

Vocea Basarabiei: Depopularea-cum se pune capăt acestui fenomen și dacă ar trebui să fie stopat forțat sau nu?

Maia Sandu: Nu există măsuri prin care se stopează forțat reducerea numărului cetățenilor.

Vocea Basarabiei: Poate nu forțat, dar astfel încât cetățenii să fie convinși că e mai bine să rămână la ei acasă decât să aleagă calea străinătății.

Maia Sandu: Pentru asta facem reformele și transformările pe care le facem, de asta avem nevoie să fim partea Uniunii Europene pentru a crește gradul de satisfacție al oamenilor față de propriul stat și pentru a crește gradul de siguranță a cetățenilor că ei pot să rămână acasă și pot să își creeze aici o familie, să-și construiască o casă. Deci, toate lucrurile pe care le facem, menite să îmbunătățească viața cetățeanului, trebuie să ne ajute să reducem această dorință a oamenilor de a pleca. Evident că e un cerc vicios, pentru că în același timp, în momentul în care mulți oameni au plecat, sunt mai puțini pentru ca să deschidă afaceri aici, sunt mai puțini pentru ca să se angajeze într-un domeniu sau altul. Evident, asta este provocarea cu resurse puține să reușim să transformăm lucrurile.

Vocea Basarabiei: S-ar putea să-i convingeți pe mai mulți din cei plecați să revină acasă?

Maia Sandu: În primul rând, acest război este o piedică în acest sens, pentru că mai mulți oameni care au plecat, ar vrea să vadă revenirea păcii în regiune, înainte să ia o decizie. În același timp, eu cred că această perspectivă clară de integrare europeană reprezintă o șansă reală pentru noi să convingem oamenii să nu plece și o bună parte dintre ei să revină acasă.

Vocea Basarabiei: Șansa integrării europene și consensul național în societatea noastră– e greu de atins acest consens național în rândul partidelor politice? Ce părere, aveți Dumneavoastră despre cum ar trebui să înțeleagă toate formațiunile politice, importanța acestui pas?

Maia Sandu: Avem nevoie de o înțelegere și de o conștientizare a tuturor și a partidelor politice, dar și dincolo de partidele politice. Unul dintre mesajele principale pe care l-am transmis la acest Forum al Primarilor, a fost să le cer sprijinul pentru ca să facem front comun pe calea integrării europene, indiferent de ideologii politice de care ne ținem. În special primarii, dar nu doar ei, înțeleg că resursele vin și pot veni din Uniunea Europeană pentru dezvoltarea comunităților noastre. Deci, da, e nevoie de un consens la nivel național și asta înseamnă nu doar să sprijinim idei integrării europene, asta este foarte important, asta înseamnă și să muncim, și să trăim cu toții, după valorile europene.

Vocea Basarabiei: Credeți în crearea unui pol european de stânga Republica Moldova? Acum se insistă mult pe crearea acestui pol.

Maia Sandu: Nu contează pe stânga, pe dreapta, pe centru. E important să consolidăm acest front comun de integrare europeană, pentru că asta este singura soluție pe care o avem astăzi, ca să putem să menținem pacea, și ca să putem să menținem democrația, și ca să putem să creștem nivelul de trai al oamenilor.

Vocea Basarabiei: În curând se vor împlini 3 ani de când oficial ați preluat mandatul de Președintă. Ce vă propuneți pentru cel de al patrulea an de mandat?

Maia Sandu: În primul rând, cred că în acești trei ani lucrurile importante au fost menținerea păcii și a stabilității, în special în contextul unui război la hotar, a fost faptul că devenim mai independenți, am discutat despre asta și pe partea economică, și pe partea energetică, și nu doar, faptul că am început să scoatem corupții unul câte unul, poate nu cu viteza cu care ne-am fi dorit, dar acest lucru se întâmplă și că am obținut o perspectivă europeană clară. Pe aceleași priorități vom merge și în lunile care urmează.

Vocea Basarabiei: Când sărbătorește Maia Sandu Crăciunul, nașterea Domnului?

Maia Sandu: La Chișinău, cu familia de la Chișinău sărbătoresc pe 25 (decembrie), cu familia de la țară, sărbătorim pe 7 8 (ianuarie).

Vocea Basarabiei: Și așa ca majoritatea familiilor din Republica Moldova, sărbătorește și pe stil vechi și pe stil nou.

Maia Sandu: Așa sărbătorește și nu cred că asta este o problemă, important este să fim buni unii cu alții, să fim sănătoși, să ținem unii la alții și să ținem la țara noastră și să muncim cu toții pentru binele țării și pentru binele oamenilor ei.

Vocea Basarabiei: Nu v-am întrebat nimic despre ce credeți că se întâmplă în continuare în regiunea de sud a Republicii Moldova și dacă cumva s-au potolit spiritele acolo și acum e mult mai clar că au nevoie și ei de proiecte europeni și de o relație bună cu partenerii din Occident.

Maia Sandu: Am avut mai multe discuții cu oameni de acolo, oameni de afaceri, care înțeleg cât de importantă este relația cu Uniunea Europeană, care își doresc în continuare să poată să beneficieze de proiecte, care susțin micile afaceri sau afacerile pornite de femei ,sau afacerile pornite de tineri, oamenii care recunosc efortul pe care îl fac partenerii noștri de dezvoltare și autoritățile de la Chișinău, pentru ca să se îmbunătățească infrastructura în localități și exemplul acestui program Satul European… Apropo, pentru că am văzut mai multe discuții în presă și în public, care niciodată nu au fost foarte concrete, cu întrebări despre cine a beneficiat de aceste proiecte și m-am uitat prin statistici și dacă luăm rezultatele alegerilor din 2019, deci culorile politice după alegerile locale din 2019, vreau să vă spun că din primul program Satul European au beneficiat 120 de localități, unde primarii erau de la Partidul Democrat, în 2019, 97 de la PAS, 77 de la PSRM, 70, dacă nu greșesc, primari independenți, 40 de la Platforma DA. Ca să fie foarte clar și invit în special presa care face reportaje la acest subiect, să analizeze lucrurile în profunzime. Ceea ce încerc să spun eu este că nu-i vorba de o ideologie sau alta, despre cum sunt oamenii de la sud și cum sunt oamenii de la nord, dacă iubim țara asta, dacă ne vedem viitorul în această țară, trebuie să muncim împreună și să îmbunătățim condițiile de viață peste tot, să știm cine ne sunt prietenii să vorbim despre asta, pentru că doar așa o să putem să contăm și mai departe pe aceste prietenii.

Vocea Basarabiei: Doamna Președintă, banii Uniunii Europene și nu doar care vin din partea Uniunii Europene, dar banii care vin din partea partenerilor occidentali, vor ajunge în toate cele 898 de primării?

Maia Sandu: Am aceeași întrebare pe care am adresat o și la Forum. Deci, Dumneavoastră credeți că un primar care luptă împotriva Uniunii Europene, vine să ceară bani de la Uniunea Europeană? Banii Uniunii Europene sunt banii plătitorilor de impozite din țările Uniunii Europene. Acești oameni ne oferă și nouă din impozitele lor, pentru că vor ca și noi să ajungem să construim aceleași standarde de democrație, condiții de viață, sistem de justiție și e firesc ca cei care împărtășesc aceleași valori să se ajute. Deci, întrebarea mea este: „Care dintre primarii care sunt antieuropeni vrea să primească bani europeni?

Vocea Basarabiei: Întrebarea e pertinentă, doar că cetățenii aud în asemenea localități, unde a câștigat un asemenea primar și ei spun: „Bine, dar dacă el a câștigat cu 51 %, noi 49 % ce facem?

Maia Sandu: Înțeleg, sunt banii statului care vor fi împărțiți iarăși în funcție de competiție, pentru că sunt anumite surse care merg după anumite criterii, dar sunt și bani care sunt alocați în funcție de competiție. În rest depinde de noi, de fiecare dintre noi ce facem ca țara asta să ajungă într-o zi membru al Uniunii Europene, înseamnă că trebuie să muncim mai mult cu toții.

Vocea Basarabiei: Și cred că ultima întrebare: soarta aeroportului Chișinău și astăzi se discută foarte mult despre acest obiectiv strategic și ce viitor ar putea să aibă. În contextul declarațiilor recente ale Premierului Recean și ministrului Spânu cu referire la aeroportul Chișinău, compania Avia Invest SRL precizează că în acest moment nu există niciun temei legal pentru rezilierea contractului de concesionare semnat cu Avia Invest SRL. Vă întreb pe Dumneavoastră, este adevărat ceea ce se sugerează, că se caută investitori străini pentru Aeroportul Internațional?

Maia Sandu: Eu chiar nu vreau să comentez ce spune reprezentantul unei grupări criminale, chiar nu cred că merită. Referitor la faptul dacă se caută sau nu investitori străini, eu cred că este o întrebare pe care trebuie să o adresați Guvernului. Eu nu caut niciun investitor străin. Da, știu că e nevoie de investiții, dar în ce formă vor veni aceste investiții, este o este un subiect care trebuie discutat cu Guvernul.

Vocea Basarabiei: Pe final un mesaj pentru cetățeni, că suntem și în ajunul sărbătorilor de iarnă. Ce vreți să le transmiteți cetățenilor Republicii Moldova?

Maia Sandu: Vreau să le transmit să fim mai optimiști, să fim mai buni unii cu alții, să avem pace în anul care vine, cred că este cel mai important lucru, să fim uniți și încrezători că putem, că vom reuși la nivel de comunitate, la nivel de regiune, la nivel de țară. Noi vom continua să muncim și să fim alături de toți cei care au nevoie de ajutorul nostru.

Vocea Basarabiei: Mulțumim foarte mult pentru această discuție, pentru răspunsurile oferite cetățenilor Republicii Moldova. Nu v-am întrebat, dar gata, suntem constrânși de timp, cât de mult se reușește purificarea spațiului informațional, pentru că foarte mult depinde și de opinia pe care și-o creează cetățeanul în funcție de sursele de informație.

Maia Sandu: Mai avem de lucru și aici contăm pe presa independentă care trebuie să informeze obiectiv.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.