VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Igor Grosu: Integrarea europeană și soluționarea conflictului transnistrean sunt două procese separate, cu viteze diferite

Discutăm în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție cu Igor Grosu, președintele Parlamentului R. Moldova despre diplomații ruși cu legături în FSB, despre modelul european-viața omului are valoare, despre auditul la Moldovagaz, despre deciziile politice ale Gazpromului, despre numărul moldovenilor care mai lucrează în Rusia, despre Tribunalul Anticorupție și rolul acestuia, despre mesajul pentru cetățeni în preajma alegerilor, despre promisiunile mincinoase ale lui Șor, dar și despre situația din Găgăuzia și relația Chișinăului cu Comratul.

Vocea Basarabiei: Câți moldoveni s-ar mai afla la muncă în Federația Rusă?

Igor Grosu: Nu cunosc, dar cred că numărul lor a scăzut dramatic din două considerente: criza economică, chiar și cea pe care am urmărit-o până la începutul invaziei. Și aici eu vă spun și după satul meu de baștină, mulți din vecini, din consăteni care știam altădată că sunt la Soci, sunt la Moscova, Tiumen, în multe regiuni ale Rusiei, acum știu că sunt în Germania, sunt în Irlanda, în Marea Britanie etc.

Vocea Basarabiei: Și-au schimbat țările de destinație unde își câștigă bucata de pâine?

Igor Grosu: Și-au făcut pașaport românesc și acolo au mai multă siguranță, predictibilitate, nu sunt istorii de acestea care erau în Rusia – te-a prins patrula, te-a scuturat miliția, cum se numește la ei, ți-a luat banii, ți-a mai pus un „deport” și du-te și te plânge. Plus la asta, războiul, invazia Rusiei în Ucraina pe mulți i-a speriat și e firesc să te sperii de nebunia pe care o face Putin și evident că majoritatea sunt oameni raționali care nu vor să participe la acest carnagiu.

Vocea Basarabiei: Am discutat foarte mult despre relația Republica Moldova-Federația Rusă. Pentru problema transnistreană, Rusia mai poate juca vreun rol din moment ce formatul de negocieri „5+2” nu mai este funcțional? Va putea să fie modificat acest format de negocieri?

Igor Grosu: Acest format este înghețat din 2019 și el nu mai poate funcționa.

Vocea Basarabiei: Și va putea sau e puțin probabil?

Igor Grosu: După părerea mea, acest format trebuie reconsiderat, nu poate un stat agresor, care a atacat un alt membru al formatului, să pretindă că ne poate ajuta, facilita, modera.

Vocea Basarabiei: Bine, dar Republica Moldova vrea ca Rusia să-și retragă munițiile?

Igor Grosu: Noi o să insistăm în continuare, dar, după mine, acest format trebuie reconsiderat, regândit…

Vocea Basarabiei: Și de exclus Moscova, da?

Igor Grosu: Eu nu zic acum lucrul acesta, oricum trebuie să purtăm o discuție cu ei, căci e vorba de armata lor, e vorba de munițiile lor pe care trebuie să și le ia, nu avem noi nevoie de așa „bogăție” pe teritoriul nostru, dar eu cred că, evident, victoria Ucrainei în acest război, eliberarea teritoriilor reprezintă un avantaj foarte mare pentru grăbirea, apropierea, crearea condițiilor pentru a grăbi momentul soluționării acestui conflict, care, repet, o să dureze în timp, pentru că nu-i simplu, sunt costuri pentru care noi va trebui să găsim o soluție financiară, socială, politică pentru toate aceste costuri.

Vocea Basarabiei: Și fondul acesta se va ridica la bani mulți și foarte mulți.

Procesul de integrare europeană și soluționarea conflictului transnistrean sunt două procese separate, cu viteze separate

Igor Grosu: Exact! Și atunci va fi un cost care noi trebuie să vedem în timp cum, de unde găsim aceste resurse, o parte din munițiile acestea, spre exemplu, sunt netransportabile, ele va trebui să fie dezamorsate sau distruse aici pe loc și acestea sunt iarăși niște cheltuieli, tehnologiile acestea trebuie aduse aici, sunt tehnologii. Deci, ca timp trebuie să ne așteptăm nu la ceva miraculos și repede, procesul de integrare europeană și soluționarea conflictului transnistrean sunt două procese separate, cu viteze separate. Dacă în cazul integrării europene și aici următorului pas e deschiderea negocierilor, noi trebuie să ne mișcăm foarte repede, suntem obligați să facem foarte repede și asta o să facem, aici lucrurile trebuie ținute așa, încet, la calm, prin dialog, chiar dacă nu ne place, și mie nu-mi place, dar în politică nu-i vorba de ceea ce îți place, dar e vorba de ceea ce este nevoie, de interesul țării și interesul cetățenilor.

Vocea Basarabiei: La ce decizie vă așteptați din partea Bruxelles-ului în această toamnă?

Igor Grosu: Eu mă aștept ca și toată țara, majoritatea celor care optează pentru integrare europeană la o decizie pozitivă. Iată, dna Ursula von der Leyen a avut un discurs referitor la situația din Uniunea Europeană și viitorul Uniunii Europene, urmărim foarte atent ce semnale transmite pentru noi, semnalele pe care le primim noi de la interlocutorii noștri, de la partenerii noștri sunt încurajatoare. Eu ultima vizită am efectuat-o în Lituania, la Vilnius, sunt foarte buni susținători ai noștri, prieteni.

Vocea Basarabiei: Dar tema de acasă încă nu e făcută până la capăt?

Igor Grosu: Tema trebuie să o facem, ea va dura, sigur că ne va lua ceva timp, sunt lucruri pe care nu le poți face atât de repede cum scrie pe hârtie, și aici reforma justiției este cel mai important element, pentru că nu-i suficient doar să aprobi legi, este important să transpui în viață ceea ce este scris în această lege, și aici mă refer la Consiliul Superior al Magistraturii, care deja e funcțional, au o majoritate.

Vocea Basarabiei: Mai e nevoie ca și CSP să fie funcțional.

Igor Grosu: Da, acum avem al doilea element din această arhitectură a justiției, CSP-ul. Ați văzut, din prima Adunare generală a procurorilor, ca și în cazul judecătorilor, nu s-a reușit, au făcut trimitere la deciziile Curții Supreme de Justiție, care, știm noi, sau eu pot să spun ce cred eu despre această instituție…

Vocea Basarabiei: Dar ce credeți despre această instituție?

Igor Grosu: Pentru că atunci când te uiți care sunt judecătorii care au dat acele decizii, ei sunt cei mai toxici și nepopulari și, după mine, cei care au făcut cel mai mare deserviciu acestei țări, dar vorba ceea: până la proba contrarie, ei trebuie să treacă prin evaluare, unii vedeți că fug de evaluare, chiar și unii protagoniști ai acestor decizii. Mesajul nostru a fost și am rugat foarte mult ca, după ultima decizie a Curții Supreme de Justiție, comisia de evaluare…

Vocea Basarabiei: …să mai ofere o șansă?

Igor Grosu: Nu că să mai ofere o șansă, să evalueze repetat, în mod prioritar în cazul candidaților din partea procurorilor, ca într-un termen proxim procurorii să decidă când organizează următoarea Adunare generală a procurorilor și să aleagă din cei care au trecut evaluarea. Iată v-am dat două elemente.

Vocea Basarabiei: Dar atunci când discut cu simplul cetățean, el ce zice?

Igor Grosu: El vrea să vadă deciziile finale.

Vocea Basarabiei: e mulțumit că a apărut libertatea, dar a dispărut nedreptatea și se referă la situația critică și foarte critică din justiție, pentru că justiție nu înseamnă doar câteva dosare, justiție înseamnă că mulți cetățeni umblă pe drumuri și așteaptă să li se facă dreptate sau să fie pronunțată o decizie.

Igor Grosu: De acord!

Vocea Basarabiei: Situația aceasta critică, într-un fel, ei cred că voința politică nu e suficientă sau că ar trebui să insistați mai mult.

Igor Grosu: Eu le spun și repet, dacă ar fi după mine, eu m-aș mișca cu viteza luminii, dar sunt niște reguli pe care noi trebuie să le respectăm, pentru că acestea sunt și regulile Uniunii Europene din care noi vrem să facem parte și dacă este un proiect de creare a Curții Anticorupție…

Vocea Basarabiei: Dar crearea Curții Anticorupție, de ce e nevoie de această instituție?

Igor Grosu: Este nevoie pentru a avea o curte specializată. Acum cum are loc? Este prima instanță, sunt curțile de apel a doua și este Curtea Supremă de Justiție și dosarele mari, mici, adică de rezonanță, de mare hoție sau litigii de patrimoniu, de chestiuni civile ș.a.m.d. stau toate în același rând. Și în mod legitim cetățenii întreabă: când o să avem o decizie finală iată pe același „furt al miliardului” sau pe devalizări etc.? Și ce ne spun procurorii, judecătorii? – „Noi suntem inundați de dosare, noi avem multe și toate-s importante, toate-s prioritare…” Și atunci, decizia politică a fost: dlor, haideți să facem o curte specializată. Țineți minte, noi am și delimitat cazurile de corupție mare să fie la Procuratura Anticorupție, iar cazurile de corupție sistemică, mai mică să fie la CNA? Și am zis să facem o Curte Anticorupție, în care Procuratura Anticorupție, care gestionează cazurile de corupție mare, începând cu marii demnitari, cu fraude mari, sume mari să aibă capacități și un număr limitat de cauze și dosarele să ajungă numai în această curte, Curtea Anticorupție, specializată, să numim acolo un complet sau câte complete de judecători e nevoie, să le dăm tot instrumentariul, evident că să-i evalueze CSP-ul și CSM-ul și să-i delege acolo pe cei mai buni, să le creăm condiții și să le spunem: „Dragilor, nu mai aveți niciun motiv să spuneți că sunteți ocupați cu tot felul de dosare pe amenzi la trafic, încălcări de viteză și nu știu ce, și nu știu care”. Gata! Iată, este Procuratura Anticorupție și aici trebuie să evaluăm, să le dăm tot ce au nevoie, și este Curtea Anticorupție. Deci, unu, doi.

Dosarele de corupție vor fi examinate la Curtea Anticorupție, să nu mai stea la același judecător.

Vocea Basarabiei: Specialiștii spun că, deocamdată, e în ceață situația, pentru că ei nu știu câți judecători vor lucra acolo, va fi un complet sau vor fi două complete, vor examina toate dosarele… E bine să fie examinate toate dosarele, indiferent de gravitatea lor, de același complet de judecători?

Igor Grosu: Nu, noi vorbim despre corupția mare.

Vocea Basarabiei: La asta mă refer.

Igor Grosu: Iată, dosarele de corupție mare trebuie să ajungă la instituția aceasta specializată, Curtea Anticorupție, să nu fie că stau la același judecător…

Vocea Basarabiei: Am înțeles că e prea mare sarcina pe judecător, că ar avea foarte multe dosare și el nu reușește să le examineze.

Igor Grosu: Și trebuie să prioritizăm, ca cetățeanul, și corect așteaptă cetățeanul, să înceapă a crede în stat, să înceapă a crede în justiție, el să vadă…

Vocea Basarabiei: Săptămâna viitoare votați în parlament crearea acestei Curți Anticorupție?

Igor Grosu: Nu, cred că nu suntem încă gata, pentru că nu au venit toate avizele, o să facem consultări publice, iată ați spus de consultanți, experți, vrem să consultăm lucrul acesta, vrem să auzim toate opiniile, pentru că abia am început sesiunea. Vedeți, unii ne critică că prea repede mergem cu unele proiecte, instituția aceasta e prea importantă, de aceea trebuie consultată…

Vocea Basarabiei: Promo-LEX vă amintește că e prea puțină transparență și că ar trebui să dialogați mai mult și cu societatea civilă…

Igor Grosu: Iată, vedeți, unii spun discutați mai mult, iar cetățeanul spune că vrea să vadă rezultate imediate, mai repede.

Vocea Basarabiei: Când credeți dvs. că va fi creată această curte?

Igor Grosu: Eu pot să vă spun că noi suntem gata s-o votăm în parlament până la sfârșitul anului și s-o scoatem din parlament, deja cât de repede se vor demara procesele, aici mingea va fi în ograda CSM-ului, pentru că CSM este instituția care va delega, va selecta, promova judecători din sistem care au trecut evaluările, inițial, toți aceștia trebuie să treacă evaluarea și apoi să fie delegați. E greu să mă pronunț acum asupra unui termen, dar cel puțin pe partea instituției pe care am onoarea să o reprezint, parlamentul, noi în sesiunea aceasta o să facem și consultări și o s-o primim.

Vocea Basarabiei: Până la sfârșitul acestui an credeți că e posibil să fie legiferată această Curte Anticorupție?

Igor Grosu: Da!

Vocea Basarabiei: Alte priorități pe care le va avea parlamentul?

Igor Grosu: Codul penal, Codul de procedură penală și aici sunt propuneri care au venit, apropo, de la procuratură pentru a mai tăia din acele posibilități pe care le folosesc unii pentru a tergiversa procesele, ca să treacă termenul de prescripție…

Vocea Basarabiei: Deci, modificări la Codul penal?

Igor Grosu: Codul penal, Codul funciar așteptăm să intre în parlament, e un pic întârziat, o să fie și un pachet de legi care ține de domeniul energetic. Aici ține de anunțarea concursului pentru investiții în domeniul energiei regenerabile vânt-soare…

Vocea Basarabiei: Acesta este viitorul acestui domeniu.

Igor Grosu: Absolut! Noi ne propunem să creștem, acum noi avem, într-un an cred că noi am dublat de la 3% la 6% de capacități, dacă nu greșesc, noi vrem să ne ridicăm la 30% și este un interes foarte mare. Deci, asta o să facem și o să intre în parlament, o să votăm. Codul urbanismului, un alt document foarte important pentru a pune capăt la dezvoltarea aceasta sălbatică și stihinică a construcțiilor, în special în capitală, fiindcă apar mușuroaie, așa, fără infrastructură socială, fără a ține cont – este parcare, nu este, sunt spații verzi pentru cetățeni ș.a.m.d. O să fie ceva și pe dimensiunea diasporei, vom reveni la legea care prevedea facilități celor care veneau acasă și-și aduceau bunurile. Se împlinește acum toamna un an de testare, am zis că punem un an ca să vedem cum va merge procesul și trebuie să-l actualizăm, și alte proiecte care poate acum mie îmi scapă, dar la fel de importante.

Vocea Basarabiei: După alegeri, amalgamare voluntară va fi făcută în Republica Moldova? Ce speranțe legați de acest proces de a se comasa mai multe sate mici?

Igor Grosu: Eu văd amalgamarea în cazul localităților care sunt aproape și, în primul rând, orașe și localitățile care se află în proximitate. Iată aici sunt condiții prielnice pentru a face lucrul acesta și eu văd asta și la sud, văd și la centru, și spre Prut sunt localități proxime la municipii, centre raionale, care practic sunt alipite, oamenii locuiesc…

Vocea Basarabiei: Dar se zice că experiența din alte țări arată că amalgamare voluntară înseamnă mai puțină inițiativă, ar trebui totuși să fie o decizie clară a autorităților centrale?

Igor Grosu: Noi o să vedem după alegeri cum o să meargă, ce evoluție o să fie și iarăși va trebui să invităm și CALM-ul, Congresul Autorităților Locale, să avem o discuție cu primarii, să tragem linia și să spunem: „Dlor, iată, noi am pus și linii de buget pentru cei care vor să se amalgameze”. Hai că acum e febră electorală și lumea nu-i prea dispusă să discute acest subiect, dar după ce aburii se lasă, lumea se calmează, haideți să vedem, există predispoziții pentru subiectul acesta sau nu. Dacă există, haideți să vedem cum putem facilita, dacă nu există, haideți să elaborăm alte instrumente.

Vocea Basarabiei: Președinta Maia Sandu a venit cu un mesaj dur cu mai puțin de două luni înainte de alegerile locale din 5 noiembrie. Dumneaei susține că localitățile unde vor fi aleși reprezentanți ai grupărilor criminale nu vor primi bani din proiecte și programe europene și din alte surse ale statului. Declarația a fost făcută la ProTV, am văzut deja reacții, unii sunt sută la sută de acord cu ceea ce a spus șefa statului, alții spun că, totuși, autoritățile țării trebuie să ia în considerare faptul că sunt cetățenii țării pe întreg teritoriul Republicii Moldova și nu ar trebui să fie deosebiri.

Igor Grosu: De acord că sunt cetățenii țării pe întreg teritoriul Republicii Moldova, dar eu vreau să mă adresez la cetățenii care vin cu asemenea supărări. Dle, dacă dimineață te trezești proeuropean, ieșind afară și văzând cum îți repară grădinița, duci copilul la grădiniță și vezi că se investește în grădinița voastră, vezi iluminat stradal, vezi apeduct și toți spun: Doamne, în sfârșit, avem și noi apă la robinet, să nu mai bem din fântâni, că Dumnezeu știe, că stau coșterețele prin preajmă, canalizare, drumuri – și toate acestea-s din fonduri europene, occidentale, spuneți-le, că sunt și fonduri din Statele Unite ale Americii, din țările non-UE, dar majoritatea-s din fonduri europene, dar seara pornești și te uiți ce spune acesta de la Sputnik, pe care noi astăzi dimineață l-am trimis acasă, asculți toate minciunile lui și crezi în minciunile lui, că în Ucraina nu-i chiar așa și multe altele, păi oleacă trebuie să te apreciezi – ori ești cu binele, ori ești cu răul, nu poți fi și acolo, și dincolo. Acum, că suntem în preajma alegerilor, un mesaj către cetățeni: oameni buni, noi avem șansa acum să schimbăm țara asta, să ne facem condiții să trăim ca în Europa datorită ajutorului care vine și o să vină doar din Uniunea Europeană, din România, din Polonia, din Statele Unite ale Americii, din Federația Rusă au să vină numai amenințări. Iată, ei în Ucraina au adus moarte și durere și pe la noi au mai trecut câteva rachete de-ale lor. N-o să vină nimic de acolo. Dacă continui să te rogi la criminalul acesta de război, nu vă supărați, și primarilor același mesaj: dlor primari, viitori primari ai localităților, de dvs. depinde foarte mult acum cum se va dezvolta localitatea dvs., că vorbeam de cei de la sud, din UTA Găgăuzia, că vorbim de alți primari din restul țării care spuneau: dle, umblă banditul acesta și iar colectează semnături, și autoritățile nu fac nimic. Autoritățile au intervenit și s-a terminat cu colectarea semnăturilor, dar eu vreau să vă spun că urmărind și noi i-am bătut la cap să se miște mai repede, dar eu am auzit numai două voci, poate au fost mai multe voci, a ieșit o doamnă primar și a mai ieșit un domn primar, care au spus: oameni buni, ceea ce se întâmplă la noi în localitate este o minciună, aceștia care umblă și vă spun să semnați aici că o să apară nu știu ce sunt niște mincinoși.

Vocea Basarabiei: Dna Valentina Casian de la Strășeni am văzut că a făcut acest îndemn, mai sunt și alți primari.

Igor Grosu: Exact. Dar eu asta aștept, să iasă și să spună: oameni buni, voi cu mine trăiți în localitate, voi pe mine mă cunoașteți, eu vă spun că aceste resurse vin din Programul „Satul European”, vin din Uniunea Europeană, nu de la banditul acesta. Ascultați-mă pe mine, haideți să facem un front comun toți și să informăm oamenii, să nu-i lăsăm de unii singuri cu bandiții aceștia.

Vocea Basarabiei: Și autoritățile au anunțat acest program și se implementează „Satul European” și „Satul European Expres”, dar Ilan Șor ce promite cetățenilor?

Igor Grosu: Fum…

Vocea Basarabiei: Satul moldovenesc, orașul moldovenesc…

Bandiții niciodată nu-și pun banii lor la bătaie, ei se gândesc cum să fure, nu cum să dea la alții

Igor Grosu: El promite minciuni. El, pur și simplu, minte. Țineți minte, oameni buni, bandiții niciodată nu-și pun banii lor la bătaie! În general, mintea lor e de a fura, nu de a vă da vouă. Și în cazul Găgăuziei acum interesul lui este bugetul de 1 miliard și vreo 600 milioane de lei al UTAG-ului, nu-l interesează pe dânsul cetățeanul din UTAG, din Comrat, din Vulcănești, Ceadâr-Lunga, deloc nu-l interesează, pe dânsul îl interesează să aibă acces la acești bani, să-i fure și să manipuleze mai departe.

Vocea Basarabiei: Dle președinte, cine controlează actualmente situația din UTA Găgăuzia?

Igor Grosu: Noi acum avem o situație foarte delicată acolo, incertă. Pe de o parte este această grupare criminală condusă de fugarul și pușcăriabilul condamnat definitiv, pe de altă parte este Adunarea Populară, care se opune sau o parte a aleșilor din Adunarea Populară a Găgăuziei își pun semnul întrebării, ce s-a întâmplat. Eu discut cu unii din ei, cu cei care pot discuta, cu unii nu discut din principiu, ei înțeleg în ce hal au ajuns, le-am spus foarte clar și le repet de fiecare dată: nu-i suficient să-mi spuneți mie lucrul acesta în privat, ieșiți public și spuneți: oameni buni, am făcut o prostie, că ni s-a părut foaie verde, că îi auzeam și pe așa-anumiții lideri de acolo: lasă oamenii să ia banii și să voteze cum vor, că totu-i… Nu, asta duce la degradare și la compromiterea exercițiului electoral, aceasta-i încălcare. Iată la ce a adus atitudinea asta așa… Acum noi suntem cumva în ajunul momentului adevărului, să vedem, există voință politică și cuget în cadrul Adunării Populare, care să recunoască și să spună că asta-i o grupare criminală și ceea ce ni se propune acum – persoana ceea cu tot palmaresul său este o interfață.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.