VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Igor Boțan: Alegerile locale ne arată potențialul organizatoric, adevărata imagine și forță a partidelor

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează vom încerca să vorbim despre alegerile locale generale din 5 noiembrie. Ce trebuie să știe cetățeanul? În primul rând, el trebuie să fie bine informat și atunci când aplică ștampila pe buletinul de vot să aibă certitudinea că e concurentul care merită cel mai mult această încredere din partea votantului. Igor Boțan, analist politic, director executiv al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT), este invitatul nostru. Cam de vreo 24 de ani sunteți în fruntea ADEPT-ului, dle Boțan?

Igor Boțan: Din anul 2000.

Vocea Basarabiei: 23 de ani.

Igor Boțan: 23 de ani, da.

Vocea Basarabiei: E o perioadă foarte-foarte lungă de timp…

Igor Boțan: Aproape un sfert de veac.

Vocea Basarabiei: Asta înseamnă că ați acumulat o experiență bogată și foarte bogată, monitorizarea alegerilor a fost și ea una dintre preocupările acestei asociații.Deci, pentru realizarea misiunii sale, ADEPT derulează mai multe programe, monitorizarea guvernării, alegeri și partide politice, am zis corect?

Igor Boțan: Da, corect.

Vocea Basarabiei: Asociația ADEPT, cu sprijinul The Black Sea Trust for Regional Cooperation, implementează Proiectul „Încurajarea participării cetățenilor la alegerile locale generale în scopul informării obiective și corecte a cetățenilor cu drept de vot despre alegerile locale generale din 5 noiembrie. Ceea ce ne-a informat deja CEC e că s-au înghesuit multe partide să participe la acest scrutin, 60 de partide, formațiuni politice. Ce ar însemna acest număr mare într-un stat mic? Unii spun că e un semn că democrația e la ea acasă.

Igor Boțan: Trebuie să facem aici o delimitare foarte clară. Comisia Electorală Centrală, potrivit Codului electoral, publică lista partidelor care pot participa la alegeri, este vorba despre 60 de partide. Experiența noastră arată că la alegerile locale participă de la 50% până la 2/3 din partidele care au acest drept. Să vedem…

Vocea Basarabiei: 30 de partide la locale nu-mi amintesc când ar fi participat.

Igor Boțan: Participă, pentru că noi monitorizăm, puteți vedea pe pagina web alegeri.md. De exemplu, alegerile din 2019, acolo numărul de partide care au participat la alegeri este chiar mai mare. Așteptările noastre sunt că vor participa de la 30 până la 40, vom fi mirați dacă vor participa mai mulți. De ce spun acest lucru? Pentru că acum un an de zile, în decembrie 2022, a fost adoptat un nou Cod electoral, această nouă legislație electorală introduce și cea conexă, pentru că în aceeași zi parlamentul a mai votat amendamente la 15 legi care, într-un fel sau altul, impactează cu alegerile. Iar pentru că ați întrebat și ați pornit cu principalii actori electorali – partidele, da, pentru partide lucrurile s-au complicat și trebuie să explicăm alegătorilor de ce. Dvs. ați menționat din start că sunt prea multe partide în Republica Moldova, dar eu nu cred așa.

Experiența noastră arată că nicio guvernare niciodată nu a îndeplinit mai mult de 30% din promisiuni

Vocea Basarabiei: V-am întrebat dacă sunt sau nu prea multe.

Igor Boțan: Nu, sunt atâtea câte își doresc cetățenii, pentru că, potrivit Constituției, cetățenii au dreptul la asociere în partide politice, iar rolul partidelor este să lupte pentru putere și trebuie să înțelegem că partidele sunt vehicule care aduc oamenii de calitate din societatea civilă în societatea politică, asta este definiția lor. Deci, ele sunt atâtea, și aici e un lucru foarte important, că în ultimul ciclu electoral, începând din februarie 2020, când Curtea Constituțională a adoptat o hotărâre prin care a considerat unele articole din Legea partidelor, adoptată în 2007, neconstituționale, pentru că îngrădeau acele prevederi dreptul cetățenilor la asociere în partide. Respectiv, Curtea Constituțională a declarat acele articole neconstituționale, parlamentul a intervenit și a deschis, dacă putem spune așa, ușa mai larg pentru inițiativele cetățenești, care iată… Efectul, mă întrebați? În 3-4 ani de zile, numărul partidelor s-a majorat cu 25%. Deci, dacă la alegerile precedente am avut 46 de partide care puteau participa la alegeri, iată actualmente avem 60 de partide cu acest drept de a participa. Câte vor participa, noi nu știm, abia încep procedurile.

Vocea Basarabiei: La locale, totuși, nu am văzut un buletin care să includă 30 de concurenți electorali, pentru că la locale e un pic altfel.

Igor Boțan: Da, e un pic altfel. De fapt, avem aproape 900 de circumscripții electorale, 896 de nivelul întâi și, respectiv, avem 34 de circumscripții de nivelul al doilea, raioane, municipiul Chișinău. Deci, e vorba de aproape 1.000 de circumscripții, de aceea noi la Chișinău operăm cu un buletin, la Bălți operează cu alte buletine ș.a.m.d.

Vocea Basarabiei: În UTA Găgăuzia alte buletine...

Igor Boțan: Și asta e un lucru foarte important, că pe noi ne interesează imaginea globală – câte partide avem în țară, cât de active sunt, și vom discuta în continuare cât de importante sunt aceste alegeri.

Vocea Basarabiei: O să vorbim și despre miza și importanța acestor alegeri, dar vreau totuși să ne clarificați. Asta înseamnă că un partid își poate desemna un candidat, 2, 10, doar acolo unde el crede că are șanse să câștige sau cum decide partidul că aici participă, la Chișinău, de exemplu, dar nu participă la Măgurele sau la Putinești?

Igor Boțan: Partidele au dreptul să participe în toate circumscripțiile electorale, cu un singur candidat în fiecare din cele aproape 1.000 de circumscripții electorale de nivelul întâi și nivelul al doilea, dar întrebarea dvs. e pertinentă. Ca organizație care urmărește dezvoltarea democrației, a partidelor politice din Republica Moldova, prima noastră așteptare foarte mare este să vedem care este potențialul organizatoric al partidelor politice, pentru că la momentul încheierii înregistrării candidaților noi vom avea o imagine globală, care sunt partidele cu cele mai diversificate branșe pe teritoriul Republicii Moldova, câți candidați au fost partidele capabile să înregistreze etc. Aceasta este o informație extrem de importantă pentru a face o estimare cât se poate de corectă, cea mai corectă, despre potențialul organizatoric și administrativ al partidelor politice, pentru că noi vedem că partidele se înghesuie, își dau ghionturi unul altuia, dar când vine vorba de a demonstra care este potențialul organizatoric, noi putem face lucrul acesta o singură dată la 4 ani de zile – la alegerile locale generale. Din punctul acesta de vedere, alegerile locale sunt fundamentale, ele ne arată adevărata imagine, forță a partidelor politice, de aceea, acesta e primul aspect. Al doilea aspect, deja după ce se încheie votarea, noi vedem două lucruri: potențialul administrativ al partidelor, și judecăm despre potențialul administrativ după numărul primarilor care au fost aleși și, hai să spunem așa, priza la alegători, al treilea gen de informație extrem de important, pentru că și aici judecăm după rezultatele alegerilor în consiliile raionale și municipale, de nivelul doi, acolo votul e practic pur politic. Deci, la primării votul e mai degrabă administrativ, acest lucru…

Alegerile locale ne arată potențialul organizatoric, adevărata imagine și forță a partidelor

Vocea Basarabiei: Amestecat, mixt, așa să zicem.

Igor Boțan: Eu n-aș zice că e…

Vocea Basarabiei: Credeți că e doar dimensiunea administrativă și o excludeți pe cea politică?

Igor Boțan: Nu, nu poți delimita la alegerile primarilor, dar, totuși, accentul se pune pe capacitatea administrativă a candidaților, iar în consiliile raionale, atunci vom vedea adevărata forță politică, susținerea de către alegători. Deci, 3 tipuri de informație ne oferă aceste alegeri, de aceea îndemnul către cetățeni este să participe foarte activ, pentru că, discutăm în continuare de ce.

Vocea Basarabiei: Potențialul financiar al formațiunii contează sau nu?

Igor Boțan: Sigur, alegerile necesită nu doar pregătirea personalului, partidelor, candidaților ș.a.m.d., dar și efortul financiar, numai că trebuie să luăm în considerare, și aici e foarte important să înțelegem, modificarea legislației care a avut loc a îmbunătățit substanțial acest capitol al legislației electorale referitor la finanțarea campaniilor electorale, a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, sunt capitole dezvoltate, din punctul meu de vedere, foarte-foarte profund și asta se referă atât la Codul electoral, cât și la Legea partidelor.

Vocea Basarabiei: Și credeți că nu s-a mai lăsat loc de abuz, de corupere politică, de mituire?

Igor Boțan: Nu, Doamne ferește! Ar fi naiv din partea mea să cred că nu există breșe în lege. Partea bună este că această legislație, noul Cod electoral, legislația conexă a fost modificată sub auspiciile Comisiei Electorale Centrale, care este instituția de stat centrală, specializată în organizarea și monitorizarea alegerilor. Apropo, Comisia Electorală Centrală, în conformitate cu noul Cod electoral, mai are și funcția de a monitoriza și chiar a fi agent constatator în ceea ce privește finanțarea partidelor și încălcarea acestei legislații.

Vocea Basarabiei: Până acum nu a avut această competență?

Igor Boțan: A avut, dar nu era prescrisă în mod expres, acum este. Avea și un departament în cadrul Comisiei Electorale Centrale, m-am uitat în noua organigramă a Comisiei Electorale Centrale, a rămas același departament, dar stafful Comisiei Electorale Centrale s-a extins aproape cu o treime, încă 34 de membri ai staffului, este vorba de președinții consiliilor electorale de circumscripție care, dacă ne uităm atent în lege, vedem că vor avea sarcina în perioada dintre alegeri să monitorizeze modul în care partidele își desfășoară activitatea și se finanțează. Este o chestie foarte importantă, pentru că chiar zilele acestea am avut informații că anumite persoane, sub auspiciile unor așa-zise fundații despre care nu știm nimic, sunt înregistrate sau nu, au început să mituiască alegătorii. Este o informație care vine din mediul jurnalistic, probabil jurnaliștii o vor da publicității. Și întrebarea jurnaliștilor era: cine este responsabil iată pentru astfel de fenomene? Pentru că în privința partidelor totul e clar, când, cum ș.a.m.d., dar împotriva iată…

Vocea Basarabiei: Altor entități.

Igor Boțan: Da, altor entități, care nu au, hai să spunem…

Vocea Basarabiei: Și e mascată această activitate, e clar.

Igor Boțan: Da. Sunt lucruri foarte interesante și, da, spuneam că întreg procesul de modificare a legislației electorale a fost unul participativ, a fost unul cu respectarea prevederilor legii privind transparența decizională și din acest punct de vedere oricine a putut să participe. Până în prezent vedem acest lucru, Comisia Electorală Centrală, atunci când anunță că lucrează asupra regulamentelor sau asupra instrucțiunilor, în avans, potrivit prevederilor legii privind transparența decizională, îi anunță pe toți potențialii concurenți electorali, partide politice, de aceea este de mirare că există, adică nu e de mirare, e normal ca partidele și concurenții electorali să fie nemulțumiți de ceva, problema e cum își exprimă această nemulțumire, dacă au fost invitați, au putut participa, au putut contribui, și calitatea argumentelor contează foarte mult. E un proces, aș zice așa, după un sfert de veac de monitorizare a alegerilor, avem această inspirație, pentru că suntem la o etapă nouă în ceea ce privește legislația electorală și procesul electoral per ansamblu.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.