VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

DOC/ Gata cu „limba moldovenească”: Într-un liceu din Odesa se va preda în limba română

Din 1 septembrie 2023 la liceul din Borisăuca, Odesa, nu se va mai preda în „limba moldovenească”, dar în limba română. Despre aceasta anunță pe o rețea de socializare Anatol Popescu, președintele Asociației Național-Culturale „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa.

Potrivit planului de învățământ pentru anul școlar 2023-2024, liceului din Borisăuca trece la predare bilingvă, respectiv în limba maternă a minorității naționale – limba română și limba ucraineană, în concordanță cu noua legislație în domeniul educației școlare din Ucraina. Din informațiile noastre, revenirea la denumirea limba română, după un sfert de veac de ”limbă moldovenească”, reimpusă în regiune de autoritățile de la Kiev și Odesa imediat după semnarea tratatului de prietenie și bună vecinătate cu România din 1997, are loc pe fundalul unui val masiv de cereri ale părinților elevilor din liceu, de adoptare a instituției școlare a Programei pentru instituțiile școlare cu predare în limba română, conform ordinelor respective a Ministerului Educației și Științei din Ucraina. Sincere felicitări pentru spiritul de neam de care ați dat dovadă, dragii și bunii mei români din Borisăuca!!! Tot respectul!!!”, notează Anatol Popescu.

Menționăm că Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din regiunea Odesa și Asociația ”Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa au adresat un Memoriu comun cadrelor didactice din cele 16 școli din raioanele basarabene ale regiunii Odesa, în care încă mai există clase cu predare în așa-zisa limbă ”moldovenească”.

În Memoriu, cadrele didactice din cele 16 școli sunt îndemnate să repete exemplul liceului din Borisăuca.

Inițiați, în cadrul instituțiilor de învățământ școlar în care activați, procedurile necesare privind trecerea claselor cu predare în așa-zisa limbă ”moldovenească” la studiul după Programa pentru instituțiile școlare cu predare în limba română aprobată de Ministerul Educației și Științei din Ucraina”, se arată în Memoriu.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.