VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Daniela Morari, ambasadoare: Obiectivul R. Moldova este de a deschide negocierile de aderare la UE. Avem eforturi pentru a reforma justiția, a combate crima organizată și pentru a dezrădăcina corupția

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează, vom discuta pe îndelete și pe înțelesul tuturor despre integrarea europeană și mă grăbesc să v-o prezint pe invitata noastră, care este ambasadoarea Daniela Morari, șefa misiunii diplomatice a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Bine ați venit la Vocea Basarabiei!

Daniela Morari: Bine v-am găsit!

Vocea Basarabiei: Vă mulțumim pentru disponibilitate și pentru această prezență! Avem mult de discutat. Republica Moldova tot mai aproape de Uniunea Europeană, Comisia Europeană probabil va recomanda în octombrie începerea negocierilor de aderare, Comisia Europeană va recomanda începerea acestui proces de negocieri pentru aderarea Republicii Moldova la UE, acest lucru ar urma să se întâmple în luna octombrie din toamna acestui an, potrivit informațiilor publicate de un coleg de-al nostru de la Radio Europa Liberă. Să vă întreb dacă se confirmă această informație și ce ar trebui să prezinte Republica Moldova ca să aibă acest drum și mai deschis sau portiță și mai larg deschisă ca să ajungă la negocieri?

Daniela Morari: Odată cu obținerea statutului de candidat, Republica Moldova este inclusă în procesul de extindere sau procesul de aderare și Comisia Europeană în opinia sa din anul trecut a formulat câteva recomandări Republicii Moldova și a spus în opinia din acel timp și odată cu decizia Uniunii Europene că Comisia va evalua nivelul de realizare al acestor recomandări în următorul raport de extindere. Și următorul raport al Comisiei Europene de extindere este în octombrie anul curent și va fi prima dată când Republica Moldova va fi inclusă într-un astfel de raport împreună cu celelalte state candidate sau care sunt deja în procesul de negociere. Este un exercițiu important și Comisia a făcut o evaluare intermediară, a numit oral report, adică un raport verbal, care a fost făcut în iunie, care a dat o estimare intermediară pentru a verifica contextul general, în care în evaluarea Comisiei Europene s-a spus că trei recomandări din aceste nouă sunt realizate, trei sunt cu progres semnificativ și pentru celelalte este necesar de a mai realiza efort. Acum este pe dimensiunea Republicii Moldova să realizeze în totalitate aceste recomandări și anumite referințe indirecte care reies din recomandările nemijlocite. Și noi prezentăm tot acest progres în diferite forme, în diferită substanță către Comisia Europeană și, într-adevăr, așteptarea mare este ca, în primul rând, Comisia să constate că au fost realizate aceste recomandări.

Vocea Basarabiei: Dna ambasadoare, dar acum pe interior se discută foarte mult cât reușește Republica Moldova să progreseze și dacă până ajunge la final va putea să spună la Bruxelles că toate cele nouă recomandări sunt îndeplinite. Dvs. credeți că e suficient timp ca Republica Moldova să reușească să arate că toate nouă condiționalități sunt îndeplinite?

Daniela Morari: Noi în procesul de a defini ce exact se așteaptă de la Republica Moldova, de a pune conținut pe fiecare pas care presupune înțelegerea fiecărei condiționalități în parte îl facem foarte aproape cu Comisia Europeană și directoratele generale respective.

Vocea Basarabiei: Bine, dar cetățenii urmăresc ce se întâmplă în justiție, iar două din acele recomandări țin foarte mult de reformarea justiției și lupta împotriva corupției, vedem că și pe interior sunt tot mai sonore vocile care spun că cu pași de melc se face această reformă, că există încă suficientă rezistență pe interior, că încă nu se știe dacă există suficientă înțelegere și din partea autorităților, dar și din partea celor care urmează să ducă acest mandat de reformare a justiției, vă este clar totuși, puteți astăzi să ne spuneți – poate să rămână Republica Moldova restanțieră la aceste două recomandări?

Daniela Morari: Sunt importante câteva elemente pentru a răspunde la această întrebare. În primul rând, în cazul Republicii Moldova, aceste condiționalități nu sunt noi, adică Republica Moldova vorbea despre aceste lucruri, și-a luat aceste angajamente înainte să apară aceste condiționalități, noi am îmbrățișat aceste condiționalități în procesul respectiv. Dacă facem comparație cu alte țări care văd aceasta ca o povară, toată lumea rezonează că este necesar Republica Moldova să realizeze acești pași, este important doar să avem expertiza și susținerea necesară în acest efort, care face o mare-mare diferență, adică noi nu este necesar să fim convinși că este nevoie să facem acești pași.

Este foarte multă muncă în coordonare cu Comisia de la Veneția și cu Consiliul Europei, care sunt aceste repere de calitate în procesul de aderare la UE…

Vocea Basarabiei: Este ceea ce își dorește Republica Moldova, dar ceea ce arată situația se pare că nu e tocmai ceea ce se așteaptă la Bruxelles și pe interior?

Daniela Morari: Îmi continui gândul. Și exact că sunt lucruri atât de mari este important să știm să le bucățim corect, în doza corectă și acest lucru îl facem împreună cu Comisia Europeană, fiecare acțiune o facem în comun, o coordonăm mult cu DG JUST, cu celelalte, depinde despre care condiționalitate nemijlocit vorbim. Este foarte multă muncă în coordonare și cu Comisia de la Veneția, și cu Consiliul Europei, care sunt aceste repere de calitate în procesele date. Pentru noi este important acest efort și, știți, ca la o construcție e important să punem cărămida de temelie, fundamentul ca să putem construi și să fie acest efort autentic în realizarea acestui proces.

Vocea Basarabiei: Ar putea Republica Moldova să aibă restanțe la aceste două condiționalități?

Daniela Morari: Nu pot să vă răspund. Adică sunt atât de multe exemple, dacă luăm oricare țară din Balcani în care a fost paharul plin, dar nu a fost evaluarea, a fost paharul semi-plin și a fost. Sunt atât de multe nuanțe și nu aș vrea să intru în acest exercițiu. În ceea ce este concentrat și ceea ce pot să vă asigur, și discuțiile acestea pe care le avem și zilele acestea atât aici pe interior, în toate grupurile de lucru și în discuțiile dintre ministere, cât și cu Comisia Europeană, și cu partenerii, și cu statele membre este să spun exact despre efortul care se face de a vorbi și despre dificultăți, că nu e doar de a prezenta lucrurile în jumătatea de pahar plin și de a vedea cum cu aceastălaltă jumătate de pahar gol unde este necesar să-i găsim ori expertiza, ori experiența, ori ghidarea, ori convingerea de voință a judecătorilor, voință politică pe anumite dimensiuni, dacă se crede că nu este suficientă.

Vocea Basarabiei: În opinia dvs., unde e bine și puteți cu capul sus să spuneți la Bruxelles că aici recomandarea este sută la sută onorată și unde nu e bine?

Daniela Morari: Eu pot să spun că din discuțiile pe care le avem – și oficiale, și neoficiale – se vede la Bruxelles efortul pe care îl depune Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Efortul și rezultatele parcă totuși e o deosebire?

Daniela Morari: Vedeți că ziua în care va fi decis e în octombrie și, știți, și la noi studenții lăsăm câteodată temele mai grele pe ultima sută de metri…

Vocea Basarabiei: Dar știți cum se mai zice – porcul în ajun nu prea se îngrașă?

Daniela Morari: Depinde…

Vocea Basarabiei: Deci, dvs. sunteți optimistă și credeți că Republica Moldova va face față și va putea să raporteze că toate nouă condiționalități sunt îndeplinite?

Daniela Morari: Eu pot să confirm că toată lumea conștientizează importanța acestui proces și este un efort mare depus în această direcție, mi-e foarte greu acum să garantez sau să spun dacă toate aceste ingrediente și toate procesele, că mai sunt anumite lucruri pe care trebuie să le livrăm, ne vom încadra în calendarul pus și dacă aceste elemente vor completa toată imaginea din puzzle-ul mare, dar meseria mea este să fiu pe partea pozitivă.

Vocea Basarabiei: Dar haideți încă o dată să le spuneți celor care urmăresc această emisiune – care sunt recomandările care deja sunt îndeplinite?

Sunt îndeplinite recomandările ce țin de cooperarea cu societatea civilă, este recomandarea ce ține de toată dimensiunea de drepturile omului și îndeplinirea recomandărilor OSCE și ODIHR în ajustarea cadrului legislativ.

Vocea Basarabiei: Electoral?

Daniela Morari: Exact! Avem efort pentru a realiza pe dimensiunea justiției, corupției, combaterea crimei organizate, consolidarea capacităților administrative, aceasta este la fel una din recomandări și este important de a asigura pe parcurs în diferite componente această dimensiune.

Vocea Basarabiei: Apropo, mult s-a vorbit de ce nu s-a insistat ca până la demararea campaniei electorale să se livreze mai multe succese, rezultate pe reforma administrației publice.

Daniela Morari: Capacități se are în vedere de a avea suficiente resurse, instrumente pentru a livra în oricare sector, de aceea vorbim despre echipe, ca ministerele și instituțiile atât centrale, cât și locale să aibă suficienți oameni și instrumentariu pentru acest lucru. Și din orice discuție cred că pe care o aveți și dvs. cu interlocutorii știți că toată lumea spune că nu sunt suficiente mâini în echipe în multe sectoare și acest lucru deja ne vine ca o condiționalitate la care trebuie să fim conștienți în multe procese pe care trebuie să le facem în viitor.

Obiectivul Republicii Moldova este de a deschide negocierile de aderare.

Vocea Basarabiei: Dna ambasadoare, deci și Comisia Europeană se va întruni în octombrie, va lua o decizie, și mai departe?

Daniela Morari: Comisia Europeană va prezenta un raport, care va fi pentru toate țările care sunt în acest pachet și va face o descriere a conținutului, a progresului, și nu va fi doar pentru aceste condiționalități, dar și în general pe ce se întâmplă pe sectoare, pe capitole de negocieri cum ele sunt acum împărțite. Dar rapoartele de extindere sunt publice, adică fiecare poate să le verifice.

Vocea Basarabiei: Bine, va fi publicat raportul, după care fiecare țară membră a Uniunii Europene trebuie să spună și ea ce crede despre…

Daniela Morari: După care, tradițional, la Consiliul European din decembrie se discută extinderea și este foarte important dacă acest subiect va fi pus în continuare, cum este o mare așteptare din partea noastră.

Vocea Basarabiei: Dar ar putea și să nu fie pus pe agendă?

Daniela Morari: Agendele sunt decise, adică este o intuiție că ar fi pentru luna decembrie, acesta este un lucru care tot timpul se întâmplă, dar, oricum, subiectul urmează a fi plasat pe agenda reuniunii nemijlocit și atunci șefii de state și guverne urmează să decidă și la EUCO este unanimitate, este important de a avea susținerea fiecărui stat membru pentru a decide. Și obiectivul Republicii Moldova este de a deschide negocierile de aderare.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.