VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

CSM explică repunerea în funcție a judecătoarei Liubovi Brînza, cercetată anterior pentru corupție

Consiliul Superior al Magistraturii a venit cu precizări, după ce a decis repunerea în funcție a judecătoarei Liubovi Brînza, cercetată anterior pentru acte de corupție.

Într-un comunicat remis presei, CSM menționează că la 5 iulie 2023 Consiliul Superior al Magistraturii a recepționat o cerere a judecătorului Liubovi Brînza de la Curtea de Apel Chișinău, prin care a solicitat repunerea în funcție și în toate drepturile avute anterior suspendări

CSM mai menționează că prin sentința Judecătoriei Chișinău din 17 martie 2021, Brînza Liubovi a fost achitată de învinuirile aduse din motiv că nu s-a constatat existența faptei infracțiunii.

Prin Decizia Curții de Apel Comrat din 28 iunie 2023, a fost casată parțial sentința primei instanțe în partea ce se referă la judecătorul Curții de Apel Chișinău, Brînza Liubovi și pe învinuirea incriminată în baza art. 325 alin. (3) lit. a1) Cod penal a fost pronunțată o altă hotărâre prin care s-a decis achitarea judecătorului din lipsa faptei infracțiunii, în rest sentința a fost menținută. În condițiile în care judecătorul Brînza Liubov a fost achitată de învinuirile aduse acesteia, prin prisma prevederilor menționate supra, CSM a anulat suspendarea din funcție a judecătorului Liubovi Brînza, dispusă prin Hotărârea CSM nr. 454/22 din 23 octombrie 2018 și a dispus reluarea de către aceasta a activității de judecător la Curtea de Apel Chișinău”, mai explică CSM.

Amintim că la 17 martie 2021, toate cele cinci judecătoare învinuite în așa-numitul „dosar al magistratelor, Svetlana Tizu, Victoria Hadîrca, Ludmila Ouș, Galina Moscalciuc și Liubovi Brînza au fost achitate, după ce nu s-a constatat existența faptei infracțiunii, iar în luna iunie curent, Curtea de Apel Comrat a menținut hotărârea instanței de fond.

„Dosarul magistratelor”, în care sunt implicate zece persoane, cinci judecători, un procuror, un avocat, un asistent judiciar, un medic și un inculpat într-un alt dosar, a fost trimis în judecată de către Procuratura Anticorupție în aprilie 2019. Toate cele zece persoane au fost reținute în octombrie 2018, într-un dosar de corupție.

Procurorii le învinuiau pe judecătoarele de la Curtea de Apel Chișinău și de la Judecătoria Centru că ar fi pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari, pentru a emite decizii favorabile în mai multe cauze penale aflate în examinare. Potrivit rechizitoriului, avocatul și procurorul aveau drept sarcină, în această afacere, să intermedieze transmiterea banilor pentru magistrați, notează Anticorupție.md. Urmărirea penală în această cauză, potrivit Procuraturii, a fost dispusă de către procurorul general în baza elementelor infracţiunii de trafic de influență. La aceeași cauză, au fost conexate cauzele penale privind elementele infracțiunii de corupere pasivă, corupere activă, amestecul în înfăptuirea justiției și pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri ilegale.

Procuratura Anticorupție a publicat și imagini video din care se observă cum o magistrată număra bani și îi împărțea în plicuri.

 

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.