VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Bruxelles-ul are un plan pentru a lovi Ungaria, dacă Orban se va opune prin veto ajutorului pentru Ucraina. Ce spune Budapesta

UE va sabota economia Ungariei, dacă Budapesta va bloca un nou ajutor pentru Ucraina la summitul din această săptămână, potrivit unui plan confidenţial elaborat de Bruxelles, ceea ce marchează o escaladare semnificativă în lupta dintre UE şi cel mai pro-rus stat membru al său.

Strategia UE urmăreşte să sperie investitorii prin întreruperea finanţării Budapestei, în contextul impasului privind pachetul de 50 de miliarde de euro destinat Ucrainei, scrie Financial Times (FT), citată de News.ro.

Într-un document redactat de oficiali UE şi consultat de Financial Times, Bruxelles-ul a schiţat o strategie pentru a viza în mod explicit slăbiciunile economice ale Ungariei, a-i pune în pericol moneda şi a determina o prăbuşire a încrederii investitorilor, în încercarea de a afecta „locurile de muncă şi creşterea economică”, dacă Budapesta refuză să-şi ridice veto-ul pe care îl pune la ajutorul acordat Kievului.

După ce deja a făcut-o în decembrie, Viktor Orbán, premierul Ungariei, a spus că va bloca utilizarea bugetului UE pentru acordarea unui ajutor financiar de 50 de miliarde de euro Ucrainei şi în cadrul unui summit de urgenţă al UE convocat pentru joi. Dacă Orban nu-şi retrage veto-ul, ceilalţi lideri UE ar urma să promită public că vor opri definitiv toate finanţările UE către Budapesta, cu intenţia de a speria pieţele, ceea ce ar precipita devalorizarea forintului şi o creştere a costurilor de împrumut ale ţării, se arată în documentul Bruxelles-ului.

„Aceasta este Europa care îi spune lui Viktor Orban: Destul e destul, e timpul să intri în rând. Poate că tu ai un pistol, dar noi avem bazooka'”, a comentat Mujtaba Rahman, director pentru Europa la firma de consultanţă Eurasia Group.

Documentul declară că „în cazul în care nu se va ajunge la un acord la (summitul) din 1 februarie, ceilalţi şefi de stat şi de guvern vor declara public că, ţinând cont de comportament neconstructiv al premierului ungar (…), ei nu pot concepe” ca fondurile UE să fie acordate Budapestei.

Fără această finanţare, „pieţele financiare şi companiile europene şi internaţionale ar putea fi mai puţin interesate să investească în Ungaria”, se arată în document. O astfel de pedeapsă „ar putea declanşa rapid o nouă creştere a costului de finanţare a deficitului public şi o devalorizare a monedei”.

Documentul văzut de FT, elaborat de un oficial din cadrul Consiliului UE, organismul de la Bruxelles care reprezintă statele membre, prezintă vulnerabilităţile economice ale Ungariei – inclusiv „deficitul public foarte ridicat”, „inflaţia foarte ridicată”, moneda slabă şi cel mai ridicat nivel din UE al plăţilor pentru serviciul datoriei ca proporţie din produsul intern brut. Acesta prezintă modul în care „locurile de muncă şi creşterea economică depind în mare măsură” de finanţarea externă, care se bazează pe niveluri ridicate de finanţare din partea UE.

Un purtător de cuvânt al Consiliului UE a declarat că nu comentează scurgerile de informaţii.

Trei diplomaţi ai UE au declarat pentru FT că multe ţări au susţinut planul. „Starea de spirit a devenit mai dură”, a spus unul dintre ei. „Ce fel de uniune avem dacă permitem acest tip de comportament?”, a explicat sursa FT. Un altul a comentat: „Miza este mare. Este un şantaj”.

János Bóka, ministrul ungar pentru afaceri europene, a declarat pentru FT că Budapesta nu este la curent cu ameninţarea financiară, dar că ţara sa „nu cedează presiunilor”.

„Ungaria nu stabileşte o legătură între susţinerea Ucrainei şi accesul la fondurile UE şi respinge ca alte părţi să facă acest lucru”, a spus el. „Ungaria a participat şi va continua să participe în mod constructiv la negocieri”, a adăugat însă oficialul maghiar.

Unul dintre diplomaţii cu care a stat de vorbă FT a declarat că „în niciun caz” Orbán nu ar avea drept de veto asupra finanţării.

Potrivit unui diplomat, mai multe capitale s-au gândit dacă nu cumva este fezabil să se folosească articolul 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană, care ar permite Bruxelles-ului să priveze Budapesta de dreptul de vot sau să blocheze plata fondurilor UE. Dar alţii au respins această idee, având în vedere că este nevoie de sprijin unanim, iar multe ţări sunt reticente în a aplica o sancţiune atât de gravă.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.