VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Vladimir Socor: Chișinăul trebuie să ceară Israelului să interzică activitățile politice ale lui Ilan Șor pe teritoriul Israelului

Vocea Basarabiei: Domnule Socor, Dumneavoastră, ați amintit despre nevoia asigurării securității militare și cum își asigură statul această securitate militară pe teritoriul său, doar până la Nistru?

Vladimir Socor: Deocamdată până la Nistru. În situația actuală, personalul militar rusesc din stânga Nistrului nu are capacitatea să prezinte o amenințare ofensivă pentru malul drept al Nistrului. Situația aceasta se poate schimba dacă Rusia ajunge din nou vecină cu Republica Moldova și reușește, în această ipoteză, să întărească trupele din Transnistria.

Vocea Basarabiei: Dar dacă Rusia ajunge să fie vecină cu Republica Moldova, atunci în ce termeni vorbim despre viitorul european al Ucrainei?

Vladimir Socor: Atunci viitorul european al Ucrainei, în această ipoteză, ar fi unul ratat. Dacă Rusia ajunge vecină cu Republica Moldova, asta ar implica practic o prăbușire a statului ucrainean.

Vocea Basarabiei: Și cetățenii Ucrainei credeți că vor ceda atât de ușor. L-am avut invitat aici pe șeful misiunii diplomatice a Ucrainei în Republica Moldova, domnul Marko Shevchenko, cu care am abordat subiectul ce ține de oboseala Occidentului, pentru că totuși acuși vor fi 2 ani de când a izbucnit această invazie rusă în Ucraina și diplomatul zicea că: „Chiar dacă nu vom avea sprijin din Occident, noi vom lupta până la urmă”.

Vladimir Socor: Eu sunt convins că în cazul unei înfrângeri depline a armatei ucrainene, va exista rezistență de partizani. Sunt sigur de acest lucru, dar un asemenea tip de rezistență nu va apărea în toate regiunile Ucrainei ocupate de ruși. Unele regiuni ale Ucrainei au un mediu și natural și social prielnic unei mișcări de rezistență, alte regiuni au un mediu natural și social nefavorabil unei mișcări de rezistență. Regiunea Odesa a Ucrainei este una dintre acelea, cu un mediu social și natural nefavorabil unei mișcări de rezistență.

Vocea Basarabiei: Dumneavoastră ați spus că o ipotetică înfrângere a Ucrainei, ar însemna și o înfrângere pentru Occident.

Vladimir Socor: Absolut, o frângere de mari proporții pe toate planurile: militar, strategic, moral, politic.

Vocea Basarabiei: Și atunci cine va dialoga cu Moscova, cu Vladimir Putin? Cine va dialoga cu Vladimir Putin?

Vladimir Socor: Asta nu înseamnă că trebuie cineva să dialogheze cu Vladimir Putin. Eu cred că Vladimir Putin trebuie tratat ca un ciumat.

Vocea Basarabiei: Dar situația s-ar putea complica și mai mult și probabil nimeni nu-și dă seama de proporțiile la care ar putea să se ajungă în această agresiune rusă în Ucraina. Cel puțin acest parcurs european, această perspectivă de aderare a Ucrainei și Republicii Moldova la Uniunea Europeană este spus cu voce tare de către toate țările membre ale Uniunii Europene. Să revenim la referendumul care Maia Sandu vrea să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. În Republica Moldova ce se spune despre plebiscite, că au fost organizate, dar lumea nu a manifestat suficient interes pentru participare la un referendum. Am putea anticipa ce surprize, ce rezultate vor fi în urma organizării acestui plebiscit?

Vladimir Socor: Mai avem un an până atunci, multe se pot schimba în decursul unui an, e greu de prognozat acum ce se va întâmpla peste un an. Logic ar fi ca participarea la referendum să fie una mare, având în vedere importanța chestiunii, chestiunile care s-au pus mai înainte la referendum, nu au fost chestiuni vitale pentru Republica Moldova, au fost chestiuni de politică internă care s-au supus referendumului. Chestiunea aderării la Uniunea Europeană deja este o miză mult mai mare decât miza unor referendumuri anterioare.

Vocea Basarabiei: Exponenții partidelor din opoziție sau ai partidelor eurosceptice ce vor spune, vor continua să promoveze și ei mesajele pe care le-au avut și le au în continuare că beneficiile nu vin toate din partea Bruxelles-ului, a Uniunii Europene și ei dacă vor fi vocali și vor fi mulți, vor putea influența decizia alegătorului, nu?

Vladimir Socor: Așa este, de aceea, în cazul unui referendum și în general, în situația politică internă, în orice chestiune de politică internă, pericolul cel mai mare nu vine de la susținători declarați ai Rusiei. Pericolul cel mai mare vine de la susținătorii nedeclarați ai Rusiei, care doresc ca Moldova să rămână în continuare între două – între lumea rusă și lumea occidentală, zona gri- și să tranzacționeze cu ambele părți. Moscova își dă bine seama de faptul că nu poate să câștige alegerile în Republica Moldova cu lozinci și programe pro-rusești. Domnul Dodon a încercat această formulă și a pierdut lamentabil. El a mizat numai pe partea rusă, până în pânzele albe, n-a știut altceva și au pierdut. Probabil îi asigurase pe partenerii săi din Moscova de faptul că el va câștiga. I-a dezamăgit prin acest fapt și acum Moscova a înțeles că trebuie să mizeze pe candidați care promit moldovenilor să fie și cu unii și cu alții, chiar dacă Rusia nu dă nimic Republicii Moldova, beneficii economice a Rusiei, avem zero.

Vocea Basarabiei: Domnule Socor așa sau altfel, dar sunt foarte mulți moldoveni, care la întrebarea „cum ați vrea să fie relația cu estul și cu vestul?” majoritatea dintre ei, răspunzând că „am vrea o relație bună și cu Moscova și cu Uniunea Europeană”.

Vladimir Socor: Da așa este și este moștenirea Moldovei sovietice. De remarcat faptul că această moștenire nu se manifestă nici în Ucraina, nici în Georgia, nici măcar în Azerbaidjan. Este un fenomen moldovenist, fenomen care e singularizat.

Vocea Basarabiei: Și el persistă și probabil într-un an de zile, lucrurile nu se vor schimba dramatic în acest sens.

Vladimir Socor: Știți unde mai există acest fenomen, în afară de Moldova? Numai în Belarus mai există această atitudine de respect amestecat cu teamă față de Rusia și ideea că ne putem descurca fără Rusia. Numai în Belarus mai există acest sentiment la nivelul populației în afară de Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Dar cum tălmăciți Dumneavoastră aceste idei ale moldovenilor, că fără Rusia nu se poate de existat?

Vladimir Socor: Nu cred că majoritatea moldovenilor gândesc așa, dar o bună parte, iar această bună parte reprezintă o masă critică în termeni electorali, din punct de vedere aritmetic electoral reprezintă o masă critică. Orice politician moldovean trebuie să țină seama de acest fapt. Uneori partenerii occidentali ai Republicii Moldova nu conștientizează în mod suficient aceste realități. Este o realitate de care și partenerii occidentali trebuie să țină seama, nu numai politicienii moldoveni.

Vocea Basarabiei: Iată în această fostă deja campanie electorală, când au fost desemnați reprezentanții administrației publice locale, s-a demonstrat cu lux de amănunte, tot ce înseamnă venirea banilor străini și oferirea acestor sume enorme electoratului, în speranța că vor vota așa cum își doresc cei care oferă aceste resurse financiare. Credeți că pentru alte scrutine, această corupere electorală va fi posibilă în proporție, așa cum a fost acum sau ar putea să fie și în proporții mai mari răspândită?

Vladimir Socor: Noi nu ne-am așteptat cât de mari vor fi proporțiile corupției electorale în recentele alegeri locale. Proporția și a finanțării corupte, și a corupției alegătorilor, proporția a fost mult mai mare decât ar fi putut oricine să-și imagineze. Eu sigur nu m-aș fi imaginat, alți observatori de asemenea și mă tem că nici instituțiile statului nu s-au așteptat la un fenomen de asemenea proporții. Acum am învățat lecția, trebuie ca la alegerile prezidențiale și parlamentare care vor urma să fim pregătiți pentru corupție electorală de proporții fără precedent. Trebuie să fim pregătiți dinainte și să tragem învățămintele din alegerile locale recente.

Vocea Basarabiei: Le Monde, ziarul francez, a publicat o investigație în care arată că doar pentru rețelele de socializare au fost investiți bani mari și foarte mari, 280 de mii de euro într-o perioadă destul de restrânsă.

Vladimir Socor: Vedeți dar și am văzut câți candidați de rezervă avea caracatița grupării Șor. Gruparea Șor s-a dovedit a fi o adevărată caracatiță, cu multiple brațe, care în multe locuri din republică a avut mai mulți candidați de rezervă, pe care îi desfășura unul după altul. Vă imaginați ce pregătiri amănunțite au avut loc?

Vocea Basarabiei: Și acum credeți că nu se pregătesc pentru alte alegeri?

Vladimir Socor: Probabil că da. Trebuie să fim pregătiți.

Vocea Basarabiei: Domnul Socor, credeți că până la urmă, totuși, Israelul îl va extrăda pe Ilan Șor?

Vladimir Socor: Chestiunea cu extrădarea este un drum fals. Noi știm că Israelul are acest prost obicei să nu extrădeze proprii cetățeni, chiar dacă aceștia au fost condamnați în alte țări. A fost în trecut cazul de gangsteri din America, condamnați de justiția americană, care și-au găsit refugiul în Israel și Israelul nu i-a extrădat nici măcar Statelor Unite. Asta este un principiu după care se conduce Israelul și noi știm acest lucru și de aceea este inutil să cerem extrădarea. Cu totul altceva trebuie să cerem Israelului. 

Vocea Basarabiei: Ce trebuie ce trebuie cerut? 

Vladimir Socor: Să cerem Israelului să nu mai dea posibilitatea gangsterului Ilan Șor să întreprindă activități politice de pe teritoriul statului Israel și să folosească teritoriul statului Israel pentru a destabiliza o țară parteneră a protectorului Israelului, Statele Unite ale Americii. Deci, Statele Unite ale Americii sunt protectorul statului Israel și tot Statele Unite ale Americii sunt în același timp un partener strategic al Republicii Moldova și au un interes major ca Republica Moldova să se integreze în Occident. Israelul acționează împotriva interesului protectorului său american. Noi trebuie să cerem Israelului, în conformitate cu interesul național al Republicii Moldova, dar și cu dreptul internațional, să interzică activități politice ale lui Ilan Șor pe teritoriul Israelului. În situația actuală, Israel acordă lui Ilan Șor o bază de operațiuni în beneficiul Kremlinului. Și eu personal nu pot să exclud ipoteza că cineva din statul adânc din Israel, serviciile secrete sau cercuri oligarhice, au o înțelegere cu cercuri asemănătoare din Rusia pentru ai permite lui Ilan Șor să destabilizeze Republica Moldova. Există multiple relații între Rusia lui Putin și guvernarea lui Netanyahu în Israel, există relații și la nivelul serviciilor secrete, dar și la nivelul unor mari capitaliști care au interese de afaceri și în Rusia, și  în Israel și în terțe țări. În aceste rețele de interese, eu nu exclud ipoteza că, Israelul sau cineva din Israel, face Rusiei această favoare de a-l lăsa pe Ilan Șor să destabilizeze Republica Moldova în interesul Rusiei și cineva din Israel primește ceva în schimb.

Vocea Basarabiei: Dar ce ar putea primi în schimb?

Vladimir Socor: Nu știu, pentru că avem de a face cu ceea ce se numește statul adânc, în englezește deep state. Sunt relații obscure pe care noi nu le putem dibui și care implică și servicii secrete, dar și proiecte oligarhice între oligarhii din ambele țări. Deci, calea de urmat ar fi să cerem Israelului, eu spun și în public, să înceteze să îi mai ofere lui Ilan Șor o bază de operațiuni în interesul Kremlinului. Aceasta se întâmplă, Israelul oferă lui Ilan Șor o bază de operațiuni împotriva Republicii Moldova, în interesul Kremlinului. 

Vocea Basarabiei: Credeți că va continua să aibă influență asupra regiunii Găgăuze Ilan Șor, pentru că promisiunile care s-au făcut în campania electorală, nu prea se îndeplinesc?

Vladimir Socor: Nu se îndeplinesc deloc, nici nu au cum să se îndeplinească. 

Vocea Basarabiei: De la gazul de 10 lei, până la aeroportul de la Ceadîr Lunga.

Vladimir Socor: Așa este, Ilan Șor este un farsor, el nu are banii pe care pretinde că îi are. El a promis gaz de 10 lei metrul, este o comedie, nici măcar o tragedie, este o adevărată comedie. Vă amintiți că în campania pentru alegerile locale, Ilan Șor a spus la un moment dat, că el dispune de 200 sau 300 de milioane de dolari pe care e dispus să le investească imediat în Republica Moldova. Este o farsă, bineînțeles că nu are acești bani, el are mulți bani, dar nu are acești bani, de această anvergură. Deci, promisiunile lui nici măcar nu se vor îndeplini și, citind mass-media din Găgăuzia în limba rusă, eu văd că din ce în ce mai mulți oameni, inclusiv din Adunarea Populară, sunt conștienți de faptul că Ilan Șor îi amăgește. Ilan Șor nu are banii pe care pretinde că-i are și nu va putea construi. Va putea să peticească o stradă și altă stradă într-un sat sau în alt sat, să pună niște petice pe o stradă, dar mai mult, nu poate face și din ce în ce mai mulți găgăuzi vor deveni conștienți de acest fapt.

Vocea Basarabiei: Dar la referendumul din toamna anului viitor vor participa și cetățenii din această regiune.

Vladimir Socor: Da, vor participa și își vor spune cuvântul, știm cum și-au spus cuvântul în anul 2014, au trecut aproape 10 ani de atunci, să ne așteptăm să avem același rezultat și în Găgăuzia.

Vocea Basarabiei: Și cei din stânga Nistrului?

Vladimir Socor: Ei nu vor vota pentru Ilan Șor. Dacă ei vor vota 90 % pentru Rusia, asta nu înseamnă că ei vor vota pentru Ilan Șor. Ei pot să-și piardă încrederea în Ilan Șor destul de repede, dar încrederea în Rusia durează de 200 de ani.

Vocea Basarabiei: Cum pot ei câștiga încrederea în autoritățile statului și în Republica Moldova?

Vladimir Socor: Grea întrebare. Și Chișinăul a avut și are dificultăți în a dialoga cu autoritățile din zona Găgăuză. E clar acest lucru.  Ne putem bizui pe sprijinul misiunilor occidentale din Chișinău, care întrețin un dialog, nu cu doamna Guțu, dar întrețin dialog cu anumiți cetățeni din Găgăuzia și cu anumiți membri ai Adunării Populare din Găgăuzia. Am pierdut un sprijin important în cazul Găgăuziei, Chișinăul a pierdut un sprijin important și anume Turcia. Până recent, Turcia până nu demult era dispusă să-și exercite o influență stabilizatoare și conciliantă în favoarea Chișinăului în autonomia Găgăuză. În ultimul timp, însă, Președintele Erdogan și politica externă a Rusiei s-au îndepărtat de Occident în asemenea măsură, s-au apropiat de Rusia în asemenea măsură, încât nu mai putem conta pe Turcia, cum contam înainte cu scopul de a stabiliza situația din Găgăuzia.

Vocea Basarabiei: Bine acum am văzut că cei de la Ankara au dat undă verde, totuși, ca următoarea țară care a solicitat să adere la NATO să fie acceptată. Suedia.

Vladimir Socor: Da, sigur, a fost o situație complet fără precedent și o situație pe care nu ne-am fi putut-o niciodată imagina: o țară membră NATO în cazul de față, Turcia, să urmeze să blocheze aderarea la NATO a unei țări europene.

Vocea Basarabiei: Bine acum au fost de acord că trebuie să i se ofere această posibilitate, să adere la NATO.

Vladimir Socor: Turcia a tranzacționat această poziție, a obținut în schimb concesii din partea Statelor Unite și anume reincluderea Turciei în programul de construcție și livrare a avioanelor F35. Turcia a  obținut această concesie din partea Statelor Unite. Ce au tranzacționat, consimțământul pentru intrarea Suediei în NATO, dar situația este foarte negativă și care nu s-a mai întâmplat niciodată în trecut, ca o țară membră NATO să amenințe să blocheze intrarea în NATO a unei țări europene.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.