VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Corneliu Pântea, consilier municipal: Dacă Ion Ceban este agentul Moscovei, de ce nu a fost scos din cursă, așa cum s-a întâmplat cu exponenții lui Șor?

Vocea Basarabiei: Ion Ceban a devenit oficial primar al capitalei pentru al doilea mandat. Consiliul electoral al municipiului Chișinău a aprobat decizia privind validarea alegerilor locale din capitală din 5 noiembrie. De asemenea, Consiliul electoral al circumscripției Chișinău a validat și alegerile pentru Consiliul Municipal Chișinău și cele 51 de mandate ale aleșilor locali. La scrutinul din 5 noiembrie candidatul MAN, Ion Ceban, a obținut 50,6% din voturi, iar candidatul PAS, Lilian Carp, s-a clasat pe locul al doilea cu 28,2%.  În CMC, MAN a obținut 33,1% iar PAS 32,8%. Conform redistribuirii, cele două formațiuni vor avea câte 20 de consilieri în CMC și iată unul dintre acești consilieri este invitatul nostru de astăzi, domnul Corneliu Pântea, bine ați venit la Vocea Basarabiei!

Corneliu Pântea: Bine v-am găsit, mulțumesc pentru invitație! Într-adevăr, astăzi, în sfârșit, nu conform procedurii, cu puțină întârziere CEC-ul a validat aceste alegeri locale în Chișinău și a validat mandatul Primarului General al municipiului Chișinău. De astăzi suntem toți cu acte în regulă, deci, putem purcede la drum și să continuăm să dezvoltăm orașul Chișinău.

Vocea Basarabiei: Doar că Dumneavoastră nu sunteți pentru prima dată cu acest mandat de consilier. Ați avut, pe timpul când PL avea o fracțiune numeroasă, în cadrul Consiliului un mandat atunci.  Ați revenit mai târziu, atunci când Partidul Unității Naționale v-a propus și acum am putea spune pentru a treia oară.

Corneliu Pântea:  Da, exact. Urmează să fiu la al treilea mandat în Consiliul Municipal.

Vocea Basarabiei: Deja sunteți…

 Corneliu Pântea:   …bine, nu sunt în primii 20, respectiv urmează cineva să se mai retragă. Dacă nu, din prima, cel puțin în 30 de zile  urmează să fiu…

Vocea Basarabiei: În târg se mai vorbește că o să fiți liderul fracțiunii.

Corneliu Pântea:  Nu s-a discutat…

 Vocea Basarabiei: …dar am auzit din mai multe surse. Dacă vi se propune?

Corneliu Pântea: Nu vreau să anticipăm, vreau să vă spun doar că din cei 57 de candidați la funcția de consilier municipal din partea Partidului Mișcarea Alternativă Națională, toți 57 ar putea să conducă o fracțiune în Consiliul Municipal Chișinău. Noi am selectat o echipă, probabil cea mai puternică echipă de candidați la funcția de consilier municipal pe care a avut-o Chișinăul de la 90 încoace. 

Vocea Basarabiei: E opinia Dumneavoastră?

Corneliu Pântea: Dacă îmi va surâde norocul, pentru că, în primul rând, nu este atât o favoare, cât o  responsabilitate foarte mare.  Dacă va fi să fiu eu, voi fi eu. Dacă nu, important să fim o echipă, acești 20 de consilieri să fim o echipă în Consiliul Municipal.

CMC devine atractiv pentru unii politicieni, care pleacă din instituții centrale în favoarea dezvoltării capitalei

 Vocea Basarabiei: Până discutăm problemele municipiului și ce s-a reușit să se facă până acum în capitală, vreau să vă întreb dacă este adevărat că astăzi un consilier ridică pentru o ședință 4 000?

 Corneliu Pântea: 3 300 de lei pentru o zi de ședință, 2 904 de lei la mână, ar fi. În mediu, pe lună în ultimii 2 ani, 10 -12 000 de lei pe lună a încasat un ales local, cel puțin în anul 2022-2023. Până atunci era mai puțin. Dacă considerați că 10- 12 000 e o sumă enormă, uitați-vă la deputați, la miniștri și o să vedeți.

Vocea Basarabiei:  Nu despre bani am vrut să vorbesc, dar pentru că am văzut că din Parlament vor să vină deputații și să aibă doar statutul de consilier municipal, asta despre ce ar vorbi?

Corneliu Pântea: Asta ar vorbi, în primul, despre faptul că devine atractiv Consiliul Municipal, ca și municipiul Chișinău. În ultimii 4 ani lumea începe a veni în Chișinău, a reveni de peste hotare. Exact așa, chiar dacă ai în parlament 40-50 000 de lei, poate ies în opoziție… Probabil vorbiți de socialistul Lebedinschi. Nu putem spune acum cu certitudine, pentru că, oricum, este o perioadă de 30 de zile când poți avea două funcții concomitent. Dacă este decizia domniei sale așa, atunci, Consiliul Municipal devine mai atractiv, aici este mai interesant, cumva s-a plictisit de Parlament, vrea posibil să participe la dezvoltarea orașului, pentru că nu aș vedea de ce ar veni el încoace. Dacă se gândește la altceva – degeaba. Dacă se gândește la dezvoltarea orașului – este binevenit aici. 

Vocea Basarabiei:  De ce se împarte răspunsul: dacă se gândește la viitorul orașului- e bine și foarte bine, pentru că e nevoie că această capitală să devină una europeană nu doar pe hârtie, dar de facto, iar pe de altă parte ce se mai vorbește – că cei care vor neapărat să ajungă în CMC, vor și ei uneori să obțină anumite dividende, fie că votează pentru o decizie sau alta, pentru că se mai împart terenuri, se mai rezolvă alte probleme. Eu vă zic ceea ce se vorbește.

Corneliu Pântea: Așa se vorbește în târg, sunt de acord cu Dumneavoastră, sunt foarte multe speculații. Exact așa cum dumneavoastră vorbiți acum de indemnizația unui ales local, pentru ca aleșii locali nu au salariu, aici nu este activitatea lor de bază, se presupune că ar trebui să activeze în altă parte și aici doar să vină să-și exercite funcția de ales local. Funcția de ales local este o mare responsabilitate și practic îți ocupă tot timpul pe care îl ai în fiecare zi. Acestea nu sunt doar ședințele Consiliului Municipal, care pot să dureze de la 10 până la 5 seara și așa să fie câte 5-7-8 ședințe pe lună, spre exemplu. Astea mai sunt și participarea în comisie, mai sunt multe, foarte multe grupuri de lucru, dar sunt și…

Vocea Basarabiei:  …proiecte pe care trebuie să le cunoști atunci când trebuie să ridici mâna și să votezi…

Corneliu Pântea: Trebuie să studiezi proiectele, asta e altceva. Mai este și această activitate lucrul cu cetățenii. Eu, spre exemplu, în acest mandat aveam 10-12-15 cetățeni pe zi, pe care îi găseam lângă ușa biroului, respectiv nu pot să le spun că: „uite, nu am timp sau nu pot astăzi”. Respectiv, vrei nu vrei, o oră două, trei, patru din agendă îți ia asta. Plus, mai sunt ieșiri la fața locului, pentru că sunt anumite proiecte de decizie, cel puțin cele funciare, dar și altele, unde necesită să ieși la fața locului ca să te convingi că, într-adevăr, ceea ce îți propune pe hârtie executivul coincide cu realitatea. Respectiv, vă spun deodată că nu este acest loc, acest fotoliu de consilier municipal, nu este uns cu miere. Dacă cineva se gândește: „uite, vreau să fiu consilier municipal pentru că voi fi invitat la Vocea Basarabiei, sau va veni cineva să…

Unii consilieri sunt persecutați, deseori, și pentru decizii legale, care nu convin unor grupuri de interese

Vocea Basarabiei: …sau că voi vota o decizie și pentru acea decizie o să mă favorizeze cel care are un interes.

Corneliu Pântea: Noi, eu și mai sunt încă 33 de colegi din actualul consiliu, care am votat decizii legale, pe  care și instanța de judecată le-a considerat legale în urma contestării de către Cancelaria de Stat, dar noi în continuare suntem contravenționați de către CNA și urmează să fim judecați. O colegă deja a fost lipsită de…, mai urmează. Chiar nu știu cu ce se va termina, pentru că sunt niște dosare, unde în esență însăși judecătorii nu înțeleg ce este acolo și de ce. Sunt dosare politice, evident, dar contează că am votat decizie absolut legale. Dumneavoastră  acum spuneți că, undeva sub masă, consilierii votează careva decizii ilegale și respectiv își primesc banii. În cazul dat noi am votat decizii legale și suntem persecutați. Vă dați seama ce se întâmplă dacă tu…

 Vocea Basarabiei: Vreau să clarificăm și acest lucru, totuși, ce înseamnă dosare cusute cu ață albă? Acolo unde trebuie…

Corneliu Pântea: Nu cusute, la comandă. Este un dosar unde nu sunt probe și se vine în instanță și judecătorul înțelege că nu are probe.

Vocea Basarabiei: Și de ce judecătorul nu anunță sau nu clasează dosarul?

Corneliu Pântea: Judecătorul îți dă câștig de cauză, după care vii la curtea de apel și, respectiv, și ei trebuie să dea, pentru că nu sunt probabil, dar la noi doar justiția se reformează în fiecare zi. Cineva, de undeva sună, un ministru care a rămas supărat sau a rămas cu buza umflată din cauză că dezvoltatorii nu au ajuns până la el, dar au rămas doar strict în primărie și, respectiv, se dă un sunet și… din păcate.

Vocea Basarabiei: Deci, avem nevoie, totuși, de o justiție reformată?

Corneliu Pântea: Din păcate. Eu credeam că este o glumă, ce s-a făcut, ce s-a inițiat chiar mi se părea ridicol și o glumă, dar gluma se îngroașă. 

Vocea Basarabiei: O să vedem, totuși, trebuie să cunoaștem verdictul final, să zic așa, ca să ne putem da seama unde și ce interese au apărut și de ce ar fi apărut.

 Corneliu Pântea: Doar un singur coleg nu a avut câștig de cauză, poate pentru că nu s-a prezentat la ședință. Din cei 33, dacă nu greșesc, încă asupra la 5 s-a pronunțat instanța de judecată, dar în favoarea lor, pentru că nu s-a depistat nimic.

Vocea Basarabiei: Așteptăm deznodământul și pentru celelalte, ca să vorbim în cunoștință de cauză. Acum să vă întreb pe Dumneavoastră dacă aveți apartenență politică?

Corneliu Pântea: La moment, acum cât sunt la Dumneavoastră în emisiune, nu am apartenență politică. Eu fac parte din proiectul politic Mișcarea Alternativă Națională. Recunosc, astăzi, cel puțin astăzi, încă nu sunt membru al formațiunii. Am avut această invitație din partea Primarului General Ion Ceban anterior,  de a mă alătura echipei, poate și din cauză că în acești 4 ani am lăsat cumva o amprentă în acest Consiliu Municipal, prin activitatea mea promovând constructivismul, lăsând politicul, netrecând linia roșie, dar lăsând politicul puțin la o parte și accentuându-mă strict pe dezvoltarea orașului, promovarea proiectelor cheie pentru municipiul Chișinău. Poate de aici a venit și invitația domnului Primar General de a face parte din echipa sa. Eu am…

 Vocea Basarabiei: …ezitat?

Corneliu Pântea: Nu-nu, pentru mine a fost o provocare. Bine, eu nu am cântărit mult, până la urmă, deja știam cine face parte din această echipă. De 4 ani am mers prin coridoarele Primăriei cu lumânarea și am căutat agenți FSB și n-am găsit nici unul și, respectiv, când m-am convins că într-adevăr nu are nici o subspecie unică legată de o careva forță din exterior sau careva organizație, am făcut acest pas. Deci, eu am cântărit, am verificat, cel puțin ceea ce am văzut eu, și vă spun astăzi cu certitudine că nu este ceea ce se spune. Ce va fi mâine, nu știu. Nu vorbesc numai doar de acest proiect politic, e valabil pentru oarecare alt politic, dar astăzi cu certitudine nu este ceea ce se s-a vehiculat în campania electorală.

Un CMC axat pe dezbateri politice va diviza și mai mult societatea

Vocea Basarabiei: S-a vehiculat că domnul Ion Ceban este agentul KGB-ului, este omul Moscovei și că această mască pe care și-ar fi pus-o de pro-european nu i-ar fi caracteristică și de asta a rămas încă în ceață situația.

Corneliu Pântea: Dacă erau probe, dacă era cea mai mică suspiciune că este așa, MAN și Ion Ceban erau să fie primii, cap de listă la excluderea din cursa electorală. Nu era ȘOR, nu era Șansa, pentru că ei nu erau interesați. Bine, dacă era cea mai mică suspiciune, Ion Ceban avea să fie scos din cursă și MAN-ul la fel, dar ați văzut că până la urmă și alegerile au fost validate, pentru că nu era nimic. Era populism – da, erau candidați care, după mine, nu au vrut să devină Primar General al municipiului Chișinău. Este opinia mea și vă explic de ce. Ei au folosit un singur argument, argumentul geopolitic, ceea ce la noi de la 90 încoace se folosește. Atunci când nu știi ce să spui, o dai sau cu Moscova, sau cu București-ul, cu Bruxelles-ul și, respectiv, cumva încercă să divizezi societatea. Dar nu este dreptul lor și în genere nu avem dreptul să divizăm această societate, care și așa este divizată de la sine. De ce vă spun că nu au vrut…

 Vocea Basarabiei:…să câștige alegerile și cel mai probabil vă referiți la partidul de guvernământ?

Corneliu Pântea: Exact. De ce Ion Ceban, candidatul nostru, a câștigat aceste alegeri din primul tur? 

Vocea Basarabiei: V-ați așteptat la aceste rezultate? Se mai vorbea despre anumite sondaje, care se fac pe interior și oricum îl arătau ca învingător din primul tur pe Ion Ceban.

Corneliu Pântea: Cred că în rezultatul final procentajul a fost mai mare. Cel puțin, procesele verbale pe care le-am colectat, noi am colectat toate procesele verbale, ne arată o cifră de 54%, dar până la urmă nu contează, noi ne așteptam. Această propagandă, această divizare a societății a făcut și avea ca scop din start ca să nu-i permită să obțină victoria din primul tur. Ei știau foarte bine, sondajele lor îl arătau pe el… 

Vocea Basarabiei: …și ale lor, și ale Dumneavoastră….

Corneliu Pântea: … cu 30 de zile înainte de alegeri la 70 %. Ei au încercat, au tras cum au putut, probabil, au fost și indicații să tragă de tot, numai ca să fie coborât sub 50%. Până la urmă oamenii s-au expus. Deci, de ce a reușit din primul tur? – Pentru că nu a avut contracandidați. 

Vocea Basarabiei: Chiar dacă au fost 28 de concurenți?

 Corneliu Pântea: Exact, 28 de concurenți. Știți, eu, așa, de interes sportiv mai mult, am văzut mai multe dezbateri și vreau să vă spun că foarte mulți, să spunem din 28 cel puțin 25 arătau foarte ridicol.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.