VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Vasile Bolea, deputat: Actuala guvernare a pierdut bătălia cu tarifele și cu inflația

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează vorbim cu dl Vasile Bolea. Vasile Bolea este politician, jurist de meserie, din 2014 a fost ales deputat în parlament…

Vasile Bolea: De 3 ori.

Vocea Basarabiei: De 3 ori, de fiecare dată pe lista Partidului Socialiștilor, de ceva timp a părăsit PSRM-ul și acum este deputat neafiliat în parlament, a părăsit fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, nu și legislativul.

Vasile Bolea: Da, m-au părăsit colegii.

Vocea Basarabiei: Așa ziceți dvs.?

Vasile Bolea: Da!

Vocea Basarabiei: Și care este explicația că ei v-au părăsit?

Vasile Bolea: Data trecută noi am vorbit despre asta.

Vocea Basarabiei: Am vorbit, dar mai amintiți o dată celor care ne urmăresc.

Vasile Bolea: Trebuie de atâtea ori?

Vocea Basarabiei: E bine să știe cetățeanul.

Vasile Bolea: Păi, eu cred că cetățeanul cunoaște, 3 luni de zile doar despre asta am vorbit la diferite posturi de televiziune.

Vocea Basarabiei: Și 3 luni de zile tot se zice că Vasile Bolea și alți colegi au fost ademeniți de Ilan Șor și că li s-au propus bani mulți și foarte mulți, și din acest motiv ei au decis să abandoneze tabăra din care făceau parte.

Vasile Bolea: Prostii. Nu, asta spun acei care nu prima dată probabil au fost ademeniți și își măsoară doar pe pielea proprie ceea ce fac alții, atâta-i tot.

Guvernarea face presiuni asupra primarilor să candideze din partea PAS

Vocea Basarabiei: O să discutăm și despre corupere politică, pentru că oricum vor fi 3 ani de alegeri și de fiecare dată subiectul acesta va rămâne unul actual și foarte actual, se învinuiesc concurenți electorali.

Vasile Bolea: Întotdeauna, da, este și în această campanie electorală, de asemenea. Bine, dacă să vorbim despre metodele guvernării de a ademeni persoane de calitate, sau cum spun ei, „oameni buni”, ca să candideze din partea lor, da, ei folosesc diferite metode, inclusiv aparatul represiv al statului pentru a-l determina pe primar de orice coloratură politică să vină, să candideze din partea lor.

Vocea Basarabiei: Dar când era PSRM-ul la guvernare nu tot acest lucru i se reproșa?

Vasile Bolea: Nu-i chiar așa.

Vocea Basarabiei: O să discutăm și despre acest lucru…

Vasile Bolea: PSRM-ul era la guvernare un an de zile.

Vocea Basarabiei: Un an, dar oricum.

Vasile Bolea: Dar nu au fost asemenea, știți cum, derapaje cum sunt în ziua de astăzi.

Vocea Basarabiei: O să discutăm pe îndelete despre toate aceste probleme. A început sesiunea de toamnă a legislativului, ce priorități credeți că trebuie să aibă deputații reveniți din vacanță?

Vasile Bolea: Prioritățile sunt aceleași, noi trebuie să atragem o atenție mult mai mare economiei, trebuie să începem a câștiga mai mulți bani, acești bani să-i cheltuim pentru simplul cetățean sub formă de servicii acordate de către stat, sub formă de subvenții, sub formă de alocații, ajutoare pentru perioada rece a anului. De ce? Deoarece ultimii 2 ani de zile autoritățile centrale ale statului prea adânc mâna au băgat-o în buzunarul cetățeanului.

Vocea Basarabiei: Adică?

Vasile Bolea: Și prea multe au scos din acest buzunar.

Vocea Basarabiei: Dar cum ar fi băgat mâna în buzunarul cetățeanului?

Vasile Bolea: Prin faptul că nu s-au implicat în a rezolva mai multe probleme, n-au ținut, sau mai bine zis, au pierdut bătălia cu prețurile, au pierdut bătălia cu inflația, au pierdut bătălia cu tarifele, totul s-a scumpit de mai multe ori, prețurile la produsele alimentare, la servicii, la…, nu știu, agent termic, energia electrică, tot ce creează costuri pentru, nu știu, produse, servicii și multe alte lucruri.

Vocea Basarabiei: Dar cum lămuriți dvs. această majorare de prețuri, de tarife?

Vasile Bolea: Eu v-am spus că au pierdut bătălia.

Vocea Basarabiei: Dar cetățeanului nu îi este clar ce înseamnă că au pierdut bătălia.

Vasile Bolea: Păi erau concentrați pe alte lucruri, nu au făcut nimic în domeniul economic, ba mai mult ca atât, s-au străduit să împartă tot ce a mai rămas gustos în această țară. Eu vorbesc despre infrastructură, infrastructură energetică, infrastructură, nu știu, de canalizare, apeduct, tot ce este interesant în acest stat. Au venit, au făcut tot posibilul să vină înapoi aeroportul și fix la o săptămână începeau a vorbi despre faptul că este nevoie de concesionat din nou aeroportul, iată s-a creat un Minister al Energiei și dl Parlicov vorbește despre faptul că este necesar de privatizat RED-urile de la nord. Cu ce ocazie? Ele ce, nu aduc profit? Ele sunt în prag de faliment sau ceva de genul acesta? Nu! Deci vor să mai privatizeze, să pună mâna, dar mai bine zis, mă scuzați de expresie, laba pe ceea ce este mai gustos în această țară.

Vocea Basarabiei: Dar ce se zice? Că totuși…

Vasile Bolea: CET Chișinău, CET-2, ce s-a întâmplat cu această centrală electrică de termoficare? Anul trecut ei au terminat anul cu un profit de 378 de milioane, acum pe prima jumătate a anului -172. De ce? S-a schimbat managerul, au spus că managementul precedent era unul defectuos, nu văd, rezultatele arată altceva. Au înmormântat, că într-adevăr așa și este, nu au îngropat, dar au înmormântat păcură, multe alte lucruri pe acolo. Ce se întâmplă?

Vocea Basarabiei: Au fost explicații în spațiul public, dle Bolea.

Vasile Bolea: Haideți, eu vă rog. Și dvs. explicațiile acestea le credeți?

Vocea Basarabiei: Păi, eu știu că poartă răspundere fiecare pentru cuvintele pe care le spune.

Vasile Bolea: Cine? Nimeni nu poartă răspundere, dna Valentina. Cine poartă răspundere? Ministrul agriculturii, pentru faptul că a spus că la nivel legislativ va interzice cultivarea porumbului în sudul țării, a purtat răspundere?

Vocea Basarabiei: El a nuanțat declarația și a zis că nu a fost înțeles corect.

Vasile Bolea: Șeful Poliției de Frontieră, care este nemijlocit responsabil de acea criză de la aeroport, care a avut loc, soldată cu moartea a 2 colaboratori, el poartă răspundere? Nu, absolut! Iese ministrul și spune că este demis, așa-i?, peste ceva timp, la scurt timp iese dl Vasiloi…

Vocea Basarabiei: N-am auzit ministrul să spună că este demis șeful Poliției de Frontieră.

Vasile Bolea: Nu, a venit comunicatul, a venit comunicatul că este demis, la scurt timp scrie dl Vasiloi pe rețelele de socializare: „Nu, eu muncesc”. Și după asta, iarăși vine comunicatul – da, dl Vasiloi muncește. Halal de așa guvernare!

Trebuie să intervenim în economie, în prima jumătate a anului am colectat cu 38% mai puține impozite

Vocea Basarabiei: Haideți să vorbim despre ceea ce se întâmplă în economia națională. În economia națională ar trebui să vină investiții ca investițiile să creeze locuri de muncă, ca locurile de muncă să fie bine plătite. Se amintește cu regularitate că totuși povara fostelor guvernări e una grea și că nu e posibil chiar atât de ușor să se pună pe roate economia.

Vasile Bolea: Serios? Da, asta, vorba rusului «Плохому танцору длинные ноги мешают» (expresie care vorbește despre cineva care atribuie eșecurile și greșelile acțiunilor sale altora sau circumstanțelor nefavorabile, deși ar fi mai cinstit să se învinovățească pe sine pentru ele), ceea ce fac băieții aceștia în economie, dar, de fapt, nu fac nimic absolut, de-atâta avem și mai puține impozite colectate, cu 38% mai puține impozite colectate în prima jumătate a anului versus aceeași perioadă a anului trecut, mai puțini contribuabili avem cu 30%, 100.000 de oameni plecați din țară – iată ceea ce fac ei în economie. Și iese băiețașul acesta, Radu Marian, spune că noi…

Vocea Basarabiei: E colegul dvs., deputat totuși.

Vasile Bolea: Da, îmi permit…

Vocea Basarabiei: Haideți să vorbim totuși așa cum e bine, să folosim limbajul…

Vasile Bolea: Dna Valentina, îmi permit lucrul acesta să-l fac, vine și spune că în țara noastră, salariul mediu pe economie în Moldova este mai mare decât în Federația Rusă. De-atâta au plecat peste 100.000 de moldoveni, că la noi în țară e bine să trăiești, așa-i? De-atâta au plecat acolo unde, așa, din aluziile dlui Marian, e rău să trăiești, peste 600.000 de moldoveni?

Vocea Basarabiei: Dle Bolea, exodul a început cu aproape 30 de ani în urmă și el nu a încetinit nici pentru o zi măcar.

Vasile Bolea: Exodul a început, pe urmă a fost o perioadă de încetinire, iar acum a luat niște turații și mai mari. Uitați-vă ce se întâmplă în universități, prima lună de septembrie, câți copii noi avem în universitățile noastre? Cu 250.000 mai puțini copii?

Vocea Basarabiei: Păi le sunt părinții plecați peste hotare și mulți dintre ei au mers acolo.

Vasile Bolea: Astea sunt rezultatele muncii actualei guvernări.

Vocea Basarabiei: Iarăși, astăzi vom judeca mult activitatea actualei guvernări, dar ei…

Vasile Bolea: Dvs. aveți copii?

Vocea Basarabiei: Eu am copii.

Vasile Bolea: Unde sunt?

Vocea Basarabiei: Îs acasă.

Vasile Bolea: Slavă Domnului! Dar alții au copii, dar sunt peste hotare.

Vocea Basarabiei: De ce pleacă lumea?

Vasile Bolea: De vremuri bune care au venit în Moldova.

Vocea Basarabiei: Ziceam că ei nu pleacă de ieri sau de 2 ani.

Vasile Bolea: Dar dvs. vă închipuiți într-un an de zile 100.000 să plece? Bine, înainte spuneau că anul acesta au plecat 10.000, 20.000, cineva calcula 109 oameni pe zi, 109 oameni pe zi – 30.000-40.000 pe an, într-un an 100.000, de 2 ori și, aproape de 3 ori mai mult.

Vocea Basarabiei: Eu am să încerc să explic de ce pleacă lumea, pentru că discut și eu cu omul de la firul ierbii și ei spun că încă de 20 de ani în urmă în localitățile rurale aproape că nu s-au făcut investiții, nu sunt locuri de muncă. De ce nu au fost create aceste locuri de muncă și de ce mediul rural este cel care pătimește cel mai mult?

Vasile Bolea: Eu nu sunt avocatul PD-ului sau al lui Plahotniuc, dar vă dau unele exemple de atunci și ceea ce e în ziua de astăzi. Odată ce a fost instaurat guvernul Filip, cu ce au început ei? Prima…

Vocea Basarabiei: „Drumuri bune”.

Vasile Bolea: Nu, stați, nici un fel de controale, s-a pus moratoriu la controale, le-au dat posibilitate businessului, celor care fac afaceri să muncească, așa-i? Mai departe – au micșorat impozitele pentru HoReCa, care a dat un plus la colectarea impozitelor în realitate. Deci, cei din HoReCa au ieșit din zona aceasta gri, zona neagră a economiei tenebre. „Drumuri bune”… Eu când mergeam prin diferite raioane, dacă vedeam că la o margine de sat este pietriș ș.a.m.d. eu știam că, uite, acolo o să înceapă construcția unui drum sau o să fie reparația unui drum. Tichete de masă, o variantă tot destul de bună pentru a stimula muncitorii noștri. Nu știu, „Prima Casă”, un instrument bun de a menține oamenii, cei care, în special cei care lucrează în instituțiile statului, aici, acasă. Ce fac acești băieți? Inclusiv acolo pentru a stimula tinerele familiei să nască aici în Moldova, dacă țineți minte acele pachete pentru copii ș.a.m.d., unde-s ele astăzi? Drumuri bune avem? Nu! Cu „Prima Casă” ce s-a întâmplat? Ei nici deget de deget nu au bătut pentru a menține cumva ratele pentru bănci la același nivel în care oamenii care au apelat la programul acesta „Prima Casă” să plătească. Drumuri bune iarăși nu sunt, unde li-s tichetele de masă? Nu-s! Le-au impozitat și acum companiile nu mai apelează la acest instrument și multe alte lucruri.

Vocea Basarabiei: Deci, în acele timpuri nu era criză energetică, nu era război în imediata vecinătate, nu erau alte provocări, pentru că sunt multe provocări totuși…

Vasile Bolea: Dar cum nu era criză energetică?

Vocea Basarabiei: Criza energetică s-a acutizat odată cu declanșarea războiului.

Vasile Bolea: OK! Eu vă spun în narativele guvernării de astăzi: atunci noi eram totalmente dependenți de Federația Rusă și Federația Rusă făcea cu noi ceea ce voia, ne șantaja, iată 4 ani ne-a șantajat sau 30 și ceva de ani ne-a șantajat, de ce atunci era mai bine, în perioada de șantaj energetic? Că narativul guvernării de astăzi, că în 30 de ani de zile noi în permanență eram șantajați, așa-i?

Vocea Basarabiei: Dar de ce s-au adunat acele 800 de milioane de dolari, care Republica Moldova i-ar fi datoare Gazprom-ului, dacă s-a guvernat bine?

Vasile Bolea: De-atâta că nu s-a achitat.

Vocea Basarabiei: De ce nu s-a achitat, atunci cetățeanului tot trebuie de explicat. De ce nu s-a achitat?

Vasile Bolea: Deci, vă explic: din punct de vedere politic, într-o anumită perioadă se mențineau tarifele la un nivel mai jos pentru a nu, știți cum, crea nemulțumiri în societate în perioadele electorale. Au fost așa lucruri?

Vocea Basarabiei: Și dvs. credeți că e corect așa?

Vasile Bolea: Eu cred că nu e corect așa, dar asta s-a întâmplat.

Vocea Basarabiei: Dar acum, când să explici cetățeanului că Republica Moldova are datorii într-o sumă atât de mare pentru consumul de gaze, ei tot își pun întrebarea: dar ce au făcut guvernările de până acum?

Vasile Bolea: Dar ce au făcut guvernările? Au guvernat așa cum au putut.

Vocea Basarabiei: De ce au acumulat aceste datorii?

Vasile Bolea: Eu v-am explicat de ce au acumulat, nu au ajustat tarifele…

Vocea Basarabiei: Dar dvs. ziceți că se ținea cont de campaniile electorale și ca nu cumva să se piardă din capitalul politic.

Vasile Bolea: Evident! Și perioada aceasta a început, dacă nu greșesc, pe atunci când era Alianța pentru Integrare Europeană I, II.

Vocea Basarabiei: Încă mai devreme…

Vasile Bolea: Da, în perioada 2012-2013.

Vocea Basarabiei: Încă mai devreme.

Vasile Bolea: Nu cred.

Vocea Basarabiei: Acum, cel puțin, am văzut în spațiul public deja acte care confirmă că încă de prin 2006, 2007, 2008.

Vasile Bolea: OK, în dependență ce datorii erau. Adică, din ceea ce citesc tot din presă, cele mai mari datorii au fost acumulate în perioada asta, 2012-2013.

Vocea Basarabiei: Dar cum vă explicați dvs. că gigantul rus a acceptat să se acumuleze aceste datorii, de ce nu i-au strâns în ușă și să spună: „Oameni buni, consumați, fiți buni și achitați!”?

Vasile Bolea: Probabil, relațiile erau altele, mult mai bune, bineînțeles.

Vocea Basarabiei: Dar cum poate să fie o dată relația într-un fel, altă dată în alt fel relația, ea se schimbă în funcție de ce?

Vasile Bolea: Dar dvs. în familie câteodată vă certați cu soțul?

Vocea Basarabiei: Ne certăm, dar datorii nu acumulăm.

Vasile Bolea: Păi, bine, câteodată se mai ceartă și între ei guvernanții, relațiile cu celelalte state devin așa, mai, se răcesc, tot depinde…

Vocea Basarabiei: Acum se discută foarte mult ce se va întâmpla în relația Gazprom-ului cu Moldovagaz.

Vasile Bolea: Nimic bun.

Până la urmă cumpărăm același gaz rusesc, doar că intermediar e o companie din Grecia

Vocea Basarabiei: Dar ce ar trebui să se întâmple, pentru că Gazprom-ul unilateral a redus volumul de livrări de gaze către Republica Moldova, acum întreaga cantitate se duce doar în stânga Nistrului, acolo se produce energie electrică?

Vasile Bolea: Nu, totul depinde de acele relații pe care le vor guvernanții noștri în raport cu Gazprom-ul și în raport cu Guvernul Federației Ruse. Știți cum? Eu când văd că se procură același gaz rusesc, numai că intermediar este o companie din Grecia…  

Vocea Basarabiei: Aici tot sunt multe întrebări.

Vasile Bolea: Eu înțeleg că guvernarea iubește să facă următorul procedeu – mai întâi să creeze problema, după aia să vină și să spună: „Stimați colegi, stimați prieteni și stimați cetățeni, noi problema respectivă numaidecât o s-o rezolvăm”.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.