VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ceremonie funerară încheiată. Mircea Snegur, înmormântat la Cimitirul Central

Update: Funeraliile primului președinte al Republicii Moldova s-au încheiat. Mircea Snegur a fost înmormântat în Cimitirul Central din Capitală, alături de soția sa, care s-a stins din viață acum trei ani.

Update: Cortegiul funerar a pornit de la Palatul Republicii spre Cimitirul Central din Capitală, acolo unde va fi oficiat un serviciu divin și va fi organizat un miting de doliu.

Update: În Palatul Republicii, unde este depus sicriul primului președinte, Mircea Snegur, sunt ținute discursuri și transmise mesaje de condoleanțe.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova: Ne luăm rămas bun de la cel însuflețit de o profundă dragoste de neam. Și-a adus țara pe calea suveranității, pe calea renașterii naționale. Curajos, vizionar, patriot, primul președinte al Republicii Moldova și-a asumat într-un context complicat misiunea de a transforma în realitatea dorința oamenilor de a trăi liber și de a-și afirma identitatea prin limbă și tricolor. Țara pierde un om politic, un părinte fondator la Republicii Moldova. Ultima dată am vorbit acum câteva săptămâni, la 27 august. Știam că se simte mai rău, dar m-am bucurat să simt aceeași preocupare pentru soarta țării și pentru cetățenii Republicii Moldova.

Constantin Tampiza, deputat în primul Parlament: ”Toate problemele lui Mircea i s-au început când a pierdut soția, acum trei ani. Am văzut o armonie între ei, o armonie de nedescris, respect, dedicație, dragoste față de copii, după moartea soției am văzut deja un președinte disperat. Trebuia să-l ridic din disperarea aceasta. A suferit mult. Nu iubea singurătatea. Nu accepta”.

ÎPS Vladimir, mitropolit al Moldovei: ”Îndurerată familie Snegur, îndurerată țară, l-am cunoscut din primele zile când am venit la conducerea bisericii, în 1989. De când a devenit președinte, a pus mâna pe Constituție și pe Evanghelie, de atunci prietenia noastră s-a apropiat. A devenit un bun creștin. În perioada lui s-au redeschis multe biserici, mănăstiri și a devenit un ctitor principal al Mănăstirii Hâncu” 

Update: Un ultim omagiu a fost adus lui Mircea Snegur și de primele persoane în stat: președinta Maia Sandu, șeful legislativului, Igor Grosu, și premierul Dorin Recean.

Update: Mii de oameni continuă să vină la Palatul Republicii, acolo unde a fost depus sicriul cu corpul neînsuflețit al primului președinte, Mircea Snegur. Conform programului, accesul în Palatul Republicii va fi permis, pentru cei care vor să aducă un ultim omagiu, până la ora 12.00. Ulterior, în sala palatului va avea loc un miting de doliu, după care cortegiul funerar va pornis spre Cimitirul Central. Printre cei care au venit să-și ia rămas bun de la Mircea Snegur au fost văzuți foștii șefi de stat Vladimir Voronin, Petru Lucinschi, Igor Dodon, primarul Capitalei, Ion Ceban, foști demnitari, oameni de cultură, fețe bisericești etc.

În toată țara astăzi este zi de doliu. Primul președinte al Republicii Moldova este condus astăzi pe ultimul drum. În această zi, în toate localitățile, precum și în misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova, tricolorul va fi arborat în bernă, iar la ora 12:00, memoria președintelui Mircea Snegur va fi cinstită prin păstrarea unui moment de reculegere.

Autorităţilor publice, întreprinderilor şi organizaţiilor li se recomandă să renunţe la desfăşurarea acţiunilor distractive de masă, iar instituțiilor mass-media să ţină cont de specificul zilei la editarea publicaţiilor şi la formarea programelor. 

Amintim, funeraliile de astăzi sunt organizate de o comisie de stat, condusă de șeful Cabinetului președintei Maia Sandu, Adrian Băluțel.

De dimineață, la Catedrala mitropolitană ”Nașterea Domnului” a avut loc sfânta liturghi și prohodul, iar până la ora 12.00, la Palatul Republicii, va avea loc ceremonia funerar, după care cortegiul se va deplasa spre Cimitirul Central de pe strada Armenească, acolo unde la ora 14.30 va avea loc mitingul funerar.

Șoferii sunt îndemnați să evite astăzi străzile din centrul istoric al Capitalei, acolo unde mai multe porțiuni vor fi închise pentru deplasarea cortegiului și a participanților la ceremonia funerară.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.