VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Nadia Pădure, bibliotecară: Să sperăm că vor dispărea partidele ce vor veni cu hrișcă și cu 10 lei într-o torbiță la poarta alegătorului

Vocea Basarabiei: Invitata noastră de astăzi este dna Nadia Pădure, directoare a Bibliotecii Publice Raionale „Mihai Sadoveanu” din Strășeni. A absolvit Facultatea de Biblioteconomie de la Universitatea de Stat, a fost repartizată la biblioteca raională din Strășeni și acolo a început cu primul job bibliotecară, redactor, șefă de secție, șefă de filială, iar de 25 de ani sunteți în fruntea acestei instituții publice raionale din Strășeni. În secolul XXI care e valoarea cărții?

Tehnologiile au furat din cititorii fideli ai bibliotecilor, dar oricum vedem tineri setoși de carte, de lectură

Nadia Pădure: Pentru mine, ca bibliotecară, ca om al cărții și ca om care își petrece fiecare zi printre cărți la bibliotecă, dar și care are foarte multă carte acasă, se pare că toată lumea este setoasă de carte. Bineînțeles că nu toți tinerii sunt setoși de carte și cu adevărat avem alte vremuri, tehnologiile au furat din cititorii fideli ai bibliotecilor, dar în același timp vedem tineri foarte setoși, dacă am folosi acest cuvânt frumos, de carte, de lectură, tineri care citesc astăzi nu doar din cărțile clasice, cărțile tipărite, dar și cu ajutorul tehnologiilor, deci, cărțile online. Astfel, eu consider că cartea rămâne a fi un obiect de valoare și lectura rămâne o prioritate pentru cei care își văd un viitor frumos.

Vocea Basarabiei: Care e salariului bibliotecarului astăzi?

Nadia Pădure: Un simplu bibliotecat primește 5 mii și ceva de lei. 

Vocea Basarabiei: Și dvs. câți angajați aveți la bibliotecă?

Nadia Pădure: În total, biblioteca are 25 de angajați. 

Vocea Basarabiei: Mulțișori…

Nadia Pădure: Cu paznic, cu dereticătoare, cu personalul tehnic, inginer…

Vocea Basarabiei: Știți că acum în societate se discută foarte mult despre mărimea salariului și, mai ales, cine și cum trebuie să fie remunerat. Pentru dvs. ce contează – meseria, contribuția celor care lucrează într-un domeniu sau remunerarea? Și cine credeți că merită să aibă un salariu mai mare?

Nadia Pădure: Știți, acum platforma ANI ne permite să vedem salariile la foarte multă lume.

Vocea Basarabiei: Declarațiile pe venit ale funcționarilor…

Nadia Pădure: Da, și am văzut persoane care au salariu mult mai mare decât are președintele țării. Și atunci îmi spun că nu este chiar corect când președintele țării primește un salariu de 2-3 ori mai mic decât un angajat la o altă instituție de stat. Deci sunt angajați care pot lucra în câteva locuri, în 3-4 locuri și primi un salariu foarte mare. Pentru noi este importantă dedicația oamenilor, pentru că în domeniul nostru oameni care nu sunt dedicați nu pot munci, trebuie să lucrezi cu oamenii, trebuie să lucrezi cu copiii, trebuie să știi, trebuie să ai această legătură. Dar fără un salariu decent sau să ceri omului să depună mult suflet în meseria sa și să-l plătești cu un 5 mii de lei pe lună, un salariu care este mai mic ca în alte domenii bugetare, o dereticătoare, un personal tehnic poate să aibă salariu mai mare decât un bibliotecar, nu este corect. Legea salarizării atunci când a venit ea, într-un moment a scos bibliotecarul din acea coadă-coadă a cozilor la salarii, dar astăzi vedem din nou că nu este echitabil, pentru că se majorează ba salariul profesorului, ba al lucrătorului medical aparte, deci nu Legea salarizării se schimbă, dar se majorează pe categorii, adică cine strigă mai tare. Păi, dacă noi, bibliotecarii, vom închide bibliotecile, credeți că mâine cineva ne va majora nouă salariul? Bineînțeles că nu ni-l va majora. Aici trebuie să fie o echitate și iarăși din nou trebuie după investiția omului, omul tot investește și nu-l poți poziționa pe un bibliotecar cu studii superioare în domeniu, cu vechime în muncă și să primească 5-6 mii de lei, asta cu acele 1.300 pe care ni le-au adăugat în acest an.

Vocea Basarabiei: Dar cum îi motivați atunci pe tinerii specialiști să vină și să activeze?

Nadia Pădure: Dar nu-i motivăm în niciun fel, ei nu vin.

Vocea Basarabiei: Nu vin?

Nadia Pădure: Nu vin.

Vocea Basarabiei: Câți ani nu a mai venit la dvs. niciun tânăr specialist?

Nadia Pădure: Tineri specialiști în Strășeni eu nici nu mai țin minte, în mileniul acesta mi se pare că nu am avut tineri specialiști care să vină în Strășeni. Cei care au fost tineri specialiști și au vrut să lucreze în domeniu au rămas în Chișinău, pentru că și salariile erau mai atractive, și locurile de muncă au fost mai atractive, în sate cu atât mai mult nu vin. 

Vocea Basarabiei: Și dacă nu vin în sate, atunci biblioteca va activa doar atât cât este angajatul actual?

Nadia Pădure: Da, vestea bună este că, în sfârșit, s-a rezolvat, pentru că și facultatea nu mai era acreditată din cauză că nu erau studenți la zi. În acest an, primesc studenți la frecvență redusă și poate vor merge cei care vin în domeniul nostru cu altfel de studii. Noi am încurajat, am mai angajat tineri, i-am încurajat să meargă la școala serală, să-și dea Bacalaureatul și îi încurajăm să meargă la studii, pentru că ne gândim și la tineri. 

Vocea Basarabiei: Dvs. mai mergeți cu schimb de experiență peste hotare sau doar treceți Prutul și atât, din România mai mult vă inspirați cum se activează în acest domeniu?

Nadia Pădure: Colegii mei au fost chiar în această vară la Brăila, ne și inspirăm, dar și mai mergem când avem posibilitate, chiar în luna iulie trei colegi de-ai noștri au mers la biblioteca din Brăila, pentru că vom implementa un program de informatizare, să spunem așa.

Vocea Basarabiei: Acolo salariile sunt mai bune pentru bibliotecare?

Nadia Pădure: Întotdeauna au fost mai bune, chiar colegii noștri din România când veneau la noi ziceau că nu ne spun ca să nu ne strice inima, dar diferența este mare. 

Vocea Basarabiei: Și unii din acei care au activat în acest domeniu au luat calea pribegiei, pentru că salariile mereu au fost mici și foarte mici, nu se descurcau aici acasă și au plecat peste hotare.

Nadia Pădure: Așa este. De la noi din bibliotecă au plecat mai puțini, noi ne-am străduit în anii cei mai complicați să le oferim, atunci când exista posibilitate, încă un lucru prin cumul și am putut păstra specialiștii în bibliotecă, dar bibliotecile unde nu a existat această posibilitate, practic și-au pierdut specialiștii și astăzi sunt foarte multe biblioteci unde muncesc oameni din diferite domenii, cu studii foarte diferite. 

În pofida greutăților, se văd schimbări și acest lucru ne bucură și ne dă speranță că țările lumii vor fi alături de noi

Vocea Basarabiei: Dna Pădure, vorbim totuși foarte mult despre probleme, despre necazuri, despre provocări, despre crize, haideți să vorbim un pic și despre ceea ce se face bine în Republica Moldova, că nu putem doar să criticăm și să nu vorbim și despre mici/mari realizări, succese. Care sunt aceste succese? 

Nadia Pădure: Dacă vorbim, o privim pe dna Maia Sandu ca pe o albinuță care merge mereu undeva, rezolvă probleme, aduce oameni, aduce investiții aici în țară. Eu oricum consider că sunt schimbări, se văd aceste schimbări și acesta este un lucru care ne bucură foarte mult și ne dă speranță că țările lumii vor fi alături de noi, vor fi alături de noi în acea reformă pe care trebuie să o facă Republica Moldova pentru ca să ajungă în 2030, cum spune președinta Sandu, în Uniunea Europeană și toți acești pași, după mine, sunt foarte pozitivi.

Vocea Basarabiei: Dar geopolitica nu a dispărut, despre geopolitică se vorbește mult și foarte mult și de ce aceste discuții nu se mai opresc? Pentru că unii cred că e mai bine Moldova să fie cu Estul, cu Rusia, alții spun că integrarea europeană, acum pentru integrarea europeană pledează mai mulți cetățeni, pentru că urmărim datele acestor sondaje de opinie care se fac cu regularitate și arată că aproximativ 60 la sută din populația Republicii Moldova ar îmbrățișa acest vector al politicii externe de integrare europeană, dar ce se face cu cei care sunt împotriva integrării europene? Cine trebuie să le explice și ce să le explice?

Nadia Pădure: Eu gândesc că, din moment ce se vor întâmpla lucruri frumoase în țară, tot mai multă lume va crede în alt viitor. În același timp, războiul din Ucraina este ceva foarte convingător în aderarea la ideea europeană pentru mulți, pentru că aici s-a văzut totul, acel viitor pe care mulți îl vedeau împreună cu Rusia, acel vector spre Rusia într-un moment dat a arătat ca un balon care s-a spart și nu mai este atât de atractiv acest vector, poate doar ca și idee pentru unii care rămân constant pe ideea direcției spre Rusia. 

Vocea Basarabiei: Dar pentru dvs. ce înseamnă integrare europeană? Iată, cum îl convingeți pe un eurosceptic că e nevoie ca Moldova să parcurgă acest drum de eurointegrare?

Nadia Pădure: Vorbim întotdeauna despre valorile Europei, despre unde vrea toată lumea să plece în vacanță. În Europa, toată lumea vrea să vadă Parisul, toată lumea vorbește despre democrație, toată lumea are copii acolo, toți cunoscuții au copii, vin în vacanță și vorbesc despre cum trăiesc ei, ce-și pot ei permite, lucrând, cum spun ei, la negru în Europa, salariile, prețurile… 

Vocea Basarabiei: În Europa la negru nu se prea muncește…

Nadia Pădure: Păi, nu la negru, în baza contractului, dar care muncă? Pentru că mulți îndeplinesc o muncă necalificată, chiar fiind cu studii superioare sau cu studii în diferite domenii, totuși fac o muncă necalificată și sunt mult mai bine plătiți în Europa decât aici. Și atunci care este direcția noastră? Bineînțeles, spre Europa, pentru că ar fi altfel și poate integrarea europeană ar rezolva această problemă cu despărțirea noastră de Patria-mamă, de România, poate această integrare europeană ar rupe acest hotar între noi și nu ar fi atât de dureros, pentru că avem găgăuzii, avem alți…

Vocea Basarabiei: …regiunea transnistreană.

Nadia Pădure: Da, avem regiunea transnistreană, avem vorbitori de rusă, care sunt într-un fel sceptici sau nu doresc această Unire cu Patria noastră mamă și atunci poate integrarea europeană ar rezolva într-un fel și această problemă.

Vocea Basarabiei: Dar acești 32 de ani nu au constituit o perioadă suficientă ca în Republica Moldova să apară o idee națională, ca pentru această idee națională să lupte mai multă lume sau să se coaguleze mai mulți cetățeni în jurul acestei idei naționale ca să poată și Republica Moldova să aibă un viitor cert, pentru că astăzi nu trebuie să ascundem că mai sunt cetățeni care spun că ei nu cred în viitorul statului?

Nadia Pădure: Din păcate, partidele politice care au vorbit întotdeauna despre această idee nu s-au unit între ele, aceste partide nu s-au unit împreună, nu au promovat împreună, s-au separat, s-au rupt, au despărțit alegătorul, l-au rupt în diferite mișcări și între ele s-au luptat aceste partide. 

Vocea Basarabiei: Politicienii unioniști erau răzlețiți, partide proeuropene sunt mai multe, de ce nu se regăsesc pe o singură platformă?

Nadia Pădure: Este greu de spus, probabil pentru că și cultură politică în țara noastră nu a existat, venim din istoria noastră, dintr-un singur partid și în momentul când au venit mai multe partide noi nu am avut această cultură politică, noi nu am avut capacitatea de a gândi critic, noi nu am evaluat partidele când au venit să ne ceară votul pentru următorul mandat prin „ce ați făcut voi, cu ce ați venit voi?”, pentru că nu am avut această cultură politică, nimeni nu s-a ocupat de educația electorală sau de cultura politică a cetățeanului. În schimb, partidele politice au învățat foarte bine cum să convingă, ei au școli, merg, găsesc cine să-i învețe cum să vină cu mesajul către cetățean, cum să-l convingă și cetățeanul nostru, fiind credul, îi crede, peste 4 ani îi crede din nou sau îi crede pe alții care vin cu un alt mesaj foarte promițător. Este nevoie de instruirea oamenilor simpli.

Vocea Basarabiei: Ce mai spun cetățenii? Că numărul mare de partide ar face ca societatea să rămână răzlețită și mulți dintre ei aseamănă această situație cu situația din fabula lui Donici, „Racul, broasca și o știucă”, iar pe de altă parte, atunci când vorbești cu liderii mai multor partide, ei spun că într-o democrație veritabilă pluralismul de opinii, multitudinea de partide ar trebui să facă această societate ca să aibă o democrație și mai consolidată.

Nadia Pădure: Aici iarăși văd rolul nostru, al bibliotecarilor, să-i învățăm pe oameni să gândească critic, pentru că cetățeanul nostru nu are această abilitate de a gândi critic, de a analiza ce spune politicianul, să-l asculți și la acest canal ce spune, să-l asculți și în altă parte, să-l asculți și peste un an, să memorezi ce a spus el 4 ani în urmă, pentru aceasta este nevoie să lucrăm pe gândirea critică a cetățeanului, pentru că cu adevărat aceasta este democrația, mai multe partide, fiecare are dreptul, este legea și cu adevărat, dar cetățeanul trebuie să facă alegerea și să-l taxeze pe acel care l-a mințit. 

Vocea Basarabiei: Și dvs. chiar îl credeți pe cetățeanul care zice că e greu astăzi să alegi grâul de neghină, să știi unde e adevăr și unde nu-i adevăr?

Nadia Pădure: Păi este greu dacă nu te interesezi, nu te informezi, nu deschizi televizorul, nu mergi la întâlniri cu reprezentantul partidului care vine și face o întâlnire electorală, ieși și îl întreabă: „Dar ce vrei să faci? Cum vrei să faci? Care este direcția ta?” și dacă vezi că el plutește, spune-i în față. Dar pentru asta trebuie să lucrăm, trebuie să-i învățăm pe cetățeni să facă acest lucru, pentru că îmi imaginez ce se va începe în republica noastră în luna septembrie.

Vocea Basarabiei: Și după asta, trei ani la rând, pentru că în acest an vor fi alegeri locale, la anul viitor – alegeri prezidențiale, peste un an – alegeri parlamentare și cetățeanul permanent va trebui să știe cui să-i dea votul, iar în Republica Moldova deseori se mai vorbește exact așa cum spunea și Caragiale despre cetățeanul turmentat.

Nadia Pădure: Așa este. Să sperăm că, cel puțin, vor dispărea partidele care vor veni cu hrișcă și cu 10 lei într-o torbiță la poarta alegătorului, pentru că acest lucru chiar trebuie dezrădăcinat. Cetățeanul trebuie să înțeleagă că dreptul la vot este un privilegiu, pentru dreptul la vot s-a luptat și acesta este un drept, nu trebuie să vină cineva să-l cumpere cu un pachet de hrișcă, hai că hrișca-i scumpă, dar chiar pentru un pachet de hrișcă cineva votul cetățeanului să și-l pună în buzunar? Deci, cetățeanul trebuie educat.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. vorbiți cu cetățeni din diferite categorii, și cu cei care sunt mai săraci, și cu cei care sunt mai înstăriți, și cu cei mai tineri, și cu cei mai vârstnici, totuși cât de des se abordează subiectul care ține de umilință versus demnitate?

Nadia Pădure: Totuși, iată, în mediul nostru de bibliotecă sunt mai degrabă oamenii cu verticalitate, aici mai puțin putem întâlni cetățeanul care… 

Vocea Basarabiei: …nu-și pune mare întrebare să ia sau nu acea pomană electorală de la politicianul care vrea să-i câștige simpatia?

Nadia Pădure: Așa este, pentru că în mediul nostru, al bibliotecii, noi spunem deseori că suntem privilegiați, pentru că…

Vocea Basarabiei: Da, dar dvs. ziceți că trebuie să lărgiți acest contingent și să vorbiți că această gândire critică este în folosul societății?

Nadia Pădure: Da, trebuie să lucrăm, pentru că bibliotecarii noștri din sate ne vorbesc despre aceasta, despre omul care nu crede, omul care spune că „ne-au mințit întotdeauna”, „dar ce ne dați?”, „dar cine sunteți?”, „dar pentru ce să vin, ce o să ne dați pentru vot?”, despre asta ne vorbesc bibliotecarii din sate.

Vocea Basarabiei: Apropo, și pe politicieni deseori îi întrebăm, ei sunt cei care i-au făcut dependenți pe oameni de „ce ne dați?”, pentru că dacă nu mergea nimeni cu daruri, cu pomeni, cu promisiuni deșarte, atunci poate cetățeanul nu-și mai punea atât de des această întrebare: „dar cu ce ați venit?”; „dar ce ne dați?”; „dar ce voi avea de câștigat?”; „hai că merg cu tine, dacă îmi dai”.

Nadia Pădure: „Dacă îmi dai funcții, posturi, o bucățică de pământ, un loc de casă și multe, multe altele, te votez și-ți mai aduc încă vreo 10 alegători, dacă îmi rezolvi problema, o bucățică de drum îmi aduci până la poartă”, cam așa au fost promisiunile și până acum promisiunile așa se fac: „Dacă ajung primar, atunci o să vă fac asta și asta, și asta”. Trebuie crezuți oamenii care sunt sinceri și spun: „Eu vin primar, dar eu nu vin cu buzunarul meu, eu vin să rezolv, eu vin să mă implic, să aduc proiecte, să muncim împreună, să rezolvăm împreună”. Un primar sau un candidat la această funcție sau în același consiliu local, dacă vii în calitate de consilier, vrei să fii un om integru, nu poți spune că tu ai să rezolvi, că tu ai să-i faci o bucățică de drum, pentru că nu poți asta s-o faci tu. Trebuie să fii sincer cu alegătorul și să-i spui că trebuie împreună să suflecăm mânecile și să facem aceste lucruri.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.