VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Roman Zaharia, om de afaceri: Mulți se plâng de viață grea, că nu-i ajută nimeni, dar nu vor să facă nimic pentru a le fi mai ușor 

Vocea Basarabiei: Vom continua să discutăm cu antreprenorii, ca să aflăm cât de ușor este astăzi să practici afacerile în Republica Moldova. E în toi sezonul de recoltare a legumelor, iată de ce l-am reinvitat la Vocea Basarabiei pe Roman Zaharia. Mulțumim mult că ați revenit la Vocea Basarabiei!

Roman Zaharia: Bine v-am regăsit!

Vocea Basarabiei: Cum e să vorbești de bine că afacerea e de succes și dă roade și că, chiar dacă mai sunt și probleme, asta nu trebuie să demotiveze, dar trebuie, din contra, să rămâi luptător ca să-ți poți demonstra și ție, și societății că e bine să rămâi acasă și să ajuți la transformări, la schimbări?

Roman Zaharia: Cu răbdare, răbdarea-i principalul factor care este necesar în orice afacere, nu există nicio afacere care să meargă ușor de la început.

Vocea Basarabiei: Dar de ce nu este nicio afacere care ar merge ușor?

O afacere o construiești cu pasiune, disciplină, încredere și multă muncă

Roman Zaharia: Pentru că fiecare afacere când o începi trebuie să-ți dai tot pozitivul, totul depinde de organizare și cum începi, dacă ai început cu pozitiv și cu încredere, cu devotament și multă muncă, afacerea o să fie de succes. Dar, în primul rând, ceea ce produci, ceea ce vinzi, ceea ce faci trebuie să-ți placă ție însuți.

Vocea Basarabiei: Ideea aceasta că afacerea cu legume e una profitabilă și merită de investit în acest business e pentru voi și familia voastră, pentru că activați mai mulți membri ai familiei? E un business de familie deja?

Roman Zaharia: Da, este o afacere de familie, unde sunt implicați practic toți membrii familiei și eu sunt convins că o să fie o afacere de succes, doar că e nevoie de timp.

Vocea Basarabiei: De ce ați decis că legumicultura e domeniul unde trebuie să vă afirmați?

Roman Zaharia: Fratele a încercat, am văzut rezultatele și am hotărât să-l susțin și deja avem mai mulți ani de zile de când ne ocupăm cu asta, și nu-mi pare rău nici până în ziua de azi.

Vocea Basarabiei: Câți ani aveți?

Roman Zaharia: Vreo 4-5 ani.

Vocea Basarabiei: Și cât de mult v-a reușit să lărgiți afacerea, să o extindeți?

Roman Zaharia: Ne extindem după vânzări, nu facem mult, dar facem calitativ și pentru noi contează, ne dăm toată străduința ca să mergem înainte cu calitatea și după asta deja mergem cu cantitatea.

Vocea Basarabiei: Ați extins suprafața serei pe care ați avut-o inițial, atunci când ați pornit afacerea?

Roman Zaharia: Da, am început de la o seră mică, 2 x 3 m, după asta am mai făcut încă două 16 x 5 m, după asta a mai apărut o seră mai mare, de 450 de metri pătrați, după care am mai făcut încă niște sere și acum am ajuns la momentul în care vrem să le renovăm, să facem mai mari, mai frumoase, mai bune și mai calitative deja serele.

Vocea Basarabiei: Dar ceea ce ați făcut până astăzi sunt doar banii proprii pe care îi investiți sau ați căutat să aplicați la anumite proiecte, să le câștigați și să aveți și contribuții din afara familiei?

Roman Zaharia: Nu, toți banii care au fost investiți în afacere sunt banii noștri.

Vocea Basarabiei: Vă este frică să mergeți să aplicați ca să obțineți granturi, pentru că există acum suficiente posibilități ca să poți să mergi să bați la ușă și să depui dosarul ca să obții sprijin?

Roman Zaharia: Nu ne este frică, pur și simplu nu am avut timp ca să mă ocup concret de întrebările acestea și, plus la asta, am vrut întâi să mergem din banii noștri ca să ne învățăm a crește, ca să ajungem la o calitate anumită și după aceea deja să ne extindem, dar să ne extindem cu un rucsac în spate plin de idei…

Vocea Basarabiei: De un scop bine definit, da?

Roman Zaharia: Hotărâri la mai multe probleme și tot așa și cu clienți, ca ei să ne susțină și să avem clienții noștri fideli.

Vocea Basarabiei: Dar un plan de afaceri cât de cât există?

Roman Zaharia: Da, desigur!

Vocea Basarabiei: Și iată, cât ați investit până acum ați și recuperat sau ați fost și în câștig financiar?

Roman Zaharia: Ceea ce s-a investit s-a recuperat o sumă oarecare, la care se mai adaugă bani și se investesc din nou. Aceasta este o afacere care nu-mi aduce câștig în fiecare an sau în fiecare zi, investesc tot mai mult și mai mult, și mai mult. 

Am vrut mai întâi să investim banii noștri în calitate, după care să ne extindem afacerea

Vocea Basarabiei: Din punctul de vedere al recoltei și al profitului, anul acesta cum se arată?

Roman Zaharia: Anul acesta a fost puțin mai frig, a fost timpul instabil și s-au întârziat și legumele în timp și văd că la mulți oameni și probleme sunt mai multe decât anul trecut cu diferite boli, dar este bine și o să mergem înainte.

Vocea Basarabiei: Și voi vindeți acolo la Leova și aici atunci când sunt organizate aceste târguri unde fermierii își aduc marfa?

Roman Zaharia: Da, noi vindem de acasă, avem în centrul satului Cneazevca o gheretă făcută de primărie, unde vinde mama noastră, plus la aceasta, au început să se aboneze mai multe magazine cu care lucrăm.

Vocea Basarabiei: Și vă fac comenzi?

Roman Zaharia: Da, ne fac comenzi, lucrăm prin facturi, totul e legal.

Vocea Basarabiei: Cum ați câștigat această încredere?

Roman Zaharia: Oamenii au procurat de la noi, au văzut că sunt bune și decât să plece la Chișinău să caute legume care nu se știe unde au fost crescute, ei știu deja calitatea, gustul și mulțumirea oamenilor care au procurat de la noi și am hotărât să-i ajutăm ca să meargă legumele noastre și în satul vecin, Sărata Galbenă, pentru ca oamenii de acolo care procurau înainte de la noi să aibă posibilitate să le procure de pe loc, să nu vină tocmai la Cneazevca, dar să le fie mai aproape și să poată merge să le procure de acolo.

Vocea Basarabiei: Producătorii mici spun că cele mai mari necazuri le provoacă piața de desfacere, că e greu astăzi să găsești cumpărători. Acum pentru voi problema aceasta nu mai este la ordinea zilei? 

Roman Zaharia: Pentru noi nici nu a fost o problemă.

Vocea Basarabiei: Vindeți toată producția și știți că aveți cumpărători fideli care vin și caută ceea ce produceți voi?

Roman Zaharia: Da.

Vocea Basarabiei: Dar nu v-ați gândit cumva că poate ar fi mai bine să vă gândiți la prelucrarea producției, pentru că probabil profitul ar fi unul mai sigur și mai mare?

Roman Zaharia: M-am gândit și la asta și o s-o facem, doar că puțin mai târziu, când o să-mi completez serele acestea pe care le am, vreau să le renovez și când au să fie toate completate, toate utilajele au să fie instalate la locul lor, după asta o să ne ocupăm și de întrebarea aceasta. Ca să putem facem producție de calitate înaltă, noi avem nevoie de o încăpere bună, în care să fie curat, să fie bine, ca oamenii care vor munci acolo să aibă condiții bune de lucru. 

Vocea Basarabiei: Dar când discutați cu cei care vă sunt cumpărători, ei vă spun că ar fi interesați să procure, de exemplu, și conserve pe care le-ați produce din aceste legume pe care le creșteți?

Roman Zaharia: Da, desigur! Mulți oameni vin și procură legume pentru conservare și iarna când le deschid ei văd ce gust au toate legumele conservate. Cei care au timp se ocupă ei înșiși de conservare, dar sunt mulți oameni care nu au timp sau sunt plecați peste hotare și chiar ne dau comandă și zic că ar fi bine să facem, că ei ar lua și după hotare. Mă rog, nu în cantități industriale, dar sunt gata să le cumpere din Moldova, ca să le aibă acolo. 

Vocea Basarabiei: Brațe de muncă v-ar trebui mai multe?

Roman Zaharia: De brațe de muncă avem nevoie, dar avem nevoie ca brațele acestea de muncă să fie puțin mai înțelepte, mai puțin invidioase și să facă și ei atât acasă, cât și acolo unde lucrează mult mai mult decât fac.

Vocea Basarabiei: Dar cum se explică iată această problemă că e atât de greu astăzi un antreprenor să găsească oameni care ar veni să activeze?

Roman Zaharia: Mulți dintre oamenii rămași în sate, unde este nevoie de brațe de muncă, nu vreau să zic de toți, dar sunt tare multe persoane care-s învățate cu libertatea aceasta de a nu lucra permanent, să aibă un grafic de lucru, ei vor să lucreze atunci când vor ei. Și dacă-i vorba de zilieri, a venit a lucrat o zi, două, trei, a patra zi el nu mai vrea să vină, el vrea să se odihnească, dar atunci când lucrul nostru e în toi, nu poți să-ți permiți să te odihnești o zi, că dacă ai pierdut o zi, cum zice lumea, pierzi tot anul.

Vocea Basarabiei: Acum stau și mă gândesc, dacă sunt zilieri, ei mai pot obiecta, pot spune că vor deja mai mulți bani pentru o zi, dacă ar fi să încheiați contracte  cu acești oameni pe care să-i angajați pe o perioadă definită – o lună, două, trei luni de zile, nu s-ar disciplina mai mult și cel care ar fi angajat? 

Roman Zaharia: Am încercat și oameni pe care i-am chemat și le-am spus: „Dacă vreți, haideți să lucrăm împreună, eu nu vreau să vă am numai pe o zi-două. Să văd cum lucrați, după asta ne înțelegem, facem contract de muncă, vă pun oficial la lucru, plătesc impozite, nu-i nicio problemă, că nu sunt chiar așa de multe”, dar ei nu sunt gata să lucreze tot timpul, pentru că sunt zile în care e cald, e greu, mai mult efort trebuie să depui ca să faci un lucru, sunt și zile mai ușoare, și când vezi că omul începe a căuta să vină la lucru numai când e ușor, dar lucrul cel care-i mai greu cine o să-l facă?

Vocea Basarabiei: Și mulți dintre ei ce spun, că mai bine pleacă peste hotare decât să rămână acasă?

Roman Zaharia: Mulți din ei nici nu pleacă nicăieri, pur și simplu stau și zic că viața este grea, că nu-i ajută nimeni, dar nu vor să facă nimic ca să le fie mai ușor. 

Vocea Basarabiei: Dar ce ne spune Roman Zaharia despre oamenii aceștia care mai mult sunt cu oftatul, cu plânsetele și, pe de o parte, parcă-i oferi o posibilitate, îi dai undița să poată prinde pește, iar pe de altă parte, răspunsul lui nu e tocmai cel la care se așteaptă antreprenorul, pentru că el mai degrabă găsește scuze decât să zică că „sunt și eu gata să muncesc exact așa cum muncește stăpânul”?

Roman Zaharia: El le spun la toți lucrătorii, chiar și cu care lucrez în construcții și în agricultură: „Dacă vreți să ajungeți undeva, trebuie să creșteți împreună cu o companie sau cu o gospodărie, ca să nu se ducă gospodăria înainte și voi să rămâneți din urmă, trebuie să mergeți într-un pas cu ea, dar ca să mergi în pas cu compania ori cu gospodăria trebuie să fii devotat, trebuie să-ți dai și tu străduința ca ea să crească, asta este ca un seif, dacă ai pus ceva în el, ai ce lua, dar dacă nu ai pus nimic, nu ai ce lua”. 

Vocea Basarabiei: Și ce spun statisticile? Că în Republica Moldova ar exista cam 30 la sută din populație care trăiește în sărăcie, iar pe de altă parte, acum tragem și noi o concluzie și zicem că unii din acești oameni vor să trăiască în sărăcie, dacă ei sunt mai nepăsători atunci când, ziceam, li se oferă posibilitatea să aibă un loc de muncă și să fie bine plătiți, relativ bine plătiți, că bani niciodată n-au să ajungă nimănui, oricât i-ar oferi angajatorul. Cum se explică faptul că 30 la sută din cetățeni acceptă să fie săraci sau cum să înțelegem?

Roman Zaharia: Eu cred că ei acceptă libertatea pe care o au în sărăcia ceea, că nu vine nimeni să-i comande dimineața să se scoale la ora 6 și să plece la muncă zi de zi și, plus la asta, sincer, eu nu am întâlnit niciun om care să nu fie iubitor de băutură, să fie muncitor la ale lui și el să trăiască după limita de sărăcie. Eu nu cred în așa ceva, eu nu am văzut așa ceva. Dacă omul este după limita de sărăcie, poate și s-a întâmplat la cineva vreo nenorocire sau vreo schimbare în viață, da, sunt și așa momente, dar în majoritatea cazurilor când te duci și vezi că oamenii trăiesc după limita de sărăcie, asta e pentru că ei nu vor să facă nimic ca să iasă din zona ceea ce confort pe care o au, chiar dacă este rea, dar este zona lor de confort. Ei nu vor schimbări, ei nu se scoală de pe canapea ca să zică, uite, azi nu mai beau, mă duc să-mi caut de lucru. Ca să te poată lua un antreprenor pentru un timp mai îndelungat la muncă, trebuie să ai cuvântul tău, ca el să te creadă că tu ai să lucrezi o lună de zile, dar așa…

Vocea Basarabiei: Să fie responsabil, că dacă nu este responsabilitate, atunci angajatorul nu poate miza pe forța de muncă.

Roman Zaharia: Desigur că nu. Iată chiar și în construcții vin la noi mulți oameni care vor să se angajeze și prima întrebare e ce-i cu băutura, pentru că de la ea se trag toate. Și dacă omul răspunde cât de cât și eu îl cred, atunci încercăm să muncim împreună.

Vocea Basarabiei: Dar explicația care e, că el își îneacă amarul în paharul cu vin sau care este explicația lui, dacă, pe de o parte, așa cum ziceam, i se oferă undița să prindă pește, iar el, într-un fel, conștiincios renunță? 

Roman Zaharia: Câți oameni am întâlnit care se află după limita de sărăcie, ce-i legat de băutură, acolo este o boală, o dependență foarte puternică din care omul de unul singur pur și simplu nu poate să iasă.

Vocea Basarabiei: Și sunt mulți oameni din aceștia?

Roman Zaharia: Foarte mulți. Și nu poți să-i faci nimic, el poate să aibă și 30 de ani, dar el e așa dependent de băutură, încât poți și să-l suni, și să-l sperii că îl alungi de la lucru, și că nu-i vei da banii, nu contează, el totuna alunecă în patima lui. 

Vocea Basarabiei: Cine trebuie să intervină aici ca să influențeze în sens pozitiv, ca să-l ajute să meargă pe o cale corectă?

Roman Zaharia: Dacă ar fi posibil Ministerul Sănătății să aibă așa programe prin care i-ar putea ajuta, nici nu știu, că am avut o persoană apropiată, foarte apropiată și oricât am încercat să-l ajut, nu am putut să fac nimic. Am fost și la medici, dar până persoana respectivă nu vrea să-și schimbe viața nu poate să-l ajute nimeni. Dacă ar putea să lucreze psihologii cu ei, ca să-i aducă la momentul în care ei să vrea să se schimbe, atunci cred că e posibil de ajutat. 

Vocea Basarabiei: Deci, soarta celui care se îneacă e chiar în mâinile lui?

Roman Zaharia: Da, desigur.

Vocea Basarabiei: Dar pe de altă parte, există partide, politicieni care identifică aceste persoane și încearcă să le cumpere votul sau să le ofere un pachet social, sau nu știu cum să-i numesc, și ei devin, într-un fel, simpatizanții acelui partid. Și ei cred că e mai ușor să accepți să sprijini un politician care te ajută să parazitezi sau cum e?

Roman Zaharia: Eu cred că politicienii aceștia care se folosesc de oamenii bolnavi, putem să zicem și așa…

Vocea Basarabiei: …necăjiți.

Roman Zaharia: Ei îi folosesc ca pe o pereche de bahile de unică folosință, când intri în spital, le-ai încălțat, ai fost unde ți-a trebuit, ai ieșit și le-ai aruncat. Nimeni din politicienii care cumpără voturile după asta nu-și mai iau angajamentul ca să le ajute pe persoanele acestea. Poate le-au promis ceva, poate doar le-au dat acele produse sau de băut, sau niște bani cash și, gata, după asta au uitat, pur și simplu s-au folosit de ei într-un moment oarecare. 

Vocea Basarabiei: Și pe de altă parte, ce se spune în societate, că mai harnic decât moldoveanul nu există altă națiune?

Roman Zaharia: Da, moldovenii sunt foarte harnici și în orice țară unde au ajuns moldovenii noștri peste tot sunt respectați datorită faptului că ei lucrează foarte mult și sunt mai devotați.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.