VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Eremei Priseajniuc, vicepreședinte PSDE: La Adunarea Națională trebuie invitate forțe proeuropene autentice, pentru a evita destabilizări sau implicări ale coloanei a cincea

Vocea Basarabiei: Discutăm cu dl Eremei Priseajniuc, vicepreședinte al Partidului Social Democrat European, responsabil de domeniul cooperare internațională, fost director general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, ex-șef al Corpului de control al șefului Cabinetului de miniștri. Mulțumim mult că ați revenit la Vocea Basarabiei!

Eremei Priseajniuc: Mulțumesc pentru invitație!

Vocea Basarabiei: Prima întrebare ar fi – ce va face formațiunea pe care o conduceți pe 21 mai?

Eremei Priseajniuc: Desigur că am salutat invitația din partea președintei Maia Sandu de a participa la Marea Adunare Națională. Este o idee împărtășită de Partidul Social Democrat European, aspirația proeuropeană este o prioritate, de fapt, pentru partidul din care fac parte. Important este ca noi toți în momentul în care a fost lansat acest apel, cei care cu adevărat susțin aceste valori europene să participe la acest eveniment, dar în momentul în care vom participa urmează și să vedem ce va urma după acest eveniment.

Vocea Basarabiei: Dar ce ar trebui să urmeze?

Eremei Priseajniuc: Desigur că după asemenea evenimente urmează să fie aprobate anumite rezoluții sau anumite decizii, noi considerăm că înainte de a fi desfășurat acest eveniment public urmează să fie inițiate niște discuții pe diferite platforme prin invitarea acelor forțe proeuropene autentice din Republica Moldova, și nu vorbim doar de forțe politice.

Invitarea la acest eveniment urmează să fie făcută inclusiv pentru elitele intelectuale, pentru că, de fapt, ei reprezintă valoarea supremă a Republicii Moldova

Vocea Basarabiei: Dar ce înseamnă forțe autentice și forțe politice care nu ar fi autentice?

Eremei Priseajniuc: Noi vorbim despre partidele politice care prin activități și prin niște acțiuni concrete au demonstrat apartenența la anumite valori europene, dar, totodată, întorcându-ne puțin înapoi, vreau să spun că invitarea la acest eveniment urmează să fie făcută inclusiv pentru elitele intelectuale, pentru că, de fapt, ei reprezintă valoarea supremă a Republicii Moldova – acel mediu academic, oamenii de cultură, oamenii de artă, oamenii din diferite domenii.

Vocea Basarabiei: Dl Priseajniuc, când se fac sondaje de opinie, când sunt alegeri, atunci nu există că invităm elita la alegeri sau nu invităm pe toți cetățenii, pentru că dreptul este asigurat pentru fiecare cetățean să participe și la scrutinul electoral, și la evenimente de importanță mare în societate.

Eremei Priseajniuc: Ceea ce este important e că oamenii care sunt acele elite intelectuale, atunci când mare parte a cetățenilor decid de a participa sau de a nu participa, inclusiv iau decizia prin prisma unor repere din diferite domenii sau oamenii de valoare care participă la astfel de evenimente și atunci când acele elite intelectuale, acel mediu academic, după cum am menționat, oamenii din artă, din cultură participă și arată convingerea și apartenența la acele valori europene este o plusvaloare sau este benefic pentru desfășurarea unor astfel de manifestări publice.

Vocea Basarabiei: Deși toți cetățenii așteaptă bunăstare, prosperitate, dreptate, așteaptă ca lucrurile să se schimbe în bine în țara lor, iar cei care sunt la putere spun că acest lucru e posibil doar dacă Republica Moldova va ajunge să fie țară membră a Uniunii Europene, acum s-au avansat și aceste termene, că 2030 ar putea să fie anul când Republica Moldova va ajunge stat care să facă parte din acest club paneuropean și revin iarăși la această idee că toată societatea își dorește binele, atunci ar trebui să fie și o consolidare, fără divizare?

Eremei Priseajniuc: Această deschidere fără precedent pentru Republica Moldova din partea partenerilor noștri europeni este o deschidere în premieră. Desigur că contextul regional, și nu doar contextul regional a contribuit la această deschidere, totodată pe lângă această susținere externă urmează să avem grijă și de tot ce se întâmplă pe plan intern în Republica Moldova. Și aici rolul cel mai important revine instituțiilor statului, în situația Republicii Moldova revine guvernării care este la momentul de față în Republica Moldova și acele acțiuni care urmează să fie întreprinse pentru a spori bunăstarea populației, pentru a crește nivelul de trai, pentru a ridica nivelul economiei din Republica Moldova și de a lupta cu fenomenul inflației care este prezent acum în Republica Moldova.

Trebuie să fim foarte atenți la fenomenul calului troian, iar SIS trebuie să evalueze starea lucrurilor și să facă o analiză a riscurilor

Vocea Basarabiei: Dar între timp crește numărul doritorilor care vor să vină în Piața Marii Adunări Naționale la această Adunare Națională „Moldova Europeană” de pe 21 mai, am văzut și lista acestor partide care deja și-au arătat disponibilitatea, doar că sunt și partide cu viziuni proeuropene, și sunt și formațiuni care nu neapărat împărtășesc aceste viziuni prooccidentale. Dvs. ce credeți? 

Eremei Priseajniuc: Trebuie să fim foarte atenți la fenomenul calului troian. În momentul în care sunt acei care s-au declarat în ultima perioadă, după trendul de a fi proeuropean trebuie să fim foarte precauți în momentul în care cei care declară să-i evaluăm prin prisma unor acțiuni și a trecutului nemijlocit cu care au avut tangență liderii sau membrii acelor partide. În acest sens, chiar și la nivel de Uniune Europeană vedem că există fenomenul implicării sau folosirii unor instituții de către cei care sunt influențați de forțele ostile Uniunii Europene. Și același lucru este și în Republica Moldova, există riscuri și trebuie să fim foarte atenți și aici rolul instituțiilor statului, în special al Serviciului de Informații și Securitate și al altor organe de drept din Republica Moldova este ca să evalueze starea lucrurilor și să facă o analiză a riscurilor în adresa securității Republicii Moldova, și nu doar.

Vocea Basarabiei: Bine, și partidul primarului Ion Ceban a spus că va fi în piață pe 21 mai, și partidul fostului premier Ion Chicu a spus că va fi în inima Chișinăului pe data de 21 mai, și PACE, și Partidul „Șor” și putem continua lista acestor formațiuni politice care deja zic că vor fi prezente la acest eveniment.

Eremei Priseajniuc: Este important ca să fie asigurată acea verificare, acel filtru și aici este important ca însăși platforma aceasta despre care discutam noi înainte de a fi desfășurată în această zi de 21 mai să fie efectuată acea convocare probabil că va fi la nivel de președinte al Republicii Moldova care va invita acele forțe care vor participa sau care au manifestat deschidere prin prisma informațiilor sau prin prisma instrumentarului pe care îl deține președintele Republicii Moldova…

La Adunarea Națională sunt așteptați toți cei care împărtășesc valorile europene, însă trebuie să fim atenți și la riscurile ce pot apărea

Vocea Basarabiei: Președinta s-a adresat către toți cetățenii Republicii Moldova.

Eremei Priseajniuc: Toți cetățenii Republicii Moldova, cei care împărtășesc cu adevărat valorile europene și vor participa, adică este o manifestare de liberă voință, dar trebuie să fim foarte atenți în momentul în care se va desfășura, ca să evităm acele riscuri care pot surveni, fiindcă avem și riscuri de securitate și aici trebuie să fim foarte precauți și organele, iarăși reiterez, organele securității, organele afacerilor interne urmează să-și facă meseria așa cum au făcut-o și în perioada când au fost desfășurate alte manifestări publice în perioada recentă și trebuie să prevină anumite acțiuni care pot să survină.

Vocea Basarabiei: „Partidul Social Democrat European consideră binevenită convocarea Adunării Naționale „Moldova Europeană” pe 21 mai, totodată propune crearea unui comitet organizatoric din care să facă parte partidele prooccidentale autentice, mediul academic, societatea civilă, pentru a pregăti acest eveniment astfel încât cetățenii să înțeleagă că nu este vorba despre o acțiune de PR pentru partidul de guvernare, ci o inițiativă de consolidare a întregii societăți în jurul dezideratului de integrare europeană”. Aceasta e poziția formațiunii pe care o prezentați dvs. A dat cineva curs acestui îndemn pe care l-ați lansat în spațiul public?

Eremei Priseajniuc: Nu, probabil că îi perioada sărbătorilor pascale, imediat în perioada următoare, pentru că a coincis cu perioada de Paște.

Vocea Basarabiei: Și deja după Paștele Blajinilor, asta lăsați să se înțeleagă?

Eremei Priseajniuc: Probabil.

Vocea Basarabiei: Dar când ziceți că ar putea să apară și riscuri, despre ce riscuri vorbiți?

Eremei Priseajniuc: Noi suntem în situația în care Republica Moldova este la frontieră cu războiul din Ucraina, nu este o noutate dacă voi menționa despre elementele războiului hibrid care este dus inclusiv în Republica Moldova și elementele acestui război, instrumentarul este pe larg folosit în Republica Moldova și consecințele unor încercări de a destabiliza situația din țara noastră sunt evidente. Am văzut acele încercări, am văzut că este permanent folosit inclusiv segmentul mediatic, elementele de coloană a cincea și este bine ca cel puțin să facem o analiză eficientă a riscurilor și organele de stat, organele corespunzătoare cu funcții de a veghea aceste segmente să fie atente, mai ales la aceste tentative care vin din spațiul estic.

Vocea Basarabiei: Și acest război hibrid astăzi, ca să-l explicați pe înțelesul tuturor, la ce se reduce?

Eremei Priseajniuc: El se reduce nu doar la aspectele de media care au fost folosite și este binevenit faptul că totuși au intervenit unele schimbări ce țin de a asigura acel filtru la nivel de propagandă care a fost permanent folosit în țara noastră și atunci când ne punem întrebarea de ce este pe alocuri un procentaj de susținători inclusiv ai războiului din Ucraina sunt consecințele acelei propagande care a fost pe larg folosită în Republica Moldova, acel element care nu este folosit de ieri, dar este folosit de zeci de ani. Cetățenilor din Republica Moldova le-a fost schimbată percepția la nivel de a înțelege obiectiv lucrurile reale din țara noastră. 

Vocea Basarabiei: Dar dvs. vă este clar de ce Federația Rusă ar dori să împiedice acest drum european pentru Republica Moldova, să pună stavilă?

Eremei Priseajniuc: Trebuie să ne întoarcem puțin în istorie, că acele pofte imperialiste ale Federației Ruse au fost prezente și țara noastră a fost supusă acelei presiuni fără precedent și elementul direct de influență a fost și cunoaștem toate perioadele pe care le-am avut în istoria dramatică a țării noastre prin acea perioadă de deportări, de înfometări, de exproprieri. Adică, noi am simțit din plin ceea ce înseamnă „grija” sau „frăția fratelui rus”. 

Vocea Basarabiei: Bine, dar cei care au alte viziuni, din contra, încearcă să spună că trebuie de avut o relație bună și foarte bună cu Federația Rusă, pentru că Moldova ar mai avea interese?

Eremei Priseajniuc: Noi nu putem avea o relație bună, o relație sănătoasă cu un regim care acum este responsabil de războiul din Ucraina și care a fost condamnat de întreaga comunitate occidentală civilizată, de toată lumea civilizată. A avut loc o condamnare la care s-a alăturat inclusiv Republica Moldova, adică nu este o chestie normală ca tu să menții aceeași relație cu un stat care, de fapt, este agresor, inclusiv Curtea de la Haga s-a expus pe aspectele ce țin de această invazie brutală a Federației Ruse în Ucraina.

Vocea Basarabiei: Dar la ce avantaje s-ar aștepta Federația Rusă de la Republica Moldova, dacă ar încerca și i-ar reuși să o mențină în sfera sa de influență?

Eremei Priseajniuc: Este și așezarea geografică din punctul de vedere al intrării în spațiul european, adică tot ce înseamnă interesul de aspect strategic în Republica Moldova, însăși amplasarea așa-zisei Armate a 14-a în această regiune, adică sunt mai multe aspecte care țin de politica militară inclusiv a Federației Ruse și ideile care s-au demonstrat a fi reale în această regiune. Și cunoașteți foarte bine că în momentul declanșării războiului în Ucraina acest coridor de sud din partea Odesei urma să fie folosit pentru a accede prin regiunea transnistreană spre a deturna cursul Republicii Moldova și de a interveni în tot ce înseamnă stabilitatea în Republica Moldova. 

Moscova trebuie să-și dea seama că cetățenii Republicii Moldova au ales o cale a dezvoltării, o cale occidentală, o cale în care individul este autonom

Vocea Basarabiei: Dar diriguitorii de la Kremlin citesc și ei sondajele și văd că majoritatea cetățenilor Republicii Moldova pledează pentru ca țara lor să facă parte din Uniunea Europeană, ei probabil că iau în calcul și această situație și de ce nu ar lăsa să-și decidă poporul soarta?

Eremei Priseajniuc: Este gândirea imperialistă, este gândirea care ne-a demonstrat că mulți din cei care fac parte din regimul actual din Federația Rusă sunt cei care susțin în continuare ideea unei reveniri la Uniunea Sovietică, adică sunt cei care doresc a reveni la anumite teritorii, a restabili anumite influențe pe diferite filiere, dar, totodată, trebuie să-și dea seama că cetățenii Republicii Moldova au ales o cale a dezvoltării, o cale occidentală, o cale în care individul este autonom, adică nu există o colectivizare, nu există o supraputere, nu există o concentrare de putere în mâinile unui singur om sau unui grup restrâns de persoane, există acea persoană individuală, există descentralizarea puterii în stat în care omul este fericit și dorește o stare de bine este o chestie normală. 

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.