VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Viorel Ursu, ambasador în SUA: Rusia duce un război hibrid în Moldova pentru a opri procesul de integrare în UE

Vocea Basarabiei: Astăzi avem un invitat special, este Viorel Ursu, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii. Viorel Ursu a fost numit în calitate de ambasador în luna mai anul trecut, este jurist de profesie și are studii de master în Drept European, din ianuarie 2014 a fost director de departament în cadrul Programului Europa și Eurasia, de asemenea, dumnealui a activat în calitate de director regional în exercițiu în cadrul Fundației pentru o Societate Deschisă de la Londra și timp de 11 ani a deținut funcția de analist superior la Institutul de Politici Europene pentru o Societate Deschisă de la Bruxelles. Mulțumim mult, Excelență, că ați găsit timp să veniți la Vocea Basarabiei! Vom vorbi astăzi despre cooperarea moldo-americană, despre investițiile și proiectele pe care le sprijină Statele Unite ale Americii în Republica Moldova, vom vorbi și despre rezolvarea problemei transnistrene, și despre cât de mult este afectată Republica Moldova de pe urma acestei invazii ruse în Ucraina, despre cetățenii Republicii Moldova care au reușit să se integreze bine în SUA, chiar dacă e o distanță mare, dar am fost și eu peste Ocean și am discutat cu mulți dintre ei, care spun că o duc bine și foarte bine, dar tot cu gândul de a reveni acasă unii dintre ei sunt. Despre toate acestea și alte subiecte vom vorbi pe parcurs, mai întâi să ne spuneți, ce înseamnă un dialog strategic între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii și e dialog sau e parteneriat, pentru că mulți spun că e nevoie să clarificăm acest lucru.

Viorel Ursu: În primul rând, vă mulțumesc mult pentru invitație și îmi pare bine să ne revedem aici. Ne-am întâlnit anul trecut, tocmai la acea mare adunare a diasporei din Statele Unite, care a avut loc la Seattle, în Washington. Este mai rar să se întâlnească doi Urși din Moldova pe partea cealaltă a globului pământesc. Într-adevăr, am fost numit ambasador acum 7 luni, una din priorități este aprofundarea dialogului strategic între Statele Unite și Republica Moldova, noi construim un parteneriat strategic, iar formatul este un dialog. Acest dialog nu a început odată cu mandatul meu, el este un document pe care l-am semnat mai mult de un deceniu în urmă. Ambiția noastră este să-l aprofundăm, pe anumite sectoare să mărim numărul de subiecte în care avem colaborare și, totodată, să extindem aria de subiecte. Ultima întâlnire a dialogului strategic a avut loc acum o lună la Chișinău, am avut o delegație foarte mare din Statele Unite, la un nivel foarte înalt, cu reprezentanți din diferite ministere, care se numesc departamente în Statele Unite, unul din domeniile noi pe care l-am adăugat în acest dialog sunt contactele interumane. De asta, într-un fel, ajungem la un parteneriat clasic, pe care îl au și alte state, cum este România. Și în cadrul acestui dialog cu contacte interumane, de exemplu, s-a făcut anunțul că până la sfârșitul anului acesta Programul Voluntarii Corpului Păcii/ Peace Corps Volunteers va reveni în Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: A fost o perioadă când s-a întrerupt cooperarea pe această dimensiune…

Viorel Ursu: A fost perioada pandemiei, deci nu era o decizie politică, era vorba de securitate. Și cred că mulți cunosc acei voluntari și impactul pe care îl au ei asupra unor comunități, în special în sate, unde ei predau limba engleză, încurajează oamenii să se asocieze și să promoveze dezvoltarea comunitară.

Vocea Basarabiei: Să cităm din ceea ce a spus președintele american atunci când ați înmânat scrisorile de acreditare. Joe Biden a menționat că „Statele Unite și Republica Moldova au construit un parteneriat puternic bazat pe valori democratice comune”. Liderul de la Casa Albă a mai precizat că „lupta Moldovei împotriva corupției și eforturile pentru construirea unei democrații inclusive și prospere sunt o inspirație pentru lupta globală împotriva corupției. Statele Unite au fost și vor rămâne un partener de încredere în procesul de reforme democratice ale Republicii Moldova, SUA sprijină pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială, cele două guverne au lucrat îndeaproape pentru diminuarea impactului devastator al războiului declanșat de către Rusia și vom continua să lucrăm împreună pentru pace și prosperitate în regiune”. S-a schimbat cumva locul și rolul Republicii Moldova odată cu declanșarea acestei agresiuni ruse în Ucraina?

A fost important ca Moldova, ca membru al ONU, să spună tranșant că Rusia este stat agresor, iar Ucraina – victimă

Viorel Ursu: Da, sigur! Eu cred că relația între Statele Unite și Republica Moldova erau deja într-o ascensiune odată cu schimbarea guvernării în Republica Moldova, însă odată cu declanșarea războiului, războiul a fost un test pentru multe state, atât state europene, Statele Unite, la fel Moldova, dar și în statele din CSI era foarte importantă poziția pe care au adoptat-o țările partenere ale Statelor Unite în a spune tranșant și clar cine este agresor și cine este victimă. Era foarte important, de asta și spun că era un fel de test și pentru Moldova care ar fi fost poziția și guvernarea noastră din prima zi a luat poziția de a numi pe agresor așa cum este, Rusia este stat agresor, Ucraina este stat victimă. Era important ca Moldova, fiind membru al Organizației Națiunilor Unite, să spună tranșant că Rusia încalcă statutul Organizației Națiunilor Unite, principiile de bază ale dreptului internațional prin care nu poți soluționa conflicte între state prin agresiune. Nu toate statele chiar din CSI au luat această poziție tranșantă.

Vocea Basarabiei: Dar nu toți politicienii din Republica Moldova au o poziție clară vizavi de ceea ce se întâmplă la ușa țării.

Viorel Ursu: În relațiile internaționale contează poziția guvernului care este reprezentantul poporului. Este normal, poate nu pe acest subiect, să existe diferite opinii și în societate, în partidele politice, în relațiile internaționale e important care era poziția președintelui, parlamentului unit și a guvernului. Aici am spus clar și răspicat și o repetăm, și trebuie să o repetăm în fiecare zi.

Vocea Basarabiei: Dle ambasador, dar tot în această perioadă a fost discutat pe larg acel plan plămădit în pereții Kremlinului referitor la destabilizarea situației în Republica Moldova și un plan de asemenea fel nu se implementează fără să ai pe cineva aici, în Republica Moldova, care ar reprezenta interesele Rusiei ca să fie dus la bun sfârșit, dacă e scenariul pe care și-l doresc ei?

Viorel Ursu: Iarăși e important, repetăm, să recunoaștem noi, așa cum au făcut-o prin declarații dna președintă și guvernul, că în Europa are loc nu doar un singur război de agresiune împotriva Ucrainei, care este o agresiune militară, există o sumedenie de alte războaie hibride, care sunt mai puțin vizibile și războiul hibrid are alte instrumente care iarăși ele poate nu fac anunțurile principale din știrile zilei, fiindcă nu vedeți imaginea ceea șocantă pe care o vedeți pe câmpul de luptă, însă Rusia, și nu doar Rusia, conduc și alții războaie hibride, important e să recunoaștem că Rusia folosește instrumentele unui război hibrid și asupra Moldovei, la fel cum le-a folosit împotriva altor state, în special în Balcani, în Bulgaria, Macedonia de Nord, Muntenegru, pentru a opri procesul de integrare a acestor țări în familia europeană. 

Vocea Basarabiei: Riscuri și amenințări la adresa Republicii Moldova persistă, acum problema e sub care umbrelă Republica Moldova își asigură securitatea?

Viorel Ursu: Republica Moldova la începutul anilor de independență, mai exact în ‘94 a inserat acea clauză de neutralitate în Constituție, aceasta a fost alegerea reprezentanților poporului la acel moment, trebuie să ne conducem de acea clauză.

Vocea Basarabiei: Dar ne amintim și de ce a fost inclus acel articol în Legea Fundamentală a țării. Pentru că a fost război la Nistru și ca să fie rezolvată problema transnistreană, să fie retrasă Armata a 14-a, rămășițele Armatei a 14-a de pe teritoriul Republicii Moldova s-a ajuns la acel compromis în Parlamentul Republicii Moldova ca să fie stipulată această neutralitate în articolul 11 din Constituție.

Viorel Ursu: Corect. Asta a fost miza politicienilor din acele timpuri, miza era că și Federația Rusă era pe cale de a deveni un stat democrat, un actor responsabil pe plan internațional, care ar respecta Carta Națiunilor Unite, ar citi și ar respecta constituțiile țărilor partenere, cum ar fi Republica Moldova și, recunoscând neutralitatea Republicii Moldova, și-ar retrage forțele militare de pe teritoriul ei. Am așteptat mulți ani, nu s-a întâmplat, există și alte metode de asigurare a securității statului. 

În 2022, sprijinul SUA pentru Moldova a crescut de 6 ori, în contextul crizei refugiaților și a celei energetice

Vocea Basarabiei: Și astăzi e în beneficiul Republicii Moldova și cetățenilor statului această neutralitate?

Viorel Ursu: Nu este un subiect la care pot răspunde eu, este un subiect care trebuie dezbătut de către cetățeni, de către partidele politice, să propună soluții, alte metode de asigurare a securității naționale, de apărare. Și eu cred că această dezbatere trebuie să aibă loc, nu sunt diplomații cei care trebuie s-o discute, noi suntem cei care trebuie s-o promovăm.

Vocea Basarabiei: Asistența financiară din partea SUA pentru Republica Moldova este în creștere și pe parcursul acestor peste 400 de zile de război încă o dată SUA au demonstrat că sunt alături de cetățenii Republicii Moldova. S-a mărit de câte ori în ultimii ani această asistență?

Viorel Ursu: Doar în ultimul an, 2022, Statele Unite au alocat o sumă mai mare de 6 ori decât în anii precedenți sau media pe anii precedenți, fiindcă necesitățile noastre s-au mărit. Războiul a fost de asemenea un test și pentru prietenii noștri, prietenii buni la nevoie se cunosc, și am aflat cine sunt prietenii noștri, Statele Unite ne-au demonstrat că într-adevăr sunt un prieten de încredere. Și în cazul în care noi am avut acea mare necesitate de a administra criza refugiaților, Statele Unite la fel ca și partenerii europeni au fost cei care ne-au ajutat, inclusiv prin ajutor umanitar, financiar, în special în primele luni ale războiului să administrăm criza refugiaților. Iar pe parcurs… 

Vocea Basarabiei: …criza energetică.

Viorel Ursu: Exact, a doua criză a fost criza energetică și aici am primit ajutor financiar, inclusiv pentru procurarea de energie electrică din Ucraina care era la un preț mai mare decât de la furnizorul chiar și din Transnistria, din regiunea transnistreană, noi am primit 30 de milioane anul trecut tocmai la compensarea facturii la electricitate, iar în ultimele zile ale lunii decembrie Congresul a mai aprobat 300 de milioane, iarăși o sumă excepțională, exact pentru ca să ne asigurăm securitatea energetică, și suntem acum în discuții deja la nivel de proiecte unde acești bani vor fi folosiți. 

SUA și UE, la fel ca și guvernul de la Chișinău, își dorește soluționarea conflictului transnistrean pe cale pașnică, amiabilă, nu există o alternativă dialogului

Vocea Basarabiei: Cât de mult sunt interesate Statele Unite pentru a fi reglementată această problemă transnistreană? Ne amintim de formatul de negocieri „5+2”, SUA și UE au statut de țări observatoare, dar acest format nu mai este unul funcțional, se păstrează acest interes al Washingtonului pentru reglementarea transnistreană și cum se vede de acolo, de peste Ocean, această soluționare a problemei transnistrene?

Viorel Ursu: Într-adevăr, Statele Unite de rând cu Uniunea Europeană sunt observatori la medierea acestui conflict. Din câte știți, într-adevăr, acele întâlniri în formatul „5+2” nu mai au loc, respectiv cred că în ultimul an cel puțin interacțiunea pe problematica transnistreană cu participarea celor doi mediatori – Rusia și Ucraina -, care nu pot veni să se așeze la masă, respectiv Statele Unite și Uniunea Europeană au un rol cred că mai puțin vizibil, cel puțin în ultimele 12 luni.

Vocea Basarabiei: Dar asta înseamnă că se pierde din interes?

Viorel Ursu: Asta nu înseamnă că se pierde din interes. Iarăși, așa cum i-am invitat să ne ajute în acel dialog cu partea transnistreană, ei unde pot facilitează acele contacte, dar este, într-un fel, îmbucurător că există, indiferent că formatul „5+2” este înghețat, există acel dialog direct, formatul „1+1” continuă și partenerii noștri de încredere – Uniunea Europeană și Statele Unite – încurajează continuarea acestui dialog în formatul „1+1”.

Vocea Basarabiei: Ar putea să facă mai mult SUA pentru reglementarea transnistreană decât au făcut până astăzi, ținând cont că totuși s-a schimbat situația, acum regiunea transnistreană este chiar în imediata vecinătate a războiului declanșat de Rusia în Ucraina? Și ce se întâmplă?

Viorel Ursu: Interesul partenerilor noștri, în special al celor de încredere, Uniunea Europeană și Statele Unite este la fel ca și intenția guvernului de a soluționa conflictul pe cale pașnică, amiabilă, deci nu există o alternativă dialogului. Atâta timp cât există acest dialog în orișicare format – „1+1”, „5+2”, „1+2”, există și Misiunea OSCE, care are un rol foarte important în acest dialog, Statele Unite susțin foarte mult prelungirea mandatului OSCE în Republica Moldova, state precum Rusia, celălalt mediator, se opun sau, cel puțin, tergiversează aprobarea prelungirii acestui mandat. Iată tocmai aici, în cadrul OSCE, Statele Unite joacă un rol important de a ajuta să prelungim mandatul Misiunii OSCE.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.