VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Vlad Filat: I-am trimis din penitenciar un mesaj dlui Timofti ca să-l propună pe Plahotniuc la funcția de premier, doar așa ieșea la lumină, se developa și se topea foarte repede

Vocea Basarabiei: În 2005 a obținut un mandat de deputat pe lista Partidului Democrat, după care, fiind lider al Partidului Liberal Democrat, în 2009, mai ajunge încă o dată deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În luna septembrie a aceluiași an devine premier, funcție din care este demis după 3 ani și 6 luni în urma unei crize politice, provocate de vânătoarea din Pădurea Domnească, la care au participat judecători și procurori, inclusiv procurorul general, și care s-a soldat atunci cu uciderea unui om de afaceri din Chișinău. În urma alegerilor din noiembrie 2014, a ajuns din nou deputat, însă la 15 octombrie 2015 parlamentul îi ridică imunitatea, în urma unei solicitări a procurorului general de atunci, Corneliu Gurin. În aceeași zi, Vlad Filat este reținut și plasat în arest, fiind suspectat că în perioada când deținea funcția de premier ar fi primit de la afaceristul Ilan Șor mijloace financiare și bunuri în sumă de 250 de milioane de dolari în schimbul diferitelor servicii. Au urmat 4 ani de detenție, fiind eliberat condiționat înainte de termen. Bine ați venit la Vocea Basarabiei, dle Vlad Filat!

Vlad Filat: Bine v-am regăsit la Vocea Basarabiei!

Vocea Basarabiei: Vreau astăzi să discutăm despre politică, despre justiție, despre lucrurile bune și mai puțin bune care s-au întâmplat și se mai întâmplă în Republica Moldova, despre dosarul energetic, despre dosarul transnistrean, despre parcursul european, despre relația Republicii Moldova cu Federația Rusă, despre toate aceste subiecte aș vrea să discutăm pe parcursul unei ore și să pornim de la aceste aproape 400 de zile de război în imediata vecinătate a Republicii Moldova.

Vlad Filat: Dar până la război, vreau să fac o precizare.

Vocea Basarabiei: Vă rog.

Vlad Filat: Înainte de a fi deputat în 2005, am fost ministru de stat, înainte de asta am condus Departamentul privatizare și administrare a proprietății de stat în Republica Moldova, e drept că o perioadă foarte scurtă; am făcut facultatea la Iași, m-am născut în Lăpușna, am făcut studiile acolo. Important este să nu se înțeleagă că viața mea este compusă numai din aceste enunțuri.

Vocea Basarabiei: Eu m-am referit mai mult la activitatea politică a dvs.

Vlad Filat: De acord, dar eu mă refer la mai multe. O precizare, 3 ani și 7 luni am fost în calitate de prim-ministru, iar ceea ce s-a întâmplat în parlament, nu am semnat denunț, au semnat un denunț mincinos, care a avut ca bază scoaterea mea din activitatea politică, fiind ghidați de tovarășul Plahotniuc, vot în parlament dat cu încălcarea flagrantă a legii, deoarece votul trebuia să fie secret, a fost făcut, sub presiune, deschis. Ceea ce s-a vorbit despre 250 de milioane nu s-a confirmat ulterior, suma aceea a fost așa ca să năucească oamenii și din Republica Moldova, și din toată lumea, mai cu seamă partenerii mei externi și prietenii mei externi. Condamnarea pe care am avut-o a fost una nedreaptă, ilegală, în cadrul unui proces ilegal, fapt care a fost confirmat nu doar din spusele mele și nu doar din constatările făcute pe perioada celor 4 ani aflați în detenție de către Departamentul de Stat, Consiliul Europei și toate instituțiile abilitate cu această analiză cu aspect juridic din lume. Dar acest fapt a fost constatat și prin hotărârea CEDO, care a condamnat Republica Moldova pentru un proces inechitabil în cazul meu. Asta am vrut să fac precizările.

În politică, deși se întâmplă multe lucruri reprobabile, sunt anumite linii roșii, or Plahotniuc a trecut peste limite și a capturat puterea

Vocea Basarabiei: Mulțumim pentru aceste precizări, dar pentru că ați amintit și de Vladimir Plahotniuc, totuși am o întrebare iarăși până ajungem la scenariul pe care l-am pregătit. 

Vlad Filat: Da, vă rog.

Vocea Basarabiei: Cum s-a ajuns ca un singur om să aibă Republica Moldova la picioare, să zic așa?

Vlad Filat: Pentru că în politică, cei care fac politică atunci când acceptă un bandit în acest proces sunt perdanți din start, pentru că în politică sunt anumite reguli, chiar dacă în politică, mă rog, se întâmplă anumite lucruri reprobabile, chiar dacă activitatea câteodată depășește anumite, oricum sunt niște limite, linii roșii, dacă doriți. Ori în cazul dânsului aceste limite nu au existat, preluarea puterii nu a fost pe parcursul unei zile sau al unui an, a fost o pregătire pe parcursul probabil al vreo 10 ani, de prin 2013, prin corupere, prin preluarea monopolurilor în Republica Moldova, controlul asupra procurorilor, judecătorilor, care într-un final s-a transformat într-un control total. Și aici ar trebui să facem, de dragul adevărului, o precizare că acțiunile dânsului nu au fost îndreptate doar împotriva mea, împotriva PLDM-ului, ele au fost îndreptate împotriva tuturor celor care puteau să fie independenți sau puteau să aibă un punct de vedere. Drept rezultat au fost distruse partide. Or, sub aspect politic în Republica Moldova asta este cea mai mare problemă acum, că a fost distrusă clasa politică și, în fond, au fost distruse partidele. Partidul Comunist, așa cum era el, era ideologic, structurat, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova și, într-un final, a distrus și Partidul Democrat, pe care l-a preluat, l-a condus și l-a lăsat.

Vocea Basarabiei: Și totuși, eu nu-mi imaginez ce putere avea el, că nimeni în jurul lui nu putea să-i reproșeze, nu putea să-l aducă cu picioarele pe pământ?

Vlad Filat: Eu i-am reproșat permanent și am pretenția să spun că l-am înfruntat de câte ori a fost necesar public, și nu doar. Dacă eu mă mlădiam ca alții sub el, nu aș fi ajuns în penitenciar și nu ajungeam în situația în care am fost, or nu era puterea lui, era slăbiciunea celorlalți, fiindcă dacă era un pic de consolidare și dacă era o înțelegere că momentul de astăzi este important, dar viitorul este mai important, uitându-ne la perspectivă, atunci sigur că nu se ajungea unde s-a ajuns. În 2013, dacă tot ați pomenit, din punctul de vedere al meu personal și al partidului, urma să mergem în alegeri anticipate.

Vocea Basarabiei: Da, îmi amintesc foarte bine.

Vlad Filat: Da, noi am comunicat atunci. Asta ar fi reprezentat undeva o opțiune în interes personal sau al partidului, pe partea cealaltă, având în vedere că deja era finalizată partea tehnică, practic erau negociate și raportate sfârșitul negocierilor pe Acordul de Asociere, îndeplinirea Planului de acțiuni pentru liberalizarea vizelor, deci urma parafarea, semnarea și ratificarea. Or să mergi pe un interes, mă scuzați, eu am reproșul acesta permanent, să mergi pe un interes îngust de partid, acum să mă întorc în urmă, probabil aș fi acționat altfel, dar e imposibil și de aceea eu spun cum a fost și atunci trebuia să luăm această decizie în interes îngust, or să ducem la bun sfârșit, să oferim pentru oameni regim liberalizat de vize, de a circula liber în Europa, acces la piața comercială europeană în regim liber, care acum arată foarte clar de ce a fost atât de necesară.

Vocea Basarabiei: Acordul de Liber Schimb, care făcea parte din Acordul de Asociere.

Vlad Filat: Exact, pentru că acum exportul nostru în proporție de 65 la sută este orientat către Occident, acum nu mai avem acea dependență de Rusia. Deci au fost niște lucruri care au trebuit înțelese și de acționat, or raportat la acest individ, el urmărea interesele personale.

Vocea Basarabiei: El nu avea funcții, dar el avea atâtea pârghii și atâtea instituții în buzunar?

Vlad Filat: Nu avea funcții, avea sub control un partid, atunci era Partidul Democrat, avea procuror general, avea procurori, avea judecători și avea o grămadă de oameni foarte și foarte vulnerabili, care pe parcursul timpului au luat  fie plicuri, fie alte servicii, care probabil erau și documentate.

Vocea Basarabiei: Pe interior se cunoaște ce a avut și cum a fost, dar întrebarea e cum a reușit și cu Rusia, într-un fel, să aibă o relație, și cu Statele Unite ale Americii, și cu România.

Vlad Filat: El n-a avut niciodată relații cu Rusia sau cu România, sau cu Statele Unite ale Americii. Faptul că a fost primit, relațiile se fac la nivel de instituții sau la nivel de partide care au influență. În cazul dat, dacă vă aduceți aminte, el a fost coordonator al coaliției de guvernare.

Vocea Basarabiei: Și asta era o funcție care îi permitea ca el să discute cu parteneri externi?

Vlad Filat: Dar el nu a discutat la nivel de funcționari.

Vocea Basarabiei: Dar era primit…

Vlad Filat: Unde era primit?

Vocea Basarabiei: Iată ne amintim, și la București, și în Statele Unite ale Americii…

Vlad Filat: La București unde a fost primit? Eu nu țin minte să fi fost el primit de către un conducător al statului. Întâlnire a avut cu dl Erdogan, după care a urmat acea răpire și deportare a profesorilor turci și să nu credeți că el așa, întâmplător, se află bine-mersi în Turcia.

Vocea Basarabiei: Deci, aceasta ar fi răsplată pentru acel gest?

Vlad Filat: Cred că da și lucrul acesta eu nu știu dacă poate să fie combătut, nu oferi cetățenie turcă oricui și nu oferi așa protecție oricui.

Vocea Basarabiei: Și cu dl Ponta se pare că s-a întâlnit.

Vlad Filat: Cu dl Ponta ține de o relație de-a lui personală mai veche, nu ține de relațiile între Republica Moldova și România.

Vocea Basarabiei: Dar îi acordăm prea multă atenție.

Vlad Filat: Este adevărat, dar trebuie de făcut aceste clarificări, pentru că dacă nu le clarificăm ele ne presează în timp. Iar ce ține de Statele Unite, da, el a avut o întâlnire cu Victoria Nuland și, în rest, a fost într-o deplasare asistat de Candu și Leancă în congres și a avut o întrevedere doar cu doi congresmeni. 

Vocea Basarabiei: Și din câte îmi amintesc eu, atunci când s-a întâlnit cu Victoria Nuland, el ar fi promis că se retrage și nu mai coordonează, așa cum ați amintit dvs.

Vlad Filat: El, în primul rând, a promis că toată operațiunea de eliminare a mea din viața politică are drept scop regulă în țară, Iurie Leancă să fie prim-ministru, doar că el și-a urmărit scopul lui, ca de obicei. Avea un scop fix și cu asta închidem, el avea scopul fix de a deveni prim-ministru. Nici până acum nu pot să înțeleg pentru ce, doar el nu poate să trăiască și să activeze la lumină, el la întuneric este foarte eficient.

Vocea Basarabiei: Deși am auzit voci care spuneau că ar fi fost bine dacă i s-ar fi încredințat această funcție, că atunci ar fi fost developat. 

Vlad Filat: Bine pentru noi…

Vocea Basarabiei: Dar să înțeleagă și cetățenii.

Vlad Filat: Eu am transmis mesaj din penitenciar către dl Timofti, am spus asta și cu alte ocazii, să-l înainteze. Bine ar fi fost pentru noi, rău ar fi fost pentru el. Eu de aceea nu înțelegeam raționamentul lui, fiindcă în momentul în care ieșea la lumină, se topea foarte repede.

Vocea Basarabiei: Credeți că va fi adus în Republica Moldova?

Vlad Filat: Nu cred că acesta ar fi scopul, eu cred că mai important la etapa actuală este ca el să se ducă cu totul din Republica Moldova. Mă refer la influențele dânsului.

Vocea Basarabiei: Și să nu fie pedepsit?

Vlad Filat: El pedeapsa oricum o va primi. Vă rog să mă credeți ca pe un om care am trecut prin atâtea. Cine crede că pedeapsa este pentru alții, dar nu pentru faptele proprii greșește amarnic, mai devreme sau mai târziu, ea vine și dacă nu vine aici, vine sus. Ceea ce pe mine m-ar interesa foarte mult și aș întreprinde toate-toate acțiunile necesare pentru ca influențele dânsului și ale lui Șor să dispară din Republica Moldova. Și aici mă refer la banii care au început să circule foarte-foarte intens. Și la Chișinău vedem deputați care migrează, și în teritorii.

Vocea Basarabiei: De unde sunt acești bani?

Vlad Filat: Păi, dar noi de ce trăim atât de prost? Nu din cauza a ceea ce vorbea nenorocitul acesta de Șor în denunț, din cauză că am fost furați pe parcursul timpului. Mai mult decât atât, tot ce se vorbește despre sistemul bancar, sigur până acum nu s-a clarificat și pe mine asta mă deranjează în mod special.

Dosarul dispariției miliardului nu va avea finalitate, procurorii și judecătorii care l-au instrumentat încă sunt în sistem

Vocea Basarabiei: Și va avea finalitate dosarul dispariției miliardului?

Vlad Filat: Nu cred. Nu cred, pentru că nu se dorește. Dacă s-ar fi dorit, de mult cel puțin s-ar fi spus ce s-a întâmplat exact, nu aproximativ și nu prin manipulări care vin încă din perioada când s-a lansat dosarul. Să aveți în vedere că acest dosar a fost instrumentat de procurori, gestionat de judecători, or aceiași procurori și judecători încă se află în sistem. Cum credeți, ei o să vrea să facă clarificări asupra a ceea ce au instrumentat ei atunci?

Vocea Basarabiei: Dar ei nu vor din ce considerente, se tem?

Vlad Filat: Pentru că va trebui să răspundă și ei.

Vocea Basarabiei: Credeți că se tem de responsabilitate?

Vlad Filat: Eu nu știu, dar cred cu tărie că ei ar trebui nu doar să se teamă, dar să fie pedepsiți. Știți cum, se creează impresia că nedreptatea se face doar cu excepția procurorilor sau a judecătorilor. Nu este adevărat, toată lumea trebuie să răspundă pentru faptele pe care le-a  săvârșit. Or, nedreptatea din partea celor care sunt chemați să vegheze asupra legalității este mult mai gravă și care produce efecte mult mai grave. Nu este vorba doar de aspectul economic, vedeți, noi foarte des vorbim de sume de bani, aici e vorba de vieți omenești. Și nu doar a persoanei care este vizată direct în dosar, dar de familie, colective în care activează și de aceea spun că nu se dorește. Doar că eu ce am vrut să spun, acest dosar, ca să nu ne oprim mult la el, o să vedem, probabil, separat de procuratură voi face o claritate, prezentare așa, mai probată, dar în afară de acest dosar noi am avut zeci de ani probleme ce țin de aspectul energetic, care continuă și până în prezent.

Vocea Basarabiei: Ajungem și la aspectul energetic, dar haideți să…

Vlad Filat: Nu, dar s-a luat de acolo, pentru că noi vorbim de acel miliard care, în fond, îs vreo 700 de milioane, dacă scoatem procentele, activele care s-au returnat, dar dacă e să luăm energetica, Telecomul, Vama, Aeroportul, deci este vorba de multe-multe miliarde, dar și aici nu avem claritate. Și când mă întrebați de unde sunt acești bani, parte de răspuns este aici și nu exclud că parte din bani vin și din Rusia. 

Vocea Basarabiei: Dar există instituții ale statului care au menirea să supravegheze toate procesele acestea, mai ales care sunt ilegale, nu?

Vlad Filat: Dna Valentina, noi ne cunoaștem de foarte mult timp și eu vă mulțumesc pentru toată comunicarea pe care am avut-o pe parcursul timpului. Dvs. știți că noi am discutat mai puțin pe formă, am discutat tot timpul pe conținut. Este adevărat?

Vocea Basarabiei: Da! 

Vlad Filat: Este adevărat. Și pentru asta încă o dată vă mulțumesc. Uitați-vă ce se întâmplă la noi, atâta presiune publică cu aceste proteste, cu accentele puse eronat.

Vocea Basarabiei: De ce?

Vlad Filat: De aceea că se pune accentul pe participanții la protest, dar trebuie pus pe organizatori. Și dacă vorbim de organizatori, problema este prin organizatori cum sunt finanțate aceste așa-numite proteste. Până la urmă, acțiunile trebuie să fie pe acest capitol, pe finanțare. Banii aceștia nu vin prin stropi de rouă sau prin ploaie, ei vin cumva. Avem SIS, avem poliție, slavă Domnului, avem mulți. Or, lucrurile acestea nu se întâmplă. Vorbiserăm de atâtea ori de aceste magazine sociale, care nu reprezintă decât un fel de centre Wagner, acolo-i pentru război, dar aici e pentru destabilizare și pentru interes politic. Deci, oamenii care merg la aceste magazine, nu merg doar pentru a cumpăra pâine și altele, ei deja fac parte dintr-o rețea. Toți au carduri, baza de date este la ei, la fiecare sărbătoare un mesaj, la fiecare sărbătoare o sticlă de șampanie, niște bomboane, deci s-a făcut o rețea. Or, aceste magazine nu sunt sociale, ele sunt cu obiectiv clar necomercial…

Vocea Basarabiei: De ce statul nu a intervenit?

Vlad Filat: Uitați-vă, când mai vin la dvs., în studioul acesta, cei care guvernează, și spun că guvernează bine, întrebați-i.

Ei au 63 de mandate, au majoritatea foarte confortabilă, vă asigur, în Moldova, într-o perioadă scurtă se putea de făcut tot ce este necesar pentru a crea, în primul rând, cadrul legislativ

Vocea Basarabiei: Dar cei care guvernează vor spune că au preluat moștenirea celor care au guvernat.

Vlad Filat: Dna Ursu, noi suntem la un an și jumătate de mandat al actualei guvernări, parlament-guvern, și suntem la peste doi ani de la preluarea mandatului de către dna președintă.

Vocea Basarabiei: E un termen mare?

Vlad Filat: E suficient.

Vocea Basarabiei: Așa credeți că ușor se poate face ordine?

Vlad Filat: Pe aceste aspecte?

Vocea Basarabiei: În general, pe mai multe aspecte.

Vlad Filat: Nouă ni s-a promis că se va face ordine pe toate aspectele și repede. 

Vocea Basarabiei: Dvs. ați fost la guvernare, știți cum se face ordine.

Vlad Filat: Da, știu cum se face și știu că se poate face, dar aici trebuie să facem o…

Vocea Basarabiei: Cu cine?

Vlad Filat: Este adevărat, dar trebuie să punem o virgulă și să spunem că noi am fost la guvernare în cadrul unei coaliții, în primă instanță cu 4 partide, nu cu 1-2, după care cu 3 partide, acum ei au 63 de mandate, au majoritatea nu confortabilă, dar foarte confortabilă. În Moldova, vă asigur eu, într-o perioadă scurtă de timp se putea de făcut tot ce este necesar, pentru a crea, în primul rând, cadrul legislativ. Dar care efort trebuie să-l faci în parlament ca să aprobi legile necesare, ca să faci reglementarea legală funcțională, nu una forțată, nu așa cum o fac pe justiție, dar funcțională pe toate domeniile?

Vocea Basarabiei: Dar noi trecem de la un subiect la altul, eu vreau să vorbim pe fiecare.

Vlad Filat: Oamenii au să înțeleagă ce spunem noi. Aduceți-vă aminte anul 2005. Mulți îmi spun că vorbesc prea mult din trecut. Da, pentru că nu trebuie de uitat ce s-a întâmplat în trecut ca să nu repeți sau să iei ce-i bun pentru prezent ca să te duci în viitor. În 2005, așa cum era parlamentul cela – Voronin, Roșca, Serebrian, toți care eram acolo, nu era simplu, dar noi ne-am mobilizat atunci, erau create acele grupuri de lucru, am făcut parte și eu din multe și a fost modificată legislația electorală, am aprobat în premieră, și nu s-a mai repetat după aceea, din păcate, cu votul a 101 deputați…

Vocea Basarabiei: O abținere totuși a avut-o Vitalia Pavlicenco…

Vlad Filat: 101 deputați au aprobat Declarația privind integrarea europeană a Republicii Moldova și legea specială privind reglementarea transnistreană a fost aprobată cu 100 de voturi.

Vocea Basarabiei: Da, așa este.

Vlad Filat: Eu ce vreau să spun? În parlament, mai cu seamă acum, avem atâta asistență și financiară, în mod special, pe societatea civilă și avem atâta societate civilă care să ajute la elaborarea acestui cadru legislativ, încât nu necesită atâta timp. 

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.