VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Victor Parlicov: Noi trebuie să fim pregătiți de scenariul că în orice moment Gazprom poate rezilia contractul cu R. Moldova

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează vom discuta despre securitatea energetică, despre eficiența energetică și sursele de energie regenerabilă, despre tranziția la economia verde – despre toate acestea și alte subiecte discutăm astăzi cu ministrul energiei, Victor Parlicov. Bine ați revenit la Vocea Basarabiei, dle ministru!

Victor Parlicov: Bine v-am regăsit!

Vocea Basarabiei: Să mai fac o precizare. În perioada 2010-2014 ați deținut funcția de director general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, dvs. aveți o experiență vastă, de peste două decenii, ați făcut consultanță în mai multe domenii. Ce spun autoritățile? Că Republica Moldova nu a fost niciodată mai bine pregătită de iarnă decât este acum și că în prezent țara este mai independentă energetic față de Rusia, și că iarna aceasta va fi mult mai ușor decât iarna trecută. Pe ce se bazează aceste declarații pe care le fac autoritățile?

Victor Parlicov: În primul rând, eu subscriu absolut la toate cele enunțate, pentru că, într-adevăr, să le luăm pe rând, niciodată n-am fost mai aproape sau mai bine pregătiți de sezonul rece nu doar din perspectiva că, uite, avem contract, avem nu știu ce, în primul rând, noi avem opțiuni, noi avem întotdeauna posibilitatea să alegem. Acum, deoarece ne așteptăm ca în iarna aceasta prețurile la gaze să fie mai mari decât în perioada de vară, noi am început să facem de cu vară stocuri. Și, într-adevăr, am încercat să prindem cele mai bune prețuri, poate nu am reușit cele-cele mai bune, dar totuși noi am prins prețuri bune. Deci, noi pentru prima oară în istoria Republicii Moldova intrăm în sezonul rece cu stocuri de gaze care sunt suficiente pentru a ne asigura consumul cel puțin până într-o bucată de ianuarie, dacă nu chiar până la sfârșitul lunii ianuarie. Dincolo de asta, noi o să continuăm să facem stocuri, considerăm că și acum prețurile încă sunt bune, căutăm să deblocăm niște constrângeri pe livrarea gazelor din sud, pentru că acolo capacitatea este limitată și noi vrem să creștem această capacitate, pentru că în sudul Europei prețurile la gaz sunt mai ieftine, cel puțin decât ceea ce am văzut noi în analiza de piață care a fost făcută de către Energocom și, repet, vrem să prindem prețuri și mai bune, ca să avem un preț fix, un preț prognozabil practic pentru toată iarna. Noi suntem absolut siguri că prețurile cu care cumpărăm acum vor fi mai bune decât cele cu care vom cumpăra la iarnă și de asta nu ne temem să facem chiar și stocuri mai mari, ca să ieșim din această iarnă liniștiți și să putem da oamenilor o certitudine, o siguranță că pe parcursul iernii tarifele nu se vor schimba. Deci, după ce vom avea stocurile definite, după ce vom avea un cost clar al acestui gaz, noi vom veni cu această informație către Moldovagaz și ulterior către ANRE și eu cred că în baza acestor prețuri se va stabili un nou tarif care sunt sigur că va fi mai jos decât acesta, dar nu vreau să dau acum o cifră și nu vreau să dau prognoze, nici nu încercați să scoateți acum din mine.

Vocea Basarabiei: Dar în spațiul public unii deja fac totuși pronosticuri că ar putea să ajungă până la 14 lei pentru metrul cub de gaz?

Victor Parlicov: S-a vehiculat cifra de 13 lei, s-au vehiculat și alte cifre, acum nu vreau să dau o cifră fixă, eu trebuie să-mi fac jobul și să mă asigur că noi…

Vocea Basarabiei: Deci, astăzi consumatorul achită 16,73 lei, fără TVA, sau 18,06 lei, cu TVA, pentru un metru cub de gaze naturale?

Victor Parlicov: Așa este.

Promisiunea fermă este că prețurile la gaze vor scădea în această perioadă rece și această perioadă rece care ne așteaptă va fi mai ușoară pentru toți consumatorii,

Vocea Basarabiei: Nu vreți să faceți pronosticuri, ca după asta să nu vă penalizeze cetățenii?

Victor Parlicov: Nu-i chestia numai de penalizare, este chestia de așteptările pe care noi le creăm. Singurul mesaj pe care vreau să-l transmit și pe care mi-l pot asuma ca promisiune, în general, mă strădui să nu fac promisiuni pe care nu le pot livra și de asta nu vreau să dau o cifră, dar promisiunea fermă este că prețurile la gaze vor scădea în această perioadă rece și această perioadă rece care ne așteaptă va fi mai ușoară pentru toți consumatorii, pentru toată populația din Republica Moldova decât ceea ce am trecut noi iarna trecută, pentru că eu înțeleg că îngrijorarea oamenilor și frica aceasta care vine în legătură cu sezonul de încălzire viitor, ea ține mai curând de experiența foarte grea prin care a trecut toată țara, toți consumatorii din Republica Moldova iarna trecută, atunci când am avut cele mai înalte prețuri la gaze, cele mai înalte prețuri la energia electrică, deci am absorbit toate șocurile concomitent.

Noi vom încerca prin achiziții de gaze să diluăm treptat prețul mediu ponderat al gazelor, nu să reducem, să dăm gazul acesta ieftin pe care îl cumpărăm vara deodată la consumatori și să reducem tarifele, iar după asta să ne gândim ce să facem la iarnă și probabil că să le creștem, dar din start să mergem conservativ, să lăsăm noutățile bune pentru perioada rece, atunci când oamenilor le este mai greu.

Vocea Basarabiei: Știți care este nelămurirea cetățeanului? Eu am mers la sudul Republicii Moldova, ultima deplasare am avut-o în satul Brânza din raionul Cahul și mai mulți localnici au spus: „Dacă acum se cumpără gazul cu 420 de dolari pentru mia de metri cubi, de ce tariful nu e mai mic”?

Victor Parlicov: Pentru că dacă noi am fi vândut acum în vară gazul acesta pe care l-am procurat mai ieftin cu prețul cu care l-am procurat, atunci gazul mai scump pe care îl aveam în stocuri ar fi rămas pentru perioada rece. Cum preferă lumea – să scădem tarifele în vară și să le ridicăm în iarnă sau totuși să absorbim treptat șocul acesta de prețuri în perioada de vară, atunci când totuși se consumă mai puțin și bugetele oamenilor nu sunt atât de presate ca în perioada rece și să avem un preț mai bun iarna? Eu asta am promis, asta am anunțat încă din primăvară că noi vom încerca prin achiziții de gaze să diluăm treptat prețul mediu ponderat al gazelor, nu să reducem, să dăm gazul acesta ieftin pe care îl cumpărăm vara deodată la consumatori și să reducem tarifele, iar după asta să ne gândim ce să facem la iarnă și probabil că să le creștem, dar din start să mergem conservativ, să lăsăm noutățile bune pentru perioada rece, atunci când oamenilor le este mai greu.

Vocea Basarabiei: Dar tariful poate să scadă acum sau la sfârșit de an?

Victor Parlicov: Sunt mai multe scenarii și depinde de preț. E logic și e foarte simplu, dacă îl vom reduce începând cu luna octombrie-noiembrie, va scădea ceva mai puțin, dacă în octombrie, noiembrie, decembrie vom plăti prețuri mai înalte, înseamnă că în ianuarie putem să-l scădem ceva mai mult. Și să nu uităm că mai avem de recuperat devierile tarifare care la fel joacă un rol.

Vocea Basarabiei: Și devierile tarifare ridică multe semne de întrebare, dar probabil trebuie să vă lămuriți dvs. în ceea ce vă informează Moldovagaz când se acumulează aceste devieri la tarife.

Victor Parlicov: Putem să le discutăm…

Vocea Basarabiei: Dar aici e multă teorie și cred că avem subiecte mult mai importante care trebuie explicate pe înțelesul cetățenilor.

Victor Parlicov: Eu vreau să finalizez doar un gând. Iarna care vine va fi o iarnă mai ușoară pentru toată lumea, nimeni nu va plăti mai mult ca anul trecut.

Vocea Basarabiei: Chiar dacă va fi iarna geroasă?

Victor Parlicov: Chiar dacă va fi geroasă, noi avem deja prețul la energia electrică mai ieftin, o să avem prețuri la gaze la fel mai ieftine decât iarna trecută, mecanismul de compensații, compensațiile pentru căldură, gaze, energie electrică rămân bugetate, cel mai rău scenariu care poate să se întâmple asta dacă nu vom avea un contract semnat cu centrala termoelectrică din regiunea transnistreană și să crească prețurile la energie electrică. Atunci cea mai mare parte de bani care sunt prevăzuți pentru compensații vor fi direcționați pentru compensații la energia electrică.

Vocea Basarabiei: Și aici iarăși o să vă cer această explicație, pentru că Republica Moldova este mult dependentă de energia care se produce la Termocentrala de la Dnestrovsc, dar acolo se consumă gazele venite din Federația Rusă. Republica Moldova când zice că a spus adio Gazprom-ului nu e convingătoare declarația, pentru că totuși pe malul stâng al Nistrului se consumă gazul de la gigantul rus.

Victor Parlicov: Dar eu personal niciodată nu am spus…

Pe malul drept noi nu consumăm gaze de la Gazprom, pe malul stâng noi nu avem o altă soluție, pe de o parte, să avem niște prețuri decente pentru cetățenii noștri la energia electrică și, pe de altă parte, ceea ce nu-i mai puțin important, să menținem o stabilitate socială în stânga Nistrului.

Vocea Basarabiei: Dvs. nu, dar eu vă zic despre ceea ce se mai discută.

Victor Parlicov: Eu întotdeauna am fost corect și am încercat să spun lucrurilor pe nume. Pe malul drept noi nu consumăm gaze de la Gazprom, pe malul stâng noi nu avem o altă soluție, pe de o parte, să avem niște prețuri decente pentru cetățenii noștri la energia electrică și, pe de altă parte, ceea ce nu-i mai puțin important, să menținem o stabilitate socială în stânga Nistrului. Și nu uitați că regiunea transnistreană la fel depinde de banii pe care noi îi plătim pentru energia electrică. Țineți minte ce am avut în noiembrie anul trecut? A suferit toată lumea. Deci, în noiembrie anul trecut, când prețurile la energia electrică au săltat până la vreo 6 lei, dacă nu greșesc, bine că a funcționat acest tarif mai puțin de o lună, pentru că dacă ajungeam să funcționăm cu așa facturi, cred că lumea avea să memorizeze și mai bine iarna trecută. Au crescut la noi tarifele, și în stânga Nistrului s-a început o panică – ce ne facem și cum ieșim noi din iarnă și ce ne facem cu bugetul? Dacă nu vrem să avem concomitent câteva crize, haideți să avem un scenariu mai calm, asta a fost poziția mea dintotdeauna și atunci când am mers la discuții cu cei din regiunea transnistreană exact asta am discutat. Deci, noi vrem să avem o stabilitate, o predictibilitate în relații și trebuie să pornim dialogul, și trebuie să căutăm soluții pentru reglementarea politică a acestui conflict.

Vocea Basarabiei: Dle ministru, atunci când ziceți că s-au găsit alternative și că malul drept nu mai depinde astăzi de gazul de la Gazprom, asta înseamnă că situația aceasta se menține pe moment sau pe viitor nu se știe dacă ar putea Republica Moldova să mai revină la acel contract pe care îl are cu Gazprom-ul, adică Republica Moldova prin Moldovagaz? Ce e cu acel contract?

Victor Parlicov: Contractul este perfect valabil, contractul funcționează în continuare, contractul, să spunem așa, a fost încălcat de ambele părți sub o formă sau alta. Noi n-am reușit în termen cu auditul și cu reglementarea datoriilor, Gazprom a limitat unilateral volumele pe care ni le-a livrat, deci este un contract care nu a fost respectat în deplină măsură de niciuna din părți, dar este un contract care funcționează și în ziua de azi și de care ne conducem și încercăm să revenim la o normalitate cu acest contract.

Noi trebuie să fim pregătiți de scenariul în care Gazprom îl reziliază, pentru că, repet, până în prezent Gazprom, din luna mai anul trecut, are dreptul juridic de a rezilia acest contract…

Vocea Basarabiei: Până la urmă, Republica Moldova ar fi interesată ca să nu mai funcționeze acest contract, ar putea să spună că nu ne mai dorim un contract cu Gazprom-ul sau să fie sistat acest contract?

Victor Parlicov: La moment nu ne propunem sub nicio formă unilateral să reziliem acest contract, dar evident că noi trebuie să fim pregătiți de scenariul în care Gazprom îl reziliază, pentru că, repet, până în prezent Gazprom, din luna mai anul trecut, are dreptul juridic de a rezilia acest contract. Sigur că noi trebuie să fim gata de acest scenariu în orice moment, dar din partea noastră demersuri de reziliere a acestui contract la moment nu se planifică.

Vocea Basarabiei: Dar care e justificarea Gazprom-ului că el continuă să asigure doar malul stâng cu gaz?

Victor Parlicov: Cred că e corect să-i întrebați pe ei.

Vocea Basarabiei: Bine, dar relația e bilaterală…

Victor Parlicov: Eu n-am adresat asemenea întrebări, noi nici nu avem acum un dialog cu Gazprom-ul, noi ne-am făcut partea noastră de temă pe acasă, am finalizat auditul și am transmis propunerea noastră vizavi de reglementarea datoriilor, mai departe mingea e în terenul Gazprom-ului, posibil după asta să se pornească un dialog, o discuție și iată la o ocazie eu o să întreb reprezentanții Gazprom-ului.

Vocea Basarabiei: Ideea că Republica Moldova susține separatismul din stânga Nistrului prin faptul că consumă această energie de peste Nistru e una valabilă, susțin autoritățile Republicii Moldova un regim secesionist?

Victor Parlicov: Haideți să spunem așa: situația cu finanțarea regiunii transnistrene prin livrarea, de facto, gratuită a gazului în această regiune nu este o situație care a început în anul 2022 sau în anul 2021, această situație e cam din anii ’90. Până la o anumită etapă, ea a fost mai curând o ancoră sau o dependență a malului drept de malul stâng, acum această interdependență este reciprocă. Eu cred că după ce Federația Rusă a lansat atacul asupra Ucrainei, după ce acest atac în mare parte militar a eșuat și ucrainenii au făcut față și au rezistat, Uniunea Europeană a dat acceptul ca rețelele electrice din Ucraina și Republica Moldova să se sincronizeze cu rețelele electrice continentale europene, asta ne-a consolidat și mai mult pozițiile de securitate, de alimentare a Republicii Moldova cu energie electrică. Dacă țineți minte, inclusiv în luna noiembrie anul trecut, atunci când infrastructura energetică din Ucraina era supusă unor lovituri permanente, distrusă barbar de către Federația Rusă, în perioada în care nici măcar Centrala termoelectrică moldovenească nu livra energie electrică pe malul drept, în pofida acestui, să spunem așa, complex de crize, noi am avut doar vreo două blockout-uri, de vreo două ori am avut câteva ore în care n-am avut energie electrică, în rest, sistemul nostru energetic a funcționat. Eu cred că acesta este cel mai rău scenariu la care ne putem aștepta pe termen mediu, noi am putea avea situații, dacă, Doamne ferește, nu ajungem la un numitor comun cu cei din stânga Nistrului, dacă continuă distrugerea infrastructurii energetice din Ucraina, dacă, Doamne ferește, mai apar niște acțiuni, diversiuni la infrastructura energetică la noi în Republica Moldova, în asemenea cazuri, da, noi am putea trece prin situații de deconectări temporare, pe câteva ore, de energie electrică, dar în esență cele mai grele timpuri și cele mai complicate probleme eu cred că sunt deja depășite.

Vocea Basarabiei: Dar faptul că consumatorii de pe malul drept achită pentru consumul de energie pe care o livrează malul stâng, unde se duc acești bani?

Victor Parlicov: Mare parte a acestor bani indirect se duc în bugetul regiunii transnistrene, care fără de acești bani foarte repede ar intra în colaps. Și atunci, repet, noi avem opțiunea și noi am demonstrat, inclusiv în noiembrie anul trecut, că noi putem să facem față fără energia electrică din regiunea transnistreană, doar că trebuie să fim pregătiți să absorbim concomitent câteva crize: una – prețurile la energia electrică la noi; doi – o posibilă criză umanitară în câteva luni în regiunea transnistreană. Dar să nu uităm, în regiunea transnistreană sunt vreo 300 de mii de oameni sau 250 de mii, câți o fi fiind, aproape toți cetățeni ai Republicii Moldova. Deci, ei nu vor dispărea, nu se vor evapora…

Vocea Basarabiei: Și statul trebuie să aibă grijă de ei.

Victor Parlicov: Exact! Ei nu vor sări peste Ucraina în Rusia, ei fie vor veni pe malul drept, fiindcă fără energie și fără gaz au să înghețe acolo, fie noi va trebui să găsim o soluție cum să-i ținem alimentați cu energie și căldură în stânga Nistrului. Și acestea-s niște costuri.

Noi întotdeauna am încercat să ținem problema datoriilor din stânga Nistrului separat

Vocea Basarabiei: Dar e și o situație paradoxală, în primul rând, pentru că acolo se acumulează datorii enorme în continuare, 10 miliarde de dolari totuși mi se pare o sumă mare și foarte mare?

Victor Parlicov: E o sumă enormă, e greu de comparat cu ceva, e comparabilă cu PIB-ul.

Vocea Basarabiei: Eu nici nu vreau să-mi imaginez când și cum va fi soluționată această problemă sau chiar credeți că cei de la Gazprom vor ierta aceste datorii?

Victor Parlicov: Noi întotdeauna am încercat să ținem problema datoriilor din stânga Nistrului separat, pentru că toată lumea înțelege că…

Vocea Basarabiei: …plătește cel care consumă.

Victor Parlicov: …acea formulă prin care Gazprom-ul consimțea ca gazul în stânga Nistrului să fie livrat, de facto, gratuit, ceea ce se întâmplă inclusiv în ziua de azi, pe malul drept ei nu livrează nimic, dar ei în continuare livrează pe malul stâng. Acea formulă nu este altceva decât o datorie creată printr-o decizie politică în Federația Rusă, la Moscova, în Kremlin și ea trebuie tratată ca atare. Deci, este o subvenție, este o finanțare indirectă a unui regim separatist în Republica Moldova, asta în esență a fost și noi întotdeauna am tratat această datorie separat de datoriile pe care le avem pe malul drept.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.