VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Vasile Tofan: Statul nu poate să dea salarii mai mari dacă nu sunt antreprenori să creeze locuri de muncă și să plătească impozite

Vocea Basarabiei: Azi avem un oaspete mult așteptat, un oaspete pe care l-am invitat de mult timp, dar am avut răbdare să-l aștept și mă grăbesc să vi-l prezint pe Vasile Tofan, este cel care a vorbit și la Adunarea Națională „Moldova Europeană”. Și discursul d-lui a fost unul admirat, apreciat de foarte multă lume, pentru că atunci când merg în Moldova profundă discut cu cetățenii de la firul ierbii și îmi spun inclusiv despre ceea ce se întâmplă aici, în inima Chișinăului, s-a discutat mult și despre acea Adunare Națională. Mulțumim mult că ați dat curs invitației și ați ajuns la Vocea Basarabiei!

Vasile Tofan: Eu vă mulțumesc, dna Valentina! Eu vă admir foarte mult și vă spun, este o mare onoare să fiu aici astăzi.

Vocea Basarabiei: Mulțumesc foarte mult pentru disponibilitate! Dl Vasile Tofan este un om prosper, putem să zicem așa? Un antreprenor care și-a lansat afaceri, afaceri despre care unii vorbesc că sunt foarte profitabile, o să vorbim despre bogăție și sărăcie, despre cei care știu să pună accent pe adevăratele valori și să se considere oameni bogați și spiritual, dar și material, pentru că a fi om bogat material asta nu înseamnă că trebuie neapărat să ne uităm chiorâș la el. Dacă omul muncește în sudoarea frunții, dacă omul acumulează banii în sudoarea frunții, atunci trebuie să îi spunem respect și prețuire, pentru că se acumulează bani în buget, acolo unde se duc taxe, impozite. Haideți să vorbim despre cum vedeți dvs. Republica Moldova, iată, la 32 de ani de independență. Ce a fost bine, ce a fost mai puțin bine și de ce încă se mai consideră că și cetățenii sunt în rătăcire, că și Republica Moldova încă, chiar dacă și-a ales o cale fermă pe care vrea s-o parcurgă, mai sunt împărțite viziunile – trebuie parcurs acest drum împreună sau nu? Cum au fost 32 de ani de independență, ca să ne dăm seama unde suntem și ce trebuie să facem?

Vasile Tofan: Da, eu vă spun din start, sunt un om optimist de firea mea și eu cred că optimiștii trăiesc mai mult, sunt mai fericiți și poate asta undeva mă face să văd lucrurile puțin de o manieră mai optimistă. Eu sunt optimist în ceea ce ține de Moldova astăzi, cred că pentru prima dată în 30 de ani noi avem, în sfârșit, o guvernare care ne dă o șansă. Și nu vreau neapărat să menajez guvernarea, cred că și ei calcă prin străchini în mai multe subiecte, și înțeleg că cu toții ne-am dori să facă mai multe și mai bine, dar, dacă mă întrebați pe mine, pentru prima dată eu cred că noi avem o șansă să construim o țară normală, unde oamenii să aibă o viață decentă.

Vocea Basarabiei: Eu cred că dvs. ați vorbit cu majoritatea din cei care au fost în fruntea guvernului sau în fruntea țării și toți v-au spus că în acești ani de independență au încercat să ajute Republica Moldova să devină un stat bazat pe drept, un stat de drept, un stat prosper, un stat unde bunăstarea să nu întârzie, toți guvernanții asta spun.

Vasile Tofan: Din păcate, toate lumea spune asta, dar nu prea a fost demonstrat în fapte. În anii ‘90, cu mici excepții, poate cu excepția Guvernului Sturza, am fost conduși de nomenclaturiști sovietici, oameni care au fost la putere în sistemul sovietic și care au continuat în Moldova independentă; din 2000 am avut comuniștii pentru 8 ani, care și-au bătut joc de țara asta în perioada în care toată lumea avea cea mai mare creștere economică, pentru că în perioada aceasta din 2000 până în 2008 a fost marele salt economic global, iar pentru noi a fost o decadă pierdută. Și după asta am avut parcă deschiderea aceasta cu un guvern proeuropean, îl țineți minte, dar care s-au dovedit a fi niște hoți. Deci, de fapt, asta-i istoria noastră de după 1991, de independență, și eu de asta spun că pentru prima dată am impresia că au venit niște oameni care, în primul rând, sunt onești, sunt integri, nu fură, și pentru mine asta-i baza, nu poți să ai niște hoți la guvernare, cum s-a întâmplat, din păcate, pentru noi de mult prea mult timp.

Ce înseamnă economia? Economia, până la sfârșit, este numărul de oameni care lucrează înmulțit cu productivitatea acestor oameni.

Vocea Basarabiei: Dar ați putea să explicați pe înțelesul tuturor de ce economia e pusă pe butuci?

Vasile Tofan: Păi, cum să vă spun? Ce înseamnă economia? Economia, până la sfârșit, este numărul de oameni care lucrează înmulțit cu productivitatea acestor oameni. Nu vreau să amețesc lumea cu termeni complicați, dar hai să luăm fiecare parte din ecuația asta, pentru că asta-i ecuația: numărul de oameni care lucrează și productivitatea fiecăruia, deci, cât câștigă fiecare, câtă valoare produce fiecare din ei. La numărul de oameni, suntem o țară în depopulare în continuare, da, Moldova a avut 4,5 milioane de oameni la independență, acum avem 2,5 milioane, deci, o parte din ecuația asta deja e problematică și putem discuta separat despre fenomenul depopulării, emigrării…

Vocea Basarabiei: O să discutăm și despre fenomenul migrației și depopulării.

Vasile Tofan: Și la capitolul productivitate, ce ne dorim? Avem circa 23% din lucrători ai noștri, deci, aproape fiecare al patrulea lucrează în agricultură, care e un sector, din păcate, cu o productivitate mică, pentru că noi în continuare dăm mai mult cu sapa decât cu tractorul. Și din restul sectoarelor care au mai rămas, adică valoarea adăugată nu este foarte mare și iarăși putem vorbi și despre partea asta, adică cum pornim motorul economic, dar eu sper că toată lumea înțelege că o țară nu devine prosperă și nu încep să lucreze motoarele economiei peste noapte. Deci va dura câtva timp, eu am impresia că, cel puțin, lucrurile au început să se miște în direcția corectă.

Motivul din care eu sunt optimist e că noi nu trebuie să reinventăm roata, sunt țări care au fost la fel ca și noi – mici, depopulate, cu piață internă mică.

Vocea Basarabiei: Dar cât credeți că poate să dureze? Haideți să vedem de unde trebuie început ca această perioadă să nu fie chiar atât de lungă și să nu se pornească iarăși dezamăgirea în rândul populației.

Vasile Tofan: Bine, evident că noi nu ne putem permite să creștem cu 2-3% pe an, cât a fost anterior, evident, ca să facem acel salt de care avem nevoie, Moldova trebuie să crească cu cel puțin 5-6% economia pe an, dar de dorit și mai mult chiar. Și sunt exemple de țări care au făcut acest salt. Motivul din care eu sunt optimist e că noi nu trebuie să reinventăm roata, sunt țări care au fost la fel ca și noi – mici, depopulate, cu piață internă mică.

Vocea Basarabiei: Sărace…

Vasile Tofan: Sărace, dar care au reușit saltul. Irlanda, vă dau un exemplu care poate o să vă entuziasmeze și pe dvs., pentru că sunt foarte mulți moldoveni de la noi de prin sate care au emigrat în Irlanda. Irlanda avea o populație de 4 milioane și jumătate la începutul secolului, în 1900 – 4 milioane și jumătate, spre anii ‘70 a ajuns la o populație de 3 milioane și jumătate, deci, în timp ce multe țări s-au dublat, triplat, Irlanda a avut populația care a scăzut. Păi, uite, astăzi Irlanda iarăși are 5 milioane de populație, fiind o țară mică, agrară, în anii ‘70, dependentă de metropola veche, Marea Britanie, și au reușit saltul. Și acum întrebarea cred că pentru noi trebuie să fie, să ne uităm la țările mici cu piețe domestice mici, care au reușit saltul: Irlanda, Slovacia, Singapore și să ne întrebăm ce au făcut…

Vocea Basarabiei: Statele Baltice.

Vasile Tofan: Și Țările Baltice, foarte bun exemplu, pentru că în Estonia, de exemplu, trăiesc circa un milion de oameni, în Letonia trăiesc 2 milioane de oameni, în Lituania trăiesc 3 milioane de oameni, și să ne întrebăm: ce au făcut aceste state, și nu facem noi?

Din păcate, la noi în continuare avem tradiția asta sovietică de a înăbuși antreprenorii.

Vocea Basarabiei: Poate e foarte bine că ați adus acest exemplu al unei țări care a devenit prosperă – Irlanda, acolo avem și o comunitate de cetățeni ai Republicii Moldova destul de numeroasă, unii din ei au ajuns și aici, în studioul Vocii Basarabiei, și ne-au povestit despre aceste transformări, pentru că unele din aceste schimbări s-au făcut în prezența lor, ei având o ședere de mult timp în Irlanda, și ne-au spus că acum aproape este imposibil să-ți cumperi un apartament în capitala Irlandei, și au vorbit despre creșterea nivelului de trai în această țară. Acum stau și mă gândesc, dacă acolo se poate, de ce în Republica Moldova totuși mai greu se poate?

Vasile Tofan: Păi, vă spun cum s-a putut în cazul țărilor de care am dat exemplu, Irlanda, Slovacia, Țările Baltice… Deci, în primul rând, toate au devenit membre ale Uniunii Europene sau au fost în drum spre Uniunea Europeană, pentru că drumul este la fel de important ca destinația, acesta-i un lucru care-i unifică, doi – au făcut reforme, ca să le numesc, liberale, au dat libertate antreprenorilor. Din păcate, la noi în continuare avem tradiția asta sovietică de a înăbuși antreprenorii.

Vocea Basarabiei: Constrângeri? Dar ce înseamnă a înăbuși un antreprenor?

Vasile Tofan: Eu vă spun, dacă un antreprenor pierde, nu știu, mai mult de o pătrime din timpul lui nu vorbind cu clienții sau lucrând via, sau descoperind noi piețe, dar îl pierde prin instanțe de stat, cu raportări, cu achitări a tot felul de taxe…

Vocea Basarabiei: Deci, birocrația e mare, da?

Vasile Tofan: Da, și toată birocrația, trebuie să înțelegeți, are intenții bune în spatele său. Deci, un birocrat când gândește o lege spune că, uite, e bine să protejăm consumatorul. Păi, hai să creăm o comisie de protejare sau comitet, sau, mă rog, organizație de protejare a consumatorului, sau, uite, ca să nu fie evaziune fiscală, hai să introducem niște hârțoage care trebuie semnate.

Vocea Basarabiei: Dar asta, de fapt, e o povară?

Vasile Tofan: Dar, de fapt, realitatea este că având poate intenții bune, deși, uneori nu sunt bune, pentru că uneori birocrații gândesc legi ca să extragă, mă rog, mită și alte lucruri, dar, până la sfârșit, e tare important noi să înțelegem că cu cât mai multe hârțoage și legi și tot felul de limitări o să impunem asupra oamenilor, cu atât mai tare îi înăbușim.Și vi se pare un lucru ciudat, dacă eu aș spune, vreți mai multă birocrație sau mai puțină? Majoritatea lumii o să spună: „vrem mai puțină birocrație”. Problema apare atunci când încep să discute subiecte concrete. Vă dau un exemplu, dna Valentina, iată vă întreb pe dvs., iaca dvs., de exemplu, vreți ca străinii să poată lucra în Moldova fără permis de lucru sau nu vreți? Și aici o să apară întrebarea: ei, stai, dar dacă o să vină prea mulți străini și o să ne ia munca noastră… Vedeți, deja apare o dilemă?

Vocea Basarabiei: Dar, apropo, despre subiectul acesta se discută deja în societate, pentru că am mers recent la Rezina și la Ungheni și unii ziceau că: „păi, iată ce vrea ministrul economiei, să-i aducă pe cei străini, să ne lipsească pe noi de posibilitatea ca să ocupăm locurile de muncă care sunt bine plătite și vin alții de peste hotare”.

Vasile Tofan: Și atunci eu le-aș spune: „Dar iată vecinul dvs. s-a dus în Irlanda, da?” și Irlanda, pentru că e mai deșteaptă ca noi, că ea înțelege – dă să-i atrag pe moldovenii aceștia muncitori, bine școliți, ca să vină și să-mi lucreze pământul la mine, dacă mie nu-mi ajung oameni. Și de asta în Irlanda se trăiește, inclusiv de asta se trăiește mai bine, pentru că ei au înțeles că, de fapt, omul e o resursă. Și o țară, noi n-am vrea să avem aici ucraineni, români, nu știu, oameni din alte țări care să vină și talentele lor să le pună spre beneficiul Moldovei, dar nu spre beneficiul țărilor lor?

Noi am dori să apară mai mulți antreprenori, mai multe companii care să lucreze, pentru că, până la sfârșit, sursa de prosperitate într-o țară sunt antreprenorii.

Vocea Basarabiei: Iată și acesta este un paradox. Un milion de cetățeni ai Republicii Moldova se consideră că ar munci peste hotare, ei au ajuns cam în toate punctele globului pământesc, iar atunci când e vorba ca și aici, în Republica Moldova, să fie aceleași reguli de joc, ei se supără că, într-un fel, în percepția lor se îngrădesc drepturile celor rămași acasă. Pentru că ce spun ei, ai noștri pleacă peste hotare și să vină alții aici să muncească?

Vasile Tofan: Atunci, uitați-vă, toate astea sunt dezbateri care eu cred că se merită și eu mă bucur că, cel puțin, subiectul acesta apare pe agenda publică, pentru că dacă mă întrebați pe mine, noi trebuie să fim o țară foarte deschisă, deschisă la ai noștri, dar și deschisă străinilor, să le permitem oamenilor să vină în țara noastră și să-și valorifice energia și talentele pe care le au. Și sunt mulți oameni în lume care și-ar dori să vină în Moldova, și-ar dori să lucreze spre beneficiul țării noastre, eu chiar cred în asta.

Vocea Basarabiei: De ce sunt puține ca număr afacerile în Republica Moldova?

Vasile Tofan: Păi, vă spun, chiar vă dau niște cifre, în Moldova sunt circa 50 de mii de întreprinderi înregistrate, ca să înțelegeți plus-minus, din ele activează cam jumătate, poate 25-30 de mii activează. Îi mult asta sau îi puțin? Dacă comparăm cu alte țări, raportat la populație, evident, e puțin. Deci, noi am dori să apară mai mulți antreprenori, mai multe companii care să lucreze, pentru că, până la sfârșit, sursa de prosperitate într-o țară sunt antreprenorii. Și eu știu că noi nu-i iubim, noi avem o atitudine poate undeva negativă față de toți barosanii aceștia, acesta e cu 10 tractoare, acesta e cu 3 magazine ș.a.m.d. și noi nu-i iubim, dar adevărul e că nu statul creează valoare, statul împarte banii, statul nu poate să creeze bani. De asta oamenii când spun: „vreau statul să-mi dea salariu mai mare”, statul nu poate să dea salarii mai mari dacă nu sunt antreprenori care să lucreze, să creeze locuri de muncă, să plătească impozite pe care să le poată împărți statului. Uite, parcă e un lucru foarte simplu, e foarte simplu, dar, din păcate, noi totuși avem atitudinea asta paternalistă că statul trebuie să facă, statul împarte, statul nu poate să facă.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.