VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Tatiana Potîng: Salut instituirea centrului „Patriot”, dar nu-mi place denumirea lui…

Bună dimineața, dragi prieteni ai Vocii Basarabiei! Sunt Iulian Ciocan, vă invit din nou să vizionați, să ascultați, să priviți „Radiografia săptămânii”, o emisiune în care iau în dezbatere teme de actualitate cu oameni pe care-i chem din zona artei și culturii. Invitata mea din această dimineață este dna Tatiana Potîng, doctor, conferențiară și fostă ministră a educației. Dna Potâng, bine ați venit la Vocea Basarabiei!

Tatiana Potîng: Bine v-am găsit!

Vocea Basarabiei: Sunt mai multe subiecte care au venit peste noi în ultimele zile și aș vrea să încep discuția noastră cu unul hot, să zic așa, Partidul „Șor” a fost declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională și se pare că urmează să fie lichidat. Nu știu dacă am mai avut în istoria Republicii Moldova un caz asemănător, se pare că e pentru prima oară când un partid este declarat neconstituțional. Au urmat niște replici, comentarii. Iată, bunăoară, Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție, a spus că urmărirea penală în privința Partidului „Șor” și a vicepreședintelui formațiunii, Marina Tauber, urmează să fie transmis în judecată. Dna Dragalin a mai spus că scandalul scurgerilor de informații în care e vizată – știți că a fost un asemenea scandal, au apărut niște secvențe în care ea cumva discuta cu niște subalterni – nu o va intimida și nu o va determina să plece de la șefia Procuraturii Anticorupție. Dna Tauber, al cărei partid acum are probleme, a spus că scoaterea partidului în afara legii s-a făcut la indicațiile Maiei Sandu” și a mai spus că: „noi vom lupta, toți cei care au fost implicați în aceste acte de corupție vor răspunde în fața legii, vom depune contestări la Curtea Europeană”. Cum vedeți această situație?

Tatiana Potîng: Pe mine mă bucură faptul că un partid care acționa și funcționa în neconformitate cu norma morală și legislativă a fost, în sfârșit, scos în afara legii, dar ca persoană care gândește nu pot să nu-mi pun și niște întrebări și să mă gândesc la eventuale riscuri, care ar putea exista sau, mă rog, consecințe care ar putea apărea în urma acestui fapt. Deci, în primul rând, eu nu vreau să intru pe zona această a constituționalității, a normei juridice, pentru că nu sunt specialist și nu mă pricep, am văzut că s-a pronunțat și fostul președinte al Curții Constituționale Alexandru Tănase pe acest subiect tot așa, cu o oarecare rezervă, în privința funcționalității democrației per ansamblu în Republica Moldova după acest caz, dacă nu va crea precedente ulterior, am văzut și declarația dlui Alexandru Arsene, un alt constituționalist, profesor universitar. Pe mine mai degrabă mă îngrijorează reacțiile partidului în sine, ale membrilor acestuia…

Vocea Basarabiei: Ai Partidului „Șor”?

Tatiana Potîng: Ai Partidului „Șor”, care sunt mulți în ultima vreme. Deci, Șor a reușit să creeze o întreagă rețea de adepți, pe care i-a fidelizat, i-a loializat și care la orice chemare a liderului lor ar putea să iasă în stradă, și asta ar însemna anumite dezordini. Sigur că forțele coercitive de la noi ar trebui, în momentul în care partidul este în afara legii, ar trebui să acționeze prompt, dar oricum nu fac bine mișcările, protestele, mitingurile…

Vocea Basarabiei: Ar putea să ia amploare, așa credeți?

Tatiana Potîng: Da, mi-e teamă că ar putea să ia amploare, de asta mă tem și că ar putea să se înfierbânte zona. Și faptul că sunt foarte mulți este îngrijorător, au primării, au adepți în foarte multe localități. Am văzut protestele pe care le-a tot organizat din toamnă și până în iarnă, da, sigur că poliția va fi în drept să acționeze, numai că asta înseamnă, oricum, dezordine, asta înseamnă, oricum, provocări, asta înseamnă cumva că li se dă undă verde să acționeze. Și ei vor acționa, și ne-a atenționat Tauber. Este adevărat că ea a vorbit despre componenta aceasta normativă, făcând trimitere și la CEDO. Un alt aspect care mă îngrijorează este faptul că în felul acesta le dăm posibilitate să se victimizeze, inclusiv pe plan internațional, să umble cu jalba în proțap pe la toate curțile și să zică, uitați-vă, un partid în Republica Moldova este intimidat, este scos în afara legii, și în felul acesta să-și câștige adepți și în afară, dar și în interiorul țării. Deci, acestea sunt două aspecte care mă îngrijorează, altminteri salut decizia Curții și cred că trebuia să fie mult mai devreme.

Vocea Basarabiei: Uitați-vă, dvs. spuneați că vă îngrijorează, dar în Uniunea Europeană spre care guvernarea actuală se mișcă cu pași rapizi, știm acest lucru, a fost și summitul acesta de la Bulboaca, și tot felul de vizite, și guvernarea mereu spune că vrea să intre în Uniunea Europeană. În Uniunea Europeană ar putea să existe oficialități îngrijorate și ele de un asemenea caz?

Tatiana Potîng: Sigur că ei au avut, din câte îmi amintesc eu, e drept că nu urmăresc neapărat ce face Partidul „Șor”, dar țin minte că au avut inclusiv parlamentari europeni la unul dintre evenimentele organizate. Cu siguranță vor găsi adepți, dar altceva este că temerile mele sunt îndreptate înspre guvernarea noastră în sensul în care ar trebui să împărtășească și ei aceeași îngrijorare și să gestioneze situația. Eu nu zic că nu s-a făcut bine ce s-a făcut, este important cum gestionăm ulterior această situație ca să nu degenereze, inclusiv discuțiile pe care s-ar putea să le aibă în exterior, deci să fie pregătită, să se comunice cu parlamentari europeni și ei să fie informați despre adevărata stare de lucruri.

Vocea Basarabiei: Da, am înțeles. Credeți că această scoatere a Partidului „Șor” din câmpul constituțional ar putea să deterioreze relațiile cu autonomia găgăuză de vreme ce bașcan al autonomiei este acum Evghenia Guțul, membră a Partidului „Șor” sau deja fostă membră, nu știu cum e?

Tatiana Potîng: Nu știu, nu cred, până la urmă, relațiile autorităților de la Chișinău cu autonomia găgăuză au avut parcursul lor, care nu a fost tare afectat de culoarea politică a bașcanului, mai degrabă bașcanul era cel care alegea formațiunea la care să se ralieze. Autonomia pe această dimensiune a avut cumva o relație constantă cu autoritățile de la Chișinău în sensul în care dacă bașcanul era prieten cu autoritățile de la Chișinău (vezi cazul Formuzal, puterea lui Vladimir Voronin, deci cu comuniștii), înseamnă că și relația cu autonomia era una OK. În momentul în care autoritățile de la Chișinău sunt orientate pro-Vest se deteriorează relația cu autonomia găgăuză în mod automat, indiferent de culoarea aleșilor locali. Eu cred că proaspăta bașcană foarte ușor se va orienta spre socialiști, spre cealaltă formațiune, fără niciun fel de…, dar sunt alte puncte nevralgice în autonomia găgăuză care ar trebui să ne îngrijoreze.

Vocea Basarabiei: De pildă?

Tatiana Potîng: De pildă, cazul acesta cu coruperea cetățenilor noștri găgăuzi de către Federația Rusă.

Vocea Basarabiei: Da, imediat ajungem la chestia asta, chiar voiam să vă întreb, dar înainte de asta vă mai pun o întrebare legată de Evghenia Guțul. Imediat după ce a învins, dna Evghenia Guțul a făcut o vizită în Israel (cred că ați văzut) și s-a întâlnit cu Ilan Șor, acolo au pus la cale nu știu ce, Ilan Șor a promis niște măriri de salarii și pensii din toamnă. Acum, relația aceasta, după ce Partidul „Șor” e scos din câmpul constituțional, cum va fi, adică nu mai există? Eu nu cred că putem să ne imaginăm că prietenia dintre dna Guțul și dl Șor se termină.

Tatiana Potîng: Eu nu știu cât de prieteni sunt, dar așa acționează Ilan Șor, așa și-a construit toate entitățile locale de partid, cu vizite, că n-a fost doar Evghenia Guțul, încolo s-au dus și reprezentanții PSRM, care au migrat spre Partidul „Șor” și este o tactică consacrată deja a lui Șor de a-i „binecuvânta”, într-un fel, pe cei care aderă la formațiunea lui. Acum, relația lui cu Evghenia Guțul va fi exact în paradigma pe care o va construi din perspectiva aceasta a noului statut al partidului, partid scos în afara legii. Deci, exact la fel va fi și relația cu președintele raionului Orhei, și cu primarul de Orhei, și cu Tauber, și cu ceilalți, adică nu este o prietenie mai specială cu Evghenia Guțul, este o relație a unui interlop care și-a tras partid și care continuă să-i ghideze într-un fel, să-i asigure de forța lui, dacă nu poate el să stea aici, îi cheamă acolo și cumva le dă gir să acționeze mai departe, nu poate fi vorba despre prietenie aici.

Vocea Basarabiei: Am auzit niște experți, chiar niște analiști politici întrebându-se în ce măsură ar fi posibilă o reîncarnare a acestui Partid „Șor”. Adică, de vreme ce mi s-a închis un partid, eu îmi deschid altul?

Tatiana Potîng: Sunt sigură că vor încerca și această stratagemă. Ba mai mult, bănuiesc că deja au aceste scenarii puse la cale, intuiesc, nu vreau acum să fac speculații, dar știind cum acționează, că întotdeauna au acționat cumva subversiv și pe ocolite, și știau că sunt inclusiv în urmărire penală și anchetați, inclusiv partidul, acum m-am gândit că ar fi fost mai bine dacă ancheta penală despre care vorbește dna Dragalin ar fi fost înaintea deciziei Curții Constituționale, dar, mă rog.

Vocea Basarabiei: Da, aceasta-i o observație interesantă. Acum să trecem la subiectul despre care am pomenit anterior. Deci, mai mulți locuitori din Găgăuzia s-au adunat pe 14 iunie în clădirea Comitetului executiv al Găgăuziei pentru a primi ajutoare financiare în valută americană din partea Rusiei. Aceste ajutoare cumva se dădeau prin intermediul Ambasadei Federației Ruse și am citit că acolo erau oameni care primeau de la 100 până la 500 de dolari, în funcție de gravitatea bolii. De exemplu, dacă aduceai de la medicul de familie un oarecare certificat, care confirma că tu ai o anumită boală și ai așa și pe dincolo, tu primeai 100, 200, 300, în funcție de cât de grav era verdictul medicului. Și a mai existat și o reacție a Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, după ce Partidul „Șor” a fost scos în afara legii. Ea cumva pe un ton ironic a spus că „democrația în Moldova progresează, mergem spre faptul că vom avea o regină română a întregii Moldove”, așa a zis dna Zaharova.

Tatiana Potîng: Să se uite la ei sub nas, la Kremlin, când vorbește despre democrație, derapajele statului democratic. Bine, mie mi se pare o imixtiune crasă, pentru că e clar că aceste ajutoare vin din partea Ambasadei Rusiei, deci nu sunt așa cum vin ajutoarele lui Șor, cumva prin interpuși. În mod deschis, din câte am înțeles eu, citisem informația, am citit și o reacție a Ministerului nostru de Externe, care a condamnat aceste acțiuni ale Ambasadei Rusiei, deci este o imixtiune crasă în viața internă a Republicii Moldova și contravine normei. Că îi doare pe cei de la ambasadă de suferința anumitor persoane din Găgăuzia, mă rog, e greu de crezut. Sigur că în felul acesta Federația Rusă încearcă, pe de o parte, într-un mod obraznic, pentru că, repet, în momentul în care Ambasada Rusiei în mod direct a reacționat la niște solicitări și oferă ajutoare, sprijin financiar în valută, deci este o sfidare nu numai a relațiilor diplomatice, dar și a bunului-simț. Nu te duci în halul acesta într-un stat independent și suveran și faci politică, pentru că, până la urmă, asta este o formă de politică, încearcă să-și găsească adepți, să-și extindă numărul de prieteni, ca să zic așa, și contează pe faptul că aceștia care au primit ajutoare vor zice: „Iată, tot Rusia ne dă, iată, până la urmă tot acolo am ajuns”. Se neglijează atâta pompare de bani în UTA Găgăuzia de-a lungul deceniilor, deci, drumuri, grădinițe, școli, gazoduct, toate, acum au dat câteva mii de dolari ajutoare, dar despre asta se va vorbi și va merge mai ales prin…

Vocea Basarabiei: Și nu cumva aceste ajutoare de câteva mii vor eclipsa ajutoarele pe care le-a dat Uniunea Europeană?

Tatiana Potîng: Exact, pentru că ele vor merge de la prima sursă, ca să zic așa, nu autoritățile comunică, comunică cei care… Da, zice, iată, numai le-am scris și imediat au reacționat, fără calabalâcul acesta democratic, aceștia au reacționat imediat la solicitarea celor suferinzi, ca să zic așa, și asta sigur că va avea cumva un ecou pozitiv, în primul rând.

Vocea Basarabiei: Rusia imediat va deveni și mai bună…

Tatiana Potîng: Da, la firul ierbii, la nivelul cetățeanului de rând, care nu este foarte bine informat.

Vocea Basarabiei: Și atunci, ce iese? Iese că toate investițiile acestea de milioane în infrastructură, în grădinițe, în drumuri ale Uniunii Europene, ale României, ale Statelor Unite cumva…

Tatiana Potîng: …pot fi periclitate iată de câteva gesturi din astea obraznice, care nu costă nimic și care dacă vor continua, aici autoritățile noastre trebuie să fie foarte prompte.

Vocea Basarabiei: Dar puteau să-i împiedice cumva?

Tatiana Potîng: Sigur că da. Avem niște structuri și noi care ar trebui să urmărească, să intervină, să nu se ajungă, dar acum, cel puțin, să fie atenționați, să se facă un apel. Da, am văzut reacția Ministerului de Externe, dar cred că nu numai asta, ar trebui să fim destul de prompți, dacă s-ar fi întâmplat așa ceva, ar fi făcut Republica Moldova la Moscova, vă imaginați ce reacție ar fi avut Zaharova?

Vocea Basarabiei: Cred că dna Zaharova imediat ar fi venit cu o reacție foarte dură.

Tatiana Potîng: Ar fi fost expulzat ambasadorul…

Vocea Basarabiei: Cred că da. Ia uitați-vă, un subiect foarte important, din punctul meu de vedere, este legat de Centrul „Patriot”. Cred că ați auzit de el, care are această menire de a lupta cu propaganda și dezinformarea. M-am uitat puțin peste proiectul acestui centru și acolo scrie că „Centrul „Patriot” va fi condus de un director ales pentru un mandat de 5 ani, care va conduce un colegiu format din 11 membri. Candidatura pentru șefia Centrului va fi propusă de șefa statului și votată de parlament”. Ce am mai citit? „Centrul se constituie și își desfășoară activitatea în baza următoarele principii (principiile acestea mi s-au părut foarte interesante): legalitate, independență, imparțialitate, transparență, respectarea drepturilor și libertăților omului, neutralitate politică”. Întrebarea mea este: totuși, în ce măsură este neutru politic, independent și imparțial un asemenea centru, dacă avem totuși o guvernare dominată de PAS? Adică nu există riscul să se spună: „dle, acest centru este al PAS-ului”?

Tatiana Potîng: Până la urmă, tot guvernul este al PAS-ului și PAS-ul și-a asumat guvernarea, riscul este aici în esența acestui centru, care urmează să lupte cu dezinformarea și propaganda, pentru că e foarte șubredă această limită între informarea propriu-zisă și manipularea opiniei publice, propagandă, persuasiune. E foarte important cei care urmează să monitorizeze situația în domeniul acesta al informării să sesizeze diferențele și să nu exagereze. Mie, de exemplu, principiile nu mi se par deloc relevante în sensul în care, dacă vă uitați pe toate regulamentele de funcționare ale instituțiilor statului, pe norme și legi sunt aceleași principii. Mai importante și mai interesante mi se par atribuțiile, cu ce atribuții, cu ce competențe va fi învestit acest centru. Ce va putea face el? Poate face anchetă penală, poate deschide dosare? Dacă nu poate să facă lucrul acesta, care până la urmă sunt atribuțiile lui, cu ce se va ocupa el? Dacă pur și simplu monitorizează situația în domeniul acesta al informării și informează, la rândul său, organele coercitive, cele care sunt învestite cu anchetă penală, pentru că doar pur și simplu constatarea faptului nu înseamnă nimic, da, a constatat că la cutare televiziune a unui anumit partid politic, de fapt, jumătate sau un anumit procent sunt emisiuni propagandistice și ce face mai departe? Care sunt următoarele acțiuni ale acestui centru? Deci, asta este important de stabilit și, cum am spus, pe de altă parte, este important să nu devieze de la libera exprimare, de la principiul acesta al libertății de exprimare de opinie.

Vocea Basarabiei: Dar era nevoie de un asemenea centru, nu?

Tatiana Potîng: Da, pentru că noi în această perioadă de multiple crize ne-am confruntat cu un atac informațional. Bine, vorbim de atâta vreme și despre fake news-uri, și despre război hibrid, și despre propagandă, dar, cum am spus, eu salut instituirea acestui centru, mie nu-mi place denumirea „Patriot”, în niciun fel.

Vocea Basarabiei: Dar ce vă deranjează în această denumire?

Tatiana Potîng: Sunt asocieri cu mai multe, de la arme până la partide de ultrastânga ș.a.m.d., dar, mă rog, așa au decis. Denumirea în sine este ușor propagandistică, după mine, dar asta nu schimbă, până la urmă, poate e doar percepția mea. (…)

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.