VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Nicu Popescu: R. Moldova mizează pe acele țări și organizații care sprijină libertatea, pacea și europenitatea țării noastre

Vocea Basarabiei: Acum mai este această dilemă – a fi sau a nu fi Republica Moldova în Comunitatea Statelor Independente, pentru că se pare că la vârf înalt încă nu este o poziție clară?

Nicu Popescu: Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană și absolut toate-toate, restul priorităților de politică externă, tratate, acorduri semnate/nesemnate, participarea la alte organizații internaționale, acordurile de liber schimb cu alte țări – totul va fi și este subordonat procesului de aderare la Uniunea Europeană. Și prin această prismă Republica Moldova se va ghida în participarea sa în absolut toate organizațiile. Referitor la CSI, nu este greu să constatăm faptul că există o discuție – o parte din această discuție este publică, o parte este mai puțin publică – prin care se evaluează gradul de implicare a Republicii Moldova în acest spațiu.

Este foarte clar că CSI nu funcționează, Republica Moldova la etapa actuală nu participă în lucrările acestei organizații, Republica Moldova nu beneficiază de cea mai mare parte a acordurilor semnate anterior în această organizație, inclusiv Acordul de liber schimb și este foarte clar în ce măsură această organizație rămâne relevantă sau utilă pentru Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Și atunci, care mai sunt avantajele de pe urma aderării sau prezenței Republicii Moldova în CSI?

Nicu Popescu: Eu am spus că este destul de clar că beneficiile pentru Republica Moldova sunt foarte-foarte neclare.

Vocea Basarabiei: Trebuie să vă întreb și despre cum ați dori dvs. să fie relația Chișinău-Moscova și dacă există perspectivă ca să se încălzească, să zic așa, această cooperare moldo-rusă din moment ce se spune foarte clar că Rusia este agresor, Rusia acum trebuie, într-un fel, să aducă și ea pace în această regiune. Iată, pentru Republica Moldova este principial cum se va dezvolta această relație bilaterală?

Nicu Popescu: Republica Moldova își dorește relații bune, respectuoase cu toate țările lumii, dar avem probleme foarte serioase, există probleme acumulate în relațiile cu Federația Rusă, embargouri, prezența ilegală a trupelor ruse pe teritoriul nostru, sprijinul deschis, fățiș pentru separatism îndreptat împotriva Republicii Moldova, dosarul energetic, deci există foarte multe probleme și, evident, există și acest nou context în care noi condamnăm cu fermitate această agresiune brutală a Federației Ruse contra Ucrainei, asta este situația. Evident, după cum spuneam, da, noi ne dorim o relație în care democrația noastră și integritatea noastră teritorială sunt respectate, însă trebuie să constatăm că acest obiectiv rămâne destul de departe de a fi implementat, dar noi în continuare vom insista pe reglementarea acestor probleme prin metode pașnice, vom insista pe retragerea trupelor ruse…

Vocea Basarabiei: Dar pentru asta trebuie dialog, iar dialogul e pus pe stop acum?

Nicu Popescu: Într-adevăr, acest nou context a pus pe stop dialogul politic dintre țările noastre. Este o decizie a Federației Ruse de a agresa brutal statul vecin, de a contesta integritatea teritorială atât a Republicii Moldova, cât și a Ucrainei, cât și a altor state și evident că acest lucru complică dialogul.

Vocea Basarabiei: Pe de altă parte, dacă urmărim reacțiile, declarațiile care vin de la Moscova, orice pas care e făcut de autoritățile Republicii Moldova, să zic așa, e sub lupa celor de la Kremlin, pentru că CEC atunci când a decis să fie publicate buletinele doar în limba română, imediat a venit reacția din partea Ministerului de Externe al Federației Ruse că sunt îngrădite drepturile cetățenilor ruși de pe teritoriul Republicii Moldova sau când situația e una la Comrat sau la Orhei, unde au fost deputații și au discutat despre livrările cantităților de mere din acest municipiu, totuși, Moscova tratează diferit Republica Moldova, ținând cont de atitudinea pe care o are față de autorități, față de opoziție, față de regiunea transnistreană, față de UTA Gagauz-Yeri, față de fracțiunea Partidului „Șor”. De ce?

Nicu Popescu: Este foarte clar că și noi ne uităm cu lupa la toate acțiunile tuturor statelor din regiune, pentru că tot ce se întâmplă în regiunea noastră – și al Est, și la Vest, și la Sud – poate avea repercusiuni asupra Republicii Moldova.

Noi tot urmărim foarte atent situația și noi tot cu regularitate ne exprimăm poziția noastră față de aceste evoluții, condamnăm agresiunea brutală, comentăm anumite evoluții, anumite declarații, deci acest lucru face parte din schimbul de semnale diplomatice în care noi foarte clar facem constatări și ne exprimăm public evaluările noastre asupra mai multor acțiuni ale Federației Ruse.

Vocea Basarabiei: Haideți să vorbim despre Republica Moldova care a fost scoasă din izolare, pentru că inclusiv președinta Maia Sandu a reușit să stabilească dialog bun și foarte bun cu omologii săi din majoritatea țărilor sau din toate țările Uniunii Europene, și nu doar din cadrul comunității europene, iată, acești parteneri externi îi întind o mână de ajutor Republicii Moldova, dar reacția cetățenilor e că vin multe ajutoare, dar noi nu cunoaștem unde e direcționată această asistență care vine din exterior. Ce le spuneți oamenilor?

Nicu Popescu: Deci, impactul acestui război ar fi fost mult mai dramatic fără acest ajutor pe care îl primim cu toții, situația ar fi fost mult mai gravă. Știți bine că în noiembrie 90 la sută din necesitățile noastre de electricitate veneau din România, deci fără sprijinul românesc noi nu am fi avut electricitate cea mai mare parte a lunii noiembrie, de exemplu. Este prima iarnă în istoria țării noastre în care am intrat cu rezerve semnificative de gaz și suntem siguri că avem gaz până în primăvară, acest gaz a fost achiziționat inclusiv datorită sprijinului financiar, și nu numai, al partenerilor externi. Fără acest sprijin, noi nu am fi avut lumină, nu am fi avut căldură, nu am fi avut, probabil, suficiente fonduri ca să gestionăm nu doar situația cu refugiații și impactul umanitar al acestei situații, dar și riscuri mult mai mari pentru economie, pentru comerț, pentru bunăstare, pentru salarizare. Apropo, anul trecut am reușit să exportăm cu mult mai mult decât în 2021, doar exporturile noastre orientate pe piața Uniunii Europene au crescut cu 40 la sută. În condițiile acestui război, acestor complicații de logistică, în condițiile acestor rânduri de la Vamă, în toate aceste condiții dificile noi am reușit să menținem țara pe linia de plutire. Evident, dacă n-ar fi fost acest război, asistența externă, resursele noastre interne s-ar fi canalizat nu pe minimizarea impactului acestui război, dar pe dezvoltare, s-ar fi investit în spitale, în școli, în grădinițe, în izolarea termică a clădirilor, în drumuri, în securitatea rutieră, în dezvoltarea țării noastre, dar, într-adevăr, din cauza acestui război noi am fost impuși de efectele acestui război să deturnăm o bună parte din fondurile dedicate dezvoltării în fondurile dedicate minimizării șocului asupra cetățenilor noștri.

Evident și atunci când este vorba de factura la gaz, care ar fi fost mai mare fără asistența externă, datorită căreia am reușit măcar parțial să reducem șocul care a venit din cauza acestui război direct sau indirect.

Vocea Basarabiei: Această guvernare își mai dorește să atragă cât mai multe investiții, acum o să ne spuneți dvs. dacă acest război îi face pe unii investitori să se gândească de mai multe ori înainte de a-și aduce capitalul în Republica Moldova și dacă există acest mediu prietenos aici, în Republica Moldova, ca să vină investitorii și dacă sunt suficienți oameni de afaceri care ar vrea să vină cu businessul în Republica Moldova.

Nicu Popescu: Partea bună este că s-a reușit atragerea unor investiții, se reușește aplicarea și dezvoltarea unor proiecte. Anul trecut avem și o companie franceză, care a intrat în domeniul generării electricității regenerabile, o companie daneză în același domeniu, o companie elvețiană, țin minte, a luat decizia să intre în producția de piese pentru industria automobilistică din Uniunea Europeană. Noi avem câteva istorii de succes, de atragere a investitorilor străini care deja au luat decizia, deja vin sau au venit în Republica Moldova, dar, într-adevăr, trebuie să constatăm că mulți investitori – potențiali sau existenți – au pus pe pauză anumite proiecte pentru regiune, inclusiv pentru Republica Moldova sau așteaptă să mai vadă cum evoluează situația. Deci, fără acest război am fi avut mult mai mulți investitori, cred eu.

Vocea Basarabiei: Dvs. aveți o relație bună și foarte bună cu omologul dvs. de la Kiev. Cel mai probabil că discutați inclusiv cine e capabil să aducă pacea în această regiune zdruncinată de această insecuritate. Astăzi, cine sunt țările sau cine sunt liderii lumii care ar putea să aducă pacea?

Nicu Popescu: Este absolut clar că noi ca țară, ca societate mizăm, în primul și în primul rând, pe acele țări și organizații care sprijină libertatea țării noastre, pacea țării noastre și europenitatea țării noastre. Este vorba, înainte de toate, de România, toate statele membre ale Uniunii Europene, Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Japonia, deci democrațiile. Noi am convenit, am decis ca societate că vrem să construim un stat democratic și european și noi facem parte și vrem să rămânem în continuare parte a lumii libere.

Dacă o să vă invit să revedeți sau să reascultați discursul dnei președinte Maia Sandu de Ziua Independenței, cuvântul libertate a fost elementul central al acestui discurs. Nimeni nu vrea să trăim în robie, nu vrem să trăim în dictatură, nu vrem să trăim așa cum trăiește o bună parte din spațiul de la est de noi

. Și tot vorbind de oamenii de afaceri, de business, într-adevăr, în aceste zile dna președintă este la Davos, are anumite întrevederi cu oameni de afaceri, cu cele mai mari companii ale lumii în efortul comun al dnei președinte, al guvernului să atragă mai multe investiții, să creăm locuri de muncă pentru cetățenii noștri.

Vocea Basarabiei: Câte parteneriate strategice are astăzi Republica Moldova?

Nicu Popescu: Depinde ce aveți dvs. în vedere prin parteneriat strategic.

Vocea Basarabiei: Cu unele țări sunt semnate tratate care prevăd acest parteneriat.

Nicu Popescu: Pentru mine este partea legalistă, cineva, cândva a semnat un tratat în care scrie „parteneriat strategic”. Asta-i partea legalistă, da? Partea care ține de realitate, noi avem relații de parteneriat strategic cu țări care ne sprijină enorm, dar nu neapărat avem o declarație, un document sau un acord. Și foarte multe din aceste relații de parteneriat strategic, chiar dacă pe hârtie nu scrie „parteneriat strategic”, sunt mult mai strategice, mult mai bune decât relațiile noastre cu alte țări cu care avem o hârtie pe care scrie „parteneriat strategic”, dar care nu funcționează. De aceea, eu pot să vă spun că noi avem o listă de parteneriate fundamentale pentru țara noastră, listă de state care ne sprijină și pe care noi tot încercăm și facem totul ca să le sprijinim în demersurile lor. Este vorba de statele democratice din Occident, din Vest, dar avem relații foarte-foarte bune și cu țări de la Sud sau de la Est. Bine, Turcia face parte din NATO, avem o relație excelentă cu Turcia, am fost acolo în decembrie, în curând va veni ministrul de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, la Chișinău; avem o relație foarte-foarte bună cu Azerbaidjanul; avem o relație bună cu Georgia; ne dorim relații mai bune cu Egiptul, cu Iordania, cu Israelul, avem interese.

Vocea Basarabiei: Haideți să vorbim despre această reuniune care trebuie să aibă loc la 1 iunie în Republica Moldova, unde sunt așteptați 47 de șefi de stat și de guverne, și importanța acestui eveniment la Chișinău, mai ales că în ultimul timp a apărut, așa, o mică neînțelegere că și-a exprimat disponibilitatea și primarul municipiului Chișinău să pună umărul la buna organizare și desfășurare a acestei reuniuni la Chișinău, să vorbim mai întâi despre importanța acestei reuniuni.

Nicu Popescu: Este cel mai important eveniment, cel mai important summit organizat vreodată în Republica Moldova, decizia acestor 40 și ceva de state de a veni în Republica Moldova pentru al doilea summit al acestei comunități este o decizie prin care se dorește semnalarea unui sprijin ferm pentru țara noastră, pentru parcursul nostru european, este o oportunitate foarte mare. Pentru buna funcționare și buna organizare a acestui summit va fi implicată toată țara, pentru că în acea zi vor fi sute de oameni care vin în Republica Moldova, aterizează la aeroport, avem necesități de asigurare a securității de la sud la nord și de la est la vest, deci o să fie în regim de alertă fiecare polițist, fiecare angajat al SPP-ului la Briceni, la Edineț, la Chișinău, o să modernizăm infrastructura. Da, lucrăm cu aeroportul, cu autoritățile locale, cu poliția, cu IGSU, cu Poliția de Frontieră și, da, în acest efort comun al întregii țări se va coopera cu toate autoritățile locale. Este un lucru absolut normal, dar, vă spun, chiar și angajații din Poliția de Frontieră de la Sculeni sau polițiștii de la Briceni își vor aduce contribuția la buna organizare a acestui summit, asigurarea securității și calmului în Republica Moldova în acele zile.

Vocea Basarabiei: Pe plan diplomatic, ce așteptări aveți de la acest summit?

Nicu Popescu: Suntem într-o perioadă foarte dificilă pentru regiunea noastră, pentru țara noastră și avem nevoie să fim constant pe agenda tuturor marilor cancelarii ale lumii, ca să ne asigurăm că absolut toți ne cunosc problemele și căutăm soluții pentru aceste probleme.

La modul practic este o investiție a Republicii Moldova atât în vizibilitatea noastră, în parteneriatele noastre, dar și un beneficiu, dacă doriți, pe care îl aducem acestui grup de state democratice din Europa care au dorit să creeze acest format și este o investiție a noastră într-un dialog strategic pe plan european.

Dar să deschid anumite paranteze, liderii statelor membre ale Uniunii Europene se întâlnesc cu regularitate în cadrul Consiliului European, s-a simțit necesitatea ca și alte țări, precum Republica Moldova, Macedonia de Nord, Turcia, Marea Britanie să aibă acces regulat la aceste conversații strategice, pentru că acest acces și participare la discuții era foarte ad-hoc și iată această comunitate vine parțial să rezolve, să creeze această platformă în care nu doar liderii din statele membre ale Uniunii Europene se văd o dată la o lună sau două luni, dar și cei din Republica Moldova, Turcia, Marea Britanie, Norvegia sunt în aceeași cameră, în același format și avem ocazia să discutăm, să împingem înainte anumite proiecte, anumite parteneriate, să ne expunem problemele, dar și să contribuim la soluții comune. Și există un interes foarte-foarte mare din partea Marii Britanii, a Turciei, a Moldovei din nou să fim prezenți în discuțiile în care se decide viitorul Europei.

Vocea Basarabiei: Până la 1 iunie mai sunt preconizate anumite vizite pe care trebuie să le întreprindă anumiți demnitari din Occident în Republica Moldova?

Nicu Popescu: Da, agenda diplomatică rămâne la fel de activă ca și anul trecut, ajustată, într-adevăr, noi avem capacități relativ limitate de a gestiona prea multe vizite. Probabil în luna mai vom lua un ritm ceva mai puțin intens în plan diplomatic pentru a ne asigura că suntem axați pe organizarea acestui summit. Evident, noi chiar ieri am avut două ședințe pe organizarea summitului, noi avem subgrupuri de lucru, nu o să intru foarte mult în detalii, dar noi deja am setat mai multe mecanisme, diplomația, necesitățile noastre diplomatice, aderarea la UE, ele continuă cu aceeași viteză.

Vocea Basarabiei: Deci, noi cunoaștem vizitele pe care le efectuați dvs. în străinătate, cunoaștem relațiile pe care le aveți cu omologii dvs. de peste hotare, dar știm că cu multe ocazii amintiți despre buna relație pe care o are și trebuie să o aibă Republica Moldova și România și aveți și o relație bună cu omologul dvs. de la București. De ce insistați ca această relație să cunoască o ascensiune și, mai ales, unde vedeți rezerve nevalorificate în cooperarea bilaterală Chișinău-București?

Nicu Popescu: Avem, după cum spuneam, o relație fantastică cu România. Noi ca țară, ca societate suntem în poziția și avem luxul de a asigura în continuare pacea și relativa bunăstare a Republicii Moldova datorită în mare parte efortului constant al României ca stat, al președintelui Klaus Iohannis și l-am citat cu o declarație, a prim-ministrului Ciucă, dar orice prim-ministru al României va continua, sunt sigur, să ne sprijine. Și avem o relație fantastică cu Bogdan Aurescu, omologul meu, cu care m-am întâlnit mai mult ca cu oricare alt omolog, ne-am văzut de vreo 14 ori anul trecut, deci, aproximativ o dată la trei săptămâni noi am avut o întrevedere cu Bogdan Aurescu, am stat alături la masa miniștrilor de externe ai Uniunii Europene la una din reuniuni la care am fost invitați și noi.

Și speranța noastră este că locul permanent al Republicii Moldova în sălile de reuniuni de la Bruxelles va fi alături de România.

Vocea Basarabiei: Dar în Republica Moldova există exponenții unui segment important care se numește unionism și ei spun că integrarea europeană a Republicii Moldova s-ar produce mai repede dacă s-ar face unirea celor două state.

Nicu Popescu: Eu am spus asta la conferința noastră comună cu Bogdan Aurescu la Chișinău pe la sfârșitul lunii decembrie, care într-un fel a finalizat anul diplomatic atât pentru serviciul diplomatic al Republicii Moldova, cât și al României.

Dl Aurescu a spus că, la modul practic, Republica Moldova are doi miniștri de externe, pentru că și el se simte un ministru de externe al țării noastre. Eu întotdeauna beneficiez de sprijin deplin al sistemului diplomatic românesc, de facto, avem două ambasade în multe capitale în condițiile în care România lucrează zi și noapte pentru a promova Republica Moldova și suntem uniți…

Vocea Basarabiei: Ideea că Unirea ar putea să aducă Republica Moldova mai repede în UE?

Nicu Popescu: Noi suntem uniți cu România în condamnarea războiului, în lucrul nostru comun cu România pentru a asigura pacea și calmul în Republica Moldova, suntem uniți cu România în efortul nostru comun de aderare la Uniunea Europeană, suntem uniți cu România în lucrul constant al serviciilor diplomatice pentru a aduce Moldova în Uniunea Europeană, iată acesta este răspunsul, noi facem acest lucru împreună cu prietenii, partenerii și frații noștri din România.

Vocea Basarabiei: Atitudinea Republicii Moldova față de cooperarea cu Alianța Nord-Atlantică, ați fost invitat și ați participat și la ultima reuniune sau una din ultimele reuniuni ale Alianței Nord-Atlantice, pe ce ar trebui să se bazeze această cooperare a Republicii Moldova cu NATO, pentru că și aici deseori adversarii politici aduc alte mesaje decât cele pe care le promovați dvs., autoritățile?

Nicu Popescu: Uitați-vă la televizor ce se întâmplă în Est și ce se întâmplă în Vest. În Vest vedem că NATO și Uniunea Europeană au asigurat pacea și continuă să o asigure, vedem că statele membre din aceste organizații ajută să păstrăm pacea și pe teritoriul Republicii Moldova, și în regiune. Deci, am mai spus-o, pentru noi este primordial să cooperăm cu acele organizații și state care ne ajută să progresăm, ne ajută în parcursul nostru european, inclusiv prin parteneriatele care ne ajută să fortificăm securitatea și apărarea țării noastre. Or, aici avem parteneri cu care am lucrat de mult timp: cu România, cu Statele Unite, parțial cu NATO, prin intermediul Parteneriatului pentru Pace, prin intermediul Planului individual de acțiuni, dar acum ne dorim o cooperare mai mare, pentru că necesitățile noastre sunt mai mari și, într-adevăr, am mers la reuniunea de la București a miniștrilor de externe ai NATO, în decembrie am avut o întrevedere la Mons cu comandantul suprem al forțelor aliate NATO din Europa, care este cel mai important militar NATO, în care am formulat dorința noastră de a avea un parteneriat mai apropiat, care ne ajută în continuare să ne asigurăm că Republica Moldova rămâne într-o situație de securitate relativă. Și colegii noștri de la Ministerul Apărării, de la Ministerul de Interne tot au un dialog mai intens cu partenerii noștri, avem foarte multe efecte negative cauzate de acest război –insecuritatea la frontieră, dvs. ați văzut și explozii în regiunea transnistreană, care au creat o doză de stres sporit, cu toții am fost afectați de bombardamentele rusești contra infrastructurii energetice, de violare a spațiului aerian. În acest context – da, noi avem nevoie de noi echipamente, noi parteneriate care să ne permită să continuăm menținerea Republicii Moldova în stare de calm.

Vocea Basarabiei: Și atunci, oponenții politici spun că autoritățile vor să ducă Republica Moldova în NATO?

Nicu Popescu: Noi ne dorim parteneriate mai puternice cu acele țări și organizații care ne ajută în parcursul nostru european și ne ajută în păstrarea securității în Republica Moldova, inclusiv cu NATO.

NATO are capacități de menținere și o experiență de menținere a păcii în întreaga Europă, în Balcani, are capacități și o istorie foarte bună de ajutare a statelor să își consolideze securitatea.

Iată prin prisma acestui fapt avem un parteneriat foarte bun cu România, cu Statele Unite, cu Marea Britanie, cu NATO, cu foarte multe țări și organizații, inclusiv NATO.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.