VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Salvatorii și pompierii vor primi tehnică de intervenție. Japonia va fabrica pentru R. Moldova 19 autospeciale

La Tokyo conducerea Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) reprezentată de șeful Inspectoratului colonel al serviciului intern Alexandru Oprea a semnat contractul între IGSU și compania „Toyota Tsusho Corporation” din Japonia. Acesta prevede fabricarea și livrarea în Republica Moldova a 19 autospeciale pentru salvatori și pompieri.

Din lotul de autospeciale fac parte 8 autoscări cu lungimea de 30 m; 2 autoscări cu lungimea de 54 de m; 3 autocisterne cu capacitatea de 3 000 litri; 4 autocisterne cu capacitatea de 4 000 litri și 2 autocisterne cu capacitatea de 10 000 litri.

Tehnica produsă în Japonia va fi bazată pe șasiu european și urmează a fi livrată în Republica Moldova într-un termen de 23 de luni. Aceasta va fi distribuită în 10 subdiviziuni ale IGSU din 6 localități și va deservi peste 1,3 mln. de cetățeni ai Republicii Moldova.

Achiziția dată de tehnică face parte din proiectul „Îmbunătățirea echipamentelor de prevenire a incendiilor”, implementat cu suportul Guvernului Japoniei care a oferit Republicii Moldova un grant în valoare de 1,55 mlrd. Yeni japonezi (cca 230 mln. lei la cursul BNM) prin intermediul Agenției Japoneze de Cooperare Internațională (JICA).

Proiectul este realizat în baza Acordului semnat la 26 noiembrie 2021 între dna Ana REVENCO, Ministru al Afacerilor Interne, și dl Yoșihiro KATAYAMA, Ambasador al Japoniei în Republica Moldova.

Odată cu livrarea autospecialelor în Republica Moldova, salvatorii și pompierii din cadrul IGSU vor fi instruiți de experții niponi cu privire la utilizarea și mentenanța tehnicii date, asigurând în acest fel transferul de cunoștințe necesare, precum și o durabilitate a proiectului.

Prin realizarea acestui proiect MAI și IGSU țintesc creșterea calității serviciilor acordate societății. Astfel, autospecialele noi de intervenție vor contribui la: reducerea timpului de răspuns la solicitările cetățenilor în localitățile de dislocare și în raioanele deservite, precum și la reducerea numărului de defecțiuni a tehnicii de intervenție.

De asemenea, în cadrul vizitei desfășurate în Japonia, conducerea IGSU a avut o întrevedere la oficiul JICA în cadrul căreia au fost discutate aspectele legate de implementarea proiectului, precum și perspectivele cooperării moldo-nipone în domeniul gestionării situațiilor de urgență și dezastrelor.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.