VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Iurie Ciocan: Pentru noi, calea spre Uniunea Europeană este prin România

Vocea Basarabiei: Vom vorbi despre perspectiva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În contextul Summit-ului Consiliului European, care are loc la Bruxelles, așteptăm decizia referitor la începerea negocierilor de aderare, fie că acum, fie că un pic mai târziu, dar ca prioritate pentru Republica Moldova, înțeleg, și de la autorități, și de la cei din opoziție, că ar trebui să rămână integrarea europeană. Vom vorbi despre ce trebuie să facă administrația publică locală după alegerile din această toamnă, alegerile generale locale, vom vorbi și despre ceea ce se întâmplă pe scena politică. La toate aceste întrebări și altele, astăzi vom afla răspuns de la invitatul acestei ediții, domnul Iurie Ciocan. Bine ați revenit la Vocea Basarabiei!

Iurie Ciocan: Bine v-am găsit.

Vocea Basarabiei: Mulțumim pentru receptivitate. Iurie Ciocan a fost președintele Comisiei Electorale Centrale din 2011 până în 2019, este doctor în științe politice specializat în partide politice, Doctor Honoris Causa al Academiei Internaționale de Informatizare la Organizația Națiunilor Unite în 2013. În anii de activitate la Comisia Electorală, domnul Iurie Ciocan, împreună cu echipa au organizat mai multe scrutine locale, alegeri locale și alegeri parlamentare, și alegeri prezidențiale, și unele care s-au mai repetat, și referendumuri. Dumneavoastră, ce ne puteți spune despre rezultatele acestor alegeri locale din această toamnă?

Iurie Ciocan: Alegerile au avut loc, alegătorii, comunitățile locale și-au ales liderii, și-au ales primarii, și-au ales consilierii. Am finalizat această rundă de alegeri, dar nu peste tot, mai urmează câteva replici.

Un om politic se orientează la alegătorii săi, un om de stat se orientează la toată țară

Vocea Basarabiei: Mai sunt unele litigii, ar trebui instanța să spună, dar vor mai fi și alegeri repetate, noi.

Iurie Ciocan: Inclusiv se transferă și pentru primăvara anului viitor. Din punctul meu de vedere, acest fapt se datorează și modificărilor la Codul Electoral, care a stabilit altfel de proceduri decât cele cu care am fost noi deprinși. Nu țin neapărat că a fost anterior mai bine, dar în alegerile trecute, de exemplu, după turul doi, noi puneam punct și se încheiau alegerile, pentru că turul doi era valabil în orice circumstanțe, indiferent de numărul alegătorilor care se prezentau la votare și aceste reguli erau cunoscute alegătorilor. Acum este posibil și un eventual tur trei și dacă nu se alege, se mai fac alegeri repetate și tot așa. Deci, cumva au apărut niște mecanisme care perpetuează, prelungesc aceste alegeri. În marea majoritate a localităților avem putere aleasă pentru un mandat de patru ani. Trebuie să urăm succes acestor oameni, fie că e vorba de consilieri raionali, conducerea raioanelor, conducerea politică a raioanelor, pentru că se partajează politic prin votul în Consiliu, și persoanelor alese în funcții de primari și consilieri, sătești și orășenești. Au o sarcină destul de dificilă, pentru că atunci când vorbim despre integrarea în Uniunea Europeană, trebuie să fie clar că nu au decizii autoritățile publice locale la acest subiect, pentru că politica externă este de competența administrației publice centrale. Nu poate să existe o situație când în sat să zică că nu sunt proeuropeni, pentru că politica statului este proeuropeană. Nu în zadar vă zic acest lucru, pentru că inclusiv în acest studiou am urmărit declarațiile politicienilor care spuneau că ăsta-i așa, ăsta-i altfel. Nu poate să existe așa ceva, poate să existe o retorică din partea unui primar, a unui consilier al vreunui partid politic, prezent într-o localitate, dar acest lucru face parte din libertatea de expunere, din dreptul persoanelor de a avea convingeri proprii politice. Statul, ca instituție care coordonează și implementează politica externă, are decizie fermă, noi avem o politică clar stabilită de integrare europeană și pe agenda asta mergem. Pentru mine sunt destul de stranii discuțiile că ar putea să se schimbe vectorul. Unii politicieni au propus să facem un pact similar celui de la Snagov.

Vocea Basarabiei: Când toate forțele politice au căzut de acord că România trebuie să se integreze în UE și în NATO?

Iurie Ciocan: Exact. În Republica Moldova sigur că acest risc persistă, dar nu cred că este semnificativ.

Vocea Basarabiei: De ce ziceți că ar mai persista acest risc?

Iurie Ciocan: Pentru că avem partide prezente și la nivel central, care nu doresc integrarea europeană ori care au viziuni critice asupra integrării europene. Deși, știm că unii lideri anterior erau promotori ai integrării europene, fiind în funcție la guvern, în perioadele, de exemplu, în 2010. Politica trebuie tratată și înțeleasă ca atare. Politicienii deseori dau mesaje pe care vor să le audă alegătorii lor, dar politica statului și un om de stat este un pic altceva decât un om politic, un om politic se orientează la alegătorii săi, un om de stat se orientează la toată țară, la toți oamenii și duce o politică pentru toți.

Vocea Basarabiei: Într-o comunitate, totuși, contează viziunile primarului, pentru că el interacționează cu localnicii și transmite aceste mesaje în funcție de interesul pe care îl apără.

Iurie Ciocan: Deci, oamenii au perceperea lucrurilor așa cum le văd ei. Evident că sunt influențabili de către lideri, dar aici este rolul nostru, a societății, a clasei politice, să venim și noi cu influența noastră. Practicile și metodele, când celor care au puncte de vedere incomode ori contrare punctelor noastre de vedere le închidem gura, mie nu-mi par sănătoase. Mie îmi pare că trebuie să punem accent pe comunicare. Dacă avem 10 pași de comunicare a adversarilor noștri, noi trebuie să facem 15 pași înainte în comunicare ori 20, combătând argumentele și prezentând altă fațadă pentru cetățeni și altă fațadă a Uniunii Europene.

Vocea Basarabiei: Cum vă explicați Dumneavoastră că există anumite zone unde cetățenii încă mai rămân reticenți atunci când e vorba despre integrarea europeană a țării? Să ne oprim un pic la UTA Găgăuzia, acolo unde merg șefii misiunilor diplomatice acreditați la Chișinău. Ambasadele au oferit asistență, inclusiv pentru acea regiune, dar când discuți cu localnicii ei spun că habar nu au cine și dacă a ajutat și mai degrabă fac trimitere că Rusia este țara care ajută Republica Moldova.

Iurie Ciocan: Dumneavoastră mergeți des în teritoriu, lucru cunoscut și văzut de către spectatori și oamenii care studiază, urmăresc media. Într-adevăr, în Găgăuzia în particular, politicienii proeuropeni au pierdut astăzi anumite lupte politice și de comunicare. Din punctul meu de vedere, lucrul ăsta se repară prin comunicare și prin prezența politicienilor noștri la nivel de comunicare cu oamenii. Liderii deseori își formează agenda cu scopul de a fi aleși și atunci, fie că ei își formează opinia prin alegători ori alegătorii le influențează opiniile. În cazul dat, părerea mea fermă este așa cum, de exemplu, guvernarea a făcut solicitări către Uniunea Europeană în perioada anilor 17-19: „Uitați-vă, nu susțineți actuala guvernare că nu ne place nouă de ea, dar susțineți oamenii.” Noi susținem clar aceste mesaje, deci comunicarea cu oamenii întotdeauna este foarte eficientă și dă rezultate. Nu am pierdut definitiv această luptă, am și eu comunicare ca și Dumneavoastră, ca și mulți alții și înțeleg că oamenii din UTA Găgăuzia sunt dornici de informații, au capacitate de analiză și înțeleg clar că drumul, alte servicii, educația pentru copii, reparația în școli și multe alte lucruri pe care le văd și influențează spre bine viața locuitorilor din UTA Găgăuzia sunt făcute grație suportului venit din partea României ori din partea Uniunii Europene.

Cei care suntem purtătorii valorilor proeuropene trebuie să arătăm avantajele UE

Vocea Basarabiei: Grădinițe, școli, alte obiective de menire social-culturală… Dumneavoastră ați decis să fiți politician acum un an și ceva, atunci când ați spus că vă implicați în politică. De când v-ați implicat, ați mers în această zonă?

Iurie Ciocan: Nu doar o dată. Am o comunicare liberă în limba rusă, dar încerc să comunic mai mult în limba română și sunt înțeles. Nu există repulsie și nu există respingere, așa cum încearcă unele canale de media să ne trateze, că dacă mergi cu limba română, nu ești înțeles. Nu este adevărat, politicienii inclusiv și oamenii de rând cunosc limba, poate au anumite dificultăți în exprimare și noi trebuie să cultivăm acest lucru. Eu vă atrag atenția la programele care au existat în trecut de la guvernele din Republica Moldova. Astăzi Guvernul României, pentru anul 2024, este gata să susțină studierea limbii române în Republica Moldova, în localitățile unde nivelul de cunoaștere a limbii este mai jos. Guvernul României este gata, susține financiar aceste cursuri, aceste lecții suplimentare de limba română, ca oamenii să poată să-și dea un interes, să-și ridice gradul de cunoaștere. Să nu uităm că Guvernul României alocă anual 5 000 de burse pentru studenți, elevi, doctoranzi, masteranzi din Republica Moldova. Aceste burse sunt un instrument foarte bun de a motiva studenții și elevii să cunoască limba română, pentru că li se oferă o perspectivă clară de a obține studii într-o țară membră a Uniunii Europene, primind o diplomă valabilă pe tot teritoriul Uniunii Europene.

Vocea Basarabiei: Argumentele Dumneavoastră sunt convingătoare, pe lângă faptul că acolo sunt foarte mulți cetățeni care și-au luat cetățenia română. Am discutat și eu cu mulți dintre ei, dar pe de altă parte, acolo există o elită locală și cetățenii, fie că se identifică cu acei politicieni locali, fie că le urmează îndemnul lor. Vă întreb cât de ușor ar fi să apară și un curent cu viziuni pro-europene?

Iurie Ciocan: Nu este ușor.

Vocea Basarabiei: De ce nu este ușor? E greu să identifici persoanele care ar împărtăși această viziune?

Iurie Ciocan: Cred că nu este greu de a identifica aceste persoane, dar nu este ușor din simplul motiv că există o comunicare deja bine structurată din partea elitelor locale, care preferă să conserve situația actuală.

Vocea Basarabiei: Vă contrazic. De ce Ilan Șor a putut atât de ușor și repede să se facă prezență acolo?

Iurie Ciocan: Pentru că a vorbit în baza acelorași valori și acelorași viziuni și le-a cultivat valorile și viziunile care astăzi predomină. Dar asta nu înseamnă că noi, cei care gândim altfel și suntem altfel decât Ilan Șor, nu putem să mergem, să cultivăm valorile noastre. Lucrul ăsta trebuie făcut și nu se întâmplă nimic imediat. Deci, în momentul în care vorbeam de studierea limbii române, vorbeam de programe guvernamentale care ar trebui să delege profesori pentru clasele primare. Trebuie să avem programe lungi, care ar dura 10-15 ani. Din păcate nu am făcut lucrul ăsta anterior, timpul se scurge foarte repede, dar nu este nimic ce nu ar putea fi recuperat.

Vocea Basarabiei: Domnule Ciocan, Dumneavoastră, sunteți președintele filialei Republicii Moldova a Partidului Social Democrat din România. Social-democrația în Republica Moldova, în acești 30 de ani, de ce nu a reușit să prindă rădăcini?

Iurie Ciocan: Pentru că, din păcate, nu s-a reușit în toți anii precedenți combaterea acestui stereotip nociv, care zice că partidele de dreapta sunt partide proeuropene și partidele de stânga sunt partide proruse, ceea ce este greșit total.

Vocea Basarabiei: Ați putea să-mi spuneți o formațiune politică care s-a numit partid cu viziuni de centru-stânga sau de stânga și care nu avea nimic cu Federația Rusă?

Iurie Ciocan: Să vă dau exemplul fostului Partid Democrat, care, începând cu anul 2009, dacă ne uităm în istoria politică, a înclinat balanța spre alianțele de integrare europeană. Am văzut că anume acest partid a fost cel mai mult supus presiunilor politice din partea politicienilor din Federația Rusă. Amintiți-vă vizita unui demnitar înalt din administrația prezidențială, înainte de formarea Alianței pentru Integrare Europeană, cel care încerca să impună voința ca să fie făcută alianță cu Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, după alegerile din 29 iulie 2009. Decizia atunci a fost negativă, pentru că vectorul nostru era proeuropean în Partidul Democrat la acea etapă. Astăzi, la fel, în Partidul Social Democrat European sunt oameni pe care îi cunosc și care pledează condiționat pentru integrare europeană, dar pentru păstrarea căilor de comunicare cu toată lumea. Așa mesaje tot sunt și sunt absolut adecvate pentru că un partid de centru-stânga este un partid care comunică cu partidele atât pe dreapta spectrului său politic, cât și cu partidele din stânga.

Vocea Basarabiei: Sunteți doar președintele filialei pentru Republica Moldova a Partidului Social Democrat român sau să vă identificați și cu o formațiune de aici?

Iurie Ciocan: Sunt cetățean al Republicii Moldova, am dreptul de vot în Republica Moldova, merg și votez, dar nu sunt membrul niciunui partid în Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: De ce?

Iurie Ciocan: Pentru că fac activitate politică în România, în Republica Moldova, pentru cetățenii români, pentru că nu pot să îi numesc diaspora- noi, românii în Republica Moldova, nu suntem diaspora. Apropo, statutul Partidului Social Democrat expres divizează: organizația pentru Republica Moldova este aparte și organizația pentru diaspora Românii de pretutindeni este altă organizație.

Vocea Basarabiei: Ați făcut un pic de nuanțare.

Iurie Ciocan: E o nuanțare puternică, nu aș zice doar un pic.

Vocea Basarabiei: Și simbolică.

Iurie Ciocan: Dacă mă întrebați, pentru mine, pentru colegii mei din Partidul Social Democrat din România, cetățenii români, cei care stăm în Republica Moldova, dar ne-am asociat în organizația noastră, pentru noi calea spre Uniunea Europeană este prin România. Dacă vorbim de integrarea europeană, pentru noi e vorba în primul rând de apropiere maximă față de România și cu România, și prin România spre Bruxelles.

Vocea Basarabiei: Haideți să ne spuneți mai multe, pentru că Dumneavoastră puteți să ne dați detalii ce ar însemna „calea Republicii Moldova trece prin România”, sigur că nu are cum să treacă printr-o altă țară mai îndepărtată.

Iurie Ciocan: Nu sunt de acord, pentru că noi cu Dumneavoastră suntem martori vii și oculari ai istoriei și vedem că mulți politicieni din Republica Moldova comunică cu Uniunea Europeană peste România. Comunică direct cu liderii din Franța, din Germania, din Bruxelles, într-un fel sărind peste capul României. Nu înseamnă că noi trebuie să ne coordonăm la fiecare pas activitatea.

România ne ține pe agenda discuțiilor între cei mai mari actori geopolitici

Vocea Basarabiei: Dar cine sunt cei care nu comunică cu București-ul?

Iurie Ciocan: N-am zis că nu comunică, eu am zis că fac o agendă total separată și total independentă. Inclusiv văd elemente de acest gen și în cadrul actualei puteri. Și anterior am văzut.

Vocea Basarabiei: Dacă discutați cu șeful diplomației va spune că cele mai multe întâlniri le-a avut cu omologul său de peste Prut, dacă discutăm cu șefa statului, va spune că are o relație bună și foarte bună cu domnul Iohannis, dacă îl întrebăm pe Dorin Recean va spune că de când a venit în această funcție s-a întâlnit și a discutat la telefon de câte ori cu omologul său, domnul Ciolacu.

Iurie Ciocan: Minunat! Încurajez și mai departe să dezvolte aceste relații, care cred că sunt absolut necesare și binevenite. Primul ajutor întotdeauna a venit din România, pentru că România este cea mai mare piață de desfacere pentru producția Republicii Moldova. Chiar recent am văzut datele de la BNS, se apropie de 40 % cota de piață a exportului Republicii Moldova într-o singură țară, în România, ceea ce este extrem de important pentru noi. Sigur că România a fost, este și va fi principalul susținător al Republicii Moldova pe calea Uniunii Europene. Nu există un moment de cotitură ori de importanță majoră pentru Republica Moldova, în care să nu ne bucurăm de sprijinul maximal din partea României, maximal însemnând fără nici o limită, peste tot, cu vot politic, cu atitudine. Recenta vizită a prim-ministrului României, domnul Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat, la Washington…

Vocea Basarabiei: …unde a pledat pentru cauza Republicii Moldova.

Iurie Ciocan: Inclusiv. Vreau să vă uitați un pic în spate și să vedeți dacă mai găsiți prim-miniștri care au mers în Statele Unite și care au pus parte de agendă deschisă, poate într-o agendă suplimentară, într-o discuție tête-à-tête

Vocea Basarabiei: …cel puțin Traian Băsescu, fostul președinte, oriunde ar fi mers pe timpul mandatului său, vorbea și despre Republica Moldova.

Iurie Ciocan: Sunt convins că politicienii din România fac acest lucru. Modelul ori forma în care a decis să o îmbrace această comunicare prim-ministrul României este una foarte bună pentru noi, pentru că ne ține pe agenda discuțiilor între cei mai mari actori geopolitici și politici, care au putere de decizie despre cum se va dezvolta lumea în perioadele următoare.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.