VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Igor Grigoriev: R. Moldova a devenit foarte importantă ca factor de menținere a securității regionale

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează vom vorbi despre politică, despre mediul de afaceri, despre cât de important este ca să cunoască cetățenii drumul pe care trebuie să se îndrepte statul Republica Moldova în viitor. Despre toate acestea vom vorbi cu dl Igor Grigoriev, fost director al Departamentului privatizării, fost fruntaș al Partidului Comuniștilor, fost viceprimar de Orhei și fost șef al echipei electorale a lui Ilan Șor în alegerile din 2015, fost președinte al Asociației Exportatorilor de Cereale „Agrocereale” și care în prezent continuă să activeze în mediul antreprenorial. Mulțumim mult că ați revenit la Vocea Basarabiei!

Igor Grigoriev: Mulțumesc mult pentru invitație!

Vocea Basarabiei: Dacă ar fi să ne spuneți unde se află astăzi Republica Moldova, ținând cont că mai mult de un an e această invazie rusă în Ucraina și consecințele războiului sunt resimțite și în Republica Moldova, dar pe de altă parte, există și acest sprijin, care se consideră unul fără precedent oferit de Occident Republicii Moldova, ca să se îndrepte pe calea integrării europene, dvs. ce ziceți? Cum ați defini aceste împrejurări în care se află Republica Moldova și, mai ales, ce rol joacă acum statul Republica Moldova în această regiune atât de zbuciumată?

Igor Grigoriev: Luând în considerare ultima perioadă sau ultimul an de zile, sau un an și ceva de când a început acest crâncen război al Federației Ruse împotriva Ucrainei, Republica Moldova a devenit foarte importantă ca factor de menținere a securității regionale pentru Uniunea Europeană și îndeobște pentru toată Europa și chiar pentru politica internațională, ca factor geopolitic. De fapt, și până la război parcursul alianțelor de integrare europeană și, ulterior, al guvernării socialiștilor, oricum, Republica Moldova era un factor de risc în Balcani. Vrem noi sau nu vrem, Republica Moldova, Basarabia este parte a Balcanilor, împreună cu România, Bulgaria, Macedonia, Serbia și lucrul acesta permanent era în vizorul tuturor politicienilor europeni și al politicienilor din lumea civilizată, și al politicienilor din Statele Unite. Astăzi este îmbucurător acest fapt…

Vocea Basarabiei: Dar de ce ați spus „factor de risc”?

Igor Grigoriev: „Factor de risc”, deoarece guvernele și majoritățile parlamentare care s-au perindat în parlament și la guvern niciodată nu au dat dovadă de încredere totală, permanent ceva se întâmpla.

Republica Moldova a devenit foarte importantă ca factor de menținere a securității regionale pentru Uniunea Europeană, pentru toată Europa și chiar pentru politica internațională, ca factor geopolitic.

Vocea Basarabiei: Adică era o balansare între Est și Vest, nu era o claritate?

Igor Grigoriev: Balansare între Est și Vest a fost și este, mai persistă, să spunem așa. Acum mai sunt unele partide care spun că sunt partide de opoziție, eu am mai menționat la dvs. în studio că noi astăzi nu avem opoziție, fie parlamentară, fie extraparlamentară.

Vocea Basarabiei: Probabil se vor supăra cei care spun că alcătuiesc acest segment al societății.

Igor Grigoriev: Pot să se supere, eu am părerea mea și ea se bazează pe studiul pe care îl fac și văd împreună cu cetățenii că, oricum, astăzi nu avem opoziție.

Vocea Basarabiei: În parlament sunt, cel puțin, două entități care reprezintă opoziția – Blocul comuniștilor și socialiștilor și Partidul „Șor”.

Igor Grigoriev: Sunt două partide care nu fac parte din majoritatea parlamentară și se dau drept opoziție, dar numai opoziție nu sunt. Opoziția în parlamentul actual și în fostele parlamente nu ar trebui să fie una prorusească sau provestică, ea trebuie să fie o opoziție constructivă pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățeanului Republicii Moldova, pentru a îmbunătăți mediul de afaceri și pentru a face ca economia națională a țării să aibă un imbold și un impact colosal în dezvoltarea Republicii Moldova, întrucât o politică bună la bază trebuie să aibă o economie puternică. Astăzi și ieri, cu părere de rău, nu avem și nu am avut așa ceva. De ce spuneam despre fostele guvernări că erau factori de risc? Deoarece în toată perioada aceasta fiecare dintre ele, acoperindu-se cu diferite paravane, care cu paravan prorusesc, care cu paravan proeuropean, oricum nu au dat dovadă de administrare calitativă și legală sau constituțională a administrării treburilor în stat, permanent ne-am trezit cu ceva la sfârșit. Deci, în 2009 ne-am trezit cu evenimentele din 7 aprilie de la care recent s-au împlinit 14 ani, dar, cu părere de rău, cineva spune că a fost revoluția tinerilor. Părerea mea este că nu este așa, a fost o revoltă a oamenilor care se vedea cu ochiul liber în societate mai ales pe parcursul ultimilor 2-3 ani de guvernare a Partidului Comuniștilor și lucrul acesta, eu fiind atunci în cadrul echipei guvernamentale, ulterior fiind și în parlament, șeful cabinetului fracțiunii PCRM, menționam că societatea este bolnavă și este necesar de a întreprinde anumite acțiuni pentru a trata acest viciu și, nu în ultimul rând, este cazul ca noi să găsim posibilitatea să dialogăm și cu alte partide, întrucât ulterior oricum vom ajunge ca Republica Moldova să fie condusă în coaliție, lucru care de fapt s-a și întâmplat, dar coalițiile care s-au perindat, am spus, asta s-a terminat cu 7 aprilie, cea ulterioară s-a terminat cu furtul miliardului, după asta, în 2019 – cu dualitatea de guvernare 7 zile și cu fuga dlui Plahotniuc. Iar după 2019, trădări peste trădări a PSRM-ului cu Dodon, deturnarea Maiei Sandu din funcția de prim-ministru, care ulterior s-a finalizat cu aceea că au ieșit la iveală acele imagini cu „kuliokul” și trădare de patrie, și tot ce vrei. Eu tare vreau să cred că astăzi, așa cum avem actuala majoritate parlamentară și actualul guvern, totuși lucrurile sunt mai bune, dar ele mai trebuie cizelate și trebuie cizelate tare.

Vocea Basarabiei: O să vedem ce sugestii aveți dvs. ca să fie îmbunătățită calitatea actului guvernării, dar pentru că politicienii sunt oglinda societății, haideți să vorbim despre calitatea clasei politice per ansamblu în Republica Moldova.

Igor Grigoriev: O întrebare foarte bună și actuală și cred că este actuală de toți acești 32 de ani de la independență încoace. Cu părere de rău, nu avem politicieni de calitate. Nu o singură dată am menționat în mai multe ieșiri de-ale mele publice, că pentru ca să devii politician trebuie să muncești foarte mult sau să ai lucrul acesta în sânge, sau să vină din educația pe care ai avut-o de la părinți, din școală, de la învățători, de la mentori, de la profesorii de la universitate, de la colegii de la serviciu cu care ai lucrat și nu o singură dată am menționat că politica este o artă și această artă trebuie s-o poți mânui și trebuie s-o poți administra și trebuie să poți s-o faci, cu aceasta trebuie să trăiești. Nu în zadar se spune că politica și businessul sunt două lucruri paralele și ele niciodată nu trebuie să se intersecteze.

Vocea Basarabiei: Dacă se intersectează, se ajunge la oligarhie.

Igor Grigoriev: Dacă se intersectează, se ajunge la oligarhie, lucru care de fapt s-a întâmplat în Republica Moldova la nivel de republică sau la nivel guvernamental nu o singură dată. Lucrul acesta s-a întâmplat și pe vremea PCRM-ului, oricum s-a ajuns la aceea că s-a încurcat businessul cu politica, ulterior, în alianțele pentru integrare europeană. Nu mai vorbesc de administrarea autorităților locale, mai ales de nivelul doi, ale raioanelor, unde chestiile acestea de oligarhism local, dacă am putea să-l numim așa, el permanent se intersectează, lucruri care nu sunt benefice pentru administrarea treburilor, în special politice, în stat.

Vocea Basarabiei: Dl Grigoriev, pentru că ați fost în anturajul fostului președinte Vladimir Voronin și pentru că chiar acum în parlament d-lui cele o lege a lustrației, dar care ar fi valabilă începând cu anul 2009, ce înțelegeți dvs. iată din ceea ce avansează Vladimir Voronin în calitate de deputat astăzi în fracțiunea Blocului comuniștilor și socialiștilor?

Igor Grigoriev: În primul rând, eu nu cred că astăzi mai există acest bloc.

Vocea Basarabiei: De ce?

Igor Grigoriev: Deoarece urmărind ultima perioadă, cam nu prea au comunicate comune sau briefinguri comune, fiecare dintre ei încearcă să iasă separat, din ceea ce văd eu, poate greșesc, dar nu cred. Ceea ce a menționat astăzi dl președinte Voronin, mă rog, d-lui cred că încearcă și el să mai iasă pe la televizor, să mai spună câte ceva, să-l mai vadă lumea, dar…

Vocea Basarabiei: El zice că ar trebui să fie pedepsiți cei care cer Unirea, cei care au două cetățenii…

Igor Grigoriev: Categoric, nu! Dânsul a vorbit și de istoria Republicii Moldova, și de limba română, că el a boicotat ședințele…

Vocea Basarabiei: Apropo, el zicea că nu va veni în parlament până nu…

Igor Grigoriev: Da, până nu se va expune Curtea Constituțională…

Vocea Basarabiei: …va fi anunțat verdictul Curții Constituționale acolo unde e sesizarea acestui Bloc al comuniștilor și socialiștilor.

Igor Grigoriev: Știți, cu părere de rău, suntem induși în eroare, deoarece toți se leagă de istoria aceasta. Republica Moldova a devenit Republica Moldova în contextul evenimentelor care s-au întâmplat după 1945, cupă Conferința de la Potsdam, când noi am devenit parte a Uniunii Sovietice și, respectiv, ni s-a dat denumirea de Republica Moldova. E păcat că politicienii de astăzi, fie proruși, cum a fost PCRM-ul, PSRM-ul și încă cine mai sunt acolo, nu arată societății că istoria Moldovei nu este istoria Republicii Moldova. Istoria Moldovei, ca atare dacă te uiți, Țara Moldovei are un trecut cu mult mai mare, pe care încearcă astăzi așa-zișii stataliști să speculeze, și este o speculare falsă sau un fake, ea este istorie care ține mai mult de Moldova care astăzi este parte a României. Și aici foarte multe lucruri se încurcă, inclusiv filmele acestea despre Ștefan cel Mare, sponsorizate de Igor Dodon și socialiști, ele real sunt niște falsificări, care, de fapt, duc societatea noastră în ispită și în minciună, ceea ce categoric nu este corect. Dacă e să vorbim de așa-zisele declarații în ceea ce ține de lustrație, după mine, aceasta este o aberație, deoarece toți politicienii care s-au perindat în guvernul și parlamentul din 2009, ei singuri pe dânșii s-au lustrat, o parte dintre ei au stat închiși prin închisori pentru diferite acte de corupție, alții și în prezent sunt fugari, alții au mai rămas prin țară și mai încearcă totuși să se reabiliteze, dar, oricum, părerea mea e că ei sunt la naftalină.

Vocea Basarabiei: Între timp, Blocul comuniștilor și socialiștilor, fracțiunea din parlament a pierdut câțiva deputați, acești deputați au trecut, ei spun că în tabăra celor independenți, iar pe de altă parte, se fac auzite voci care spun că ei se vor regăsi în Partidul „Șor”. Ce părere aveți dvs. despre acest traseism din parlament, dar și despre intențiile unora care părăsesc corabia Blocului comuniștilor și socialiștilor și trec în tabăra lui Ilan Șor?

Igor Grigoriev: Traseismul este un flagel, este ceva care arată că totuși nu avem clasă politică, deci arată calitatea acestor politicieni. În cazul dat, dacă ei își schimbă atât de repede viziunile, echipa ș.a.m.d., asta arată că persoanele acestea numai politicieni nu pot fi numite.

Parlamentul Republicii Moldova ar trebui să fie cu mult mai reprezentativ.

Vocea Basarabiei: Ce ar însemna „cu mult mai reprezentativ”?

Igor Grigoriev: Ca număr, ca să scăpăm de toate chestiile acestea, de flagelul acesta de traseism politic, Parlamentul Republicii Moldova ar fi bine să fie mărit la 150 de deputați.

Vocea Basarabiei: Din contra, s-a anunțat că ar fi bine să fie micșorat numărul aleșilor poporului.

Igor Grigoriev: S-a anunțat micșorarea, dar micșorarea asta duce la coruperea și mai ușoară a deputaților. Luând în considerare că noi așa și nu avem o stabilitate politică clară, în acești 32 de ani de independență, noi așa și nu am pus bazele clare ale acestui stat, bazele constituționale – suntem noi țară parlamentară, suntem noi țară semi-parlamentară, semi-prezidențială, suntem noi țară prezidențială? Nu este claritate și de aici și apare tot flagelul acesta de traseism. Din momentul când parlamentul spune că dacă se va micșora numărul de deputați, atunci vor apărea unele economii, nu va apărea nicio economie, din contra, statul va pierde ca stabilitate politico-reprezentativă și chiar politico-economică. Dar dacă vor fi 130, chiar 150 de deputați, da, apar niște cheltuieli suplimentare, dar ele nu sunt așa de mari, în schimb, reprezentativitatea, dezbaterile, calitatea acestui parlament și calitatea procesului legislativ ca una din verigile principale în administrarea statului sau în aceea că un stat de drept are trei direcții…

Vocea Basarabiei: …trei ramuri.

Igor Grigoriev: Da, trei ramuri – legislativă, executivă și judecătorească. Atunci această calitate va fi una cu mult mai mare.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.