VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Garry Cozma: Eu am fost la mai multe alegeri și acum mi-e rușine pentru cine mi-am dat votul

Bună dimineața, dragi prieteni ai Vocii Basarabiei! Sunt Iulian Ciocan, vă invit din nou la „Radiografia Săptămânii”, o emisiune în care iau în dezbatere teme de actualitate cu oameni pe care îi invit din zona artei și culturii. În această dimineață am un invitat mai deosebit în comparație cu ceilalți, este iluzionistul Garry Cozma și vom vedea dacă un iluzionist vede actualitatea cumva diferit de un cântăreț, scriitor, actor, bibliotecar, deci, invitați pe care i-am mai avut la această emisiune.

Vocea Basarabiei: Garry, bine ai venit la noi!

Garry Cozma: Bine v-am găsit, salutare!

Vocea Basarabiei: Eu mărturisesc că nu prea am avut de-a face cu iluzioniștii, cu prestidigitatorii, cu magicienii, nu știu cum să-ți spun.

Garry Cozma: Eu știu care e motivul… Pentru că suntem doar trei în Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Da, presupuneam și eu că nu sunteți foarte mulți, pentru că avem mulți scriitori, avem mulți cântăreți, avem foarte mulți actori, regizori ș.a.m.d., voi sunteți doar trei. Ce fel de meserie e asta? Există o concurență între voi, acești trei prestidigitatori?

Garry Cozma: Nu există, pentru că piața este mare, noi suntem trei, unul dintre noi e plecat acum într-un turneu prin România. Este vorba de Andrei Andronachi, al doilea, Mihail Covali, nu am vorbit cu el de câteva luni, nu știu ce mai face. Până la urmă, piața noastră, să-i spunem așa, garnizonul sunt nunțile, cumetriile, zilele de naștere și toate evenimentele. Ele sunt multe, noi suntem puțini și de asta nu există o concurență.

Vocea Basarabiei: Poate nu toată lumea știe și înțelege, ce faci, de exemplu, la o cumetrie sau la o nuntă, că nu cânți, nu ești interpret acolo?

Eu am fost la mai multe alegeri și acum mi-e rușine pentru cine mi-am dat votul…

Garry Cozma: Distrăm oamenii, le dăruim emoții, creăm povești, arătăm trucuri de magie, există întâmpinarea oaspeților, există numere de scenă, un show, cum ar fi un entertainment. Adică, oamenii, stând la masă, pot să se bucure de un spectacol de magie cu trucuri mondiale, moderne, bine lucrate, puse la punct, regizate.

Vocea Basarabiei: Și bănuiesc că este o meserie pe care o practici în bază de patentă?

Garry Cozma: Da.

Vocea Basarabiei: Cât de profitabilă este această meserie, n-o să numim acum cifre, dar măcar reușești să trăiești din ea?

Garry Cozma: Păi, da, la momentul actual nu am altă meserie. În timpul pandemiei am fost nevoit să lucrez prin mai multe locuri.

Vocea Basarabiei: Pentru că în pandemie nu puteai să…

Garry Cozma: Da, nu era voie să avem contact cu oamenii și de asta în pandemie am făcut taximetrie, livrare, am dus morți, am învățat și de barber… Până la urmă, am revenit la meseria de magician și trăiesc doar din asta. Nu am un salariu stabil, ceea ce multora li s-ar părea nu prea bine, pentru că tu nu ești sigur dacă vei avea sau nu evenimente. Există postul, când toți artiștii nu au de lucru și dacă îți cade un eveniment ești bucuros, pentru că nu se prea fac evenimente, dar eu acum am dat-o pe zile de naștere pentru copii și, cel puțin, anul trecut nu am știut ce înseamnă post, pentru că zilele de naștere se fac oricând. De asta e OK, mă întrețin din această meserie.

Vocea Basarabiei: Hai să te mai întreb și altceva. Uite, tu ești un iluzionist cu acte în regulă, tu ai patentă, plătești impozite?

Garry Cozma: Da, asta ce ține aici, local, dar eu am și diplomă de la IBM (International Brotherhood of Magicians).

Vocea Basarabiei: Deci, tu ești profesionist și om cu acte în regulă, hai să zic așa? Dar eu știam pe cineva care practică aceeași meserie fără, cumva, la negru. Sunt din ăștia, nu?

Garry Cozma: Și e OK, pentru că, până la urmă, important este rezultatul. Sunt oameni cu diplomă care nu-și fac meseria bine, și sunt oameni fără diplomă care își fac meseria foarte bine.

Vocea Basarabiei: Adică niște amatori care, probabil, nici patentă nu au?

Garry Cozma: Probabil. Asta e o chestie legată de lege, că nu achită impozite. Nu sunt eu persoana competentă care să judec, mie, ca să nu am multe întrebări și întâlniri pe la Inspectoratul Fiscal, îmi este mai ușor să plătesc această patentă. Diploma pe care o am de la International Brotherhood of Magicians cu sediul la New York îmi dă doar mie un plus, știu că eu sunt magician, într-adevăr, că nu sunt un amator, că am acces la mai multe izvoare, să spunem așa, mai multe surse de unde pot învăța trucuri sau pot participa la forumuri unde îmi împărtășesc experiența cu magicieni mondiali.

Sunt oameni cu diplomă care nu-și fac meseria bine, și sunt oameni fără diplomă care își fac meseria foarte bine.

Vocea Basarabiei: Eu nu știu dacă ai fi gata să ne faci un truc aici, te-am luat așa, pe nepusă masă cumva.

Garry Cozma: Eu azi am venit fără trucuri, deși și soției i-am spus dimineață că mi se pare foarte straniu că merg la o emisiune la care nu o să arăt trucuri. – „Dar ție ți-a spus cineva să vii cu trucuri?”. Zic: „nu”. – „Mergi fără trucuri”. Dar e bine că sunt telefoane și un magician profesionist mereu poate ieși din situație, având doar telefonul. În telefon am o aplicație, e o aplicație foarte simplă în care pot să scriu cifre, de fapt, pot să scriu orice, eu am ales să scriu cifre, pentru că asta ne va simplifica toată istoria. Deci, Iulian, am să te rog să te gândești la o cifră de la 1 până la 4, inclusiv 1 și 4, e un truc de mentalism și vreau să-ți demonstrez cum eu voi ști la ce cifră te vei gândi.

Vocea Basarabiei: De la 1 până la 4?

Garry Cozma: Inclusiv 1 și 4. Și am să te rog s-o faci acum…

Vocea Basarabiei: Da, m-am gândit.

Garry Cozma: OK. Eu am scris cifra aceasta și ca să nu apară întrebări sau să ai dubii că dacă vei rosti cifra aceasta cu voce telefonul va citi, pentru că-i inteligența artificială, vreau doar să arăți pe degete la care cifră te-ai gândit.

Vocea Basarabiei: (Arată pe degete.)

Garry Cozma: Sigur? Poți s-o schimbi…

Vocea Basarabiei: Nu, asta.

Garry Cozma: E foarte straniu, dar eu aici în telefon anume cifra 3 ți-am scris-o din timp, deci știam la ce cifră te vei gândi.

Vocea Basarabiei: Asta mi se pare fantastic. Nu știu cum ai reușit chestia asta, dar… Mergem mai departe. Uite, politicienii moldoveni, chiar dacă ești în zona ta cumva și te ocupi de trucuri ș.a.m.d., n-ai cum să fii izolat în totalitate de realitatea noastră, vrei-nu vrei urmărești ce se întâmplă în arena politică, ce fac politicienii noștri, probabil mai mulți ani de-a rândul ai văzut ce fac, nu sunt și ei un fel de iluzioniști, oamenii aceștia? De ce te întreb lucru acesta? Pentru că eu, de exemplu, vedeam niște oameni care erau într-un partid și-apoi, pac!, pe nepusă masă îi vedeam în al doilea partid și pe urmă, pac!, în al treilea partid. Parcă erau niște iluzioniști – pac, pac, pac! -, ei schimbau partidele foarte repede.

Garry Cozma: Deși poate părea că ei sunt iluzioniști, nu este așa, fiindcă să fii iluzionist e un lucru foarte complicat. E nevoie de timp, nervi, disciplină, trebuie să înveți multe trucuri. Ei nu sunt iluzioniști, pentru că a păcăli și a manipula cu unele idei e total diferit de ceea ce fac iluzioniștii. Nu sunt ei iluzioniști, o spun cert și cu fermitate.

Vocea Basarabiei: E clar. Cum vezi tu chestia aceasta cu traseismul, pentru că tot l-am pomenit? Adică, omul muncește într-un partid, pe urmă sare în alt partid? Ei bine, încă în două eu cumva aș mai înțelege, dar pe urmă îl vezi în al treilea partid, sunt unii care și patru partide au avut.

Garry Cozma: Eu cred că în asta tot e de vină banul, banul, puterea, influența, până la urmă.

Vocea Basarabiei: Ei tot timpul când sar dintr-un partid în altulspun că o fac din convingere și pentru binele alegătorilor.

Garry Cozma: Ei spun foarte multe, dar nu tot ce spun ei este adevărat. Mai mult ca atât, nu demult am văzut un interviu al unui politician, nu o să-i dau numele…

Vocea Basarabiei: Da, suntem și în campanie…

Garry Cozma: Reporterul l-a întrebat dacă el păcălește și răspunsul lui a fost: „Asta-i altceva…” Deci, răspunsul evident era că păcălește, că minte. Atunci, despre ce vorbim? Minciuna stă în primul rând la dânsul în toată discuția.

Vocea Basarabiei: Să facem totuși această deosebire, munca ta de iluzionist nu înseamnă minciună, este distracție și este un fel de… Ce ar mai fi?

Garry Cozma: Distracție, poveste, emoție… Noi folosim unele chestii minuscule de a păcăli, de a distrage atenția spectatorului și de a demonstra că un lucru normal poate fi și supranatural, dar nu-i bazat totul pe minciună sau pe păcăleală, există doze mici, bunăoară, cum ar fi dragon, spectatorul s-a uitat în sus, iar tu ai făcut ceva. Asta e o chestie de distrage a atenției, eu am spus-o așa, la general, ca să fie mai clar. Iluzionismul înseamnă muncă, înseamnă poveste, înseamnă spectacol, pentru că fiecare truc e o mică istorie, nu poți să arăți doar un truc. Ai văzut, trucul pe care ți l-am arătat, de fapt, vorbește despre citirea gândurilor?

Vocea Basarabiei: Stau și mă gândesc acum cum de-ai ghicit…

Garry Cozma: Nu pierde timpul în zadar, n-ai să ghicești niciodată.

Vocea Basarabiei: OK! Mergem totuși cu actualitatea noastră mai departe. Vreau să văd cum un iluzionist comentează aceste subiecte. Noi suntem în campanie electorală, avem foarte mulți candidați la funcția de primar al Chișinăului. Bineînțeles, noi nu putem acum să spunem în această emisiune că-l votăm pe ăsta, că ăsta-i bun, dar acela îi rău, oamenii trebuie să aleagă, dar putem analiza fenomenul cumva de sus, de la distanță, fără a da nume. Am remarcat, între timp, că unul dintre candidați, candidatul independent Teodor Cârnaț s-a retras din luptă.

Garry Cozma: Așa, pur și simplu?

Vocea Basarabiei: El a adus o explicație. Zice: „Când am anunțat că voi candida independent, am avut un obiectiv de bază, ca să verific în ce măsură legislația electorală și oamenii sunt gata să susțină un candidat independent” și a zis așa: „și am ajuns la următoarea concluzie – fostele guvernări, inclusiv în perioada statului capturat și a furtului miliardului, au stricat electoratul”, așa a zis el, „și pentru a acumula aceste vreo 7.000 semnături trebuia să scot din buzunar bani” (el trebuia să adune niște semnături ca să candideze).

Garry Cozma: Dar câți ani are?

Vocea Basarabiei: Bănuiesc că e matur…

Garry Cozma: Deci, în ‘97 era aici?

Vocea Basarabiei: Cred că da.

Garry Cozma: Eu, în ’97, când erau alegerile, înainte de a câștiga Petru Lucinschi, dacă nu greșesc…

Vocea Basarabiei: În96 Lucinschi a câștigat, l-a învins pe Snegur…

Garry Cozma: În ’96-’97, OK. Eram în clasa a III-a sau a IV-a, deja atunci observam cum unii părinți care îl susțineau umblau cu… – cum să spun? -, nu vreau să folosesc cuvinte necenzurate, propuneau altor părinți bani ca să voteze pentru Lucinschi. Deja atunci exista această corupere, această inegalitate, să-i spunem așa, în campania electorală și mi se pare că ceea ce a spus el acum, că a vrut să verifice…

Vocea Basarabiei: Nu-i prea credibil sau ce?

Garry Cozma: E o absurditate, pentru că noi trăim într-o țară în care deja de mult se știe că suntem corupți, nu există ceva adevărat.

Vocea Basarabiei: Adică să înțeleg că tu spui că nici nu avea ce verifica, deoarece era clar din start? Are dreptate că electoratul este stricat și așteaptă cumva pomeni?

Garry Cozma: Evident, pentru că observ prin ogrăzile unde trăiesc eu, la Buiucani, cum merg unii reprezentanți ai partidelor și găsesc grupuri de doamne în vârstă, le propun diferite genți cu produse, bani, le promit marea și sarea.

Vocea Basarabiei: Ție și s-a întâmplat vreodată să se apropie un politician de acesta și să-ți propună o sacoșă cu hrișcă, cu ulei ș.a.m.d.?

Garry Cozma: Mie mi s-a propus altceva în această vară. Am eu un cunoscut de mai demult și mi s-a propus 30.000 de lei pe lună…

Vocea Basarabiei: Wow! E o sumă uriașă…

Garry Cozma: Prima mea întrebare – ce trebuie să fac? Mi s-a spus că „nu trebuie să faci nimic, doar să răspunzi la telefon, să coordonezi niște chestii”. – „Care chestii? Sunt persoană publică și nu vreau să apar cumva… Vreau să știu care-i lucrul, pentru ce voi fi plătit cu acești bani”.

Vocea Basarabiei: Cum, să lucrezi la telefon și pentru asta îți dădeau 30 de mii?

Garry Cozma: Asta era doar o capcană. Eu i-am spus că, într-adevăr, m-ar interesa să am această sumă pe lună, pentru că după pandemie am și eu datoriile mele, mai am și cheltuieli…

Vocea Basarabiei: E o sumă serioasă, zic eu, în Republica Moldova.

Garry Cozma: Da. După care numărul meu de telefon a fost transmis mai departe, la șefi, am fost sunat de la un partid (n-am să dau iarăși nume) și asta trebuia să fac eu, să merg prin ogrăzi și să fac agitație, adică să conving oamenii să voteze un anumit partid. După ce am refuzat să fac asta, pentru că eu sunt magician și nu vreau să-mi pătez numele, am fost sunat cred că vreo două săptămâni. Dar eram sunat cu o așa ardoare de parcă eu deja acceptasem să colaborez. Le-am spus că nu vreau să particip la așa chestii și să șteargă numărul meu de contact, dar peste câteva zile mă sună din nou: „Numărul dvs. mi l-a dat dl X, vă rog frumos să veniți la noi la oficiu”.

Vocea Basarabiei: Deci, un partid insistent.

Garry Cozma: Da, și când mi-am dat seama… Bine, acum văd că sunt percheziții și îi opresc câte un pic.

Vocea Basarabiei: Da, uite, pentru că tu ai anticipat, de fapt, un subiect despre care voiam să te întreb. Am văzut și în campania asta, am văzut și în alte campanii oameni de cultură, oameni de artă cumva în apropierea politicienilor. Sigur că, pe de o parte, și omul de cultură, și omul de artă poate avea și are tot dreptul să aibă o opțiune politică, pentru că el este cetățean, pe de altă parte, mie nu știu cum, mai înainte când vedeam în campaniile precedente niște artiști, cântăreți veneau și cântau și acolo era clar că, de fapt, cântă fiind plătit de un politician. Și după aia, întrebat fiind de ziariști, el spunea că „dle, pe mine nu mă interesează politica, eu am cântat pentru oameni”. Deci, chestia asta mi se pare așa, cam ușor ciudată…

Garry Cozma: Eu știu chiar despre cine vorbești…

Vocea Basarabiei: Vreau să te întreb pe tine: cum vezi această apropiere, politicianul la braț cu omul de cultură în campania electorală? Până unde chestia asta e normală și de unde începe a fi anormală?

Garry Cozma: Eu cred că în cazul în care artistul, omul de cultură simpatizează ideile politicianului sau ale partidului respectiv e OK, evident că vor fi și bani acolo, și iarăși, în cazul în care nu-l simpatizează și evoluează doar pentru bani, tot mi se pare OK, pentru că la capitolul cultură, spectacole de scenă noi stăm foarte prost. La teatru oamenii merg doar dacă pot cumpăra bilete la reducere și doar 10 la sută din spectatori sunt spectatori înrăiți care sunt însetați de spectacole.

Un artist care lucrează pe la nunți și cumătrii nu întotdeauna este răsplătit cu o sumă normală pentru traiul pe o lună și atunci artiștii sunt nevoiți să accepte propunerile acestea de a evolua pentru diferite partide.

Vocea Basarabiei: Și care plătesc costul deplin…

Garry Cozma: Da, da, da. Un artist care lucrează pe la nunți și cumătrii nu întotdeauna este răsplătit cu o sumă normală pentru traiul pe o lună și atunci artiștii sunt nevoiți să accepte propunerile acestea de a evolua pentru diferite partide. Eu am foarte mulți artiști cunoscuți care au evoluat pentru diferite partide atât în campaniile electorale pentru alegerile locale, cât și în parlamentare, și în prezidențiale.

Vocea Basarabiei: Tu ai mers vreodată alături de un politician, să ieși la o tribună undeva și să spui: „Votați partidul X!”?

Garry Cozma: Nu, nu am făcut-o…

Vocea Basarabiei: Dar ți s-a propus?

Garry Cozma: Nici nu mi s-a propus. Nu, pentru că la noi arta magiei pe piață este virgină, să-i spunem așa, mulți nu cunosc că există un magician care poate ieși pe scenă să distreze oamenii sau să facă un spectacol. De asta, probabil, mulți politicieni sau managerii lor care se ocupă de aceste concerte nu știau că există posibilitatea de a invita un magician.

Vocea Basarabiei: Mai mult pe cântăreți erau axați…

Garry Cozma: Da, mai mult pe cântăreți, dar în cazul în care mie mi s-ar propune, am să fiu sincer, eu aș accepta, deși sunt iluzionist, spun sincer, dar iarăși depinde de cine mi-ar propune, dacă mi-ar propune un partid pe care eu nu-l simpatizez, nu aș merge.

Vocea Basarabiei: Dar dacă ți-ar propune un partid în care cumva ai o doză de încredere și crezi că el te duce în direcția corectă, ai accepta?

Garry Cozma: Aș accepta. Și de ce spun asta convins? Pentru că nu există un așa partid. Eu am fost la mai multe alegeri și mie acum mi-e rușine pentru cine mi-am dat votul. Eu am făcut asta de vreo 2-3 ori.

Vocea Basarabiei: Dar să sperăm că de această dată nu vei avea același sentiment…

Garry Cozma: De această dată, eu nu îndemn pe nimeni să facă așa ca mine, eu îmi spun doar părerea mea, eu n-am să merg la votări.

Vocea Basarabiei: Deci, tu ca și cum vrei să faci parte din categoria asta a absenteiștilor?

Garry Cozma: Așa reiese.

Vocea Basarabiei: Este un procent foarte mare de oameni care de fiecare dată nu ies la alegeri. Cam de ce crezi tu că ei nu ies? Iaca tu de ce n-ai să ieși?

Garry Cozma: Pentru că m-am dezamăgit de foarte multe ori. În campaniile electorale se promit foarte multe lucruri și chestii pe care candidații spun că le vor face…

Vocea Basarabiei: Dar poate acum într-adevăr sunt niște formațiuni care ar putea să-ți îndreptățească așteptările?

Garry Cozma: A câta oară? Cât se mai poate? Pisica atunci când face caca undeva în colț și o dai de două ori cu nasul, ea mai mult nu face, iar politicienii de o sută de ori ne păcălesc și ne mit că au să facă așa, că au să facă așa și nu se întâmplă nimic, nu se schimbă nimic, e aceeași corupție. Nu mai spun, dacă vrei să deschizi un business oarecare de câte acte este nevoie ca să-l deschizi, câte cereri trebuie să scrii, toată birocrația asta, e foarte complicat. De asta eu am să mă abțin, eu îmi văd de viața mea. Îmi pare rău pentru ce se întâmplă, pentru că eu chiar mi-am dorit să votez, mi-am dorit să cred că de mine depinde ceva.

Vocea Basarabiei: Am înțeles. Deci ai avut suficiente decepții ca să ajungi în zona aceasta, noi îți respectăm punctul de vedere, dar, bineînțeles, nu-i îndemnăm pe cei care ne ascultă să nu meargă la alegeri.

Garry Cozma: Nu, nu, în niciun caz!

Vocea Basarabiei: Dimpotrivă, îi îndemnăm să iasă, dar bineînțeles că respectăm punctul de vedere al unui om care are motive să nu meargă la votare. Vreau să mergem totuși până la capăt cu alegerile acestea și cu Chișinăul. Care sunt, din punctul tău de vedere, problemele cele mai mari ale orașului Chișinău? Tu ești chișinăuian…

Garry Cozma: Trăiesc aici de vreo 14 ani de zile.

Vocea Basarabiei: Deja suficienți ani, ca să spui că ești chișinăuian.

Garry Cozma: Sincer? Oamenii sunt problema…

Vocea Basarabiei: Oamenii… De ce?

Garry Cozma: Pentru că, bine, pe lângă toate problemele pe care le avem și fiecare problemă se divizează în factori, în primul rând, cu ce m-am întâlnit eu astăzi, venind aici, la emisiune… Cu ambuteiaje infernale.

Vocea Basarabiei: Da, asta mi-au spus-o mai mulți invitați.

Garry Cozma: Până la urmă, ambuteiajele nu sunt create doar de surplusul de mașini sau de lipsa parcărilor, adică există și factorii aceștia care sunt adevărați, dar, până la urmă, și oamenii sunt de vină, pentru că nu există respectul reciproc, mulți oameni nu cunosc regulile de circulație rutieră. Eu când am venit la emisiune, mergând de la Buiucani până aici, am văzut 5 încălcări grave.

Vocea Basarabiei: Și poliția era pe fază?

Garry Cozma: Poliția stă mai mult la sensuri giratorii și stau pe telefoane…

Vocea Basarabiei: Poate era vreo cameră care cumva să…

Garry Cozma: Nu știu…

Vocea Basarabiei: Asta mi-a spus-o mai mulți, eu sunt foarte mirat, pentru că exact lucrul acesta îmi spune și fiul meu care are o mașină și el îmi spune că este foarte periculos să șofezi prin acest oraș, întrucât sunt oameni nesăbuiți, oameni care încalcă regulile și care nu te respectă în trafic. Deci, el stă și se gândește fiecare milimetru cum merge și șofeași sunt unii care trec cu o viteză năucitoare sau care parchează aiurea, sau care nu respectă…

Garry Cozma: Și acesta-i doar un pilon din toate problemele, pentru că stând la coadă la un market, de exemplu, și acolo-i o problemă că din vreo 6 case lucrează doar două…

Vocea Basarabiei: Eu de astea văd în fiecare zi – doamnelor, aduceți un casier

Garry Cozma: OK, stăm în rând, dacă se deschide o casă, nu există o regulă între oameni, iarăși o stimă reciprocă, toți se reped acolo. Dar stai un pic, erau oameni care stăteau la rând până ai venit tu, de ce nu ești sincer și să spui: uite, tu erai înaintea mea, treci tu?Nu există așa ceva, pentru că fiecare se gândește doar la sine.

Vocea Basarabiei: Da, uite, aceasta-i o observație interesantă, într-adevăr. Ce ar reieși, că ne lipsește un soi de respect reciproc și nu formăm, de fapt, o societate foarte…

Garry Cozma: Nu ne respectăm unul pe altul, suntem dușmani. Și aici sunt mai multe motive, bunăoară, sărăcia, pentru că omul lucrează de dimineață până seară, câte 12 ore, pentru un salariu foarte mic, lui nu-i ajunge, și-i înrăit, dar, pe de altă parte, există și fala aceasta moldovenească, că și eu vreau să fiu ca dânsul, vreau să am mașină scumpă, dar eu nu vreau să învăț, dar vreau să am… Și toate acestea când se suprapun, noi ieșim la ceea ce avem. Rândurile din magazine, comportamentul de pe stradă, eu nu mai țin minte când am ieșit cu soția la o plimbare prin Buiucani și să nu văd oameni care beau bere pe stradă, scuipă, aruncă coji de semințe de floarea-soarelui, țigări. Deci, noi singuri ne-o facem cu mâinile noastre și pe urmă găsim vinovatul în cei care ne conduc. Și asta începe de la noi, de fapt, noi suntem vinovați.

Vocea Basarabiei: Și când am putea noi să ne schimbăm, să fim respectuoși și nu numai să ne respectăm reciproc, dar și să avem sentimentul acesta că ținem de aceeași comunitate și că, de fapt, dacă ție îți este bine și mie o să-mi fie bine și, dimpotrivă, mie n-o să-mi fie bine, dacă vecinul meu de alături o s-o ducă rău și o să fie înrăit?

Garry Cozma: Eu voi fi optimist și voi spune că minimum peste 100 de ani.

Vocea Basarabiei: Peste 100 de ani…

Garry Cozma: Da, probabil, pentru că, până la urmă, noi, chiar și eu, suntem educați de Uniunea Sovietică. Noi venim dintr-o sărăcie, că în magazine nu era nimic și oamenii…

Vocea Basarabiei: Și părinții au dus-o greu…

Garry Cozma: Dacă întâlnesc vreun om care-mi spune că înainte era mai bine, îl scuip direct, pentru că nu era mai bine. Uite, cât ai tu acum în magazine, care sunt posibilitățile pe piață, eu îmi amintesc foarte bine cum în magazin era o înghețată, o sticlă de oțet și o pâine pe care trebuia s-o împarți în jumătate, nu puteai să iei o pâine întreagă, trebuia să iei o jumătate, ca să-i lași și celuilalt. Și acum, când noi avem acces la atâta diversificare de produse, să spui că înainte era mai bine? De aici vine educația. Și încă o chestie, mulți tineri au plecat, lăsându-și copiii cu buneii în țară, dar buneii unde ai crescut? În Uniunea Sovietică, iar la un om matur de 60 de ani nu-i mai schimbi valorile și ideile.

Vocea Basarabiei: Vrei să spui că asta cumva a fost o problemă pentru copii, că nu au stat cu părinții, dar cu buneii?

Garry Cozma: Buneii nu aveau așa un cuvânt ca părinții și mai mult au crescut pe stradă, s-au autoeducat între ei. Eu am cunoscuți, n-am să dau nume, dar băieți de 20 de ani vorbesc ca niște pușcăriași, adică lor li se pare că cu cât ești mai pușcăriaș în vorbe, cu atât ești mai krutoi, să-i spunem așa, ceea ce nu-i OK, în loc să fie invers, să fii mai cult, să vorbești corect. Mie câteodată nu-mi ajung cuvinte și eu îmi dau seama că puțin citesc, nu răsfoiesc DEX-ul, nu-mi ajung cuvinte să mă exprim și eu îmi dau seama, recunosc că e un insucces.

Vocea Basarabiei: Dar tu te descurci destul de bine…

Garry Cozma: Practică am pe la televiziuni, la evenimente, pentru că atunci când ieși pe scenă tu nu poți să dai text de improvizație, trebuie să ți-l scrii din timp. Îi mulțumesc frumos profesoarei de limba română care m-a ajutat, adică e OK, dar eu vorbesc despre tineretul de astăzi. Noi trăim în 2023, tindem spre Europa, iar tineretul nostru folosește rusisme, și nu spun că este rău să folosești rusisme sau termeni…

Vocea Basarabiei: Unii folosesc englezisme…

Garry Cozma: E OK, dar ne luptăm cu asta deja de foarte mult timp și asta zgârie urechea foarte tare. (…)

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.