VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Alexei Buzu: Nu dorim să ne aflăm într-o situație în care putem fi șantajați prin sistemul energetic, de aceea consolidăm independența energetică a țării

Vocea Basarabiei: Pentru că suntem în ajunul sezonului rece, am decis să-l reinvităm la Vocea Basarabiei pe ministrul muncii și protecției sociale, dl Alexei Buzu. Bine ați revenit la Vocea Basarabiei!

Alexei Buzu: Bine v-am regăsit! Mulțumesc pentru invitație!

Vocea Basarabiei: Mulțumim pentru disponibilitate! Încă nu știm când va începe sezonul rece, dar pregătirile sunt în toi, sezonul rece începe atunci când 3 zile concomitent temperatura aerului cade sub 8 grade, așa era.

Alexei Buzu: Pentru noi, cei de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, sezonul rece începe de la 1 noiembrie.

Vocea Basarabiei: Anul trecut a fost creat acest program guvernamental „Ajutor la contor”, care presupune acordarea compensațiilor pentru consumul de energie electrică, termică și gaze naturale. În funcție de gradul de vulnerabilitate energetică atribuit cetățenilor, persoanele beneficiază de compensații pe o perioadă de 4 luni?

Alexei Buzu: Pentru perioada noiembrie-martie, deci 5 luni de zile: noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie și luna martie.

Vocea Basarabiei: Anul trecut ați reușit sau s-a reușit să fie economisiți bani, pentru că din suma care era preconizată au mai rămas vreo 20 la sută?

Alexei Buzu: Da, noi am reușit să economisim, pentru că și consumul cetățenilor a fost judicios, fapt pentru care le mulțumim.

Vocea Basarabiei: Au făcut economii, da?

Alexei Buzu: Da, și timpul a ținut cu noi, nu a fost atât de frig, dar și la mijloc de sezon prețurile la energia electrică au scăzut.

Vocea Basarabiei: Deci, anul trecut au fost 5 miliarde?

Alexei Buzu: Pentru sezonul rece anterior am planificat 5 miliarde 800 de milioane de lei.

Vocea Basarabiei: Și s-au consumat?

Alexei Buzu: Aproximativ 3 miliarde 400 de milioane de lei.

Vrem să țintim mai bine familiile cu venituri mici, vom avea o distribuție mult mai clară a gospodăriilor în funcție de venituri și vulnerabilitatea energetică.

Vocea Basarabiei: Și ce ați făcut cu economiile acestea pe care ați reușit să le aveți?

Alexei Buzu: În Fondul de Vulnerabilitate Energetică avem mai multe programe, dar ceea ce facem noi este că ne pregătim temeinic pentru următorul sezon rece. În acest an vom avea două categorii de vulnerabilitate energetică, în total vom avea 7 categorii. Ne dorim să facem acest lucru, pentru că vrem să țintim mai bine familiile cu venituri mici, vom avea o distribuție mult mai clară a gospodăriilor în funcție de venituri și vulnerabilitatea energetică.

Vocea Basarabiei: Chiar și mult mai echitabilă, probabil?

Alexei Buzu: Da, încercăm ca acest program de compensații, de suport să țintească, în special, familiile cu venituri mici și, totodată, în acest an am încorporat ajutor pentru perioada rece a anului, așa-numitul APRA în sistemul de compensații, deci să avem un control mult mai bun și o gestionare mult mai bună a acestor două programe de suport pentru cetățenii Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: Colegii mei v-au întrebat, dar dvs. încă nu ați răspuns la întrebarea care este suma alocată în acest an pentru compensații…

Alexei Buzu: Urmează să clarificăm acest lucru, pentru că acum suntem pe ultima sută de metri, lucrăm foarte intens cu colegii noștri de la Ministerul Energiei, Ministerul Finanțelor, pentru că noi atunci când ne pregătim de sezonul rece încercăm să înțelegem care va fi cea mai probabilă traiectorie a tarifelor pentru sursa de energie și atunci, în funcție de evoluția pe care noi o propunem, tariful planificat, noi pregătim și bugetul pentru fiecare sezon rece. Odată ce clarificăm aceste aspecte, noi vom comunica opiniei publice care este bugetul preconizat, care sunt categoriile de vulnerabilitate și în ce măsură vom susține fiecare categorie, care va fi volumul de energie ce urmează a fi compensat, deci, toate detaliile noi le vom comunica într-un timp util. Vreau să aduc aminte că anul trecut decizia pe care a luat-o guvernul cu privire la suma și consumul care urmează a fi compensat a fost luată la sfârșitul lunii octombrie.

Nu dorim să ne aflăm într-o situație în care putem fi șantajați prin sistemul energetic, de aceea consolidăm independența energetică a Republicii Moldova

Vocea Basarabiei: Bine, sunt două luni până la Anul Nou și trei luni după Anul Nou. Și banii se caută în buget, așa e?

Alexei Buzu: Noi încercăm să planificăm cât mai judicios resursele pentru acest an, pentru că noi avem mai multe obiective în cadrul guvernului. Cu siguranță trebuie să susținem gospodăriile care au venituri reduse, pentru că și în acest an o bună parte din ele nu pot să acopere totalmente întregul consum de energie, totodată este extrem de important pentru noi să ne asigurăm că modul în care consumăm energia este unul eficient și, totodată, consolidăm independența energetică a Republicii Moldova. Noi nu dorim să ne aflăm într-o situație în care putem fi șantajați prin sistemul energetic.

Vocea Basarabiei: Dl ministru, dar anul trecut peste 2/3 din acel fond sau acest fond care a fost oferit au fost date de partenerii externi ai Republicii Moldova, știu că chiar cei de la Comisia Europeană au oferit un ajutor consistent, anul acesta cum credeți că ați putea să adunați banii, chiar dacă încă nu se cunoaște suma care va fi alocată?

Alexei Buzu: Noi în cadrul ministerului la sfârșitul sezonului rece, deci în luna aprilie am realizat un raport detaliat cu privire la executarea tuturor resurselor financiare, în acel raport toți cei interesați pot să găsească care sunt mediile de compensații pentru fiecare categorie de vulnerabilitate, pe tipuri de energie. În anexe pentru fiecare lună am pus care sunt sumele care au fost transferate pentru fiecare furnizor, deci am încercat să furnizăm maximă transparență pentru toți cei interesați. În acest an lucrăm în continuare cu partenerii, dar cum am spus, dacă anul trecut ne-am aflat într-o situație de criză și acel șoc a fost cumva agravat inclusiv de războiul din Ucraina și prioritatea nr. 1 a fost să ajutăm familiile din Republica Moldova să treacă cu bine de perioada rece a anului, în acest an avem o agendă mai ambițioasă. Deci, spuneam, noi nu putem să mergem în fața partenerilor noștri și să spunem „ajutați-ne doar pe programul de compensații”, noi avem un plan foarte clar și ambițios pe consolidarea independenței energetice, și aici este nevoie de resurse pentru a realiza cât mai curând posibil acele proiecte de interconectare energetică a Republicii Moldova, în special cu piața energetică din Uniunea Europeană, un alt tip de proiecte se referă la eficiența energetică, colegul meu, Victor Parlicov…

Vocea Basarabiei: D-lui a fost aici și ne-a explicat…

Alexei Buzu: Și al treilea pilon al efortului nostru se referă la compensații. Deci, anul acesta suportul pe care l-am primit și l-am solicitat din partea partenerilor a fost diversificat, guvernul nu a solicitat suport doar pentru compensații, am solicitat și pentru celelalte obiective, care credem noi că sunt foarte importante. Compensarea unui sistem ineficient de energetică nu este adecvată și ceea ce noi încercăm să facem este că fiecare minister încearcă să administreze obiectivele de reformă. Colegii de la Ministerul Energeticii muncesc asiduu pentru a consolida independența și eficiența energetică, noi încercăm să asigurăm că această tranziție este una inclusivă, să ajutăm toate gospodăriile care au nevoie.

Vocea Basarabiei: Dvs., probabil, o să negociați cu Ministerul Finanțelor, pentru că ei sunt cei care repartizează banii, dar ei pot să spună că bugetul nu poate să permită să fie alocată o sumă pentru acest fond, pentru că totuși e o sumă mare, e o povară mare pe buget și atunci țineți cont că ar trebui să faceți demersuri și către partenerii externi, partenerii externi pot să vă zică: „V-am ajutat anul trecut…”?

Alexei Buzu: Eu vreau să vă comunic că în cadrul ministerului pe care îl conduc avem diferite priorități, noi avem priorități legate de dezvoltarea serviciilor sociale, programe de ocupare a forței de muncă, alte reforme legate de prevenirea și combaterea violenței asupra femeilor ș.a.m.d. Și eu în calitate de ministru am mai multe priorități de reformă și atunci atât în cadrul ministerului, cât și în cadrul guvernului trebuie să luăm decizii complicate, pentru că nu putem să spunem că toate resursele disponibile, care iarăși sunt limitate, le punem în sistemul de compensații, pentru că altfel nu putem să finanțăm sau să dezvoltăm alte programe. De aceea în acest an sistemul de compensații va fi țintit, vom ajuta gospodăriile cu venituri mici și noi lucrăm foarte mult ca compensația să fie direct legată cu nivelul de vulnerabilitate energetică.

Vocea Basarabiei: Deci, nici aproximativ nu putem să spunem, chiar dacă știm că anul trecut au fost peste 5 miliarde?

Pregătim programe suplimentare pentru a ajuta, în mod special, gospodăriile cu venituri mici să aibă acces la echipamente de consum energetic mult mai eficient

Alexei Buzu: Eu știu că este frustrant atât pentru cetățeni, cât și pentru colegii din mass-media faptul că nu pot să spun cifre exacte, de aceea rog un pic de răbdare, pentru că eu nu vreau să induc în eroare opinia publică și mai bine vă rugăm să aveți un pic de răbdare și încredere în noi, îndată ce tragem această linie, noi vom comunica exact cifre, sume ș.a.m.d. Ceea ce pot să spun acum este că noi ne dorim un sistem țintit, rugăm toate gospodăriile, în măsura posibilităților, să aibă un consum judicios al energiei și cu toții să depunem un efort pentru ca să ne pregătim de o realitate în care toată energia va deveni mai scumpă și noi trebuie să facem această tranziție. Împreună cu Ministerul Energiei pregătim programe suplimentare pentru a ajuta, în mod special, gospodăriile cu venituri mici să aibă acces la echipamente de consum energetic mult mai eficient, anumite gospodării să poată să aibă acces la resurse mai accesibile pentru a îndestula gospodăria ș.a.m.d.

Vocea Basarabiei: Tocmai la preocupările și păsul cetățenilor ne focusăm și noi atenția, pentru că în spațiul public ba se spune că există premise suficiente ca să fie micșorat tariful la gaze, vine șeful de la Moldovagaz și zice că nu ar exista nicio șansă până la sfârșitul anului 2023 să fie reduse din tarifele care sunt astăzi și atunci, cetățeanul își pune întrebări: pe cine să creadă? Autoritățile promit că iarna aceasta va fi mai ușoară în comparație cu iarna trecută, mai ușoară doar că se găsesc aceste resurse energetice sau mai ușoară și ca să nu fie această povară financiară atât de mare?

Alexei Buzu: Este complicat pentru mine să fac anumite previziuni, pentru că nu particip la acele discuții, eu cred că în acest an tarifele la sursele de energie sunt și probabil vor rămâne mai mici comparativ cu perioada rece a anului trecut, dar niciodată nu poți prezice cu o certitudine exactă, pentru că în Ucraina în continuare este un război barbar și oficialii din Ucraina comunică, că Federația Rusă urmează să inițieze, dacă nu a inițiat deja, un nou efort de a submina infrastructura energetică din Ucraina, pot să existe alte acțiuni de sabotaj și atunci nu putem să spunem că garantăm un tarif mai mic. Ceea ce încercăm noi să facem în cadrul guvernului este să evaluăm diferite riscuri și să ne pregătim pentru acestea.

Vocea Basarabiei: Ați spus deja că veți ținti către categoriile de cetățeni care sunt cele mai vulnerabile. Ei, de obicei, fac și cea mai mare economie atunci când folosesc aceste resurse energetice. Probabil ați discutat și dvs. cu mulți cetățeni, mai ales acolo unde ajung eu în mediul rural și unde încă localitățile nu sunt gazificate, ei întreabă – de ce nu li se oferă și lor compensații, pentru că procură masă lemnoasă, cărbune?

Începând cu acest an, vor beneficia de compensații și gospodăriile care se încălzesc cu peleți, lemne, cărbune

Alexei Buzu: De aceea am și integrat această plată monetară, începând cu acest an, în sistemul de compensații vor exista două feluri de compensații, vorbim de compensații în factură în cazul gospodăriilor care se încălzesc cu gaz sau energie termică centralizată, sau un număr limitat de gospodării se încălzesc de la electricitate și vom avea al patrulea tip de gospodării care se încălzesc cu altă sursă solidă, spre exemplu, peleți, lemne, cărbune ș.a.m.d. În sistemul de compensații, fiecare persoană care se va înregistra va indica sursa și persoanele care se încălzesc cu sursă solidă vor primi această compensație în formă bănească, iarăși în funcție de gradul de vulnerabilitate energetică.

Vocea Basarabiei: Dar e ușor totuși să fie colectate aceste date de care e atât de mare nevoie?

Alexei Buzu: Date?…

Vocea Basarabiei: Date de la toate instituțiile de stat, pentru ca să fie excluse abuzurile sau exagerările pentru a-i sprijini doar pe cei care cu adevărat merită să fie ajutați.

Alexei Buzu: Este o muncă destul de complicată, dar asta facem noi pe parcursul anului, pentru că, chiar dacă perioada rece a anului s-a finalizat în luna martie, noi pe parcursul anului am lucrat, am analizat ce a funcționat, ce nu a funcționat, cum putem să fortificăm și să îmbunătățim anumite procese.

Vocea Basarabiei: Era o idee să vedeți ce arată Fiscul în fața fiecărei gospodării…

Alexei Buzu: Eu vreau să explic pentru toți cetățenii cum funcționează acest sistem.

Vocea Basarabiei: Da, vă rog frumos.

Alexei Buzu: Deci, în acest sistem noi încercăm să aflăm cât mai multe date despre gospodăria care urmează să beneficieze și, în esență, vorbim de trei surse de date. În primul rând, vorbim de datele care sunt oferite de către gospodărie, persoanele vor indica venitul pentru ultimele 6 luni, vor indica codul personal, în baza acelui cod personal, sistemul automat verifică toate datele care sunt pe acea persoană și pe persoanele din gospodărie de la Fisc și încearcă să înțeleagă care sunt veniturile declarate, verifică datele de la Cadastru, ca să vedem bunurile imobile, și verifică de la Casa Națională de Asigurări Sociale, de la Poliția de Frontieră, ca să înțelegem dacă anumite persoane care sunt declarate ca fiind în gospodărie sunt în țară sau nu, pentru ce perioadă ș.a.m.d. Deci, prima sursă sunt datele oferite de gospodărie, a doua sursă sunt datele pe care noi le deținem în sistemul public și al treilea tip de informație sunt datele de la furnizorii de energie. Atunci când o persoană se înregistrează în sistemul de compensații, indică așa-numitul NLC, adică numărul locului de consum, spre exemplu, dacă consumă gaze, electricitate etc. Noi avem acces la toate datele de la furnizorii de energie și atunci noi înțelegem care a fost consumul de energie pentru perioada rece a anului trecut, și atunci în sistem într-un mod automat se clarifică veniturile familiei și consumul, și în funcție de raportul dintre venituri și consum se stabilește gradul de vulnerabilitate. Noi avem în sistem mai multe filtre ca să înțelegem și să evităm situațiile în care persoanele nu declară venituri, într-o societate și într-o țară cu un nivel de informalitate atât de mare sunt persoane pentru care nu avem informații la Fisc, la CNAS ș.a.m.d. și atunci ceea ce facem noi este că pentru fiecare persoană aptă de muncă imputăm un anumit venit care este echivalentul salariului minim. Totodată, dacă o persoană sau o gospodărie, ipotetic vorbind, spune că venitul ei este de 7.000 de lei pe lună, iar consumul de energie noi îl vedem că a fost de 15.000, atunci în sistem automat apare o semnalare și persoana respectivă nu poate să se califice pentru un grad de vulnerabilitate mare, pentru că există o discrepanță extrem de mare dintre veniturile declarate și consumul istoric, atunci persoana este declasată și ea poate fi instituită într-o categorie mai mare de vulnerabilitate energetică doar atunci când se clarifică și prezintă informație adițională. Deci, noi avem mai multe filtre și mai multe procese prin care înțelegem foarte aproape care este situația reală, dar nu spunem că avem un sistem perfect. În acest an încercăm să avem acces și la datele birourilor de credit, gospodăriile care aplică și au un credit, noi vrem să înțelegem care au fost veniturile declarate la aceste bănci. Și iarăși, noi facem acest lucru într-un mod în care păstrăm și protejăm datele cu caracter personal, noi nu suntem interesați să controlăm, să divulgăm, ceea ce vrem noi să facem este să avem un sistem just și asta înseamnă că noi vrem să înțelegem care este venitul gospodăriei și care este consumul pentru a determina cât mai adecvat gradul de vulnerabilitate energetică.

Vocea Basarabiei: Într-o societate cu o cultură ridicată s-ar zice că și autoritățile statului se bazează pe responsabilitatea, pe onestitatea furnizorului, astfel încât să existe și această solidaritate?

Alexei Buzu: Aceasta este prezumția de bază, inclusiv în sistemul de vulnerabilitate persoanele declară pe cont propriu că toate datele care au fost comunicate în sistem sunt adecvate, iar dacă ele nu sunt, persoanele sunt pasibile, sunt responsabile să reîntoarcă banii pe care iau primit drept compensații.

Vocea Basarabiei: Dl ministru, dar dvs. luați în calcul o perioadă anume de timp ca să vedeți veniturile?

Alexei Buzu: Veniturile declarate de către persoane sunt pe ultimele 6 luni, noi în determinarea gradului de vulnerabilitate energetică vom lua în considerare ultimele 6 luni, adică începând cu octombrie, septembrie, august ș.a.m.d., totodată, în acest an am introdus o nouă procedură prin care vom verifica dacă persoanele care se înregistrează în sistemul de compensații au avut așa-numite venituri extraordinare, spre exemplu, au vândut un apartament în luna a 7-a premergătoare la perioada de compensații, au vândut o mașină, au primit dividende, au avut alte venituri extraordinare, să spunem, au vândut un lot de pământ și dacă valoarea acelui bun sau venit este mai mare de 300.000 de lei, atunci și acea sumă va fi considerată ca parte a venitului. Deci, iarăși încercăm să avem un sistem just, pentru că noi prin acest program de compensații vrem să ajutăm familiile cu venituri mici. Noi avem foarte multe nevoi pe alte domenii și alte reforme și atunci asta facem pentru a ne asigura că ajutăm persoanele care, într-adevăr, au nevoie.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.