VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

„Victima silențioasă” a războiului rus în Ucraina

Din 24 februarie anul trecut, informațiile oficiale arată că 1,24 milioane de hectare din teritoriul rezervației naturale ucrainene au fost afectate de războiul din Ucraina.

De asemenea, a afectat 3 milioane de hectare de păduri cu 450.000 de hectare ocupate sau în zone de luptă.

Pentru a evidenția distrugerile cauzate de război, Greenpeace din Europa Centrală și de Est (CEE), împreună cu ONG-ul ucrainean Ecoaction au realizat o hartă a daunelor aduse mediului. Ea ilustrează modul în care invazia Rusiei a distrus natura ucraineană.

„Războiul ne afectează natura la fel de grav cum afectează oamenii și infrastructura noastră. Cu toate acestea, această pagubă rămâne nevăzută și în mare parte ignorată, pentru că mediul este victima tăcută”, spune Yevheniia Zasiadko de la Ecoaction.

„Vrem să fim vocea sa, astfel încât toată lumea să fie conștientă de consecințele războiului rusesc asupra mediului și astfel restaurarea naturii să fie inclusă în planurile de recuperare ale Ucrainei.”

Zasiadko explică că după terminarea războiului, oamenii vor simți în continuare impactul negativ asupra mediului pentru o lungă perioadă de timp.

„Guvernul ucrainean promite că ne va reconstrui patria – iar mediul face parte din ceea ce trebuie reconstruit”.

De la fragmente metalice de obuze care lasă substanțe în sol care ar putea afecta lanțul trofic până la 40 de mine de cărbune inundate care contaminează apele subterane, impactul războiului este vast.

Și toate acestea se întâmplă din 2014, când trupele ruse au pus piciorul pentru prima dată pe pământ ucrainean, spun cele două ONG-uri.

Ei cred că reconstrucția orașelor trebuie să aibă loc în același timp cu refacerea naturii.

„Recuperarea naturii va avea nevoie de instrumente, expertiză și angajament, precum și de fonduri semnificative”, spune Tsutsaiev. Greenpeace și Ecoaction fac apel la acțiuni privind mecanismele și alocare de resurse financiare pentru realizarea acestei lucrări de restaurare.

„Acele fonduri ar trebui alocate deja, nu când războiul se va termina.”

Autor

  • Irina Sterpu

    Responsabilă de Social Media și de vizibilitate pe online. Deține o experiență în jurnalism digital de peste 5 ani. A absolvit școala de jurnalism de investigație din Riga și se numără printre finaliștii Burselor Europene pentru Jurnaliști, ediția din 2021. A activat antetior în mai multe insituții media din Moldova, dar și de peste hotare. Licențiată în jurnalism la Universitatea Anglo-Americană din Praga (Cehia), iar masterul l-a obținut în Mass-media globală la Universitatea Stockholm din Suedia.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.