VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VB la Pelivan: În UE ne vedem viitorul nostru și al copiilor noștri, pentru că să mergem pe mizeria „russkii mir” nu se merită

Republicii Moldova i s-a confirmat, încă o dată, că este așteptată în marea familie europeană. Este reacția președintei Maia Sandu la rezoluția adoptată de Parlamentul European, care a solicitat în această săptămână începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova până la sfârșitul acestui an. Maia Sandu a mai precizat că Moldova europeană este calea aleasă de cetățeni. Și acest lucru va fi spus răspicat, cu o singură voce, pe 21 mai la Adunarea cetățenilor. Despre nevoia modernizării statului vorbim la acest sfârșit de săptămână.

* * * 

Așadar, șefa statului Maia Sandu, a făcut o adresare către toți cetățenii țării, anunțând că la Chișinău va fi convocată o Adunare Națională. Evenimentul, cu genericul „Moldova Europeană”, va fi organizat în inima Chișinăului, în Piața Marii Adunări Naționale, la data de 21 mai. Președinta Maia Sandu a îndemnat oamenii să susțină integrarea în Uniunea Europeană și să demonstreze acest lucru. Vocea Basarabiei a făcut un popas în comuna Pelivan din raionul Orhei și a discutat cu sătenii despre direcția corectă pe care trebuie să se îndrepte țara lor.

Numai în Uniunea Europeană, acolo ne vedem viitorul nostru și al copiilor noștri, pentru că să mergem pe mizeria „russkii mir” nu se merită, pur și simplu, elementar de luat și de comparat ce e la ruși și ceea ce e în Uniunea Europeană, eu cred că nu trebuie mare filosofie și mare explicație.

Vocea Basarabiei: Cum se parcurge această cale europeană?

– Calea europeană de-amu aici depinde într-o măsură oarecare și de noi, dacă noi o să acceptăm, în primul rând, că vrem să ajungem în Uniunea Europeană, înseamnă că e una, dar dacă noi, cum a spus unul, cică „pe moldoveni nu-i înțelegi, au pașaport român, lucrează în Italia și votează pentru Dodon”. Asta-i culmea de-amu, știi, să ajungi la așa tâmpenie, dar este, cu moldovenii așa și este, sunt unele cazuri.

Vocea Basarabiei: Pe 21 mai, președinta Maia Sandu v-a invitat în Piața Marii Adunări Naționale, veți fi prezent acolo?

– Mergem, nici nu se discută!

Vocea Basarabiei: De ce trebuie de mers?

– De la Pelivan mergem, pentru că trebuie să susținem guvernarea, s-o susținem pe Maia Sandu în parcursul pe care noi trebuie să-l ducem până la un bun succes, pentru că nicio guvernare care până acum a fost nu a avut așa, să-i primească în Europa, în America, ca președinte de țară cum e acum dna Maia Sandu.

Vor ei, le place, nu le place, dar trebuie să recunoască că asta-i o diferență de apreciere a Moldovei în lumea civilizată. Unde până acum se mai auzea ca Moldova să fie discutată, apreciată în Parlamentul francez ori în Congresul american, ori în Uniunea Europeană? Nu a fost așa ceva! Asta-i ceva ieșit din comun și noi trebuie astăzi, cu prezența noastră pe 21 mai, să confirmăm lucrul acesta.

Vocea Basarabiei: Au urmat reacții și din partea taberei adverse, opoziția spune că și ei vor veni în piață, inclusiv Partidul „Șor”. Iată, suntem la Orhei, în regiunea Orheiului…

– Doamne ferește! Păi, ei o să vină numai cu 400 de lei, dacă o să le plătească, atunci ei pot să mai vină, dar așa nu mai vin ei 1.000 de ani, dați-le…

Vocea Basarabiei: De ce credeți că doar cu bani lumea poate să vină?

– Doamne ferește! Iaca, eu discut aici în mahala cu fiecare și ei îmi spun: „Dl Ion, mă duc să fac o copeică, care-i problema?” Și eu, ce să le reproșez, dacă azi n-ai altă posibilitate să faci un ban?

Vocea Basarabiei: Dar lumea își pune întrebarea de unde sunt banii?

– Nu! Lumea azi spune așa: „A furat, dar și ne-a dat”. Iaca asta-i toată explicația. Măi băieți, măi…

Vocea Basarabiei: Cum se scapă de această mentalitate?

– Nu știu cum, dar degrabă nu o să scăpăm, pentru asta trebuie timp.

Vocea Basarabiei: Dar între timp s-a anunțat verdictul din partea Curții de Apel pentru Ilan Șor, 15 ani de pușcărie. Ați așteptat această decizie a justiției?

– Eu această decizie am așteptat-o încă din 2014-2015, dar pentru dânșii, pentru fanații lor asta e o jertfire, ei socot că el e persecutat, că el e victimă. Nu ai ce le face lor, aceștia-s oameni zombați care cu timpul o să înțeleagă, dar pentru asta trebuie să treacă mult timp.

Vocea Basarabiei: Bine, dar societatea trebuie consolidată, în jurul cărei idei poate fi unită societatea?

– Numai în jurul integrării și numai în jurul Unirii cu Țara Românească, mai devreme sau mai târziu. Eu încă în ‘88-’89 am fost în prima delegație de la Orhei care a fost în România, la Piatra Neamț. Era sărăcie atunci, le duceam fiare de călcat, una-alta, televizoare, ce vrei, dar eu dacă eram patriot am venit de acolo cu vreo 7-8 tomuri de cărți. Soția când m-a văzut și-a pus mâinile în cap: „Tu la ce ai fost acolo, la ce te-ai dus?”. Eu, istoric de meserie, de națiune ș.a.m.d. și pe urmă peste vreo 2 ani am mai fost o dată și am spus și, iaca, la toate neamurile mele le spun și le aduc aminte, dar le-am spus și atunci: „Să țineți minte cum România o să se ducă în Uniunea Europeană și noi, dacă o să dovedim să sărim pe ultimul vagon încă o să fie normal, atunci, încă în anii ‘89-’90, eu le-am spus de lucrurile acestea. Deodată, după revoluția lor, după schimbările noastre în ’92, am spus: „Să țineți minte că noi, dacă o să avem cap pe umeri, o să reușim să sărim pe ultimul vagon să ne ținem de dânșii”, dar nu am reușit, pentru că cei din conducerea noastră aveau intențiile lor.

Vocea Basarabiei: Trebuie făcute reforme, cetățeanul mai are răbdare ca să fie făcute aceste reforme în folosul lui?

– Dar cetățenii noștri de-amu mătincă au răbdare la toate, sincer, câteodată mă uitam la alte națiuni, când mergea vorba de corupție, de bănci, de ceva a ieșit toată țara, a ieșit, a blocat tot, i-a închis pe toți, dar moldovenii n-au treabă. Ei, ce să le faci, n-ai încotro?

Vocea Basarabiei: Credeți în finalitatea reformei în justiție?

Of! Aș vrea să cred, pentru că, da, asta e singura scăpare, dacă nu-i reforma în justiție, degeaba ne zbatem, pentru că toată nădejdea noastră e în reforma în justiție, dacă trecem noi de bariera aceasta, înseamnă că trecem mai departe.

– Eu personal am avut ocazie pe parcursul anilor, pentru dreptatea mea, pentru că eram corect, dar trebuia să mă duc să plătesc la judecător, cum spun rușii, tupo să plătesc, eu eram drept, dar trebuia să plătesc. Măi băieți, măi, dar este vreo limită oarecare, este o măsură, este un prag la toate lucrurile acestea? Nu zic că eu îs cel mai sfânt ș.a.m.d., dar este o măsură, este o limită la toate lucrurile acestea. Eu le spun la toți așa: „Măi, a fost o perioadă, ziceți bogdaproste că a fost perioada ceea, că s-a trecut și ați uitat de dânsa, dar azi sunt niște realități, conformați-vă și să mergem în conformitate cu realitățile de azi, gata, ați uitat, îi de tot”. Nu vor, nu vor și gata, ei vor s-o țină una și bună, ce a fost să o țină ei ș.a.m.d. Nu se poate așa.

Vocea Basarabiei: Dar în Uniunea Europeană Republica Moldova împreună cu Ucraina, în același timp cu Ucraina sau fiecare pe calea sa?

– Nu, eu cred că aici nu avem de ales, aici trebuie să mergem împreună cu Ucraina, noi suntem la graniță, noi suntem practic implicați în război, n-avem încotro, trebuie să mergem în comun, cu toate că am unele rezerve față de ucraineni, dar totuna trebuie să mergem înainte, că ei luptă, ei mor, ei se sacrifică pentru noi, pentru Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: Și Federația Rusă va lăsa în pace Republica Moldova să-și decidă soarta de una singură?

– Nu! Federația Rusă nu o să lase Moldova cum nu a lăsat nici Ucraina, ei o să țină până la urmă Transnistria, ei o să caute diferite căi, diferite momente ca să se implice, ca să demonstreze că ei au rușii lor, că ei au cetățeni aici, 20.000, nu știu câți. Asta-i politica lor, politica mârșavă a rușilor de când îs ei e așa, de când e statul acesta rus, n-ai ce le face. Noi trebuie să știm ce vrem, dar nouă nu ne ajunge unitate, cea mai mare problemă a noastră e în lipsa unității.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, suntem în ospeție la Pelivan, comună din raionul Orhei, și discutăm despre viitorul Republicii Moldova. Cum vedeți dvs. perspectiva dezvoltării statului?

Dezvoltarea statului și perspectiva dezvoltării o vedem numai în Uniunea Europeană alături de țările civilizate, indiscutabil, acolo se poate de ajuns numai datorită unirii cetățenilor, datorită efortului care ne așteaptă pe 21 mai și efortul acesta trebuie să-l facem ca s-o susținem pe dna președinte, să demonstrăm și noi că suntem o forță și să arătăm Uniunii Europene că anume dorim și noi în Uniunea Europeană, să fim alături de țările civilizate.

Vocea Basarabiei: Și cine va ieși pe 21 mai în Piața Marii Adunări Naționale la această Adunare Națională „Moldova Europeană”?

– Sper și-i invit pe toți cetățenii de bună-credință…

Vocea Basarabiei: Dar sunt cetățeni de bunăcredință și de reacredință?

– Cetățenii îs toți de bună-credință, dar sunt care sunt manipulați, sunt mai puțin manipulați, de aceea eu pe toți îi invit să facă tot posibilul ca să arătăm și noi că suntem demni și că dorim anume în Uniunea Europeană și vectorul european al Moldovei.

Vocea Basarabiei: Dar cum vă imaginați dvs. că va ajunge statul Republica Moldova în UE, iată în acești 7 ani, cel puțin, pe care și i-a propus guvernarea că trebuie să existe această perioadă ca Moldova să ajungă stat membru UE, cum se vor face acești pași?

– Pe două căi. Prima cale – Unirea cu România, cea mai scurtă și cea mai corectă, cred, și în NATO, și în Uniunea Europeană, a doua cale – datorită Ucrainei, care va câștiga războiul, și noi împreună cu ucrainenii vom intra în Uniunea Europeană și în NATO, această cale este puțin mai lungă, dar noi dintre aceste două căi ar fi bine s-o alegem pe prima. Sperăm să câștigăm, indiferent de care cale vom lua-o.

Vocea Basarabiei: Dar stăpâni aici, acasă, trebuie să fie cetățenii acestui stat, ei să facă ordine, ei să știe că reformele se fac în folosul lor, ei să fie agenții schimbării, ei să pună umărul la aceste schimbări?

– Până acum eu m-am convins că cetățenii statului Republica Moldova nu sunt capabili, de aceea calea Unirii cu România este cea mai corectă, ca să vină legea României, să vină legea Uniunii Europene, ca toți să fie responsabili și toți să fie egali în fața legii, de aceea Unirea cu România este calea cea mai corectă și cea mai rapidă.

Vocea Basarabiei: Astăzi de ce n-ar trebui și n-ar putea legea să stea în capul mesei, să fie egali în fața legii toți cetățenii?

Astăzi au început, datorită noii guvernări, legea să devină și să ajungă în capul mesei, dar pentru că 30 de ani legea n-a fost în capul mesei și n-a fost egală pentru toți am ajuns cea mai săracă țară din Europa și am ajuns cine am ajuns.

– De aceea schimbările care s-au pornit sunt binevenite, dar noi, cetățenii, trebuie să punem umărul și să susținem toate aceste schimbări, datorită combinației acesteia dintre guvernare și între cetățeni trebuie să aducă un rezultat pozitiv ca să ajungem și noi să fim de rând cu lumea.

Vocea Basarabiei: Pentru dvs., cetățeanul simplu, primele 3 reforme care trebuie făcute care sunt?

– Reforma justiției e prima, lupta cu corupția e a doua și susținerea antreprenorilor mici și mijlocii, care sunt baza economiei, să fie acestea, nu-s cele mai principale, dar îs unele din cele mai principale, fiindcă dacă economia va arăta și va demonstra că ea merge spre bunăstarea poporului, atunci schimbările vor fi, dar pentru aceasta noi trebuie să susținem guvernarea, fiindcă au și ei poate greșeli, dar nu greșește acel care nu face nimic.

Vocea Basarabiei: De ce prioritar ați spus reforma în justiție?

– Da, prioritar reforma justiției, că din cauza justiției incorecte nici o investiție, nici un antreprenor serios din Europa, din alte țări nu va veni, pentru că dacă antreprenorul vine și justiția nu-i face dreptate, nu vă așteptați că din urma lui, după ce el va pierde din cauza justiției incorecte, nu vă așteptați la alți investitori. De aceea, justiția corectă demonstrează că țara merge pe calea corectă.

Vocea Basarabiei: Iată, recent Curtea de Apel a anunțat verdictul în cazul Ilan Șor. Ați așteptat această decizie, ca politicianul fugar să fie trimis după gratii pe un termen de 15 ani?

Da, am așteptat-o, și nu numai eu, a așteptat-o toată lumea, fiindcă copilul de la grădiniță, din clasa întâi, din toate școlile și toți copiii vorbeau și știau că Ilan Șor este un hoț și un fugar, numai nu știu de ce justiția și procurorii, și judecătorii nu știau, și de-acum lucrurile dacă se schimbă spre bine, sperăm și mai departe tot așa să meargă și să fie anume legea în capul mesei pentru toți, nu numai pentru cel care a furat o găină, dar și pentru acel care a furat miliardul.

Vocea Basarabiei: Dar această curățenie în justiție se va face greu?

– Da, această dreptate se va face greu și aceste reforme se vor face greu, dar noi, cetățenii, trebuie să punem umărul, fiindcă și datorită nouă, cetățenilor, și datorită organelor și instituțiilor statului noi sperăm împreună, cot la cot să facem curățenie în acest stat.

Vocea Basarabiei: Și pe 21 mai ce decizie vreți să se ia?

– Pe 21 mai să se ia decizia – cursul european, să se ia decizie ca legea să fie în capul mesei și, cel mai important, dacă s-a primi, să ia și decizia Unirii cu România și cu NATO.

Vocea Basarabiei: Dar sunt politicieni care spun că PAS încearcă să acumuleze capital prin această Adunare Națională „Moldova Europeană”.

– Indiferent, pot să socoată care și ce vor socoti, eu cred că dacă noi mergem pe calea cea dreaptă și mergem spre cursul european, noi facem numai bine cetățenilor.

Eu cred că, dacă o să fie drapelele Republicii Moldova și al Uniunii Europene, e destul, niciun drapel al niciunui partid. Clar că nu suntem noi 100%, dar majoritatea eu cred că va fi pentru aceea ca cursul european să fie anume spre Uniunea Europeană.

Vocea Basarabiei: Dosarul transnistrean poate fi un impediment pentru integrarea europeană a Republicii Moldova?

– Nu, nu cred, dosarul transnistrean nu trebuie să-l atingem până nu se termină războiul cu Ucraina, s-a termina războiul și dosarul va fi rezolvat de la sine.

Vocea Basarabiei: Și Ucraina, și Republica Moldova au depus cereri de aderare la UE în același timp, calea trebuie să o parcurgă împreună aceste două state?

– Da, eu personal sunt de părere că aceste două state trag jugul războiului, clar că noi suntem oleacă mai favorizați, dar Ucraina și Republica Moldova trebuie să meargă împreună și în Uniunea Europeană, și în NATO.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, suntem în vizită aici, în comuna Pelivan din raionul Orhei, și încercăm să aflăm de la localnici pe ce drum se îndreaptă țara lor. Încotro Moldova?

– Moldova se îndreaptă spre viață, spre viață mai bună, asta va fi numaidecât, fiindcă acest plai mioritic este condamnat să fie bine, este condamnat. Noi suntem, după teritoriul geografic, foarte bine așezați și acest teritoriu totdeauna va fi popularizat de populație, și moldovenii de mii și mii de ani, chiar dacă au fost, alte națiuni au mai trecut pe aici, au rămas pe-al lor cuvânt, nu s-au lăsat de ale lor obiceiuri.

Vocea Basarabiei: Dar societatea nu-i unită, e dezbinată?

– Păi, așa cum trăiește populația noastră, așa toată lumea trăiește, nu numai la noi, toate popoarele așa-s, dar, până la urmă, se adună, stau la masă, cântă. Și cum au spus în cântarea ceea: „Moldovenii când se-adună la un colț de masă plâng, la alt colț de masă cântă”.

Vocea Basarabiei: Pe 21 mai, șefa statului Maia Sandu cheamă lumea să vină la Adunarea Națională „Moldova Europeană”, o să mergeți?

– Numaidecât voi merge, cum altfel? Numaidecât!

Vocea Basarabiei: De ce trebuie de dus?

– Păi trebuie!

Vocea Basarabiei: De ce?

– Pentru binele națiunii.

Vocea Basarabiei: Și ce decizii așteptați să fie luate?

– Așteptăm o decizie pentru un trai mai bun și un viitor mai frumos, masă plină de bucate, o casă caldă, copii fericiți.

Vocea Basarabiei: Pentru dvs. ce înseamnă integrarea europeană?

– Liniște în familie, copii fericiți, o viață plină de bucurii.

Vocea Basarabiei: Dar ați mers peste hotare, știți cum se trăiește în UE?

– Am fost, am mers și când am venit de peste hotare, că am fost pe ospețe, am venit și 3 zile nu m-am putut scula din pat. Era pentru mine o plăcere, toată lumea este în activități, toată lumea fuge la serviciu și vine de la serviciu, dar era așa o vorbă: „Două bucurii omul trebuie să aibă, dimineața să vrea la serviciu și seara să vrea acasă”. Iată așa e acolo, sunt activități.

Vocea Basarabiei: Și o să vină europenii să-i pună pe cetățenii Republicii Moldova să muncească?

– Eu cred că ei singuri o să muncească pe loc, europenii poate o să vină și o să aducă proiecte, dar populația o să muncească, toată lumea a muncit, au muncit până acum și vor munci. Și aceste pământuri vor fi populate de populația moldovenească, au fost mii de ani și vor fi pe mii de ani înainte.

Vocea Basarabiei: Dar e nevoie încă de a implementa proiecte?

– Da, foarte mult. Vedeți, toată lumea spune că irigare nu este, da, ea a fost, noi am apucat-o, acum ea nu este, toate pământurile noastre, cu diferite minerale s-au mai slăbit, trebuie irigare, o să fie irigare. Și iată mergeți pe drumuri dintr-o parte în alta, toate aproape de-acum îs arate.

Vocea Basarabiei: Și alte proiecte pe care le mai așteptați să fie implementate, ca viața cetățenilor să devină una mai bună?

– Proiecte pentru a fi mai multe posturi de lucru.

Vocea Basarabiei: Și aceste locuri de muncă mai trebuie și bine plătite.

– Numaidecât!

Vocea Basarabiei: Unii cetățeni spun că salariile ar trebui să ajungă la nivelul celor din Uniunea Europeană. E ușor acest lucru, de unde bani, bugetul nu e atât de bogat?

– Poate chiar dacă și salariile nu o să se mărească, dar prețurile la resursele termoenergetice să se diminueze, gazul, lumina, alte cheltuieli, poate la noi acestea îs mai scumpe și dacă s-or da acestea în jos și acelea oleacă s-or mări și viața o să fie foarte bună.

Vocea Basarabiei: Aveți pe cineva plecat peste hotare?

– Avem, și foarte bine s-au aranjat, dar au muncit cu lacrimi.

Vocea Basarabiei: Dar ce spun ei, vor reveni aici, în Republica Moldova?

– Aici nu, dar dorul e mare, nu o să vină înapoi, dar dorul e mare. Nu vor veni că deja s-au aranjat acolo nu rău, dar dorul e foarte mare. De câte ori vin, parcă nu s-ar duce, dar de câte ori trebuie să vină, parcă n-ar veni.

Vocea Basarabiei: Dar relația cu Rusia cum ar trebui să fie?

– Tot bună, cu vecinii cu toți trebuie să trăim bine.

Vocea Basarabiei: Și trebuie cu demnitate sau cu umilință?

– Cu demnitate. Demnitatea, până la urmă, este prețuită chiar și de dușmani.

Vocea Basarabiei: Moldova în UE cu sau fără Transnistria?

Moldova trebuie să fie cu Transnistria, dar este așa o problemă, că noi deja din Transnistria asta facem așa probleme, că de-amu șadă Transnistria unde șade, adică ei să trăiască acolo, noi trăim aici, fiindcă noi nu facem nimic aici și în loc să ne ridicăm economia la noi, dar noi ne gândim: dar Transnistria, dar Transnistria?…

Vocea Basarabiei: 7 ani e mult, e puțin ca Moldova să ajungă în UE?

– Clar că e puțin, e puțin, dacă ne uităm la istorie, trecerea de la o etapă de ridicare de nivel al economiei la alta îs mult mai mulți ani, dacă ne uităm în urmă.

Vocea Basarabiei: Aveți răbdare să așteptați mai mult?

– Păi, nu noi, generația noastră, noi ne trecem, vin alții, da, așa-i, vrem noi, nu vrem, istoria a arătat că 7 ani asta-i puțin.

Vocea Basarabiei: Ce vă doriți cel mai mult acum?

– Dorim pace, sănătate, liniște sufletească și bucurii de la copii.

Vocea Basarabiei, Valentina Ursu, am făcut un popas aici, la Pelivan, Orhei, și vorbim cu cetățenii despre ziua de mâine a Republicii Moldova.Încotro Moldova? Care vă sunt gândurile, ce vă doriți cel mai mult?

– În primul rând, pace și, da, noi ne rugăm pentru pace, dar cum o să vrea Domnul de-amu.

Vocea Basarabiei: De cine depinde pacea?

– Depinde și de populație, dar trebuie să ne rugăm.

Vocea Basarabiei: Care e rugăciunea pe care o spuneți mai des?

– „Tatăl Nostru”, pe de rost îl știm și ne rugăm, „Crezul” spunem și mai sunt rugăciuni.

Vocea Basarabiei: Se spune că binele trebuie să învingă răul, de ce atât de greu binele învinge răul?

– Mult rău pe pământ acum este și dușmani cred că au apărut mai mulți, eu știu, dar noi ne rugăm și pentru dușmani, să fie pace.

Vocea Basarabiei: Și drumul corect pe care să se îndrepte satul și statul, care e calea corectă, direcția corectă?

– Ce să vă spun eu? Cu politica, mai așa eu cu politica, nu știu, dar statul trebuie să facă să fie pace, să ne dea pace așa cum suntem noi, dacă nu va fi pace, păi încă de-amu mai rău o să fie și mai greu, mai ales pentru noi, pensionarii.

Vocea Basarabiei: Dar contează, Moldova mai aproape de Est sau de Vest?

– Eu aș zice că nu contează, ar fi bine să trăim bine cu toții, și cu Europa, și cu Rusia.

Vocea Basarabiei: Dar cum îi împaci pe toți?

– Cum să-i împăcăm? Să vină mai des la biserică, să ne rugăm și eu cred că dacă ne-om ruga și să mai lăsăm și de la noi câteodată când ne pare că suntem noi drepți, să mai lăsăm câteodată și asta-i.

Vocea Basarabiei: Dar cine ajută mai mult Republica Moldova, cine oferă o mână de ajutor țării?

Rușii se laudă că ne-au ajutat până acum, dar acum cred că Europa mai mult ne ajută, eu știu, dar iarăși să fie pace și ne ajută și unul, și altul, și o să mergem înainte, și dacă ne-ar mai da și la noi oleacă Europa să facem, o să vină turiștii și să ne bucurăm și noi că vedem lumea străină, să vină să le placă aici la noi, o să arate ca în Europa.

– Vă spun, că dacă ne-ar mai da ajutor din altă parte și să vină lumea la biserică să se roage, păi, ei se unesc și cu aceasta o să mergem înainte.

Valentina Ursu, Vocea Basarabiei, suntem în vizită aici, la Pelivan, localitate din raionul Orhei, și vă întrebăm ce suflu pătrunde în localitatea dvs.?

– Eu cred că un suflu european de-amu se vede, cu toate că noi avem aici un primar șorist, care nici nu-i din sat, eu pur și simplu nu eram la alegeri și când am venit după alegeri și am auzit că a câștigat, dar eu nici nu știam că el se balotează aici, eu am rămas frapat. Ei, pe noi ne-au tras cei din Cișmea care au votat, dar am văzut că s-au dezamăgit, profund s-au dezamăgit, lumea s-a dezamăgit.

Vocea Basarabiei: Și ați spus că pătrunde suflul european?

– Pătrunde, da.

Vocea Basarabiei: Cum pătrunde, sunt proiecte finanțate de Uniunea Europeană implementate aici, în satul dvs.?

– Este un proiect, dar tare greu merge.

Vocea Basarabiei: Care?

– Eu chiar particip activ, proiect cu gunoiștea, au adus văd că acum tomberoane, dar eu vă voi spune că primarul de astăzi nici nu are interes așa mare ca să reușească tare. Primarul precedent, da, el a avut și a făcut, fostul primar, uitați-vă, toate trotuarele le-a făcut, el a câștigat proiectul cu lumina, cu tomberoanele acestea. Și mai avem încă multe dorințe și multe ar trebui, că am fost și consilier aici, și le spun: „Primarul trebuie să lucreze două zile în săptămână în primărie, sâmbătă și duminică, în rest, el trebuie să bată pe la toate ușile, să umble, ca găina, să scurme și să găsească”. Că iaca vă dau exemplu de la Mateuți, Rezina, într-un an de zile a câștigat două milioane de euro, dar la noi iaca chiar și acum, la noi a ajuns în funcție și el știe, treacă ziua, luna, a primit leafa și gata, dar în rest nu-l interesează, nu.

Vocea Basarabiei: Pe 21 mai, președinta Maia Sandu a făcut un apel pentru cetățeni să fie prezenți în Piața Marii Adunări Naționale la Adunarea Națională „Moldova Europeană”, o să mergeți?

– Cu cea mai mare plăcere și o să-i invit pe toți, da, cu toți prietenii pe care-i mai am și cunoscuți din sat, ei o să meargă.

Vocea Basarabiei: Dar o să găsiți bani pentru transport? Vreți să fie organizat?

– O să găsim și bani pentru transport, nu ne facem probleme că sunt rutiere, noi suntem aproape de Orhei, ne-am urcat în rutieră și ne-am dus, nu-s probleme, ori organizat o să facem, cumva o să facem.

Vocea Basarabiei: De ce doriți să ajungeți la acea adunare?

– Să arătăm forța, forța proeuropeană, că forța șoristă am văzut-o, dar hai să arătăm și noi că suntem o forță.

Vocea Basarabiei: Dar, apropo, Ilan Șor a spus că și partidul său va fi prezent în centrul Chișinăului.

Eu vă spun, Partidul „Șor” o să fie în centru pentru a face dezordine, provocări, acesta e scopul lor, nu e Europa pentru dânșii, nu, absolut.

Vocea Basarabiei: Dar poate și-au schimbat părerea?

– Nu, nu, că eu vorbesc cu șoriști de aceștia care sunt, știu aici.

Vocea Basarabiei: Și ce vă spun ei?

– Ei spun că Șor e bravo. „A furat, dar ne dă și nouă”. Da, le-a dat, clar lucru, în loc să stea să lucreze o zi ca lumea, el se duce o zi și are 400 de lei, nefăcând nimic.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. cât câștigați într-o zi?

– Eu într-o zi la serviciul meu vreo 100 de lei, dar eu nu o să mă vând niciodată, că eu am spus, chiar să vină să mă ia cu avionul, cu ceva să mă ducă, eu nu mă duc, trebuie să ai demnitate pentru asta, dar la noi demnitatea nu-i.

Vocea Basarabiei: Dar disputa asta pe teme geopolitice încă va continua în societate?

– Sigur, politica e viața și noi trebuie să discutăm toată vremea, dar noi trebuie să ajungem la aceea ca marea majoritate să vrea în Vest și pe urmă, după aceasta o să vadă și acești care vor cu Estul ce înseamnă Vestul și or să se dea, categoric or să se dea.

Vocea Basarabiei: Dar relația cu Rusia cum ar trebui să fie în continuare? Vă este clar, Rusia se împacă cu gândul că Republica Moldova ajunge în UE?

– Trebuie să se împace, că altă ieșire n-are Rusia. Ea știe precis că o să piardă cu Ucraina și Moldova nu i-a aparținut, adică Basarabia asta nici când nu a aparținut Rusiei, ei ne-au ocupat în 1812, ne-au ținut sub călcâi și gata, dar altceva nu-i.

Și rușii trebuie să-și ia gândul de la aceea că Basarabia e a lor, s-a mântuit.

Vocea Basarabiei: Dar în relația cu Rusia mai trebuie rezolvate unele probleme.

– Da, dar noi să stăm drepți, de la egal la egal să vorbim, nu să aplecăm capul, vrem relații, clar lucru, că e normal, constat, dar de la egal la egal, ei să nu fie mai presus și noi mai prejos.

Vocea Basarabiei: Moldova a depins mulți ani de resursele energetice din Federația Rusă, de piața de desfacere pentru mărfurile de aici pe care le exportă acolo, a fost și un număr mare de gastarbeiteri, care și-au câștigat bucata de pâine în Rusia, care au muncit în Rusia.

– Acesta a fost interesul politicienilor. Știți când ne-au pus embargouri la vinuri? Ne-am descurcat? Unde-s vinurile cele mai bune și se mai jeluiește cineva că rămâne cu vin nerealizat? Nu! Și-au schimbat atitudinea și s-au dus în Europa produse, așa și cu celelalte produse. Dacă noi o să facem produse calitative și o să știm a vinde, o să ne descurcăm și fără Rusia, absolut.

Vocea Basarabiei: Dar din sat mai muncesc oamenii în Rusia?

– Mai sunt, dar puțini, da, dar puțini.

Vocea Basarabiei: Dar credeți că atunci când va veni vorba să fie pus pe masă planul de soluționare a problemei transnistrene vocea Rusiei va conta?

– Ea sigur că o să se bage. Da, dar noi ar trebui să n-o prea luăm în seamă, nu prea o luăm în seamă, că acesta-i pământul, teritoriul nostru și noi trebuie să ne rezolvăm problemele, nu rușii.

Vocea Basarabiei: Dar este armata lor, care staționează în stânga Nistrului?

Da, dar ei și-au asumat-o la Istanbul, și-au asumat că-și retrag, fii bun și ia-ți-o și du-te. Cu Transnistria o să se rezolve problema dacă câștigă Ucraina, dacă a câștigat Ucraina, s-a terminat cu toată Transnistria.

– Poate noi o să ajungem când s-or limpezi apele să facem un schimb de teritorii, să avem o bucățică de ieșire la mare și să le dăm Transnistria, că n-avem noi mare folos.

Vocea Basarabiei: Guvernarea promite că 7 ani ar trebui pentru ca Republica Moldova să ajungă în UE, pentru dvs. e o perioadă lungă, scurtă?

– Pentru mine e cam lungă, dar să luăm așa, omenește, e normal, că nu azi am hotărât și mâine am intrat, nu, o să treacă, poate nu 7, o să treacă mai puțin nu 7, dar totuși, noi acolo, da, vă spun, calea cea mai scurtă este Unirea cu frații. Noi suntem aceiași români ca și acei din Moldova, ca și acei din Transilvania, ca și acei din Muntenia. Noi suntem aceiași, de ce trebuie noi să mai stârnim alt stat, altă făcătură să facem? Și în NATO, și în UE, și s-au rezolvat toate problemele, și nu ne atacă rușii, nu ne atacă nimeni.

* * *

Opinii adunate la Pelivan, comună din raionul Orhei. Republica Moldova trebuie să fie în Uniunea Europeană, trebuie să-și regăsească locul de unde a fost ruptă mai bine de două sute de ani, în spațiul european, în spațiul românesc, este convingerea istoricului Ion Negrei, fost viceprim-premier, actualmente cercetător în cadrul Institutului de Istorie al Academiei de Științe.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.