VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Vasile Bolea: Nici Igor Dodon, nici Vlad Batrîncea nu vor participa la alegerile locale pentru mandatul de primar al Chișinăului

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează vom vorbi despre rolul și locul opoziției în societate și în forul legislativ, despre dialogul care trebuie să existe între putere și opoziție, despre ce vrea și ce poate să facă opoziția, despre aceste și alte subiecte discutăm astăzi cu dl Vasile Bolea, care este jurist de profesie. S-a făcut politician încă din noiembrie 2014, atunci a devenit deputat în parlament, a fost ales de 3 ori în forul legislativ, de 3 ori pe lista Partidului Socialiștilor, dar a părăsit PSRM-ul și a aderat, recent, la Partidul „Renaștere”, condus de Serghei Mișin. Acum sunteți deputat independent. Bine ați venit la Vocea Basarabiei!

Vasile Bolea: Bună seara și bine v-am găsit!

Vocea Basarabiei: Să ne spuneți, totuși, de ce ați decis că trebuie să părăsiți Blocul Comuniștilor și Socialiștilor? Socialiștii l-au acuzat pe Ilan Șor că ar cumpăra deputații, iar în spațiul public s-a mai spus că Partidul Șor este cel care îi ademenește pe unii aleși ai poporului și-i face să devină transfugi.

Vasile Bolea: Știți cum? În problemele care sunt în interiorul partidului cei care nu văd aceste probleme, dar se străduie să le mușamalizeze de fiecare dată caută pe exterior cine este vinovat. O vedem și în raporturile guvernare-opoziție, când la cei din guvernarea actuală le încurcă toți, în afară de ei înșiși.

Eu nu am decis să părăsesc Partidul Socialiștilor, eu am fost dus, pe mine m-au exclus din partid fără ca să mă întrebe ceva sau să caute vreo explicație.

Vocea Basarabiei: De ce dvs. ați decis să părăsiți Partidul Socialiștilor?

Vasile Bolea: Eu nu am decis să părăsesc Partidul Socialiștilor, eu am fost dus, pe mine m-au exclus din partid fără ca să mă întrebe ceva sau să caute vreo explicație, cum de fiecare dată se făcea, mă rog, pe parcursul unui an de zile, atunci când executivul politic, organul de conducere colegial al partidului nu înțelegea, bunăoară, de ce eu sunt împotriva unor decizii, decizii importante pe care trebuia să le ia partidul. Și de fiecare dată mă chemau „la covor”, le explicam, veneam cu argumente de ce eu pledez pentru o decizie și sunt împotriva la o decizie a organului colectiv.

Vocea Basarabiei: Haideți să amintim despre care decizie a fost vorba.

Vasile Bolea: Bine, unele dintre cele mai recente au fost deciziile luate de către organul colectiv de a participa în alegerile din Găgăuzia. Eu le spuneam colegilor că noi în situația actuală nu trebuie să ne aventurăm și să participăm în alegerile acestea din Găgăuzia, deoarece pe parcursul ultimului an, inclusiv datorită poate lipsei unei poziții clare vizavi de procesele care au loc în societate sau vizavi de procesele care sunt legate de politica internă, politica externă, noi nu ar trebui să participăm în alegerile acestea, deoarece părerea mea e că o să le pierdem. Pierzând alegerile din Găgăuzia, unde Partidul Socialiștilor era monopolist, să-i spunem… 

Vocea Basarabiei: El deținea influență mare asupra puterii de acolo…

Vasile Bolea: Da, deținea monopolul, influența asupra alegătorului ș.a.m.d., 97, 98, 96% întotdeauna ne susțineau în Găgăuzia. Și alegerile în primul tur ale bașcanului din Găgăuzia au arătat că Partidul Socialiștilor care, luând o decizie stranie, după mine, să nu participe în alegeri, dar să îi ofere susținere politică, să îl susțină pe candidatul independent Grigore Uzun, care este președintele organizației teritoriale Vulcănești, membru de partid, pentru mine asta a fost ceva ieșit din comun.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. ați decis atunci să susțineți un alt candidat și ați spus că sunteți de partea lui Victor Petrov?

Vasile Bolea: Să susțin un alt candidat, am condus stafful electoral al lui Victor Petrov. Părerea mea e că noi am luat un rezultat destul de bun, fiind pe locul 3 și câștigând într-o bătălie cu personalități de acolo din Găgăuzia, doi foști bașcani, dl Croitor, dl Formuzal, Nicolai Dudoglo, care a fost primar de Comrat, deputat, bine, cu multe-multe regalii, alte persoane. Am ajuns pe locul 3, au avut loc alegerile în turul doi, unde Grigore Uzun a pierdut aceste alegeri și mai departe a fost acea plecare pe data de 17 mai să ne vedem cu Ilan Șor.

Vocea Basarabiei: Acuși ajungem și la acea plecare în Israel, dar acum eu pot să înțeleg că doi candidați au fost sprijiniți de Ilan Șor – și Petrov, și Guțul?

Vasile Bolea: Nu, în niciun caz.

Vocea Basarabiei: Nu?

Vasile Bolea: Nu!

Vocea Basarabiei: Pentru că, dacă ați mers cu dl Petrov în Israel…

Vasile Bolea: Bine, eu vă explic care a fost scopul plecării în Israel. Realitățile atunci la moment și, de fapt, azi sunt următoarele: au avut loc alegerile în Găgăuzia, locuitorii din regiune și-au ales bașcanul, este Evghenia Guțul. Asta este realitatea la ziua de azi, ne place nouă sau nu ne place. Mie tot, de exemplu, nu-mi place, sincer vă spun.

Aveam toată certitudinea că în turul doi al alegerilor din Găgăuzia, Victor Petrov îl va câștiga pe Grigore Uzun.

Vocea Basarabiei: De ce?

Vasile Bolea: Vă spun de ce. Deoarece toate sondajele arătau și aveam certitudinea că în turul doi se vor duela Victor Petrov cu Grigore Uzun și aveam toată certitudinea că în turul doi Victor Petrov îl va câștiga pe Grigore Uzun.

Vocea Basarabiei: Și cum s-a întâmplat că Evghenia Guțul a câștigat?

Vasile Bolea: Cetățenii au ales-o.

Vocea Basarabiei: Se crede că banul ar fi fost cel care a decis victoria.

Vasile Bolea: Haideți să vă spun un lucru, în orice scrutin electoral echipele și persoanele care participă în alegeri au anumite venituri pentru campania electorală și au și anumite cheltuieli. Lucrul acesta, eu nu știu nicio persoană, probabil dl Brega pe timpuri când cutreiera toată țara cu bicicleta, dar și el avea unele cheltuieli în campania lui și în promovarea lui.

Vocea Basarabiei: Dl Bolea, dar sunt două lucruri diferite, banii pe care îi cheltuie partidul și banii care corup alegătorul? Asta am în vedere.

Vasile Bolea: Eu, ca și jurist, pot să vă spun următoarele: în campania din Găgăuzia niciun candidat nu a depus contestații și plângeri pe diferite situații care probabil au existat sau nu au existat. Asta trebuie să spună organele de drept. Vă spun cu toată sinceritatea, în ziua de 30 aprilie, aflându-mă în satul Chirsova, am văzut o situație când vizavi de Casa de Cultură, unde se afla secția de votare, acolo este și o fântână, dacă nu greșesc, stăteau vreo 3-4 persoane, pur și simplu stăteau la vorbă și am văzut situația când a venit o altă persoană, alegător, o doamnă cu o poșetă, a lăsat poșeta, probabil că era cineva din mahala, bine, se cunosc într-un sat, s-a dus, a trecut drumul, s-a dus la secția de votare, între timp doamna căreia i s-a lăsat acea poșetă a băgat în poșeta ceea nu știu ce, și când a venit doamna respectivă și-a luat-o și s-a dus acasă. Din punct de vedere juridic, cum putem să catalogăm iată o așa situație?

Pe mine m-a mirat faptul că CEC-ul de la Chișinău, iată, sincer vă spun, aici eu văd o bravadă care s-a jucat în alegerile acestea din Găgăuzia inclusiv din partea Chișinăului.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. cum credeți că ar trebui să fie catalogată?

Vasile Bolea: Eu vă spun cu toată sinceritatea, am sunat la 112, am remarcat cazul respectiv, pe parcursul zilei, că noi făceam naveta într-o parte, în alta, polițistul m-a telefonat, m-a rugat să vin la Secția de poliție din Chirsova, în spatele primăriei, acolo am scris o plângere, o lămurire: „Vă rog să se ia măsuri”, că ne cunosc doar toți. Peste câteva zile mi s-a spus că nu au fost identificate persoanele și atâta-i tot. Asta eu pot să vă comunic ceea ce am făcut eu personal, dar în campanie, din punct de vedere juridic, nu au existat plângeri din partea concurenților electorali. Pe mine m-a mirat faptul că CEC-ul de la Chișinău, iată, sincer vă spun, aici eu văd o bravadă care s-a jucat în alegerile acestea din Găgăuzia inclusiv din partea Chișinăului. CEC-ul de la Chișinău vine și spune că Comisia Electorală de la Comrat a încălcat legea, nu știu ce a făcut și, iată, noi i-am sancționat pe toți 8 sau câți candidați au fost pentru depășirea plafoanelor la donații și nu știu ce ș.a.m.d. Stimați colegi, voi puteți să-i spuneți întregii populații și să-i buimăciți, să-i mințiți în sensul dat, eu sunt jurist, mai sunt mii de juriști în țara asta care citesc legea, care citesc la Dispoziții finale și tranzitorii la noul Cod electoral, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023, prevederile Codului electoral al Republicii Moldova legate de alegerile regionale, dar alegerile bașcanului sunt alegeri regionale, conform codului…

Vocea Basarabiei: Dar regiunea se găsește în componența Republicii Moldova?

Vasile Bolea: Da, da, numai că prevederile Codului electoral intră în vigoare la 1 ianuarie 2024 și, în sensul dat, interdicțiile sau alte situații, unele reguli specifice de joc, care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023 pentru Găgăuzia sau pentru alegerile respective care au avut loc în Găgăuzia intră în vigoare anul viitor sau peste jumătate de an. Înțelegeți? Care regulă se aplică?

Vocea Basarabiei: Întrebarea mea era – totuși, unitatea teritorial-administrativă face parte din componența Republicii Moldova, instituțiile statului au acest drept ca să monitorizeze tot ce se întâmplă în țară?

Vasile Bolea: Da, cu toată certitudinea vă spun că da. Da! Numai cum ei au făcut-o? De ce au intrat cu mascații, pentru ce Comisia Electorală Centrală a emis aceste procese-verbale, nefiind organ constatator, că nu ei organizează alegerile acolo în Găgăuzia, dar Comisia Electorală din Găgăuzia?

Părea mea e că s-a făcut un experiment social sau noi am avut un fenomen în Găgăuzia

Vocea Basarabiei: S-a discutat mult despre acest subiect. Totuși, cum a reușit Evghenia Guțul să obțină acest mandat de bașcan, dacă ea era anonimă în regiune?

Vasile Bolea: Haideți să vă spun un lucru, eu găsesc o singură explicație. Din punctul meu de vedere, părea mea e că s-a creat, s-a făcut un experiment social sau noi am avut un fenomen în Găgăuzia. Ce înseamnă fenomenul acesta? Pe parcursul toamnei anului trecut și în această iarnă toți cetățenii Republicii Moldova, inclusiv cei din Găgăuzia, pur și simplu au fost furați prin tariful la gaz, chiar și băbuțele, moșnegeii care mai strângeau acolo pentru moarte, da, că așa-i…

Vocea Basarabiei: Dle Bolea, au fost compensații din partea statului și nu s-a achitat tariful așa cum era în factură.

Vasile Bolea: Lăsați, eu vă rog mult, ce nu s-a achitat? Da, OK, s-au achitat, admitem, 17-20 de lei.

Vocea Basarabiei: Da, nu 29 de lei…

Vasile Bolea: Dar dvs. credeți că pensionarul de rând poate să-și permită lucrurile date? Eu vă spun, chiar și banii care undeva îi țineau la colțun sau pentru situații de acestea neprevăzute au fost dați pentru a achita tariful acesta nejustificat la gaz.

Vocea Basarabiei: Eu înțeleg unde înclinați dvs., dar cât gaz consumă pensionarul?

Vasile Bolea: În primăvară… Consumă, să mă credeți.

Vocea Basarabiei: Iarna?

Vasile Bolea: Și primăvara, și vara, și iarna inclusiv.

Vocea Basarabiei: Am și eu soacră, am și eu cunoștințe care-mi spun că au consumat tare puțin.

Vasile Bolea: Bine, situația în Găgăuzia e următoarea, că acolo e stepă, dna Valentina, acolo e stepă, nu sunt păduri.

Vocea Basarabiei: Știu, știu, că am mers de multe ori.

Vasile Bolea: Și ca să-ți cumperi chiar un metru ster de lemn te costă foarte mult, foarte mult.

Vocea Basarabiei: Păi, prețul a fost tot stabilit între 600 și 840 de lei pentru un metru ster.

Vasile Bolea: Lăsați, eu vă rog, unde a fost, ați procurat un metru ster de lemn pe prețul acesta?

Vocea Basarabiei: Autoritățile trebuiau să asigure cetățenii.

Vasile Bolea: Dar au asigurat? Pe hârtie – probabil, vorbind la televizor – probabil, dar în realitate, unde trimitea dna ministră, pe site-ul lemne.md?

Vocea Basarabiei: Bine, și de ce nu au votat pentru Victor Petrov, dar au votat pentru Evghenia Guțul?

Vasile Bolea: De ce nu? Au votat inclusiv pentru Victor Petrov, numai că voturile nu au fost suficiente pentru a ajunge în turul doi. Istoria e următoarea: cetățenii de acolo, văzând iată tot dezmățul acesta, văzând acele dezbateri între Chișinău și Comrat, ele au existat…

Vocea Basarabiei: Dispute, mai degrabă…

Vasile Bolea: Dezbateri, dispute, da, în toată campania electorală niște mesaje venite de la Chișinău, precum că lumea care trăiește în Găgăuzia toți sunt cu dispoziții separatiste și nu știu ce ș.a.m.d., și alături de ei într-un oraș cum este Taraclia, ei au văzut că pe parcursul ultimilor 4 ani de zile s-a făcut foarte multe lucruri. Primarul orașului, dl Lupov, reprezintă Partidul Șor. Iată acesta a fost fenomenul. Și lumea știți de ce a votat? Decât vorbele voastre de la Chișinău privind integrarea europeană, iar din noi scoțând ultimii bani pentru gaz și multe-multe alte lucruri, noi vrem iată fix cum e în Taraclia și haideți să o votăm pe fata asta, că, uite, Ilan Șor, da, fugar, el a făcut acolo, acolo, acolo. Și ei au văzut nemijlocit ce înseamnă dacă, uite, omul a spus că va face drumuri sau va renova orașul și va face multe lucrări, iată, el face. El a spus și el face, el a spus și el face, politicieni de la Chișinău nu fac așa lucruri, ei spun…

Vocea Basarabiei: De unde sunt banii, ca să se facă aceste proiecte?

Vasile Bolea: Nu mă întrebați pe mine…

Vocea Basarabiei: Dar pe cine să întreb?

Vasile Bolea: Bine, autoritățile statului sunt? Iată aici autoritățile statului trebuie să răspundă – dar de unde banii?

Vocea Basarabiei: Pentru că am avut și noi colegul care a mers aproape zilnic în campanie electorală, a discutat și cu cetățenii din UTA Gagauz-Yeri. Ce au spus alegătorii de acolo? Că noi mai degrabă l-am votat pe Ilan Șor, că noi am votat promisiunea că va face aeroport, că noi am votat că el promite că va da bani pentru cadrele didactice…

Vasile Bolea: Și ian închipuiți-vă dacă el lucrul acesta îl va face…

Vocea Basarabiei: Dar bani, de unde are bani?

Vasile Bolea: El va avea popularitate și credibilitate, ceea ce nu au politicienii de la Chișinău.

Vocea Basarabiei: De unde sunt atâția bani?

Vasile Bolea: Păi, întrebați-l pe el, puteți să intrați pe rețelele de socializare, să cereți, eu nu știu, o emisiune cu d-lui. Eu, sincer vă spun, atunci, iată pe data de 17, când am plecat împreună cu candidatul Victor Petrov și cu Alexandr Suhodolski, cu care împreună noi am făcut această campanie pentru Victor Petrov, noi am plecat la el să vedem care sunt planurile lui legate de Găgăuzia. De ce spun lucrul acesta? Pentru că mulți, poate eu nu știu, pun la îndoială situația respectivă. Iarăși avem o situație în care Evghenia Guțul, candidatul Partidului Șor, este bașcanul ales și Ilan Șor, care de fiecare dată a vorbit despre faptul că el este garantul realizării acelor promisiuni electorale cu care au venit și Partidul Șor, și candidatul Eugenia Guțul, ne-am dus să discutăm toate aceste situații. De ce? Deoarece bașcanul nou-ales întotdeauna, bine, orice bașcan, guvernator al Găgăuziei, trebuie să aibă o conlucrare strânsă cu Adunarea Populară a Găgăuziei, organul legislativ regional, orice decizie, inclusiv, eu nu știu, program economic, inclusiv investiții capitale într-o localitate sau toate aceste lucruri trebuie să fie autorizate sau trecute prin Adunarea Populară a Găgăuziei. Victor Petrov este deputat în Adunarea Populară, de 16 ori în 2021 s-a luptat, împreună cu Dumitru Constantinov, să fie ales în calitate de președinte al Adunării Populare, având și el un anumit, să-i spunem, sau mai bine zis, fiind el un anumit factor de influență împrejurul căruia mai sunt și alți deputați care îl susțin pe el, a plecat, noi împreună am plecat să discutăm anume lucrurile acestea, pentru că a doua zi și președintele Adunării Populare, Dumitru Constantinov…

Vocea Basarabiei: Să vină și el?

Vasile Bolea: Da, a venit și el cu alți doi deputați, dacă nu greșesc, inclusiv lucrurile acestea să le discute. Iată, colegii mei, fără ca să mă telefoneze, să mă întrebe: dar ce cauți, care-i scopul vizitei tale?, eu puteam să le explic lucrurile acestea, eu nu aveam de gând să ies din partid.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.