VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

V. Nistorică, antreprenor: Nu avem mare, munte, dar avem lucruri care se găsesc mai rar în Europa, trebuie să investim ca să dezvoltăm turismul

Vocea Basarabiei: Astăzi vom vorbi despre afaceri, despre investiții, despre riscuri, despre a rămâne acasă sau a pleca peste hotare, despre brațele de muncă pe care le are sau nu prea le are Republica Moldova, brațe de muncă calificate și, în general, ce probleme poate să ridice exodul creierelor, în primul rând. Despre aceste și alte subiecte discutăm astăzi cu invitatul nostru, Victor Nistorică, antreprenor. D-lui conduce de mai mulți ani brutăria de la Bardar, din 2001 și până astăzi, sunt vreo 19 ani de când e preocupat de afaceri.

Victor Nistorică: Haideți să spunem așa: brutăria în sine există din 2000, deci are  peste 23 de ani, eu în activitățile de business sunt de prin 2001, în brutărie sunt cam ultimii 5 ani.

Vocea Basarabiei: Da, e bine că am făcut aceste precizări. Și pentru că suntem acum în toiul sărbătorilor de iarnă, și pentru că cetățenii vor să aibă cele mai gustoase delicii pe mesele de sărbătoare, haideți să pornim de la ceea ce faceți cu gust de mai mulți ani la Brutăria Bardar și să ne spuneți cât de mult vă reușește să dezvoltați afacerea, ținând cont că există și crize, că există și provocări mari, prețul contează foarte mult pentru marfa pe care o expediați pe piața internă, dar și pe cea externă, de la resursele energetice, de la poate importul unor ingrediente de care aveți nevoie. Să ne povestiți cât de mult reușește Brutăria Bardar să se dezvolte, afacerea mai degrabă să fie pe cale de extindere.

Victor Nistorică: Afacerea reușește să se dezvolte. Pot să vă spun că am avut un an foarte bun, pentru că, pe lângă faptul că am reușit să creștem afacerea în sine, cu vreo 35, aproape 40 la sută, și acesta ar fi al treilea an consecutiv în care creșterea noastră ar fi cu, cel puțin, 30%. Și acest lucru s-a întâmplat la pachet cu creșterea numărului de angajați, care a trecut deja de 50 și se apropie de 60 de angajați și cu extinderea capacităților de producere, aproape le-am dublat și toate acestea se întâmplă în contextul foarte multelor provocări. Una din cheile acestei reușite este faptul că noi am fost foarte atenți la aceste provocări și ne-am adaptat. Adică, dacă ați pomenit de creșterea costurilor sau de costurile energiei electrice, vă spuneam mai mut timp în urmă sau ne plângeam acum un an că ni s-a triplat costul pentru electricitate și gaz în factură. Pot să vă zic că astăzi factura noastră este mai mică decât acum un an, chiar dacă afacerea este cu mult mai mare. În primul rând că și prețurile un pic s-au mai temperat, dar, în al doilea rând, că am învățat că trebuie să vindem altfel, de exemplu, pe partea de electricitate ne-am instalat un sistem de panouri fotovoltaice de 100 de kilowați, care ne asigură, până la jumătate din consum. E și mai ieftin, și nu depindem de cineva. De asemenea, același sistem l-am pus să lucreze și pentru partea de încălzire, punând sistemul de pompe apă-aer și, respectiv, încălzirea la fel o facem pe electricitate, chestii care păreau poate de neimaginat acum câțiva ani. Astfel, am luat niște măsuri care atât pe partea de producere ca să ne reducem costurile sau să nu le lăsăm să crească, după care am extins afacerea atât în țară, cât și peste hotare și toate acestea coroborate ne-au permis, în primul rând, să avem o sănătate financiară mai bună ca și companie și, în al doilea rând, să nu mai creștem prețurile. Deci, noi în ultimele 11 luni și chiar mai departe planificăm să nu modificăm prețurile.

Vocea Basarabiei: Deci, nu veți crește prețurile, ca să nu pierdeți cumpărătorii, nu veți crește prețurile, că ați reușit să faceți economii pe dimensiunea folosirii energiei și acest lucru e îmbucurător, pentru că și consumatorul ce vrea? Vrea stabilitate și predictibilitate, dacă azi a mers la piață și a cumpărat marfa, el să știe că mâine vine și o găsește la același preț, dacă nu, poate să renunțe, să refuze.

Victor Nistorică: Da, mai ales că sunt produse de importanță socială, când vorbesc aici de pâine și plăcinte pe care le mâncăm în fiecare zi, dar chiar și pentru pachetul de sărbători, cum e un acum un panetone sau o ruladă, sau un tort, oricum bugetul este limitat, oricum la multe alte produse prețurile au crescut. Și de asta am încercat, dacă vreți, și cu o tentă socială, să nu creștem prețurile iarna aceasta.

Pot să vă spun că am avut un an foarte bun, pentru că, pe lângă faptul că am reușit să creștem afacerea în sine, cu vreo 35, aproape 40 la sută, și acesta ar fi al treilea an consecutiv în care creșterea noastră ar fi cu, cel puțin, 30%.

Vocea Basarabiei: Cât de mult contează ca și în domeniul afacerilor să existe stabilitate și predictibilitate și ce înseamnă stabilitate?

Victor Nistorică: Asta este foarte important, pentru că iarăși să pornim de la lecțiile învățate în anii trecuți, să luăm, bunăoară, rata dobânzii la credite, în momentul când noi am contractat un credit cu 9 la sută și în două luni s-a făcut 19, mai aveam eu predictibilitate? Nu știam ce o să fie. Anul acesta, slavă Domnului, s-a cam temperat în primăvară și e OK, deci, noi putem să ne prognozăm costurile. Costurile la resursele energetice, iarăși, din ceea ce ni se spune ar trebui să nu varieze în următoarele 6 luni, cel puțin. Iarăși, noi putem să înțelegem că putem ține mai mult nivelul de preț. Deci, aceste costuri la materia primă și la resursele energetice, care sunt predictibile, înseamnă că eu știu cât voi cheltui aici, respectiv nu trebuie să țin sau pot să-mi diminuez acest fond de rezervă pe care l-am ținut și m-a salvat anul trecut, iar diferența care se formează o pot duce în investiții, o pot duce în crearea unor noi locuri de muncă, pentru că locurile de muncă pe care le creăm vin să răspundă nevoilor actuale, dar și planurile viitoare. Atunci se întâmplă că într-un departament de vânzări sau de marketing, sau chiar producere să creăm un job, fiindcă el va fi total acoperit în 6 luni poate, dar astfel noi ne pregătim pentru creștere și, vă zic, din aceste considerente de predictibilitate.

Vocea Basarabiei: Treceți deseori Prutul dvs. personal, pentru că știm că producția ajunge și în România, și în Germania, acum se vorbește despre aceste cozi imense, care se fac la hotarul moldo-român, statul în vamă înseamnă logistică, care iarăși ar putea să influențeze prețul, nu?

Victor Nistorică: Poate influența, dar și aici am învățat lecția, pentru că atunci când mergeam cu mașina proprie de la firmă și stăteam la fel câte o zi sau două, sau trei în vamă și când mergi cu un produs congelat este un cost suplimentar. Am înțeles că putem contracta o companie de transport care este agent economic autorizat și care are regim preferențial de trecere a vămii, respectiv noi la București ajungem în maximum 48 de ore.

Vocea Basarabiei: Deci, ați anticipat, v-ați asigurat și nu aveți bătăi de cap, chiar dacă foarte mulți se plâng că există o mare problemă?

Victor Nistorică: Este, fluxul a crescut și de asta am ales o alternativă nu întotdeauna cea mai ieftină, dar cea mai sigură, pentru că contractele pe care le avem nu ne permit să nu livrăm.

Vocea Basarabiei: Guvernul acum a intervenit și probabil va reuși să facă ordine, pentru că totuși sunt nervii la pământ pentru mulți care așteaptă în aceste cozi.

Eu ca și cetățean, ca persoană fizică mi-aș dori să am o predictibilitate la vamă, să știu unde și cât timp sunt și unde să mă programez să trec ca să nu stau la coadă.

Vocea Basarabiei: Dar acum din afacerea pe care o aveți mai mult rămâne aici, în Republica Moldova, sau mai mult merge peste hotare?

Victor Nistorică: Deocamdată, majoritatea e aici, fiindcă avântul l-am luat anul acesta. Cred că aproape 10 la sută din volumul pe care îl facem pleacă în România și mai departe, și asta ne bucură, dar preponderent este aici. Bine, discuțiile pe care le avem mai departe ar putea face ca această cotă să crească simțitor în anii următori.

Vocea Basarabiei: Deci, consumatori, chiar dacă se crede că numărul lor e în descreștere, pentru că mai continuă mulți să plece peste hotare, oricum aveți, i-ați fidelizat…

Victor Nistorică: Da, nu că e foarte simplu, dar e o rețetă demonstrată, în momentul când ne ținem de calitate, și asta facem, ca omul care a cumpărat un cozonac la Crăciun sau la Paștele precedent să știe acum că e același produs sau același tort, de aceeași calitate. Încercăm primul lucru acesta să-l facem și al doilea este să le povestim ce avem bun și gustos, ca omul atunci când are o nevoie să vină la noi. 

Materia primă preponderent e de aici, adică făină, fructe, legume, absolut totul e de aici, ce mai aducem este partea de lactate, pentru că încă sectorul nostru zootehnic nu poate produce atâta brânză cât este nevoie…

Vocea Basarabiei: Să vorbim și despre materia primă pe care o folosiți. E materia primă din Republica Moldova, dar aduceți și de peste hotare?

Victor Nistorică: Da, preponderent e de aici, adică făină, fructe, legume, absolut totul e de aici, ce mai aducem este partea de lactate, pentru că încă sectorul nostru zootehnic nu poate produce atâta brânză cât este nevoie, și noi brânză vrem să punem în plăcinte, și nu altceva, și poate anumite ingrediente care nu se produc aici. De exemplu, niște semințe, dar, în rest, cea mai mare, peste 70 sau 80 la sută materia primă este locală.

Vocea Basarabiei: Dar nu sunteți antreprenorul care trimiteți angajații la Piața Centrală să adune toată brânza care se  vinde acolo și să o folosiți la brutărie?

Victor Nistorică: Nu, asta nu putem face. Tocmai v-am spus despre calitate, noi trebuie să știm ce punem în plăcinte, dvs. când veți mânca o plăcintă de la noi să știți cu ce este. Avem niște rigori și de ordin legal, adică noi trebuie să avem un act de proveniență, o analiză de laborator la materia primă și nu putem, cu toată dragostea, nu putem să ne permitem. Dacă este un furnizor local, abilitat să ne furnizeze produsul în rigorile legii, atunci cu mare drag.

Vocea Basarabiei: Pentru că totuși mai sunt crescători de vite în regiunea unde activați dvs. și bănuiesc că unii dintre ei, dacă ați ajunge la o înțelegere și ați formaliza această cooperare, ar fi dornici să vândă brânza?

Victor Nistorică: Ne-am dori și observăm și tendințe că și ei înțeleg că trebuie să se conformeze anumitor standarde de calitate și anumitor standarde de etică economică, pentru că, iarăși, noi toată materia primă o achiziționăm prin transfer printr-un cont bancar. Dacă aceste lucruri sunt rezolvate, putem să discutăm.

Vocea Basarabiei: Am înțeles. Investițiile și cum reinvestiți profiturile pe care le obțineți?

Victor Nistorică: De regulă, tot ce se consideră ca și profit se reinvestește, pentru că asta, în primul rând, este o sursă de capital, în al doilea rând, arată acest angajament al nostru că noi vrem să dezvoltăm afacerea pe termen lung și atunci în momentul când noi mergem să accesăm anumite granturi sau subvenții, dacă arătăm că contribuția noastră vine din profitul pe care îl câștigăm, atunci avem mai multă credibilitate.

Este un lucru sănătos – să fii creditat, să-ți alimentezi afacerea cu surse bancare și afacerea să plătească rata dobânzii și rata creditului

Vocea Basarabiei: Aveți și credite bancare?

Victor Nistorică: Da, desigur! La un moment dat ne gândeam că este riscant să ne expunem sau nu, dar avem, pentru că este foarte simplu. Acum, afacerea se dezvoltă accelerat, acum sunt oportunități de echipamente noi care pot fi achiziționate, acum sunt oportunități de granturi subvenționare și acum noi trebuie să venim cu această contribuție a noastră să susținem aceste trepte de dezvoltare. De asta nu ne este rușine. Eu din companiile în care am lucrat anterior știu că acesta este un lucru sănătos – să fii creditat, să-ți alimentezi afacerea cu surse bancare și afacerea să plătească rata dobânzii și rata creditului, este ceva obișnuit.

Vocea Basarabiei: De ce v-am întrebat despre credite? Pentru că totuși astăzi sunt organizații care sprijină dezvoltarea antreprenoriatului în Republica Moldova. Mă refer și la Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, altădată Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, se pare că ați fost sau, cel puțin, Brutăria Bardar a fost printre primii care a beneficiat de suport din partea acestei entități.

Victor Nistorică: Da, sunt mai mulți ani de când beneficiem, încercăm să aplicăm la diferite programe și ne bucurăm că este un palier de programe care asistă diferite direcții de dezvoltare ale firmei. Și, credeți-mă, este o chestie foarte bună. Dvs. mă întrebați de credit, da, pur și simplu, dacă așteptam să ne dezvoltăm cu banii noștri, ar fi fost mult mai lent. Să iei pur și simplu un credit și pe urmă să te gândești ce să faci și cum să-l achiți, iarăși este complicat. Aceste programe deseori vin și cu elementul de consultanță, de dezvoltare, de ghidare – unde să investești, cum să-ți calculezi o investiție. Și atunci, noi ne considerăm norocoși că am putut să aplicăm, că am putut să accesăm o bună parte dintre ele și, garantat, asta ne-a ajutat să ne dezvoltăm.

O altă aripă pe care vrem s-o dezvoltăm în anul care vine este această zonă turistică, fiindcă suntem solicitați, suntem vizitați, ca să arătăm cum se face pâinea, plăcinta, cozonacul.

Vocea Basarabiei: ODA, „Livada Moldovei”, am mai citit, sunteți beneficiari ai mai multor proiecte?

Victor Nistorică: Da, suntem, am înțeles că se poate și de ce să nu facem, pentru că ODA ne-a ajutat și în partea de investiții în utilaj, și în standarde, și acum am contractat un suport pe partea de promovare la export, în care am mers cu un program, cu o strategie cum să ne dezvoltăm, pe de o parte, pe de altă parte, este „Livada Moldovei”, care îți asigură un suport financiar în formă de credit la o rată foarte bună. Și de ce nu am face-o? Dar și acolo trebuie să mergi cu un plan de investiții, deci cumva planul pe care noi îl pregătim îl prezentăm la ODA ca și concept de afacere pentru grant, îl prezentăm la „Livada Moldovei” ca și argumentare pentru finanțare. Și, de asemenea, și ODA gestionează bani care vin de la donatori din Uniunea Europeană sau alte state europene. Am fost susținuți și de UNDP, care este un pilon de la Organizația Națiunilor Unite, care ne-a ajutat să ne facem, de exemplu, un site pentru export, dar ne-a ajutat și să participăm la o expoziție la București, ceea ce e foarte important. Am stat 5 zile acolo și ei ne-au acordat tot suportul și pentru construcția standului, și pentru participare, lucruri pe care, iarăși, poate noi le-am fă făcut peste câțiva ani.

Vocea Basarabiei: Da, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Republica Moldova ajută micii întreprinzători și chiar antreprenori care au afaceri mai mari.

Victor Nistorică: Și ei ne dau diferite impulsuri ca idei de dezvoltare. O altă aripă pe care vrem s-o dezvoltăm în anul care vine este această zonă turistică, fiindcă suntem solicitați, suntem vizitați, ca să arătăm cum se face pâinea, plăcinta, cozonacul. Și am început să gândim un concept în care să organizăm o vizită ca și excursie sau chiar cu Master Class-uri și am avut câteva episoade acum în decembrie în care vine o echipă de copii sau de maturi și-și fac ei plăcinta, o coc acolo și-i fac și degustarea. Și am înțeles că avem nevoie să dezvoltăm și partea asta de infrastructură. Și aici avem o discuție cu USAID, care la fel are Programul „Moldova Turistică” și care ne va ajuta să ne facem această infrastructură, pentru ca să nu vorbim de exod, ci să vorbim de un flux de intrare a turiștilor care să vină la noi, că prin asta ne putem mândri, nu avem mare, nu avem munte, dar avem lucruri care se găsesc mai rar în Europa. De ce să nu o facem frumos?

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.