VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Studiu: Majoritatea persoanelor sărace din R. Moldova locuiesc în mediul rural

Rata absolută a sărăciei în Republica Moldova este de 24,5%, pentru anul 2021, iar majoritatea celor săraci – 32,8% locuiesc în zonele rurale, față de 11,9% care locuiesc în cele urbane, arată datele unei analize a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Potrivit studiului PNUD, femeile prezintă un risc mai mare de sărăcie în Moldova – 26,3% dintre femei trăiesc în sărăcie absolută; aceeași rată pentru bărbați este de 23,6%.

Totodată, cea mai mare rată a sărăciei absolute se înregistrează în gospodăriile cu 3 și mai mulți copii și constituie 36,9%.

De asemenea, valoarea Indicelui Sărăciei Multidimensionale (ISM) pentru Republica Moldova constituie 0,004, conform celor mai recente date disponibile din 2012, incluse în ISM global.

Potrivit unui alt raport recent al PNUD, Moldova este una dintre țările care se confruntă cu cele mai drastice efecte ale crizei globale asupra costului vieții, cauzate de războiul din Ucraina.

Datele din prima jumătate a anului 2022 denotă că rata de creștere economică se va reduce, iar alte estimări arată că războiul din Ucraina ar putea afecta economia țării în proporție de 2%-10% din PIB, în funcție de durata războiului, de intensitatea și de acoperirea teritorială a acestuia.

De asemenea, PNUD Moldova a efectuat un studiu referitor la impactul scumpirii resurselor energetice asupra sărăciei energetice a populației, care a constatat că 60% din populația Moldovei trăiește în sărăcie energetică, cheltuind mai mult de 10% din venituri pe facturile la energie.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.