VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/Sergiu Tofilat: Nu depinde de Gazprom, dar de lucrul procuraturii și CNA. Dosarele de la Moldovagaz au fost clasate sau puse „la murat”

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează, discutăm cu vicepreședintele Partidului Schimbării, economist, expert în energetică, Sergiu Tofilat, de jumătate de an, aproximativ, așa am calculat, este și membru al Consiliului de Observatori al Societății pe Acțiuni Moldovagaz. Bine ați revenit la Vocea Basarabiei!

Sergiu Tofilat: Mersi pentru invitație.

Vocea Basarabiei: Ne propunem să discutăm despre situația din sectorul energetic, despre ce se întâmplă pe piața gazelor, despre contractul cu Gazprom, el mai rămâne în vigoare până în toamna anului 2026, despre energia regenerabilă și alte subiecte de actualitate. Cum a început acest an 2024 pentru Republica Moldova în ceea ce privește asigurarea cu resurse energetice? Astăzi autoritățile spun sus și tare că Republica Moldova nu mai depinde de resursele energetice din Federația Rusă, dar se zice că totuși gazul de la Gazprom încă nu ocolește Republica Moldova, pentru că ajunge în stânga Nistrului. Pentru că sunteți membru al Consiliului de Observatori la Moldovagaz, doresc să vă întreb pe dumneavoastră totuși în ce termeni se discută astăzi cu Gazprom, atunci când ei continuă să facă livrările de gaze către Republica Moldova, care a direcționat întregul volum pe malul stâng al Nistrului?

Sergiu Tofilat: La nivel de Consiliu de Observatori, noi ne întrunim o dată în lună, plus-minus, o dată într-o lună jumătate, se discută prin e-mailuri, buletine de vot și opinii separate. Cam asta e toată discuția.

Vocea Basarabiei: Situația e clară?

Sergiu Tofilat: Nu, avem divergențe și pe acele subiecte discutăm mai mult.

Vocea Basarabiei: Care sunt subiectele pe marginea cărora se discută mai mult?

Sergiu Tofilat: Sunt și chestii operaționale, dar de pildă, trebuie să se aprobe bugetul, rapoarte financiare, acolo neapărat este reflectată și datoria la gaz și noi, evident, nu putem accepta cifre cu care nu suntem de acord și dăm opinii separate, nu acceptăm.

Nu trebuie să ne așteptăm nici de la Kroll, nici de la auditor ca ei o să rezolve problemele în locul nostru…

Vocea Basarabiei: Și credeți că pe ei tare îi deranjează faptul că nu sunteți de acord?

Sergiu Tofilat: Eu cel mai puțin sunt preocupat de ceea ce îi deranjează pe dânșii. În primul rând, trebuie să ne apărăm interesele noastre. După ce a fost finalizat acel raport de audit internațional, eu l-aș echivala cu un fel de raport Kroll, un fel de diagnoză „ce trebuie să faci, cum trebuie să aplici tratamentul”, nu trebuie să ne așteptăm nici de la Kroll, nici de la auditor ca ei o să rezolve problemele în locul nostru, discutăm și pregătim cu o echipă micuță-eu, domnul Șoitu, domnul avocat Buruiană, care a stat la baza opiniei legale pe partea ce ține de Republica Moldova-discutăm în privința la o strategie „ce facem mai departe” ca să venim cu propuneri.

Cel mai mult ce mă preocupă aici, este calitatea actului de justiție, faptul că dosarele care țin de fraudele de la Moldovagaz au fost clasate, sau puse „la murat”…

Vocea Basarabiei: Ce trebuie făcut în continuare că să îi fie clar, în primul rând, cetățeanul Republicii Moldova?

Sergiu Tofilat: Noi nu ne putem adresa în arbitraj cu pretenții dar, în baza statutului Moldovagaz, putem examina situația asta, divergența, ca un conflict între acționari. Ne adresăm în instanță din Republica Moldova dar, trebuie să pregătim materialele. Cel mai mult ce mă preocupă aici, este calitatea actului de justiție, faptul că dosarele care țin de fraudele de la Moldovagaz au fost clasate, sau puse „la murat”. Iată lucrul ăsta nu depinde de Gazprom, scuzați, ăsta e lucrul procuraturii și al CNA-ului.

Vocea Basarabiei: Bine și dosarele, dacă au fost clasate, mai puteți reveni?

Sergiu Tofilat: Evident.

Vocea Basarabiei: O să insistați până în pânzele albe?

Sergiu Tofilat: Da, sigur, neapărat, nici o procedură penală nu interzice. Deci, am pregătit materiale și o să facem audieri pe platforma Parlamentului.

Vocea Basarabiei: Dar cel puțin acum, ne puteți explica ce înseamnă acumularea acestor datorii, de ce s-a permis să fie acumulate și ce urmează după ce s-a constatat? Chișinăul zice una, Moscova, Gazprom-ul, zice alta.

Sergiu Tofilat: Activitatea Moldovagaz este una reglementată, adică orice bănuț pe care îl plătim noi, are o dedicație careva: să achiți gazul, să achiți salariile, să faci investiții, reparații, cheltuieli curente, comunale și așa mai departe. Dacă tu cheltui banul aiurea, atunci rămâi cuiva dator. Am avut situații din astea, că Moldovagaz, sau fostele conduceri, fie contractau servicii diferite, fie juridice, fie asigurări și banii se duceau aiurea. ANRE-ul îi prindeau și spunea: „Stați un pic, cheltuielile astea nu-s eficiente, sunt bani ciordiți, furați, eu nu le pun pe spatele consumatorilor. Punct!” ANRE-ul emite decizii și spune că banii au fost fraudați prin Cipru, pe nu mai știu unde și transmite materiale la Procuratură, procurorul se uită: „Știți, nu avem probe, nu-i suficient, noi nu știm, nu vedem aici infracțiuni. S-au cumpărat contoare la cinci prețuri. Nu-i problemă, lasă să plătească consumatorii.”

Din păcate, avem foarte mult de lucru la creșterea calității și profesionalismul celor de la Curtea de Conturi, foarte mult, ei nu-s competitivi nici ca salariu, nici ca organizare, calitatea, din păcate, lasă de dorit…

Vocea Basarabiei: Dumneavoastră vorbiți despre ANRE, dar mai putem lua în calcul și rapoartele Curții de Conturi, pentru că și ele au arătat acolo multe nereguli care s-ar fi făcut de către fostele administrații.

Sergiu Tofilat: Spre regret, calitatea rapoartelor Curții de Conturi lasă mult de dorit, din păcate. Acolo, dacă iei de-a fir a păr să vezi fiecare componentă sau faptă, situație descrisă, îți pui mâinile în cap ce prostii sunt scrise acolo, Doamne ferește, nu vreau să comentez. Din păcate, avem foarte mult de lucru la creșterea calității și profesionalismul celor de la Curtea de Conturi, foarte mult, ei nu-s competitivi nici ca salariul, nici ca organizare, calitatea, din păcate, lasă de dorit.

Vocea Basarabiei: Haideți să revenim la relația Moldovagaz cu Gazprom-ul, ziceam că acel contract care a fost prelungit în 2021 va fi valabil până în toamna anului 2026, asta înseamnă că și în continuare gazul va fi livrat părții stângi a Nistrului și doar atât?

Sergiu Tofilat: Noi avem două componente aici, una este contractul care l-a semnat Moldovagaz cu Gazprom-ul, el e până în octombrie 2026. Ca să primim acest gaz, Gazprom-ul trebuie să broneze capacități prin gazoductul din Ucraina și iată contractul de tranzit prin Ucraina, între Gazprom și Naftogaz expiră acum la sfârșitul anului 2024.

Vocea Basarabiei: Mai este un an. L-am avut aici invitat pe șeful diplomației de la Kiev, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marco Șevcenko, care zicea că așteaptă să vadă ce acțiuni va întreprinde Moscova în continuare, pentru că, eu l-am întrebat direct: „Dacă ei vin și vă roagă să prelungiți acest contract, cum reacționați?”

Sergiu Tofilat: Nu, partea ucraineană a spus deja că nu prelungește, mai mult ca atât, eu am mai discutat cu specialiști de acolo, de la OGTS (Operatorul Sistemului de Transportare a Gazelor), cum e la noi Moldovatransgaz, numai că la ei e făcut deja separat, după regulile europene. După legislația ucraineană, nu se permite semnarea contractelor cu întreprinderi rusești sau companii controlate de întreprinderile rusești. Gazprom-ul nu o să fie admis la licitații. Gata, s-a început războiul, s-a schimbat legislația, bine, ea nu se aplică la contractul care încă există, el a fost semnat în 2019 retroactiv, dar după 2024 gata, Gazprom nu o să fie admis. El poate să vândă mai departe gaz la toți prietenii lui Putin, dar gazul o să fie transmis la granița Federației Ruse cu Ucraina. Dacă vrei să-l treci prin Ucraina în Ungaria, furnizorul din Ungaria vine, bronează și plătește pentru tranzit, Gazprom nu o să fie admis. Chiar dacă vorbim despre revers, să aducem gazul prin Turcia, Bulgaria, România, iarăși acolo o bucățică este partea ucraineană. Vrei nu vrei, trebuie să te înțelegi cu Ucraina.

Vocea Basarabiei: Acest contract ar putea să înceteze mai devreme decât data stabilită de către cele două părți, pentru că Gazprom nu va putea să tranziteze Ucraina?

Sergiu Tofilat: Da și încă vreau să discut cu conducerea Moldovagaz în privința la o chestiune care a apărut în presă, eu deocamdată nu am confirmarea, dar, din ce am văzut, presa ucraineană spune că Moldovagaz a încercat acum, în decembrie, să broneze capacități prin Ucraina și a fost refuzat și vreau să văd de ce și care sunt motivele. Presupun că de aceea că Gazprom deține acolo 50% din cazuri și în situația asta… Bun, pe noi asta nu ne afectează.

Vocea Basarabiei: Parțial afectează, pentru că acolo sunt cetățenii Republicii Moldova și ei trebuie să fie asigurați.

Malul stâng va fi afectat, pentru că ei riscă să rămână fără gaz și fără energie…

Vocea Basarabiei: Ce întreprind autoritățile în situație critică, dacă se ajunge la această criză?

Sergiu Tofilat: Doamna Valentina, e o problemă foarte complicată și multidimensională. Noi acum vorbim despre reintegrarea regiunii transnistrene, o problemă care s-a acumulat 32 de ani și noi practic avem un an de zile s-o hotărâm.

Vocea Basarabiei: Domnule Tofilat, eu am urmărit reacțiile administrației de la Tiraspol, inclusiv acum, când agenții economici sunt puși în fața regulilor pe care trebuie să le respecte antreprenorii, indiferent de pe malul drept sau de pe malul stâng al Nistrului și ați văzut cât de mult el critică autoritățile Republicii Moldova, că nu se gândesc la cetățenii de pe malul stâng al Nistrului, dar acum, dacă apare problema asta să fie atât de durută și să nu mai tranziteze gazul rusesc prin Ucraina, să ajungă în stânga Nistrului, situația se complică foarte mult și o povară grea cade pe umerii celor care guvernează statul, care administrează treburile statului.

Sergiu Tofilat: Exact, eu, sincer, nu am răspuns la această întrebare, pentru că este una foarte complexă, nu ține doar de domeniul energetic. Ceea ce ține de energie și gaz e simplu, noi va trebui să cumpărăm și energie, și gaze, inclusiv pentru dânșii, să vedem cine poate plăti agenții economici să treacă să plătească tarifele noastre. Cetățenii, vă dați seama, ei acum plătesc gazul vreo 20 de ori mai ieftin.

Vocea Basarabiei: Exact.

Sergiu Tofilat: Tariful o să le crească de 20 de ori, dar salariul, am vagi bănuieli că nu o să le crească, atunci trebuie să le dai și compensații. Deci, trebuie toate chestiile astea de calculat și de văzut ce puteam noi acoperi și unde puteam cere ajutor de la partenerii străini, pentru că situația este complicată.

Vocea Basarabiei: Se poate ajunge la o criză umanitară?

Sergiu Tofilat: Nu cred că va fi cazul, puțin probabil, doar dacă nu vom face nimic, ne așezăm pe laiță și așteptăm.

Vocea Basarabiei: Domnule Tofilat, atunci se desface contractul care există între Moldovagaz și Gazprom, sau ce se întâmplă?

Sergiu Tofilat: Cred că asta e cea mai mică problemă care trebuie să ne preocupe.

Noi acum avem o fereastră de oportunitate, o posibilitate să reintegrăm țara și să scăpăm de o zonă gri, care ne ține ca o ancoră și nu te puteai mișca nici încolo, nici încoace.

Vocea Basarabiei: Nu e vorba ca să ne preocupe, dar în relația celor două părți oricum sunt foarte multe probleme care o să trebuiască să fie rezolvate.

Sergiu Tofilat: Deci, eu cred că o să punctez în felul următor: în primul rând, noi acum avem o fereastră de oportunitate, o posibilitate să reintegrăm țara și să scăpăm de o zonă gri, care ne ține ca o ancoră și nu te puteai mișca nici încolo, nici încoace.

Vocea Basarabiei: Dumneavoastră insistați prea mult că e momentul potrivit acum să se reglementeze această problemă. Dar există multe lucruri cunoscute și necunoscute, de la datoriile mari pe care le are regiunea transnistreană pentru consumul de gaze, până la problemele sociale ce țin de protecția socială a cetățenilor.

Sergiu Tofilat: Știți vorba aia: „ochii se sperie, dar mâinile fac”. Da sună „Doamne ferește! Strașnic!”, datorii mari 10-11 miliarde. Bine, dar hai să vedem cum are loc procesul de executare, de recuperare a lor, care sunt riscurile, are Gazprom șansă sau n-are, o să riște el să vină în genere cu datoriile sau nu? Aici am vagi bănuieli că șansele lor nu-s tare mari. Dacă vor să îl ia pe Platon ca avocat, că el acolo făcea praf din raportul ăla de audit și nu mai știu ce. Eu îl îndemn pe tovarășul Platon să se ducă să fie avocat la Gazprom. Îi urăm succese!

Vocea Basarabiei: Dar și divorțul ăsta economic, tot trebuie să se producă în mod civilizat, nu?

Sergiu Tofilat: Aveți în vedere clarificarea relațiilor cu Gazprom?

Nimeni nu poate să ne închidă gazul, să începem cu asta. Deci, pozițiile noastre de discuții cu Gazprom-ul sunt net superioare față de ce era în trecut…

Vocea Basarabiei: Moldovagaz cu Gazprom.

Sergiu Tofilat: Există instanțele de judecată, fiecare parte trebuie să vină cu probele. Cert este că noi deja din 2019, din 2021, așa mai nuanțat, nu mai depindem în măsura în care depindeam în trecut de Gazprom și nu mai putem fi șantajabili. Nimeni nu poate să ne închidă gazul, să începem cu asta. Deci, pozițiile noastre de discuții cu Gazprom-ul sunt net superioare față de ce era în trecut.

Vocea Basarabiei: Și acum nu ar trebui să ne mai preocupe prețul?

Sergiu Tofilat: Trebuie să dea socoteală, doamna Valentina, pentru toate porcăriile pe care le-a făcut până acum. Unii au memorie scurtă, eu cu memoria stau foarte bine și cu documentele stau foarte bine și de aceea sunt sigur că există voință politică să le cerem socoteală Gazprom-ului pentru tot ce au făcut ei aici, în Moldova.

Vocea Basarabiei: Ceva mai devreme, tot dumneavoastră ați spus că dosarele se clasează cu ușurință și va trebui să mai treacă încă foarte mulți ani până când se limpezesc apele.

Sergiu Tofilat: Procurorii nu prea au voturi în Parlament și pe dânșii nu-i aleg oamenii și ei nu reprezintă voința oamenilor. Când un procuror ne scrie nouă răspuns că: „Iată, nu-s probe, dosarele au fost clasate”, el crede că lucrul ăsta o să treacă așa neobservat? Nu! Este Parlamentul, o să fie invitați toți avtor i ispolniteli, vorba, gluma rusească, fiecare trebuie să vină și să răspundă pentru ceea ce a semnat și ce a făcut. Este Procurorul General, Codul de Procedură Penală permite reluarea urmăririi penale. Eu m-am judecat 3 ani în urmă pe dosarul cu Dodon, cu Energocom-ul. Procurorii au închis dosarul, i-am dat în judecată și am câștigat cauza, a fost reluată urmărirea penală, dosarul e în judecată. Deci, există posibilități să fie reluate toate aceste dosare. Procurorii și ofițerii de urmărire penală, care la indicație sau din alte considerente le-au clasat, vor avea două variante: ori să scrie autodenunț, să le spună cine le-a dat indicații să închidă dosarele. Eu mă adresez la dânșii, neapărat că foarte curând o să ne vedem și cu procurorii, și cu ofițerii care au închis dosarele Moldovagaz. Și, cum spuneam, vor avea două variante: să scrie autodenunț, sau să meargă să răspundă pentru complicitate.

Vocea Basarabiei: Deci o să insistați mai departe ca să fie duse la bun sfârșit dosarele și probele, cel puțin să fie luate în calcul?

Sergiu Tofilat: Doamna Valentina, vorbim de sute de milioane de lei, sute de milioane de lei care au fost scoși, sunt probe și, să nu folosim cuvinte urâte dar, niște procurori și ofițeri care nu-și au locul în organele de anchetă au încercat să mușamalizeze aceste dosare. Și încă mai au sovestea și dârzenia, să scrie în răspunsul pe care l-au trimis la Parlament, la Comisia Economie, că „Procuratura este organ independent și nu are de ce Parlamentul să se amestece”. Stați oleacă, măi băieți, ce înseamnă „n-are ce să se amestece”? Voi 15 ani de zile ați ros pantalonii și ați închis toate dosarele, i-ați scos de sub învinuire pe mulți cetățeni certați cu legea și noi trebuie să stăm și să ne uităm la voi?!

Vocea Basarabiei: Figurează totuși mulți cetățeni, multe persoane?

Sergiu Tofilat: Ne uităm la perioadele în care au avut loc fraudele și poți să-ți dai seama că fără conducerea de sus nu are loc, nu se schimbă nimic. Din 2007 până prin 2017-18-19, mai mult de 10 ani.

Vocea Basarabiei: Și vorbiți despre sute de milioane de lei?

Sergiu Tofilat: Sute de milioane de lei. Avem și câteva studii scrise cu domnul Șoitu și cu domnul Parlicov pe tema asta, subiectele sunt cunoscute și arhicunoscute. Doar în 2012, în aprilie, când ANRE a refuzat să accepte anumite cheltuieli în tarif și a zis că: „Nu-nu, băieți, cu astea la Procuratură”, a fost atentat la domnul Nicolae Răileanu, a fost o grenadă în mașină.

Vocea Basarabiei: Da, ținem minte.

2012, Alianța pentru Integrare Europeană. A fost tentativa de a omorî un director ANRE, pentru că nu a vrut să votează porcării din astea și noi acum să închidem ochii la chestia asta cum?. Nu, nici sub o formă.

Vocea Basarabiei: Dumneavoastră ziceți că n-ar trebui să fie dureroasă această despărțire de Gazprom, pentru că există alternativă și sursele alternative ar putea să livreze gaze și pe malul stâng al Nistrului, exact la prețuri, așa cum sunt oferite actualmente pentru malul drept?

Sergiu Tofilat: Da, dacă e să formulăm exact, cu 2 ani în urmă, în octombrie 2021, Gazprom, vă aduceți aminte, de trei ori au mărit prețul, ne-au redus volumele, ne șantajau că „Mâine vă deconectăm, dacă nu achitați!” I-ați mai auzit să mai iasă Kuprianov sau cine mai ieșea de la Gazprom? Gata, ei acum încearcă cumva cu binișorul sau poate să îl capitalizeze pe Șor, să-i dea lui gaz mai ieftin, să vină cumva… S-a început concurența, avem de unde alege, avem rezerve de gaz, sania ne-o pregătim de cu vară, nimeni nu ne poate opri gazul la mijloc de iarnă, indiferent ce o să fie pe bursă.

Vocea Basarabiei: Două lucruri importante pe care trebuie să le lămurim celor care urmăresc emisiunea: dacă dumneavoastră astăzi vă este clară formula de preț pentru gazul rusesc care ajunge pe malul stâng al Nistrului?

Sergiu Tofilat: Formula de preț este specificată în contract. Din ceea ce a fost descoperit, publicat chiar de ruși, contractul chipurile e secret, dar chiar rușii, în a doua zi după negocieri au spus că: „Iarna, în perioada rece, 30 % din preț formează prețul spot la gaz pe bursă, 70% e legat de coșul produselor petroliere. Vara, 70% prețul spot 30% legat de petrol”. Nu e nimic complicat, pur și simplu trebuie să iei datele și să le incluzi în formulă și atât. Se ajustează la capacitatea calorică, câte calorii are, dacă are calorii mai puține, înseamnă că prețul se duce în jos și invers.

Vocea Basarabiei: Și astăzi, ce arată situația, că Republica Moldova din surse alternative cumpără gaz mai ieftin decât oferă Gazprom-ul?

Sergiu Tofilat: Eu n-am mai urmărit cifrele. Vara era situația că noi de la Energocom cumpăram la 420, prețul de Gazprom era 560, 580. Eu cred că nu-i corect să te uiți pe fiecare lună separat. Noi când consumăm cel mai mult gaz?

Vocea Basarabiei: În sezonul rece.

Sergiu Tofilat: Iarna. Deci, unu, m-aș uita la prețul mediu pe tot sezonul de încălzire și doi, m-aș uita la prețul mediu pe tot anul, 1 ianuarie-31 decembrie, pentru că ANRE, când stabilește tarifele, anume ia prețul mediu pe tot anul și atunci e corect să compari. Nu poți sări: azi iau de aici, mâine iau de dincolo, nu se poate așa. Dacă ai semnat un contract te obligi să iei 85-90-95% din volumele pe care te-ai obligat să le iei. Dacă vrei să sari „azi îmi place de aici, mâine de la altul”, du-te pe bursă și caută prețuri bune, dacă te pricepi, dar poți să nimerești că n-ai făcut deciziile corecte.

Vocea Basarabiei: Au fost făcute promisiuni că vor scade tarifele pentru consumatorii finali și pentru persoanele fizice, unii spuneau că începând cu luna noiembrie, alții spuneau că de la 1 decembrie, după care s-a spus…

Sergiu Tofilat: Chiar așa exact?

Tarifele la gaz urmează să fie diminuate, cel mai probabil, după Anul Nou…

Vocea Basarabiei: Au spus… și domnul Slusari era cel care spunea că există posibilități ca să fie diminuate tarifele la consumul de gaze și dumneavoastră ați spus.

Sergiu Tofilat: Și eu am spus. Așa exact. După, cel mai probabil, după Anul Nou.

Vocea Basarabiei: Și a început și 2024 și iată nu se grăbește nimeni să ne anunțe că totuși există această posibilitate să fie micșorate tarifele.

Sergiu Tofilat: Eu pot să pariez cu dumneavoastră. Cu siguranță vor fi micșorate și putem discuta și de câțiva factori.

Vocea Basarabiei: Haideți să aflăm care sunt acești factori.

Sergiu Tofilat: De pildă, tarifele pe anul 2023 și cele care încă sunt în vigoare, tariful la gaze este calculat de la un preț mediu de 750 de dolari. Energocom a cumpărat la bursă cu 420, dar se amestecă cu gazul scump rămas încă de iarna trecută și în mediu Energocom a vândut la Moldovagaz cu 600 de dolari. Atunci când pui consumul din ianuarie 2023 până în mai, când erau prețurile scumpe, cu vreo 1000 și ceva de dolari și pui iunie-decembrie când Energocom a dat cu 600, media ponderată-cantitățile iarna sunt mai mari-media pe an a ieșit 750 de dolari. A început un nou an și acum Energocom a dat o prognoză de preț 550 de euro-600 de dolari. Deja dacă se menține acest trend pentru tot anul, eu cred că o să fie chiar și mai mic, noi deja trebuie să scădem de la 750 la 600 de dolari costul de achiziție a gazului în tarif. Mai sunt acolo mai multe componente pentru care eu n-am cifrele exacte și aici ANRE-ul trebuie să se pronunțe. Volumul gazului s-a redus. Dacă noi, de pildă, în anii precedenți consumam 1 miliard-1 miliard 100 de milioane de metri cubi pe an, acum noi consumăm în jur de 750 de milioane de metri cubims-a redus pentru că și temperaturile au fost mai calde. Evident, asta tot influențează pentru că celelalte cheltuieli se împart la un volum mai mic. Deci, un factor este ieftinirea costului de achiziție a gazului, alt factor sunt acele devieri tarifare acumulate în 2021-2022 ele sunt în jur de 2 lei și ceva la metru cub și eu cred că în primăvară le recuperăm definitiv, ăsta e încă un factor să mai reducem tariful. Deci, există factori.

Vocea Basarabiei: Păi dacă se recuperează în primăvara, abia din primăvară va fi cu putință micșorarea tarifului?

Sergiu Tofilat: Tariful se revizuiește atunci când cheltuielile efective depășesc, adică este o diferență, 1% între ceea ce este inclus în tarif, calculele și costurile reale. Eu am doar câteva componente de cost și nu decid eu când se revizuiește tariful, se uită ANRE-ul, se uită Moldovagaz și când văd diferența asta între cheltuielile calculate în tarif și cheltuielile efective și văd că e mai mult de 1%, se revizuiește tariful. Eu cred că în scurt timp o să aflăm, cel târziu în primăvară.

Vocea Basarabiei: Exact, asta am vrut să aflu. Cetățenii trebuie să se înarmeze cu răbdare și să aștepte venirea primăverii.

Sergiu Tofilat: Cu siguranță, anul acesta tarifele la gaz se vor reduce, sunt absolut sigur de asta.

Vocea Basarabiei: Și atunci Republica Moldova o să poată mai cu siguranță să spună ce face și pentru a asigura malul stâng al Nistrului cu resurse energetice, cu gaze în primul rând?

Sergiu Tofilat: Eu încerc să fac o paralelă, pentru că nu prea avem situații similare când două teritorii s-au reintegrat, este exemplul Germaniei.

Vocea Basarabiei: Bine, acolo problema resurselor nu a fost atât de principială.

Sergiu Tofilat: Un lucru important este că Germania controlată de imperiul sovietic era mult mai slab dezvoltată decât Republica Federală Germană și nivelul de trai în Germania de Vest era mult mai înalt. Deci, cei din Germania așa numită democrată, care erau sub sovietici, voiau să se reintegreze cu Germania Federativă, cu Germania de Vest unde era nivelul de trai mult mai înalt.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.