VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Sergiu Lazarencu: Comunitățile trebuie să-și aleagă un primar care ar susține agenții economici, deoarece ei sunt baza veniturilor

Vocea Basarabiei: Sergiu Lazarencu este deputat în Parlamentul Republicii Moldova la primul mandat, membru al fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate, reprezentant al Comisiei economie, buget și finanțe. O convorbire despre miza alegerilor locale, despre reforma administrativ-teritorială, despre nevoia de a lichida consiliile raionale, despre libertatea de decizie a primarilor de a candida independent sau din partea partidelor, despre candidații partidului de la guvernare la alegerile locale, despre dialogul dintre putere și opoziție, despre lupta împotriva corupției și reforma justiției, despre relația cu Rusia și rezolvarea conflictului transnistrean, dar și despre unirea cu România și ajutorul de peste Prut, despre integrarea europeană.

Vocea Basarabiei: O să vorbim și despre miza și importanța alegerilor locale generale din toamnă și dacă vor fi în toamnă, pentru că aici, la Vocea Basarabiei, au fost mai mulți reprezentanți ai administrației publice locale și au spus că deja se fac auzite zvonuri că ar putea acest scrutin să nu aibă loc în toamnă, dar să fie transferat pentru o perioadă mai târzie, pentru anul viitor în primăvară, o să ne spuneți dvs. 

Sergiu Lazarencu: Prima dată aud despre aceste discuții. Din câte înțeleg, alegerile au să fie ori în ultima duminică din octombrie, ori în primele din noiembrie.

Vocea Basarabiei: În prima duminică, așa a anunțat Comisia Electorală Centrală?

Sergiu Lazarencu: Încă nu.

Vocea Basarabiei: Cu 70 de zile înainte va anunța, dar Comisia Electorală Centrală e cea care va lua această decizie?

Sergiu Lazarencu: Nu, decizia o ia parlamentul, dar e clar că o să avem comunicare cu Comisia Electorală Centrală și înțeleg din discuțiile cu colegii că se dorește ca această decizie s-o luăm în luna mai, adică atunci când vom fixa data alegerilor locale, dar mai vedem.

Vocea Basarabiei: Mai devreme decât 70 de zile, așa că va fi timp berechet ca cei care vor să-și continue sau să se implice în această campanie electorală să aibă timp suficient. 

Sergiu Lazarencu: Cu siguranță, alegerile locale vor avea loc anul acesta.

Războiul a lovit în agenții economici, întrucât lanțurile logistice s-au rupt și au trebuit să facă noi puncte de unde să comercializeze

Vocea Basarabiei: Mulțumim pentru precizare, dar pentru că reprezentați totuși Comisia parlamentară economie, buget și finanțe să vă întreb – au dreptate cei care spun că economia e pusă pe butuci?

Sergiu Lazarencu: Da, din păcate, au dreptate. Or cunoaștem că odată cu 24 februarie 2022, când s-a început această agresiune a Federației Ruse în Ucraina, au început criza economică, inflația și au avut de suferit foarte mulți agenți economici. Cu regret, Republica Moldova a avut cel mai mult de suferit de pe urma acestui război din Ucraina și nemijlocit agenții economici, întrucât lanțurile logistice s-au rupt și au trebuit să facă noi puncte de unde să comercializeze. Bunăoară, punctul de la Odesa s-a oprit, trebuiau să facă importuri din alte puncte, de exemplu, din Bulgaria și astea tot au fost costuri suplimentare, care s-au regăsit în prețuri și, din păcate, agenți economici au avut de suferit și din cauza prețurilor mari la resursele energetice, s-o spunem așa cum este.

Vocea Basarabiei: Și atunci acei exponenți ai mediului de afaceri care spun că astăzi e greu și foarte greu să activeze în domeniul businessului au dreptate și ei?

Sergiu Lazarencu: Astăzi este greu pentru toți, dar eu mă bucur foarte mult că noi am trecut de perioada asta rece a anului, toată lumea a înțeles provocarea momentului, că este foarte important să trecem de această iarnă și în continuare ne punem ca scop inclusiv dezvoltarea economică. Or, guvernul Recean a spus clar că una din priorități este dezvoltarea economică și ajutarea mediului de afaceri, trebuie să facem un climat investițional favorabil, ca să atragem cât mai multe investiții la noi în țară. 

Pentru dezvoltarea businessului mic și mijlociu am introdus cota zero la profitul reinvestit

Vocea Basarabiei: Businessul mic și mijlociu, probabil el e cel care insistă mai mult că are nevoie de sprijin din partea autorităților?

Sergiu Lazarencu: Da, de acord. Noi asta înțelegem și dezvoltăm businessul mic și mijlociu, noutatea bună pentru următorii trei ani e că, odată cu politica fiscală, noi am introdus cota zero la profitul reinvestit, respectiv înțelegem că este nevoie de mai mulți bani pentru a investi în afaceri, pentru trei ani de zile am pus cota zero la profitul reinvestit și asta-i o noutate foarte bună pentru mediul de afaceri. 

Vocea Basarabiei: Taxele pe valoare adăugată sunt un fel de măr al discordiei între cei care guvernează și cei care practică businessul. Totuși, credeți că va veni un timp când la modul cel mai serios se va putea dialoga pe acest subiect și de găsit un consens?

Sergiu Lazarencu: Cred că la această întrebare ar fi bine să facem o analiză mai detaliată pentru a înțelege dacă putem să micșorăm taxele, dacă asta aveți în vedere, or cred că asta trebuie s-o facă Ministerul Finanțelor, să facă anumite evaluări ca să înțelegem dacă ne permite bugetul. 

Vocea Basarabiei: A fost dna ministră a finanțelor aici și a zis că astăzi nu permite bugetul, pentru că e nevoie să fie achitate pensiile, salariile la timp.

Sergiu Lazarencu: Dar cu siguranță această măsură, cota zero la profitul reinvestit va ajuta întreprinderile mici și mijlocii să investească în afaceri, să investească în salarii mai bune și să poată ține lucrătorii aici, acasă. Și cu această ocazie vreau să mulțumesc tuturor oamenilor de afaceri că în această situație grea au putut să-și mențină afacerile și odată cu asta au menținut locurile de muncă, ca oamenii să nu plece peste hotare.

Vocea Basarabiei: Dar cât de groasă e această pătură mijlocie în Republica Moldova?

Sergiu Lazarencu: Nu vă pot spune acum o cifră exactă, dar înțeleg că este substanțială. 

Vocea Basarabiei: Dacă îi ascultăm pe ei, ei spun că sunt la limita existenței, pe unii îi aud că chiar ar putea să-și închidă businessul și să treacă Prutul sau să meargă și ei pe calea străinătății, iar acest lucru îi descurajează și pe alții care vor să deschidă afaceri.

Sergiu Lazarencu: De asta vreau să reiterez că anul acesta noi am spus clar că va fi anul în care guvernarea va investi în oamenii care muncesc și oamenii care oferă locuri de muncă pentru agenții economici. Pentru asta avem Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), care oferă mai multe programe, mai multe granturi și cu siguranță asta îi va putea ajuta să se mențină și chiar să-și dezvolte afacerile în anii care urmează. Important este să trecem peste perioada mai complicată, ar fi foarte bine ca acest război să înceteze, să mergem într-o creștere economică naturală și să ne apucăm de muncit. Or, atâta timp cât durează acest război din Ucraina va fi o perioadă mai complicată. 

Vocea Basarabiei: Dar există și frică de război, dar și frica de a-ți asuma anumite responsabilități, pentru că dacă ne gândim, în primul rând la tineri, ei sunt cei, așa se crede, care aleg drumul cel mai ușor, își fac valiza și pleacă. 

Sergiu Lazarencu: Din păcate sau din fericire, tineretul de astăzi este altfel față de tineretul de ieri. Datorită erei digitalizării, tinerii nu mai au răbdare, adică vor repede să se întâmple unele lucruri și dacă nu se întâmplă, pleacă peste hotare, crezând că acolo este mai simplu.

Ca guvernare și ca generație trebuie să oferim șanse tinerilor ca să poată lucra aici, acasă, sau dacă pleacă peste hotare să poată reveni în țară

Vocea Basarabiei: Adică repede ce vor, să facă o afacere și să vină profitul?

Sergiu Lazarencu: Repede să-și facă o afacere, repede să-și cumpere un apartament și o mașină, adică totul doresc să se întâmple cât mai repede.

Vocea Basarabiei: Și nu ați avut și dvs. această dorință, și n-o aveți?

Sergiu Lazarencu: Probabil, da, dar tineretul de astăzi este mai dornic să obțină lucrurile mai repede. De asta și noi ca guvernare și ca generație trebuie să oferim șanse tinerilor ca să poată lucra aici, acasă, sau dacă pleacă peste hotare să poată reveni în țară și să contribuie la dezvoltarea țării.

Vocea Basarabiei: Dar care din domenii le credeți mai atractive pentru ca tinerii să fie convinși să rămână acasă și să activeze?

Sergiu Lazarencu: Eu cred că unul dintre domeniile pe care noi le dezvoltăm cu succes este domeniul IT, or parcul IT s-a dovedit a fi un succes, facilitățile fiscale pe care le are parcul IT au demonstrat că în acest sector noi am avansat substanțial și veniturile pe care le aduce acest sector în bugetul țării sunt substanțiale. În acest sector și salariile, după cum știm, sunt mai mari și cred că acesta este un sector unde noi am putea ține tinerii acasă.

Vocea Basarabiei: Dar ce se întâmplă în mediul rural, acolo unde satele rămân depopulate, dar și acolo e nevoie și de locuri de muncă, și ca aceste locuri de muncă să fie bine plătite și ca să vină investiții, și problema e cine aduce investiții, pentru că s-a mizat foarte mult și pe capitalul modest poate pe care unii cetățeni aflați în diaspora l-ar fi acumulat și ar fi fost disponibili să revină aici, acasă, dar infrastructura contează, serviciile publice de calitate contează foarte mulți factori intră în joc? 

Sergiu Lazarencu: De acord. Urma să discutăm despre alegerile locale și unul dintre punctele forte al alegerilor locale este că comunitatea își poate alege un primar bun care, la rândul lui, trebuie să se ocupe inclusiv de atragerea investițiilor în localitatea sa. Asta foarte mult contează, dacă vrei să menții satul viu. Or avem și cazuri fericite, avem și cazuri mai puțin fericite, dar este foarte important primarul într-o localitate, cum este atitudinea lui față de agenții economici și care este viziunea lui ca să-și păstreze satul viu. Cred că acesta este un rol important al alegerilor locale, că comunitatea să-și poată alege liderul care urmează să atragă agenți economici. Asta e, altă soluție magică nu există.

Vocea Basarabiei: Iarăși, primarii vor spune că se pune foarte multă povară pe umerii lor, pentru că în unele localități, dar sunt 898 de primării, în unele localități cine sunt agenții economici? Cei care au o alimentară, un bar și liderii agricoli și numărul e infim, e un număr foarte mic, acum ne dăm seama ce acumulări pot veni la buget într-un sat unde totuși întârzie bunăstarea.   

Sergiu Lazarencu: Eu am avut norocul să lucrez într-o primărie mai aproape de Chișinău.

Vocea Basarabiei: Ați fost privilegiat, Stăuceniul…

Sergiu Lazarencu: Am fost privilegiat, dar, totodată, vreau să spun că împreună cu primarul Alexandru Vornicu noi am dublat bugetul de la învestirea noastră în funcție. Dacă în 2019 bugetul comunei Stăuceni, care este un buget bun, pentru că localitatea-i poziționată geografic bine, era 39 de milioane de lei, astăzi bugetul comunei Stăuceni este 80 de milioane și noi nu am stat cu mâinile în sân și am așteptat să cadă din pod, întrucât și proiectele pe care urma să le realizăm în Stăuceni erau proiecte mari, care costau mult. Noi am elaborat niște politici, niște măsuri care ne-au ajutat să îmbunătățim substanțial bugetul, practic l-am dublat. Întâi și-ntâi am ajustat taxele locale care nu erau ajustate de zeci de ani, apoi am făcut registrul electronic al agenților economici, fiindcă nimeni nu știa câți agenți economici sunt în localitate, după care am verificat toate notificările agenților economici ca să înțelegem dacă corespunde ceea ce scria agentul în notificare ca spațiu, ca activitate și am descoperit multe nereguli. Iată v-am spus câteva măsuri care ne-au ajutat să dublăm bugetul. Dar cea mai importantă este atitudinea primăriei, executivului față de agenții economici, pentru că noi trebuie să înțelegem că într-o localitate baza veniturilor proprii o constituie agenții economici. Ca să vă dau un exemplu, astăzi un loc de muncă pe teritoriul unei localități îți oferă (eu am făcut și un calcul cu colegii) între 8 și 10 mii de lei lunar. Adică, dacă un angajat se află pe teritoriul tău de muncă din impozitul venit din salariu defalcările în bugetul direct al localității sunt între 8 și 10 mii de lei și, respectiv, dacă tu reușești ca executiv, ca administrație publică locală să atragi agenți economici sau măcar să atragi un agent economic mare, care are, să presupunem, 100 de angajați, îți asiguri venituri stabile de un milion de lei pe an. Asta ca să înțelegeți cât astăzi se plătește impozit pe proprietate, impozit pe terenuri, respectiv mesajul meu către administrațiile publice locale este să aibă o colaborare în conformitate cu legea bună cu agenții economici, să faciliteze anumite procese, nu să le blocheze, atunci șansele ca o primărie să aibă venituri proprii mai mari sunt mult mai mari.

Vocea Basarabiei: Ziceam că dvs. ați fost avantajat aici fiind viceprimar în comuna Stăuceni, pentru că e în imediata vecinătate a capitalei. Și totuși, situația se prezintă cu totul altfel, pornind de la infrastructură și ajungând la calitatea serviciilor care se prestează, dar ce le spunem celor care sunt în localități unde nu ajung nici la o mie de locuitori sau și din acei o mie de locuitori pe care îi au pe liste majoritatea sunt plecați, fiecare al doilea, al treilea este plecat, și mă refer la localități mici și foarte mici, cu posibilități și mai mici, cu bugete sărace?  

Sergiu Lazarencu: Probabil o să ajungem să discutăm și despre reforma teritorial-administrativă, dar totuși eu cred că oricare primar trebuie să caute soluții, să-și facă regulă în proprietatea primăriei, în gospodăria proprie și să înțeleagă dacă anumite terenuri poate să le dea sub forma unor parcuri industriale sau altfel, adică trebuie să caute mereu soluții, nimeni nu va veni…

Vocea Basarabiei: Dle deputat, la Măgurele, Ungheni, sau la Marinici, Nisporeni, acum așa, arbitrar, mă gândesc la câteva localități, credeți că e posibil să dai în arendă suprafețe de teren?

Sergiu Lazarencu: Nu știu care e situația în aceste localități, dar cu siguranță primarul trebuie să caute soluții, poate să dezvolte diferite alte ramuri, nu doar industrie, fabrici, poate să dezvolte ramuri de turism gastronomic, pensiuni, agricultură, adică sunt diferite…

Vocea Basarabiei: Și dacă nu e un drum practicabil, iarăși e problemă, cum ajunge turistul la el?

Sergiu Lazarencu: Pentru asta există sprijinul autorității publice centrale, de asta este nevoie să fie o colaborare între administrația publică locală și administrația publică centrală.

Vocea Basarabiei: Și ce părere aveți despre reforma administrativ-teritorială? 

Sergiu Lazarencu: Eu cred că este întârziată. 

Vom fi nevoiți să facem reforma administrativ-teritorială, deoarece e o condiție pentru aderarea la UE

Vocea Basarabiei: Unii spun că ar fi fost voință politică, după care s-a renunțat, s-a temperat din mers, se încearcă acum prin această strategie să se prelungească acest termen și iarăși nu e clar, pentru că dacă alegerile din toamnă, așa cum ziceți dvs., vor fi validate, atunci mandatul trebuie să și-l îndeplinească cei care câștigă încrederea cetățenilor și 4 ani…

Sergiu Lazarencu: Am întârziat puțin cu această reformă, dar noi nu putem mult s-o ascundem și oricum vom fi nevoiți s-o facem, or înțeleg din ceea ce am discutat cu colegi din alte țări că la un moment dat această reformă va fi și una dintre condițiile aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Din păcate, opoziția speculează, face populism, părerea mea personală este că în așa gen de reformă trebuie să fie un consens nu doar în partidul de guvernare, dar și între partidele extraparlamentare, și partidele parlamentare de opoziție.

Vocea Basarabiei: Și cetățeni.

Sergiu Lazarencu: Și cetățeni…

Vocea Basarabiei: Deci, un consens larg în societate?

Sergiu Lazarencu: Da, un consens larg. De exemplu, noi cu două săptămâni în urmă ne-am întâlnit cu președintele Parlamentului din Letonia și, ca să înțelegeți, acolo până acum doi ani erau 109 municipalități, ei au făcut reforma anul trecut și acum sunt doar 47 de municipalități.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.