VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Occidentul va trimite trupe în Ucraina, dacă Rusia va ataca R. Moldova

„Occidentul va trimite trupe în Ucraina, dacă Rusia va ataca și Republica Moldova”, titrează site-ul aktual24 de la București, cu referință la publicația italiană La Republica. Același subiect este preluat și de media din Federația Rusă, relatează IPN.

Sursele occidentale notează că NATO a stabilit cel puțin doua „linii roșii” care ar putea duce la o intervenție directa a Alianței in războiul din Ucraina. Astfel, NATO va interveni, daca Belarus se va implica direct in război sau dacă Rusia va ataca tarile baltice sau Republica Moldova.

La Republica subliniază că, in prezent, nu exista planuri operaționale care sa prevadă trimiterea de trupe in Ucraina, iar „liniile roșii” descrise ar trebui considerate doar ca planuri potențiale in cazul unor circumstanțe extraordinare, cum ar fi implicarea in războiul din Ucraina a unor parți terțe.

Prima „linie roșie” se concentrează pe scenariul implicării directe sau indirecte a unei terțe parți, cum ar fi in cazul unei posibile penetrări în nord-vestul Ucrainei, creând un coridor intre Ucraina si Belarus.

„Probabilitatea acestui scenariu tactic a fost luat în considerație de mai mulți analiști ai aliaților. Varianta în cauză ar implica direct Minskul in război. Trupele si rezervele de muniții ale acestei țări ar fi cruciale pentru Moscova. Activarea acestei circumstanțe nu ar putea decât sa intensifice apărarea in favoarea Ucrainei”, se arata in articol.

A doua „linie roșie” vizează Republica Moldova. Occidentul o trage în cazul unei provocări militare împotriva țării noastre, dar și a statelor baltice sau a Poloniei.

„Nu se are în vedere o invazie în contextul escaladării Odesei, ci mai degrabă o lovitura militara pentru a testa reacția Occidentului”, notează jurnaliștii.

In special, ar putea fi vorba de o încercare de a testa capacitatea NATO de a reacționa „într-o fază de potențială confuzie”. Aici, după cum se precizează în articol, sezonul alegerilor din Europa si Statele Unite „ar putea determina Kremlinul sa creadă că NATO este distras, însă Alianța nu va tolera o astfel de agresiune”, notează La Republica.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.