VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Ricu Vodă: Eu m-aș duce cu 400 de lei pe zi să lucrez

Bună dimineața, dragi prieteni ai Vocii Basarabiei! Sunt Iulian Ciocan și vă invit din nou la „Radiografia Săptămânii”, o emisiune în care luăm în dezbatere teme de actualitate cu oameni din domeniul culturii și artei. Invitatul meu din această dimineață este un cunoscut interpret, Ricu Vodă.

Vocea Basarabiei: Bine ați venit la noi, Ricu Vodă! Mă bucur că ați acceptat invitația mea.

Ricu Vodă: Mulțumesc! Cred că azi o să fie o emisiune mai amuzantă pentru politicieni, pentru analiști politici, pentru că, mă rog, eu nu sunt mare și tare în domeniul politic, dar așa, să discutăm, eu sunt un om de rând ca toți oamenii, nu toți, dar fac parte din o părticică a societății.

Vocea Basarabiei: Să știți că părerea mea este că și oamenii din zona artei și culturii au uneori păreri foarte interesante. Și, în mod normal, trebuie să aibă atitudini, mai ales în această perioadă complicată, cu o sumedenie de crize pe care le avem și să știți că și mulți colegi de-ai dvs. care au fost pe aici au avut idei foarte-foarte curioase. Vreau să încep discuția noastră cu protestul organizat de o „mișcare pentru popor”, al cărei nucleu, de fapt, e Partidul „Șor”, deci cu un protest care a avut loc pe 19 februarie, de fapt, e un soi de reluare a unor proteste duminicale pe care Partidul „Șor” le avusese în toamnă. Una dintre revendicările acestor protestatari era ca guvernarea să le plătească integral facturile și ei au adoptat chiar o rezoluție la sfârșitul acestui protest din 19 februarie și au zis că îi dau guvernării 7 zile, guvernarea ar avea 7 zile la dispoziție ca să îndeplinească această revendicare, în caz contrar, protestele se vor intensifica ș.a.m.d. Și vreau să vă întreb iată ce – cum vi se pare această revendicare, trebuie guvernul să le plătească acestor oameni, mulți dintre ei foarte nevoiași, săraci, facturile integral?

Ricu Vodă: Eu cred că guvernul nu ar trebui să plătească suma totală a facturilor, dar compensațiile poate să fie mai mari, fiindcă, într-adevăr, am citit și eu multe replici în privința acestui protest. Unii scriu că-s cerșetori, că-i vai și amar de dânșii, că, în loc să lucreze, umblă la proteste. Bine, eu îi înțeleg și pe acești oameni care își permit, au posibilitatea să plătească facturile, chiar și dacă s-ar fi mărit pe săptămână de două ori lor le era totuna, fiindcă ei stau bine-mersi. Bravo lor! Muncesc, au ajuns unii cu studiile, cu mintea, cu cunoștințele, alții prin alte metode au ajuns să aibă o avere oarecare, dar totuși trebuie de luat în calcul că sunt oameni de diferite vârste. După câte știu, la protest au fost majoritatea oamenilor de peste 55-60 de ani.

Vocea Basarabiei: Vreau să confirm lucrul acesta, am fost la acest protest, am făcut un live pentru Vocea Basarabiei, cred că 80 la sută erau oameni vârstnici, pensionari și, într-adevăr, care o duc foarte greu.

Ricu Vodă: Și nu se poate de condamnat acest lucru, fiindcă, dacă ne amintim, protestele au fost de pe când era și Platforma DA, când afară, iarna, în corturi protestau și acesta-i un lucru normal, fix așa se făceau rezoluțiile adunării pe Piața Marii Adunări Naționale și cereau de la guvernare pe puncte diferite lucruri pe care le doreau și care, în viziunea lor, puteau fi rezolvate. Protestul este un lucru democratic și dacă apar asemenea proteste înseamnă că este vreo problemă, protestele nu apar din senin, este o problemă, că omului cela de 70 de ani nu i-i tare interesant să vină aici și să stea în picioare atâta timp.

Vocea Basarabiei: Dle Vodă, ca să precizez, totuși, un amănunt – dvs. considerați că despre acești oameni nu trebuie să vorbim cumva disprețuitor sau să-i condamnăm foarte tare?

Ricu Vodă: Eu sunt de părere 100% că nu trebuie să-i condamnăm, fiindcă eu înțeleg, dacă ar ieși tineri de 20, 30, 40 de ani, aceia, da, „băieți, lucrați! Ce-i dator statul să vă plătească vouă?”, dar când ies oamenii în vârstă, bătrânii să ceară o mână de ajutor, fiindcă – să se supere sau nu -, dar prețurile chiar sunt destul de piperate. Comparativ cu alte țări, la acest capitol noi oleacă șchiopătăm.

Vocea Basarabiei: Uitați-vă, dar guvernanții spun că acestor oameni care o duc greu, care au pensii mici, cum spuneți dvs., ei le dau compensații, și aceste compensații sunt cu atât mai mari cu cât mai mic e venitul lor. Deci, pe de o parte, ar veni cumva că protestul lor nu prea este justificat de vreme ce guvernarea le dă compensații?

Ricu Vodă: Noi acum vorbim despre un lucru așa, total, guvernarea le dă compensații, dar trebuie de uitat și în alt mod – cât le dă compensații? Cât a primit compensație un om care are, de exemplu, pensia 2.000, 3.000 de lei și cât a primit compensație alt bătrân care are pensia 8.000? Aici, da, compensații, dar e diferită lumea, nu se poate de luat toți în ansamblu. Eu doar v-am dat. – Cui i-ai dat? – Vouă! Dar „vouă”…

Vocea Basarabiei: Eu vă spuneam că am fost la acest protest și am discutat acolo cu câțiva protestatari vârstnici, oameni la pensie, cum spuneți, de 70, 60 și ceva de ani. A fost pentru mine o surpriză să aflu, unii dintre ei mi-au arătat facturi și au spus că nu au primit nici o compensație. Am vorbit cu 4 sau 5 oameni care îmi demonstrau niște facturi, eu nu știu exact dacă erau facturile lor sau nu, că n-am stat să mă uit la buletinele lor de identitate, dar îmi prezentau niște facturi și spuneau că nu au primit nici o compensație. Eu i-am întrebat: „Dar, dlor, voi ați aplicat?” Chipurile, au aplicat, dar n-au primit.

Ricu Vodă: Știu, da, s-au dus pe la biblioteci, cum se spune… Ei doar nu cunosc computerizarea aceasta. Bine, cine se mai descurcă, dar omul de la țară habar nu are să lucreze în World sau în altceva.

Vocea Basarabiei: Exact. Și dacă, într-adevăr, s-a întâmplat ceea ce spuneau acești oameni, că n-au primit compensații, ei având pensii de 2.000 de lei sau nu știu cât acolo, atunci chiar îi grav și atunci guvernanții n-ar trebui să verifice cumva modul în care…

Ricu Vodă: Asta de-acum e și vina acelor care fac asigurările, oamenilor care poartă răspundere față de a verifica cui i se dă compensație, cui nu i se dă, cui i se mărește. Ei bine, a apărut platforma aceasta compensații.gov.md, dar trebuie de verificat totul, fiindcă nu-i chiar așa de greu, în fiecare sector al orașului și la țară au datele, datele pe care înt-o zi-două te-ai uitat cât are fiecare. Dar și la poștă este lista cât primește fiecare.

Vocea Basarabiei: Dle Vodă, există părerea că aceste proteste ale Partidului „Șor” au îndărătul lor Kremlinul, să zic așa. A fost chiar președintele parlamentului, Igor Grosu, aici într-o emisiune a Valentinei Ursu la Vocea Basarabiei și dl Grosu spunea că Șor primește indicații de la Kremlin. Reiese că acești oameni nevoiași cumva sunt folosiți de Partidul „Șor” sau cum vedeți dvs. situația?

Ricu Vodă: Dacă ne uităm, acum Kremlinul e peste tot locul și eu nici nu știu în ce… Dar dacă are Șor ceva cu Kremlinul? Poate o fi având, eu n-am citit, nu am dovezi, nu am nimic, așa, din vorbe, dar aici când a ieșit lumea la protest nu a ieșit din cauza Kremlinului, nu Kremlinul a făcut sărăcia și ajutoarele acestea, compensațiile. Nu știu, mie nici nu-mi dă prin cap cum Kremlinul să facă sărăcie sau Bucureștiul, sau America să facă sărăcie în țară, sau altă țară să ne sărăcească. Noi și așa nu avem nici surse, nici petrol, nu avem gaze, nu avem nimic, noi și ce am avut am pierdut. Am avut pământ bun și acela de-acum îi vai și amar de dânsul, am avut vite, am avut porci, am avut…

Vocea Basarabiei: Dar mulți dintre oamenii aceștia vârstnici, care au pensii foarte mici, așa li s-a întâmplat că de-a lungul vieții nu prea au plătit mulți dintre ei contribuții în fondul social, adică de aceea au și pensii mici, pentru că sau aveau salarii mici, sau aveau salarii „la plic”.

Ricu Vodă: Da, dar cunoaștem cu toții că din anii ‘90 în sus, când s-au desființat și colhozurile, și toate gospodăriile sătești, omul de la țară nu avea unde să se ducă să lucreze. Mai înainte, el… Mie îmi place să vorbesc despre Olănești, erau uzine, fabrici în Olănești, era cel mai mare sat, cel mai bogat, cu un spital extraordinar, toți veneau la spitalul cela, acum nu-i nimic, nici o uzină. Unde să se ducă omul să lucreze? El este nevoit să lucreze, cum spun ei, cu ziua, argați. Mai înainte erau argați, acum din nou avem argați, ei se duc pe o zi și lucrează la un boier, dar acum acesta nu-i boier, e lider sau fermier, la un boier lucrează cu ziua și a primit 100 de lei… Și de asta el ajunge astfel, el a început să lucreze la vârsta de vreo 40 de ani, nu toți au posibilitate să vină în oraș sau să se aranjeze oficial la lucru, nu toți au această posibilitate.

Vocea Basarabiei: Și atunci, statul ar trebui să fie indulgent cu ei, să le dea pensii mari, chiar dacă n-au contribuit?

Ricu Vodă: Nu mari. Credeți-mă, ei ar fi mulțumiți cu o pensie de 3.000-4.000 de lei, acei care au, de exemplu, 2.000 de lei ar fi mulțumiți.

Vocea Basarabiei: Dar, dar nu știu în ce măsură statul ar avea aceste resurse.

Ricu Vodă: Și asta nu-i vina lor, că mulți tineri spun că „voi n-ați muncit, voi v-ați făcut averi și n-ați plătit statului nimic”. Da, eu am muncit ca să-mi hrănesc familia, nu-i vina mea că n-am avut unde să mă duc să lucrez. Eu aș munci și la strung, și aș zidi și clădiri, aș lucra și la Uzina de tractoare care a fost, și la „Sciotmaș”, și la „Mezon”, dar nu pot. Unde să mă duc? Peste hotare.

Vocea Basarabiei: Tatăl meu a lucrat la „Vibropribor”. Dar ce vreau să zic? Dvs. spuneați că acești oameni lucrează la boieri sau la fermieri pentru 100 de lei. Dar eu vreau să vă spun părerea unor așa-ziși boieri sau fermieri. Dle, cică nu pot găsi oameni nici cu 300-400 de lei pe zi acum.

Ricu Vodă: Nu-i adevărat! Cu 300-400 găsesc.

Vocea Basarabiei: Da, au spus că nu pot găsi.

Ricu Vodă: Mint! Eu m-aș duce cu 400 de lei pe zi să lucrez.

Vocea Basarabiei: Fantastic!

Ricu Vodă: În 10 zile – 4.000 de lei, 8.000 – în 20 de zile.

Vocea Basarabiei: Bine, dvs. sunteți interpret.

Ricu Vodă: Nu contează, eu să fiu om, așa. Faci 8.000 în 20 de zile, cum ar veni 200 de euro, și încă 10 zile îți rămân să te odihnești.

Vocea Basarabiei: Am vorbit cu niște fermieri și mi-au zis că „oamenii s-au boierit”.

Ricu Vodă: Nu, nu, nu cred, dar eu știu…

Vocea Basarabiei: Nu pot găsi zilieri, nu pot găsi oameni care să muncească pentru 300-400 de lei.

Ricu Vodă: Pentru 50, 100 de lei, nu pentru 300-400 pe zi.

Vocea Basarabiei: Dle, vă spun sincer, mi-au zis că găsesc cu greu oameni cu acești bani.

Ricu Vodă: Nu, asta de-acum e…

Vocea Basarabiei: Poate exagerează, poate, nu pot să-mi dau seama. Dar să încheiem acest subiect cu protestele. Deci, ei au dat guvernării 7 zile, guvernarea probabil nu va îndeplini, pentru că n-are de unde. Cum vedeți aceste proteste în continuare, vor continua, ce va fi cu ele?

Ricu Vodă: Cred că au să continue, fiindcă acesta-i un proces democratic. Uitați-vă ce se face la Paris, în Spania ce proteste au loc. La Paris protestele tot sunt legate de pensii, sute de mii de oameni protestează, așa că protestele sunt un lucru normal, am ieșit și cu Platforma DA când organiza proteste, socialiștii ieșeau cu proteste, dar nu numai socialiștii, guvernarea de astăzi tot stătea în piață și protesta. Deci, acesta-i un lucru firesc, care este, a fost și va fi. Chiar să fie țara plină cu aur, oricum o să se găsească cineva care o să mai vrea ceva.

Vocea Basarabiei: Dvs. sunteți unul din puținii mei invitați care nu se arată foarte speriat de existența, să zic așa, unei mâni a Moscovei în aceste proteste.

Ricu Vodă: Dar eu nu prea o văd. Eu înțeleg, dacă e să ne gândim, Moscova ar avea nevoie de bucățica asta de pământ. Da, strategic, s-o țină, fiindcă e la hotar cu Uniunea Europeană, în spatele Ucrainei, fix așa și Uniunea Europeană, și NATO au nevoie de bucățica noastră de pământ ca să pună armată atât rușii, cât și NATO, mai departe de hotarele lor. Dar în rest și rușilor, și la ceilalți li-i totuna ce mănânc eu azi, unde o să dorm eu azi, cum mă simt, ce medicamente o să beau azi, o să le găsesc sau nu, lor li-i totuna. Asta-i vorbă… De asta eu nici nu mă implic, nici nu mă uit la chestiile acestea, eu am o credință că totuși o să fie…

Vocea Basarabiei: Nu vă implicați în ce, dle Vodă?

Ricu Vodă: Să-mi iau asupra sufletului, cu inima să retrăiesc așa de tare, fiindcă asta nu te aduce la bine, te aduce la patul din spital, dacă te gândești și analizezi toate chestiile care se fac. Unii analizează, fiindcă asta li-i profesia și pentru asta au salarii și primesc dividende foarte mari, și de asta sunt nevoiți să analizeze, dar eu mă doar uit, îmi caut de treabă, dacă n-am ce mânca, înseamnă că-i vina mea. Eu trebuie să mă duc să caut, să fac ceva ca să am de mâncare.

Vocea Basarabiei: Apropo, cumva parcă ați sugera că și interpreții o duc greu? Dvs. ca interpret cum vă descurcați în timpurile acestea?

Ricu Vodă: Mă descurc. În primul rând, eu am familie, lucrează soția, fiica lucrează, dacă nu m-aș descurca, cred că aș ieși și eu la proteste, dar mă descurc, am un salariu, sunt angajat de ani de zile și mă bucur. Unii chiar din colegii mei îmi zic: „Dar ce lucrezi tu acolo, îți trebuie ție salariul cela?”. Da, îmi trebuie!

Vocea Basarabiei: Pentru pensie o să fie bun, o să conteze.

Ricu Vodă: Și pentru pensie, și acum îi bine, fiindcă în cariera mea artistică eu nu prea am cântat pe la nunți, n-am fost solicitat, pentru că la mine e alt repertoriu, eu nu pot să vin la nuntă să cânt, de exemplu, Pe malul mării sau Inima, întrucât lumea la nuntă vine să se veselească, să se distreze, dar eu să vin să cânt Aleargă caii și pe urmă 20 de piese triste nu le convine… De asta eu nu-s prea solicitat și mai mult mă descurc ba cu un studio, ba o piesă mai compun, așa, mai lejer, mai life, cum se zice.

Vocea Basarabiei: Am înțeles.

Ricu Vodă: Dar mulți din colegii mei n-o duc bine, n-o duc deloc bine. Se poate de socotit pe degete câți o duc bine, dar nu toți. Ceea ce vedem noi pe Facebook, poate e și greșeala colegilor că pun poze ba din Turcia, ba din Grecia…

Vocea Basarabiei: Și pe Instagram, dle, pun niște poze, ai impresia că interpreții sunt niște oameni înstăriți, așa…

Ricu Vodă: Și asta nu-i corect, nu trebuie să fie așa. Fă-ți reclamă cu o piesă nouă, dar nu te arăta în slipuri pe malul mării…

Vocea Basarabiei: …pe o plajă scăldat în lumina orbitoare a soarelui cu un cocktail în mână.

Ricu Vodă: Și de aceștia nu-s mulți, nu-s mulți interpreți care pot să-și permită așa lux, majoritatea s-o luăm… Bine, noi vorbim nu numai de interpreți, de muzicieni, hai să luăm, de exemplu, Orchestra Simfonică de la Teatrul de Operă și Balet sau corul, sau muzicienii de la Televiziune, ei n-o duc bine, o duc normal, ei doar nu au alte surse de câștig, ei au salarii, au spectacole.

Vocea Basarabiei: Deci, nu-și permit să meargă în fiecare an la Barcelona sau la Paris?

Ricu Vodă: Doamne ferește! Doar în turneu.

Vocea Basarabiei: Dar pe cont propriu, nu?

Ricu Vodă: Poate au adunat în doi ani acolo pentru a vizita Roma sau…

Vocea Basarabiei: De ce v-am întrebat? Pentru că există această părere, cel puțin eu am întâlnit-o foarte des, că interpreții o duc foarte bine, mai ales cei care cântă la nunți.

Ricu Vodă: Repet, nu toți. Eu nu vreau să dau nume, dar lumea cunoaște cine are un câștig cât de cât mai mare, dar ei nu sunt mulți. Sunt câțiva interpreți de muzică populară, de muzică ușoară îs vreo 5-6 mai solicitați, de populară sunt mai mulți, fiindcă acolo-s și instrumentiști, și vioriști, acolo-i altă mămăliguță, știți.

Vocea Basarabiei: Haideți să luăm un alt subiect. Vreau să-mi comentați cumva aceste avertismente care vin de ceva vreme dinspre Moscova spre Chișinău. Nu-i săptămână deja în care ba Zaharova, ba Lavrov, ba un alt oficial rus să nu pomenească Republica Moldova. Și iată o recentă declarație a dnei Zaharova, care este purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Federației Ruse: „Am urmărit formarea noului guvern al Republicii Moldova, am observat că acest proces a fost însoțit de o creștere fără precedent a retoricii antirusești din partea autorităților de la Chișinău”. Maia Sandu, apropo, vorbise despre un plan de destabilizare a situației din Moldova, pe care ucrainenii i l-au arătat ei, cred că ați văzut.

Ricu Vodă: Ce a arătat n-am văzut, eu am auzit ce au spus unul altuia.

Vocea Basarabiei: Da, și dna Zaharova spune: „…pe baza unor informații neprobate despre un presupus plan de destabilizare a situației din Moldova”. Zice dna Zaharova că „este o ficțiune” și tot ea zice: „sponsorii occidentali ai actualei conduceri Republicii Moldova duc cu încredere țara pe calea Ucrainei și a statelor baltice”. Și a mai zis așa: „Moldova încearcă să falsifice istoria noastră comună și Moldova limitează utilizarea limbii ruse”.

Ricu Vodă: Eu nu știu, nu pot să comentez ce a spus Zaharova, după câte am citit, prima dată ea a spus de limba rusă atunci când se vorbea că buletinele de vot trebuie să fie tipărite numai în limba română.

Vocea Basarabiei: Da, asta a fost vara trecută. Și acum, uitați-vă, o știre recentă. Pavel Postică, președintele CEC-ului, „la solicitare, buletinele de vot pot fi tipărite în rusă, bulgară, găgăuză sau ucraineană”. Au renunțat deja.

Ricu Vodă: Da, și asta nu-i rău.

Vocea Basarabiei: Poate de aceea că i-a avertizat Zaharova?

Ricu Vodă: Nu i-a avertizat, a fost o propunere, eu cred. Ea doar n-a spus, să avertizeze: „Dacă nu faceți, păi, văleu-văleu!”.

Vocea Basarabiei: Pare amenințător tonul acesta al Moscovei. Dvs. nu-l vedeți așa?

Ricu Vodă: Eu nu-l văd, politicienii poate văd că „dacă n-o să faceți așa cum spunem noi, vă aruncăm o bombă”, poate ei așa văd, eu nu văd așa. Eu văd că tot între Rusia, Moldova, America, România, Franța trebuie să fie dialog frumos, diplomații trebuie să lucreze, dar avertismentele acestea îs vorbe, așa-i de când îi lumea. Eu țin minte că cu tancuri, să-i dea Dumnezeu sănătate dlui Ghimpu, el încă vorbea că au să vină tancurile rusești și au să umble pe lângă primărie, încă de pe atunci tancurile le vedem aici pe străzile Chișinăului.

Vocea Basarabiei: Dle Vodă, dar totuși au existat aceste avertismente ale Moscovei și față de Ucraina și avem război de un an de zile deja în Ucraina, e normal să ne temem că războiul acesta poate să ajungă și la noi, nu?

Ricu Vodă: Vedeți, dacă o să încep să spun, eu o să fiu privit din altă parte. Acolo-i altă chestie.

Vocea Basarabiei: Nu, dar dvs. aveți părerea dvs. și noi vrem să știm ce părere aveți.

Ricu Vodă: În Ucraina a fost altceva, noi nu avem nimic, părerea mea e că noi nu semănăm cu Ucraina.

Vocea Basarabiei: De ce, care ar fi diferența? Noi tot vrem în Uniunea Europeană ca și ucrainenii și acum cumva începem un soi de colaborare cu NATO, vrem echipamente.

Ricu Vodă: Vedeți, cu NATO? Nu toată lumea vrea în NATO. Vedeți cum ați spus „noi”? Dar sondajele arată că nu toți „noi”, o parte din noi și de asta trebuie de văzut. În Ucraina a fost demult începutul acestui război, încă din 2014, după câte mai ascult și eu diferite surse, fiindcă trebuie de văzut diferite surse de informație, să te informezi din mai multe surse și să cauți mijlocul. Acolo a fost și este conflictul acesta cu Donbasul, cu Luhanskul…

Vocea Basarabiei: Dvs. parcă ați încerca să-i găsiți niște circumstanțe atenuante Rusiei, niște justificări...

Ricu Vodă: Nu, Doamne ferește! Eu spun că nu am de ce să mă tem că o să fiu afectat sau bombardat. Eu de asta spun. (…)

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.