VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Refugiații ucraineni, îndemnați să-și legalizeze șederea în Republica Moldova

Inspectoratul General pentru Migrație i-a îndemnat pe refugiații ucraineni să-și legalizeze șederea în Republica Moldova, evident, dacă vor să facă acest lucru.  

În cadrul unei conferințe de presă, șeful IGM, Mihail Vodă, a precizat că, potrivit deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, toți cetățenii Ucrainei și membrii familiilor acestora se vor putea afla pe teritoriul țării timp de 90 de zile, pe parcursul a 180 de zile, ceea ce este un standard internațional.

„Cea mai simplă și mai rapidă modalitate de legalizare a statutului este protecția temporară. Totodată, persoanele pot beneficia de dreptul de ședere sau pot solicita azil pe teritoriul țării. Prin legalizarea șederii, Republica Moldova oferă garanții și acces la sănătate, educație, asistență socială, acces pe piața muncii. Începând cu 24 februarie anul trecut și până în prezent, au fost recepționate 15 mii de cereri de azil. Astfel, în sistemul de azil sunt 700 de persoane care beneficiază de o formă de protecție. Cu permise de ședere sunt peste 7 000 de cetățeni ai Ucrainei. Totodată, peste 16 500 de persoane au aplicat pentru protecția temporară, 10 300 mii au obținut deja documentul, 3 400 dintre aceștia fiind minori”, a declarat Mihail Vodă, citat de Moldpres.

Potrivit conducerii Inspectoratului General pentru Migrație, instituția are capacitatea de a documenta toate persoanele. Procesul de lucru se desfășoară în 12 locații din țară. Totodată, cinci echipe mobile se ocupă de documentarea persoanelor cu nevoi speciale.

„Procesul de înregistrare și programare are loc prealabil online, iar la oficiu procedura durează până la 30 de minute pentru adulți și circa 10 minute pentru minori. Documentul se oferă imediat și în mod gratuit. În prezent, fluxul de refugiați este unul stabil și nu se află în creștere. O parte din cetățeni aleg să tranziteze țara noastră și ulterior să plece în următoarele țări: Germania, Austria, România, Polonia, Letonia și Lituania”, a specificat Mihail Vodă.

Conform Inspectoratului General pentru Migrație, în prezent, pe teritoriul țării se află peste 100 de mii de cetățeni ai Ucrainei. Circa 65 de mii dintre aceștia se află mai mult de 90 de zile în Republica Moldova și urmează să-și legalizeze statutul. Mai mult de jumătate dintre persoane sunt minori.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.