VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Război în Ucraina, ziua 427. Moscova a luat act de dorința Chinei de a facilita negocierile cu Ucraina

Update. Purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat miercuri că Moscova a luat act de dorința Chinei de a facilita negocierile cu Ucraina în urma convorbirii telefonice dintre președintele chinez Xi Jinping și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează CNN.

„Luăm act de disponibilitatea părții chineze de a depune eforturi pentru a stabili procesul de negociere”, a declarat Zaharova în timpul unei conferințe de presă de miercuri.

Cu toate acestea, ea a remarcat, de asemenea, că, în condițiile actuale, negocierile sunt puțin probabile și a acuzat Kievul că respinge inițiativele Moscovei.

Ucraina a declarat în repetate rânduri că pacea în conflict va fi obținută doar dacă Rusia restabilește granițele țării și Kievul recuperează Crimeea.

Update: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut miercuri o convorbire telefonică cu președintele Chinei, Xi Jinping.

Volodimir Zelenski a srsis pe Twitter că a avut o convorbire telefonică „lungă și plină de însemnătate” cu președintele chinez Xi Jinping.

„Cred că această convorbire, precum și numirea ambasadorului Ucrainei în China, vor da un impuls puternic dezvoltării relațiilor noastre bilaterale”.

China va trimite un reprezentant special în Ucraina care va purta discuții cu toate părțile pentru a rezolva criza ucraineană, a declarat miercuri președintele Xi Jinping omologului său ucrainean, scrie Reuters care citează presa de stat chineză.

China se va concentra pe promovarea discuțiilor de pace și va depune eforturi pentru o încetare a focului cât mai curând posibil, a spus Xi lui Zelenski, potrivit sursei citate.

Președintele Xi a declarat, la începutul lunii aprilie, că este dispus să vorbească cu Zelenski. Președintele ucrainean i-a cerut în mod repetat lui Xi să se întâlnească cu el, inclusiv după ce liderul chinez l-a vizitat pe președintele rus Vladimir Putin la Moscova luna trecută.

UPDATE: Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat miercuri, 26 aprilie pierderile armatei ruse de la începutul invaziei până în prezent.

Potrivit autorităților ucrainene, până în prezent 189 050 de soldați ruși au decedat în Ucraina dintre care 640 în ultimele 24 de ore.

De asemenea, autoritățile militare au raportat distrugerea a 3696 de tancuri, 7162 de vehicule de luptă blindate, 308 de avioane și 294 de elicoptere.

Potrivit Statul Major ucrainean, printre pierderi se numără și 2877 de sisteme de artilerie, dintre care 14 în ultima zi.

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Forțelor Operaționale de Sud ucrainene, Natalia Humeniuk a afirmat că forțele ucrainene obțin „rezultate impresionante” în acțiunile de contra-baterie împotriva forțelor rusești pe malul estic al fluviului Nipru, transmite ISW.

Oficialul militar ucrainean a declarat că forțele ucrainene au lovit și distrus sisteme de artilerie, tancuri, vehicule blindate și sisteme de apărare aeriană rusești. Ea a adăugat că forțele ucrainene acționează pentru a curăța linia frontului de pe malul estic într-un „mod de contra-baterie”.

UPDATE: Evaluarea de miercuri dimineață a ministerului britanic al apărării:

  • Luptele grele, de la mică distanță, continuă în cartierele vestice ale orașului Bahmut din regiunea contestată Donețk.
  • O evoluție cheie în ultima săptămână a fost lupta de la periferia orașului, în special în apropierea satului Khromove, în condițiile în care Ucraina încearcă să mențină controlul asupra rutei sale de aprovizionare 0506.
  • Celelalte rute de reaprovizionare ale Ucrainei în Bahmut sunt probabil complicate de condițiile noroioase de pe drumurile neasfaltate.
  • Având în vedere că orașul este atacat de peste 11 luni, apărarea ucraineană din Bahmut a fost integrată acum ca un element al unei zone defensive mult mai ample, care include orașul Ceasiv Iar.

În ultima zi, forțele ruse au lansat 3 lovituri cu rachete, dintre care 2 rachete – în centrul orașului Kupiansk, regiunea Harkov. Forțelor de Apărare ale Ucrainei au respins 39 de atacuri inamice în ultimele 24 de ore, informează Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Au fost uciși și răniți civili, clădirea muzeului din centrul orașului a fost distrusă, iar alte infrastructuri civile au fost avariate. De asemenea, inamicul a lansat 13 atacuri aeriene și a efectuat 49 de bombardamente asupra pozițiile trupelor noastre și a infrastructurii critice”, se arată în raportul Statului Major al Ucrainei publicat miercuri dimineața.

Bilanțul persoanelor ucise de racheta rușilor care a lovit marți un muzeul din centrul oralului Kupiansk a ajuns la 2. Este vorba de două femei, a anunțat serviciul de urgență, relatează Reuters.

Ucraina pregătește „măsuri prioritare” după momentul în care ar fi eliberată Crimeea, a declarat marți reprezentantul permanent al președintelui ucrainean în Crimeea, Tamila Tasheva, potrivit Kyiv Independent.

„Avem instrucțiuni din partea președintelui de a dezvolta și pregăti un plan de măsuri prioritare în Crimeea, care vor fi puse în aplicare imediat după degajarea acesteia. Am primit deja răspunsuri semnificative din partea autorităților de stat”, a declarat Tasheva.

Potrivit acesteia, eliberarea Crimeei va fi urmată de revenirea autorităților publice ucrainene, începând cu o administrație militară, înainte de a trece la o administrație militar-civilă și apoi la o viață cotidiană „normală”.

Peninsula Crimeea se află sub ocupație rusă din 2014, în urma unui referendum fals organizat de Rusia pentru anexarea teritoriului.

De atunci, mulți localnici au fost închiși pentru că s-au opus ocupației, în timp ce cetățenii ruși s-au adunat în peninsulă. De asemenea, armata rusă a stabilit acolo o bază militară.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.