VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Olesea Stamate: Până acum nimeni din politicieni, judecători sau procurori nu a făcut pușcărie pentru infracțiuni de corupție, de aceea cetățenii sunt descurajați

Vocea Basarabiei: În cele ce urmează, vom readuce în atenție subiectul ce ține de reforma sectorului judiciar, or am spus cu nenumărate ocazii că Republica Moldova a avut de îndeplinit 9 condiționalități, ca să poată începe negocierile pentru aderare la Uniunea Europeană și 3 din acele condiționalități recomandări încă nu sunt îndeplinite și de ce rămân neîndeplinite, unii spun că ar trebui o voință politică și mai mare, alții spun că trebuie să ținem cont și de rezistența de pe interior. O să aflăm ce urmează de la invitata acestei emisiuni „Puncte de reflecție”, Olesea Stamate, deputată, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități în Legislativul Republicii Moldova. O să discutăm ceva mai târziu, dar nu chiar târziu despre ceea ce se întâmplă actualmente în justiție, pentru că pe 23 noiembrie expiră și termenul pentru depunerea dosarelor pentru cei care pot și vor să devină următorul procuror general, despre ce se întâmplă în procuratură, în justiție, vorbim despre toate pe îndelete, dar mai întâi să vă întreb: acum, în urma anunțării rezultatelor preliminare ale alegerilor locale generale, totuși ce zice partidul de guvernământ cu 63 de mandate în parlament? Este mulțumit de rezultatele obținute?

Olesea Stamate: Eu cred că rezultatele alegerilor locale sunt un temei sau un punct de pornire pentru noi ca și partid să vedem unde am făcut bine și unde nu am făcut bine. Asta trebuie să constituie pentru noi acest rezultat.

Vocea Basarabiei: Și balanța înclină încotro?

Olesea Stamate: Trebuie să examinăm fiecare caz în parte, să vedem de ce nu am reușit să obținem funcții de primar în orașele mari, de ce am reușit mai bine în anumite raioane, dar am reușit mai slab în alte raioane. Eu zic că rezultatul este unul bunicel, dar urmează să examinăm fiecare raion în parte, fiecare tip de mandate câștigate în parte și să vedem unde nu am făcut bine, fiindcă, până la urmă, acesta este scopul, atunci când faci o analiză, să vezi ce poți face mai bine data viitoare.

Rezultatele alegerilor locale sunt un punct de pornire pentru noi ca și partid să vedem unde am făcut bine și unde nu

Vocea Basarabiei: Harta electorală, rezultatul alegerilor arată că PAS-ul rămâne a fi partidul pe primul loc, doar că atunci când se analizează cine sunt primarii care au câștigat în ce localități, cine sunt consilierii locali, consilierii raionali, atunci deja s-a vorbit în spațiul public că ar fi trebuit mai multă atenție să acorde partidul de guvernământ la ceea ce se întâmplă în teritoriu.

Olesea Stamate: Exact. Deci trebuie să vedem unde am greșit, dacă am greșit cu candidații, dacă am greșit cu modul în care au fost formate echipele locale care au făcut campanie. Este suficient material pentru analiză.

Vocea Basarabiei: Dar vedem că și foarte greu se validează mandatele. De ce?

Olesea Stamate: Există mai multe contestații pe diferite subiecte și sunt alegeri locale, respectiv fiecare contestație se examinează de CECE la nivel local, după care merge, eventual, la CEC și, respectiv, procesul acesta durează, iar contestații vor fi depuse inclusiv după turul doi.

Vocea Basarabiei: Legea spunea că 10 zile sunt necesare ca să fie validate mandatele...

Olesea Stamate: Per total, da. Unele s-ar putea să ajungă până la Curtea Supremă de Justiție, eventual, și aceasta-i complexitatea alegerilor locale în mare parte.

Vocea Basarabiei: Faptul că în Chișinău este rezultatul care este și că Ion Ceban a obținut și al doilea mandat, asta ce înseamnă că, totuși, partida proeuropeană, chiar dacă și Ion Ceban zice că e în această tabără a proeuropenilor, a trebuit mai mult să insiste, să lucreze? V-ați împăcat cu gândul că sunteți perdanți în municipiul Chișinău?

Olesea Stamate: Un anumit rezultat era oarecum previzibil, tendințele erau cunoscute încă înainte de scrutin, evident că echipa a depus tot efortul ca să obțină un rezultat cât mai bun, dar și aici consider că s-au făcut câteva greșeli semnificative. De exemplu, desemnarea candidatului, deciderea cu privire la candidat și cât de târziu a fost desemnat a fost indiscutabil o piedică în obținerea unui rezultat mai bun de către candidatul PAS. Deci sunt niște chestii pe care trebuie să le examinăm și, sper eu, să învățăm din ele și să nu mai facem așa greșeli.

Vocea Basarabiei: Cazul de la Căușeni. Vă este clar, totuși, de ce s-a ajuns atât de departe? L-am auzit pe liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Dinu Plângău, care zicea că ar putea să organizeze și acțiuni de protest, pentru că cel mai probabil sunt deranjați că inițial a fost acceptat candidatul lor să se dueleze, ca după asta, chiar dacă a ieșit învingător din primul tur, să i se spună că el nu poate să ajungă primar.

Olesea Stamate: Este o situație ciudată, într-adevăr, deoarece din momentul în care persoana este și, din câte înțeleg eu este, cu act de constatare rămasă definitiv, respectiv și irevocabil nu mai poate fi contestat, persoana ar fi trebuit să fie în lista în care să nu i se permită să candideze.

Vocea Basarabiei: CEC-ul trebuia asta s-o facă inițial?

Olesea Stamate: Exact. Și acum mă întreb și eu de ce s-a întâmplat acest lucru, fiindcă în mod firesc, dacă îi permiți omului să candideze, înseamnă că a fost declarat câștigător și are mandat. În momentul în care are o restricție de a deține această poziție, înseamnă că nu ar fi trebuit să poată candida. O să examinăm și noi această situație, o să vedem dacă este undeva vreo confuzie la nivel de legislație și de ce a fost posibilă această situație și, dacă va fi necesar, legislativul va interveni, dar vreau să vedem mai întâi ce zice legea.

Vocea Basarabiei: Deci, până la urmă, trebuie să fie claritate, dacă ar fi trebuit să i se permită sau nu și mai cu seamă acum, dacă el mai candidează încă o dată și obține același rezultat, atunci și mai mult se compromite iarăși și ideea democratizării societății?

Olesea Stamate: Cu siguranță. Dacă este o decizie prin care îi este retras mandatul, nu poate deține acest mandat, înseamnă că trebuie să fie și o decizie prin care îi este îngrădită participarea. Nu poate fi aici alb și dincolo negru sau invers, trebuie să fie și acolo, și acolo sau nici acolo, nici acolo.

Vocea Basarabiei: Nu a ajuns să fie membru din oficiu al guvernului bașcana Găgăuziei, se discută foarte mult și despre viitorul ei. Trebuie să facă parte din componența Cabinetului de miniștri sau nu trebuie? Președinta a spus că deocamdată nu se grăbește cu această decizie. Dvs. ce ne spuneți din punct de vedere legal?

Olesea Stamate: Am auzit și eu ce a declarat dna președintă, căci ține de competența dnei președinte să semneze decretul de confirmare sau de numire în funcția de membru al guvernului și, respectiv, are dna președintă temeiurile sale de a nu face acest lucru, deoarece există suspiciuni cu privire la modalitatea de obținere a acestui mandat și, respectiv, există și o cauză penală pe rol la Procuratura Anticorupție.

Vocea Basarabiei: Încă o precizare, dna Stamate. Unii au insistat pe ideea că s-au schimbat regulile de joc în timpul jocului, că au fost retrași din competiția electorală anumiți concurenți doar cu 48 de ore înainte de scrutin. Mai trebuie îmbunătățită legislația, cum trebuie să se clarifice situația aici ca să nu i se mai reproșeze guvernului că totuși uneori nu ține cont de buchea și spiritul legii?

Olesea Stamate: Știți care e situația? Legislația electorală a fost modificată în contextul Hotărârii Curții Constituționale cu privire la declararea neconstituționalității Partidului politic Șor. Și a fost modificată de două ori – o dată în august, ulterior a fost modificată în octombrie, urmând Avizul Comisiei de la Veneția și Hotărârea Curții Constituționale. Nu știu dacă mai este cazul să modificăm legislația, adică dacă Comisia de la Veneția ne va spune în decembrie, când se va expune pe noua formulă, că nici asta nu este suficient de bună, și atunci va trebui să intervenim și să modificăm, dar cu siguranță doar modificarea legislației nu este nici pe departe un instrument eficient. Și asta am văzut-o cu toții, s-a luat decizia prin CSE, nu este o modalitate foarte elegantă de a exclude un concurent electoral din cursa electorală, nu pot să nu fiu de acord cu experții, alți juriști care au exprimat aceeași opinie, nu este foarte elegant, dar altă soluție nu exista. Au fost investigații, o serie de măsuri de investigație care arătau clar că acest nou partid politic este nimic altceva decât continuarea partidului politic declarat neconstituțional, care continuă prin exact aceleași practici de finanțare ilegală și de corupere directă a alegătorilor cu sume foarte mari de bani. Respectiv, restricțiile din Codul electoral nu se răsfrângeau asupra acestui partid politic, dar acest partid politic și participarea lui în alegeri, riscul pe care îl comporta participarea sau admiterea în continuare a participării acestui partid politic în alegeri era compromiterea procesului electoral și compromiterea în general a valorilor și democrației în țara noastră, deoarece atunci când voturile sunt cumpărate – noi nu putem vorbi de alegeri libere și corecte. Și, respectiv, asta a fost o soluție ultima ratio, într-adevăr, pentru a exclude concurentul electoral sau concurenții electorali din partea acestui partid din cursa electorală și cred că decizia a fost justificată, chiar dacă nu a fost cea mai bună poate modalitate sau metodă. Acum, de ce s-a întâmplat atât de târziu?

Vocea Basarabiei: Doar nu s-a știut în ultima zi despre fărădelegile care se făceau?

Olesea Stamate: Nu s-a știut în ultima zi. Întrebarea mea ar fi – ce ar fi fost dacă se întâmpla cu o săptămână înainte? Am văzut foarte clar ce s-a întâmplat când cu două zile înainte a fost exclus, ei deja aveau și planul B, și planul C. Deci, aveau deja candidați-păpușă, care urmau să fie susținuți cel puțin în municipiile mari. Dacă acest lucru se întâmpla cu o săptămână înainte, credeți-mă, era și planul D, și planul E. Deci, cu modificarea legislației ai impresia că mergi în urma trenului sau alergi în urma trenului cu acest grup criminal organizat, de asta uneori este necesar să intervii prin măsuri mai radicale și mai dure.

Modificarea legislației e un proces de durată iar in cazul acestui grup criminal organizat, uneori este necesar să intervii prin măsuri mai radicale și mai dure.

Vocea Basarabiei: Doar că am auzit și concluzia alegătorilor, că ei au reușit să demonstreze că sunt mai puternici decât instituțiile statului sau atât de mult s-a vorbit despre cât de slabe sunt instituțiile statului, vulnerabile?

Olesea Stamate: Bine, o parte de adevăr este în această afirmație, că în mod normal nu ar trebui să se recurgă la asemenea modalități, dacă ar funcționa instituțiile de drept la toată capacitatea, doar că această afirmație ar fi valabilă în cazul în care am avea cel puțin cât de cât un istoric al funcționării instituțiilor de drept veritabile, hai să zicem, de 5, de 10 ani în statul nostru, atunci când și SPCSB urmărește toate tranzacțiile, toate intrările și ieșirile din țara a banilor, și Serviciul Vamal pe partea de intrare cash este suficient de eficient, nu doar acum, în ultima lună, dar mulți ani în urmă pentru a preveni, noi acum nu eram în situația când puteai să previi eficient, când trebuia efectiv să combați și să tai din rădăcină, de asta instituțiile de drept, care funcționează la o capacitate oarecare acum, nu este capacitatea maximă care ar putea fi potențial, dar ele au făcut probabil maximum cât au putut, dar nu au putut ajunge din urmă tot ce nu s-a făcut 5, 6, 7 ani în urmă inclusiv. Cred că de-acum încolo este foarte important ca și instituțiile de drept să analizeze ce s-a întâmplat, de ce s-a întâmplat, de ce a fost posibil asta și ce trebuie de făcut ca acest lucru să nu se întâmple, deși trebuie să admitem și faptul că este destul de complicat să verifici absolut tot în sensul acesta. Am văzut clar exemple când au fost introduse câteva mii sau zeci de mii de carduri bancare cu cash, mă rog, cu bani deja puși pe cont pentru a fi distribuite membrilor echipei electorale din partea partidului respectiv, tentative de introducere a unor sume mari de bani cash prin frontieră. Deci, unele sunt depistate, altele probabil trec și nu sunt depistate, că nici nu le poți depista pe toate, respectiv și modalitățile lor de operare se schimbă foarte rapid, și organele de drept nu întotdeauna reușesc să le acopere pe toate, iar ținând cont de faptul că era vorba de alegeri locale în care activități de corupere a alegătorilor au loc la cel mai mic nivel, în cea mai mică comună și sat, lucrul acesta este extrem de greu pentru a fi acoperit de organele de drept.

Vocea Basarabiei: Dar despre coruperea alegătorului se vorbește de mulți ani, mai cu seamă s-a vorbit în campania electorală pentru alegerile bașcanului din UTA Găgăuzia, a fost suficient timp ca cel puțin să arate instituțiile de drept că ele cap-coadă pot să-i instrumenteze un dosar, lumea iarăși rămâne nedumerită, adică, da, vorbim atât de mult despre acest fenomen și că el este periculos dacă el se extinde la nivel național, dar rezultate pe cazul investigațiilor, adică după ce s-a anunțat în spațiul public că, uite, au fost reținuți, s-au găsit sume mari și foarte mari de bani, și mai departe nu am mai auzit nume ca cineva să fie pedepsit?

Olesea Stamate: Din câte cunosc eu, dosarul respectiv încă nu a ajuns pe masa judecătorilor, acum așteptăm și noi ca dosarul, dacă ne referim la alegerile din UTA Găgăuzia, să fie transmis cât mai rapid în instanța de judecată, și acolo…

Dosarul cu privire la alegerile din Găgăuzia trebuie să ajungă cât mai repede pe masa judecătorilor

Vocea Basarabiei: În 6 luni totuși nu e…

Olesea Stamate: Asta nu vă pot răspunde de ce, asta procuratura care gestionează dosarul trebuie să răspundă, dar și eu aș vrea ca dosarul respectiv să ajungă cât mai repede pe masa judecătorilor, că nici pe masa judecătorilor nu va fi finalizată examinarea în 3 luni de zile, asta ne dăm bine seama cu toții, dar, cel puțin, de la partea de investigație să fie transmis în instanța de judecată. Deci, activitatea de investigație și de descoperire a fenomenului acesta de finanțare ilegală și de corupere a alegătorilor, noi vedem, este cumva în plină desfășurare și în campania pentru alegeri locale am văzut acțiuni, ele nu acoperă tot spectrul, evident, nici nu pot acoperi. Câți ofițeri de investigație avem, câți ofițeri de urmărire penală avem, și câte localități avem? 900 și ceva. Deci, vă dați seama că nici nu ne ajung atâția ofițeri de investigație.

Vocea Basarabiei: Da, dar dacă nu sunt sentințe, atunci unii cetățeni încă sunt încurajați, și ei acceptă ca să-și vândă votul?

Olesea Stamate: Absolut. De asta aceste dosare trebuie să fie instrumentate, în primul rând, cât mai corect, cât mai după spiritul și buchea legii și transmise în instanța de judecată ca să le fie aplicată pedeapsa, dar asta durează oricum. Și în instanța de judecată până va fi, haideți să presupunem că astăzi dosarul se transmite în instanța de judecată, va dura cel puțin un an și jumătate până o să avem o sentință finală, definitivă și irevocabilă, cel puțin un an și jumătate, dar în perioada aceasta ca să putem să discutăm despre efectul de prevenție al pedepsei penale, faptul că, uite, a fost sancționat și celorlalți le va fi frică, asta se va întâmpla în cel puțin un an și jumătate, până atunci trebuie să existe și alte mecanisme prin care intervenim și contracarăm, oprim acest fenomen, prin verificare foarte minuțioasă a tranzacțiilor. Bine, acum vine de la guvern și proiectul de lege cu privire la limitarea cash-ului, de exemplu, care teoretic ar putea să atingă și o parte din…

Vocea Basarabiei: Dar vorba dvs., ei găsesc alte scenarii pe care să le aplice și să demonstreze că nu îi afectează acțiunile guvernului?

Până acum nimeni din actorii politici, din rândul judecătorilor, al procurorilor nu a făcut pușcărie pentru infracțiuni de corupție, de aceea cetățenii sunt descurajați

Olesea Stamate: E adevărat și atât timp cât până acum nimeni niciodată nu a făcut pușcărie din actorii politici, din rândul judecătorilor, din rândul procurorilor pentru infracțiuni de corupție, în general, infracțiuni de corupție, luăm așa un pic mai mare, nu doar finanțarea ilegală și coruperea alegătorilor, oamenii zic din start: „Dar de ce ar trebui să mă tem, de ce mi-ar fi frică? A stat vreunul la pușcărie?” Nu a stat, de asta sper ca instituțiile care gestionează aceste dosare să se mobilizeze și să depună tot efortul, ca să finalizeze cât mai curând partea de investigație.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.