VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Nămeții apocaliptici, un nou episod

A fost suficient să ningă o zi, să vină un vânt mai puternic ca Republica Moldova să intre în dificultate. Drumuri blocate, transportul public oprit, grădinițele și școlile și-au sistat activitatea pentru două zile.

S-au auzit, ca de obicei, voci nemulțumite care au luat în derâdere incapacitatea moldovenilor de a face față nămeților. S-a spus din nou că nu suntem pregătiți bine, că în țările nordice, unde nămeții sunt mai mari, autoritățile se descurcă mai bine, pe când la noi troienele mai mici devin apocaliptice.

Mulți s-au întrebat de ce a fost prelungită vacanța și nu a continuat procesul educațional în format online. Căci am făcut asta în pandemie, nu? Pe de altă parte, autoritățile au spus că au făcut tot ce s-a putut, că au muncit cu acribie pentru deszăpezirea drumurilor, că școlile și grădinițele trebuiau să fie închise.

Parcă au dreptate și unii, și alții. Îmi este greu să evaluez felul în care au reacționat autoritățile.

Îmi este mai ușor însă să trag concluzii referitoare la curțile blocurilor, adică la locurile în care oamenii trebuiau să se descurce fără ajutorul edililor și șefilor. Am remarcat un soi de apatie și chiar o timorare a locatarilor blocurilor din cartierul în care locuiesc.

Puțini au ieșit să curețe de zăpadă ogrăzile, în blocul nostru s-au găsit doar vreo 5-6 entuziaști. Cei mai mulți au preferat să se uite pe geam la munca vecinilor. Și unde e solidariatea pe care o invocăm mereu?

Un omulean dintr-un bloc alăturat a declarat că ogrăzile ar trebui curățate de către cetățenii care își parchează acolo mașinile. Contribuția acestora era necesară, fără doar și poate, dar oare oamenii fără mașini n-ar fi trebuit să facă și ei ceva? Oamenii fără mașini nu vor și ei să tracă prin curte sau să ducă gunoiul la tomberon? Repet, ograda noastră a fost curățată doar cu efortul a 5-6 oameni.

Restul s-au odihnit și au preferat să aștepte rezultatul muncii celor 5-6 vecini. Or era o situație care ne îndemna să ne arătăm sentimentul apartenenței la o colectivitate. Din păcate, sentimentul acesta e mult prea firav, de multe ori inexistent. În Moldova, nămeții pot fi apocaliptici, sunt de multe ori.

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.