VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Moldovenii sărbătoresc Ziua Națională a Portului Popular

Moldovenii aduc astăzi un omagiu portului tradițional. În ultima duminică a lunii iunie în Republica Moldova este marcată Ziua Portului Popular, instituită în contextul Zilei Universale a Iei, marcată pe 24 iunie, atunci când este sărbătorit acest element vestimentar important al poporului român, înscris în patrimoniul UNESCO.

Cu această ocazie au loc un șir de evenimente organizate la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și la Rezervația Orheiul Vechi.

Tradițional, cu un mesaj de felicitare a venit și șefa statului, Maia Sandu, care a precizat că în această zi este celebrată tradiția, legătura de sânge și respectul de neam.

”În sate și orașe, femei și bărbați, copii și bătrâni, își pun ii, cămăși cu altiță, catrințe sau bondițe. An de an devin tot mai mulți, costumul nostru popular cunoscând o adevărată renaștere și celebrare. Fiecare nuanță, fiecare semn țesut sau împuns cu acul este încărcat de simboluri și înțelesuri ascunse, semnificând legătura omului cu universul, bucuria de a trăi, năzuințele, visele și puterea de a trece peste cele rele. Portul nostru popular, prin croiala, proporțiile și culorile sale, oglindește cu adevărat întregul spectru al ADN-ului nostru – demnitatea simplă, dreaptă, care își ocrotește granițele sale fără a jindui pe ale altora, tăria de a apăra ceea ce ni-i drag, nevoia de a împărtăși, cu bucurie, roadele pământului nostru cu cei apropiați, capacitatea de a admira și de a fi recunoscători pentru frumusețea naturii și a tot ce e viu în jur”, se arată în mesajul Maiei Sandu.

În acest an, Ziua Națională a Portului Popular se află la cea de-a VIII-a ediție.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.