VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Marko Șevcenko, ambasador: Eu nu am certitudinea că Prigojin într-adevăr s-a aflat în nava care s-a prăbușit

Vocea Basarabiei: Pe 24 august este Ziua Independenței Ucrainei. Ucraina marchează independența sub teroarea războiului, ironia istoriei este că Federația Rusă a recunoscut Ucraina în granițele statului independent la 24 august 1991, astăzi sunt 547 de zile de război, un an și jumătate de când a pornit agresiunea rusă în Ucraina. Slavă Ucrainei! La mulți ani de Ziua Independenței îi spunem Excelenței Sale, Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko! Bine ați revenit la Vocea Basarabiei! La mulți ani, Ucraina!

Marko Șevcenko: Bine v-am găsit! Mulțumesc!

Vocea Basarabiei: „Cervona Kalina”, interpretată la președinție în această zi. Șefa statului, Maia Sandu, a spus: „Suntem recunoscători pentru forța cu care Ucraina protejează pacea”. Șeful parlamentului, Igor Grosu, mesaj de Ziua Independenței Ucrainei: „Moldova și întreaga Europă se bucură de pace datorită curajului poporului ucrainean”. Șeful diplomației, Nicu Popescu: „…îi suntem recunoscători că Republica Moldova este astăzi în afara oricărui pericol. Recunoștință Ucrainei!”. Premierul Dorin Recean: „De Ziua Independenței Ucrainei, onorăm rezistența și spiritul de neclintit al poporului ucrainean, care, timp de 18 luni, luptă curajos împotriva agresiunii brutale a Rusiei. Ucrainenii își apără nu doar libertatea, ei ne apără și pe noi, și viitorul Europei. La 32 de ani de independență, puterea Ucrainei este în poporul său, în curajul, forța și speranța pe care o are pentru un viitor pașnic și prosper într-o Europă unită. Viitorul acestor două state este unul comun, în marea familie europeană. Republica Moldova este și va fi alături de Ucraina până la victorie”. Și pe Facebook am citit atâtea mesaje astăzi din partea cetățenilor simpli, care sunt alături și împreună cu Ucraina în acest război nedrept, căruia îi țineți piept, ziceam, de 18 luni de zile. Cum e să lupți pentru o independență adevărată a țării?

Suntem bucuroși că Ucraina și Republica Moldova sunt părți pe aceeași linie de front împotriva agresiunii ruse nedrepte…

Marko Șevcenko: În primul rând, vreau să vă spun că suntem bucuroși că Ucraina și Republica Moldova sunt părți pe aceeași linie de front împotriva agresiunii ruse nedrepte. În al doilea rând, vreau să vă spun că anume în această zi noi înțelegem că independența nu este ceva teoretic, este ceva foarte practic, un sens pentru care trebuie nu numai să votezi 30 de ani în urmă, dar trebuie și să lupți ca să aperi dreptul tău de a sta într-un stat independent și de a alege liber unde vrei să te dezvolți. De aceea, repet, pe de o parte, da, suntem în luptă pentru independența noastră, dar, pe de altă parte, suntem bucuroși că nu suntem singuri în această luptă, că avem parteneri, avem aliați și, de facto, toată lumea civilizată este de partea noastră. 

Vocea Basarabiei: Acum stau și mă gândesc, cam 20 de ani Vladimir Putin trimitea și el mesaje de felicitare Ucrainei cu ocazia Zilei Independenței, ziceam că Rusia a recunoscut independența Ucrainei pe data de 24 august 1991 și acum ce părere are el despre această independență?

Marko Șevcenko: Dl Putin spunea și că recunoaște apartenența Crimeii în componența Ucrainei. Deci, dl Putin vorbea foarte multe lucruri corecte și de drept, dar în prezent și-a schimbat opinia se pare că.

Vocea Basarabiei: Dar iată la o diferență de 32 de ani de la proclamarea independenței se varsă sânge și se varsă sânge mult, această rezistență a Ucrainei este într-un fel salutată de toată lumea, că toți își doresc această pace, dar războiul nu are semne că cel puțin se va termina degrabă.

Marko Șevcenko: Da, războiul deocamdată este departe de final, din păcate, dar lucrurile s-au schimbat, sper că definitiv. Ucraina în prezent este în avansare, militarii noștri înaintează, acesta e un semn bun și reprezintă o schimbare de fond în lucruri pe teren și sper că militarii noștri știu foarte bine meseria lor și împreună cu partenerii și aliații noștri, cu suportul lor tehnic și tehnico-militar Ucraina va ajunge la momentul când toată armata rusă o să fie împinsă de pe teritoriul ucrainean.

Ucraina și-a recuperat aproape jumătate din teritoriile care au fost ocupate de la început de către Rusia.

Vocea Basarabiei: Dar acum pe o suprafață mare sau mică încă mai e armata rusă? Ați reușit să recuperați anumite teritorii pe care le acaparase armata Rusiei…

Marko Șevcenko: Ucraina și-a recuperat aproape jumătate din teritoriile care au fost ocupate de la început de către Rusia, partea de nord a Ucrainei, regiunea Kiev, Cernighiv, Sumî, parțial Jitomir, mare parte a regiunii Herson și Nicolaev, regiunea Harkiv tot sunt recuperate și acum militarii noștri înaintează în regiunea Zaporojie și regiunea Donețk și Lugansk. Înaintează nu atât de repede cum a fost anul trecut, pentru că liniile de apărare sunt fortificate intens și imens de către ruși, dar important este că vectorul s-a schimbat și acum ucrainenii își eliberează teritoriile lor, și nu înaintează ocupanții ruși.

Vocea Basarabiei: Dle ambasador, dar credeți că poporul rus acum are informație veridică despre ceea ce se întâmplă în Ucraina?

Marko Șevcenko: Nu sunt sigur, pentru că rezultatele sondajelor de opinie demonstrează alte lucruri și unii reprezentanți din opoziția rusă din emigrație spun că nu au încredere în sondajele de opinie, nu se bucură de încredere, pentru că sunt realizate într-o țară aproape totalitară, dar aceleași sondaje de opinie, de exemplu, arată că în Belarus, care tot este o țară nedemocratică și totalitară, aceste sondaje de opinie făcute în Belarus arată că poporul din Belarus are opinie diferită de cea a rușilor cu privire la războiul din Ucraina.

Belarușii nu sunt poporul care creează imperii și Lukașenko este dictator, dar nu este dictator de tip imperialist, spre deosebire de Putin. Putin este un alt lider, care vrea să refacă Uniunea Sovietică în granițele din anul 1991 și asta e țara lui ideală, asta-i diferența cu poporul belarus.

Vocea Basarabiei: Dar cum vă explicați această diferență între percepția cetățenilor Belarusului și ai Rusiei? Că ar trăi cu frică belarușii că să nu se extindă acest război?

Marko Șevcenko: Și belarușii sunt în frică, dar sunt popoare diferite; rușii au sentimentele lor asupra Ucrainei și războiului din Ucraina, belarușii au sentimentele lor și aceste sentimente sunt diferite. Belarușii nu sunt poporul care creează imperii și Lukașenko este dictator, dar nu este dictator de tip imperialist, spre deosebire de Putin. Putin este un alt lider, care vrea să refacă Uniunea Sovietică în granițele din anul 1991 și asta e țara lui ideală, asta-i diferența cu poporul belarus.

Sincer, eu nu sunt încrezut definitiv că Prigojin atât…, aștept ca să vină confirmări independente din sursele inteligenței occidentale că, într-adevăr, dl Prigojin s-a aflat în nava care s-a prăbușit, nu numai în listele de pasageri, dar și în mod fizic a fost prezent acolo. Așteptăm…

Vocea Basarabiei: V-a surprins informația privind decesul șefului grupului Wagner, Evgheni Prigojin?

Marko Șevcenko: Da, mi s-a părut interesantă această știre.

Vocea Basarabiei: Dar despre ce vorbește acest lucru?

Marko Șevcenko: Sincer, este o confirmare că orice fel de opoziție din Rusia poate fi inclusiv ucisă, iar opoziția așa-zisă patriotică, adică opoziția lui Prigojin nu era pentru democrație, pentru libertate, pentru Ucraina independentă ș.a.m.d., Prigojin a fost un criminal militar, dar și opoziția din acest punct de vedere nu este ceva binevoit de către Vladimir Putin și de aceea finalul era de așteptat. Sincer, eu nu sunt încrezut definitiv că Prigojin atât…, aștept ca să vină confirmări independente din sursele inteligenței occidentale că, într-adevăr, dl Prigojin s-a aflat în nava care s-a prăbușit, nu numai în listele de pasageri, dar și în mod fizic a fost prezent acolo. Așteptăm…

Vocea Basarabiei: Dar credeți că totuși încă nu ar trebui să avem încredere totală că acest caz tragic s-a produs?

Marko Șevcenko: Cazul a avut loc, avionul s-a prăbușit sau a fost doborât, așteptăm confirmările independente, pentru că sunt semne că s-ar putea să fi fost doborât, dar așteptăm și confirmările din surse mai independente în ceea ce privește moartea lui Prigojin.

Vocea Basarabiei: Ce poate urma după acest caz?

Marko Șevcenko: În primul rând, toată opoziția din Rusia va înțelege că niciun joc cu Putin nu are un final fericit, toată opoziția va înțelege că dacă ai intrat în joc, asta înseamnă că trebuie să mergi până la capăt, nu ca Prigojin…

Vocea Basarabiei: Ba era de partea lui Putin, ba era împotriva puterii…

Marko Șevcenko: …s-a stopat la câteva sute de kilometri depărtare de la Moscova și, OK, a trebuit să iasă ca rezultat. Dacă ai intrat în joc, trebuie să mergi până la capăt, nu se poate ca să fie în același 11.50// și dl Putin, și opoziția de diferite culori, nu contează ce fel de culori are opoziția – de stânga, de dreapta, pro-militară, pro-război, anti-război, nu contează absolut. Important pentru Putin – ești pro sau contra puterii personale a lui Putin. Deci, asta e important și de aceea toți oamenii care se gândesc că țara în frunte cu Putin merge în direcție greșită trebuie să înțeleagă că nu te poți opri la mijloc, dacă ai hotărât să mergi trebuie să mergi până la capăt.

Vocea Basarabiei: Deci, nu jumătate de cale, dar până la sfârșit, da?

Marko Șevcenko: Absolut! Paharul trebuie să fie plin totalmente.

Ucrainenii nu cred că în schimbul  teritoriilor ocupate se poate găsi o pace durabilă…

Vocea Basarabiei: Comunitatea internațională continuă să sprijine Ucraina, dar credeți că ar putea la un moment dat să fie făcută o presiune din partea acestei comunități mondiale, ca totuși să se așeze la masa de dialog cele două părți?

Marko Șevcenko: Eu nu cred în aceste lucruri, în primul rând, pentru că sondajele de opinie demonstrează foarte clar și permanent, chiar ultimele sondaje de opinie arată clar că mai mult de 90 la sută din ucraineni sunt împotriva unor cedări teritoriale în comparație cu negocierile de pace. Ucrainenii nu cred că în schimbul  teritoriilor ocupate se poate găsi o pace durabilă, ucrainenii știu foarte sigur că dacă Putin va stopa, asta înseamnă că ei să facă regruparea militarilor, să modernizeze din nou armata, recuperează greșelile și vine mai târziu cu un nou război, exact la fel cum a fost făcut al doilea război din Cecenia, de exemplu, când Rusia a pierdut primul război, a fost nevoită să facă pauză, să modernizeze armata, să facă concluzii din greșeli și să revină cu un nou război, care s-a terminat cum s-a terminat. Așa a fost cu două războaie mondiale, când țara care a pierdut primul război a avut un sentiment foarte puternic de umilință și la putere au ajuns forțele care au inițiat al Doilea Război Mondial, și numai după pierderea totală situația în Europa s-a schimbat definitiv. Ni s-a părut că definitiv, pentru că un nou nazism a venit sub masca antinazismului, din păcate, și toate atrocitățile de care am auzit și am citit în manualele din istoria celui de-al Doilea Război Mondial, făcute de naziști, în prezent se repetă pe teritoriul Ucrainei – și uciderile în masă, și atrocitățile militare. Și toată lumea, cine se interesează știe despre asta. Deci, repet, mai mult de 90 la sută din ucraineni sunt siguri că nu se poate cumpăra pacea plătind-o cu teritoriile cedate, nu se poate. De aceea ucrainenii sunt împotrivă și nu există nici un politician, nici președintele Ucrainei, nici guvernul, nici parlamentul ucrainean nu vor vota, pentru că populația este împotrivă.

Vocea Basarabiei: Autoritățile de la Kiev spun că vor lupta până la ultimul centimetru de pământ ca să fie reîntors Ucrainei, dar eu urmăresc și discuțiile din Occident, ideile pe care le sugerează experți militari, istorici, că Crimeea va fi, până la urmă, piatra de încercare. A cui e Crimeea, a cui va fi Crimeea?

Marko Șevcenko: Crimeea este și o să fie ucraineană, este o parte integrală a teritoriului ucrainean, este republică autonomă din cadrul Ucrainei și este un pământ legat strict cu poporul tătarilor din Crimeea. Deci este pământul lor de baștină și de aceea Crimeea a fost și o să fie ucraineană. Recent, președintele Ucrainei, dl Zelenski, a declarat că se pare că Crimeea se va întoarce în componența Ucrainei prin metode militare, nu este exclus. Acum deja știm că eforturile militarilor și serviciilor speciale sunt în proces de realizare privind Crimeea, privind bazele militare ruse din Crimeea, privind podul dintre Crimeea și Rusia, sunt sub lovituri de diferit gen. Deja nu este tabu, avem suportul și tehnic, și juridic, și politic din partea aliaților noștri în ceea ce privește Crimeea, ei toți sunt de acord că Crimeea este parte integrală a Ucrainei și nu avem nicio îndoială că, repet, Crimeea o să fie cea ucraineană, întrebarea este numai când și cum, dar o să fie.

Vocea Basarabiei: Unii zic că istoric, totuși, ea a aparținut și Rusiei, și de asta e această dispută, dar Rusia a recunoscut independența în hotarele existente atunci în 1991.

Marko Șevcenko: Exact. Și a fost decizia conducerii sovietice și Rusiei ca peninsula Crimeea să fie transmisă în componența Ucrainei.

Vocea Basarabiei: Așa a fost.

Marko Șevcenko: Care a fost adoptată prin toate deciziile legislative de atunci.

Platforma Crimeea a fost creată înainte de război, cu un an înainte de război, și a fost creată ca o platformă la care se discută problema de-ocupării Crimeii.

Vocea Basarabiei: În ultimii ani se poartă discuții pe Platforma Crimeea și oficialitățile din Republica Moldova participă la acest eveniment. De ce e nevoie de aceste discuții? Ca încă o dată să fie sensibilizată opinia publică internațională despre această problemă?

Marko Șevcenko: Platforma Crimeea a fost creată înainte de război, cu un an înainte de război, și a fost creată ca o platformă la care se discută problema de-ocupării Crimeii. Înainte de război, Ucraina considera că cea mai bună cale de a elibera Crimeea este calea pașnică și diplomatică și a fost declarată ținta diplomației ucrainene că Crimeea se va întoarce acasă prin metode și instrumente diplomatice.

Vocea Basarabiei: Pe cale pașnică.

Marko Șevcenko: Pe cale pașnică, da. Și Platforma Crimeea a fost creată ca unul din instrumente pentru discuții, pentru negocieri, pentru inițierea proceselor la care toată lumea interesată poate participa. S-a început războiul, Rusia a trecut de la instrumente pașnice sau hibride la instrumente militare și se pierde în prezent, de aceea cutia Pandorei este deschisă și Ucraina nu exclude că, dacă Rusia nu va dori să negocieze întoarcerea Crimeii la țara-mamă prin metode pașnice și diplomatice, atunci Ucraina va folosi și instrumente militare.

Vocea Basarabiei: Dle ambasador, putem trage o concluzie că Ucraina își dorește ca țara să rămână independentă, integră, suverană și fără regiuni separatiste, da?

Marko Șevcenko: Absolut! Fără regiuni separatiste înseamnă ca toate regiunile temporar ocupate să fie parte, sunt și să fie parte integrală a Ucrainei.

La momentul actual problema transnistreană nu este problema principală a societății din Republica Moldova, de aceea se află la marginea atenției.

Vocea Basarabiei: De ce vă pun această întrebare? Pentru că Republica Moldova a avut și ea conflict armat la Nistru, în 1992, și iată de atunci și până astăzi e foarte greu să fie identificată o soluție durabilă pentru dosarul transnistrean. Și dacă 30 de ani nu au fost suficienți ca să se găsească o cheie sau un scenariu să fie pus în aplicare ca cele două maluri ale Nistrului să se reunifice, atunci, mă gândesc, în Republica Moldova problema are o perioadă atât de îndelungată cu eșec, dar în Ucraina ar fi și mai complicat, că sunteți în imediata vecinătate cu Federația Rusă și asta e mult mai delicat ca să se rezolve problemele dacă eventual țin de separatism.

Marko Șevcenko: Asta e părerea mea personală, nu ca ambasador, ca un simplu cetățean sau expert în domeniu, părerea mea este că la momentul actual problema transnistreană nu este problema principală a societății din Republica Moldova, de aceea se află la marginea atenției.

Vocea Basarabiei: Ea niciodată nu a fost una prioritară, nu a urcat niciodată în agendă, acum, totuși, ea este readusă în actualitate și se pare că e focusată mai multă atenție pentru ca, totuși, să fie identificată o soluție durabilă pentru această problemă transnistreană.

Marko Șevcenko: Rămâne de văzut ce fel de instrumente, surse și proiecte în acest sens o să fie elaborate de către societatea moldovenească și de către Guvernul sau Parlamentul Republicii Moldova. Ucraina a declarat în mod absolut oficial că va susține orice model de reglementare a conflictului de pe malurile Nistrului propus de autoritățile moldovenești. Părerea noastră este că un singur lucru Ucraina nu va suporta, dreptul de veto de către Tiraspol pentru politica externă și de securitate a țării unificate.

Vocea Basarabiei: Dar nici Republica Moldova nu va accepta acest lucru.

Marko Șevcenko: Deci, în afară de aceste două puncte, restul Ucraina va susține în mod absolut.

Vocea Basarabiei: În Republica Moldova situația, totuși, e cam delicată. De ce? Pentru că de la Gazprom vine gazul și volumul întreg este consumat în stânga Nistrului, în stânga Nistrului se produce energie electrică care e consumată pe întreg teritoriul Republicii Moldova și iată aici încă nu se știe foarte clar – închide robinetul Gazprom-ul, ce se întâmplă cu această regiune transnistreană… Apropo, tranzitul gazelor rusești va continua prin teritoriul Ucrainei?

Marko Șevcenko: În prezent avem contract până în anul 2024, inclusiv. Ucraina a declarat că nu va iniția negocieri noi pentru contract, pentru că suntem în stare de război și am întrerupt relațiile diplomatice cu Moscova. Așteptăm care o să fie poziția Gazprom-ului sau a autorităților ruse, Ucraina este deschisă pentru orice situație în acest sens, în ceea ce privește tranzitul, pentru că în prezent gazul natural se tranzitează prin Ucraina până la Transnistria și Republica Moldova, dar vreau să vă spun că criza energetică care a avut loc…

Vocea Basarabiei: Anul trecut?

Marko Șevcenko: Anul trecut, iarna trecută, nu cred că o să fie repetată în mod atât de sever.

Vocea Basarabiei: Nu în asemenea amploare, da?

Marko Șevcenko: Pentru că și toate țările europene, și companiile energetice au făcut toate concluziile necesare și au început pregătirile de sezonul de iarnă imediat după ce s-a terminat iarna predecesoare și prețurile pe piețele mondiale și internaționale deja sunt în scădere, asta chiar se reflectă pe piața Republicii Moldova deja, ieri am citit o știre că nu e exclus ca…

Vocea Basarabiei: Să scadă tariful?

Marko Șevcenko: …să scadă tariful, pentru că pe piață intră alte loturi de gaz natural cumpărate la prețuri scăzute. Deci, lumea deja s-a schimbat, au apărut scenarii noi de a face rezerve, scenarii noi de tranzit gaze, rute noi și surse noi. De aceea, da, o să fie greu, iarna următoare o să fie grea, dar nu o să fie atât de grea cum a fost mai devreme.

Vocea Basarabiei: Dar mai sunt încă cetățeni și în Republica Moldova, și mai cu seamă la nordul țării, care își pun întrebarea: de ce, dacă aceste două țări sunt în război, Ucraina a continuat să permită Rusiei să tranziteze gazul?

Marko Șevcenko: Pentru că avem contract și consumatorii, cei care câștigă din acest contract sunt aliații noștri din Occident, noi nu dorim o situație când din cauza Ucrainei aliații noștri din Occident să fie în pierdere, ca rezultat al unor mișcări ucrainene.

Vocea Basarabiei: Dar în ce condiții Ucraina va putea să negocieze prelungirea contractului după ce expiră?

Marko Șevcenko: De exemplu, eu nu sunt expert în domeniu, eu nu sunt responsabil pentru negocierile referitoare la gazele naturale…

Vocea Basarabiei: Bine, dar subiectul acesta în cercurile diplomatice tot se discută.

Marko Șevcenko: Presupun, părerea mea personală este că, de exemplu, Ucraina poate avea contract de tranzit cu Germania, cu Polonia, cu Republica Moldova, dacă companiile locale ar cumpăra gaz și ar decide că poate tranzita Ucraina, de ce nu? Nu avem contract cu Rusia, dar avem contract, de exemplu, cu Republica Moldova. Dar, repet, eu nu sunt expert, este părerea mea strict personală și cea mai mare problemă este că nimeni nu poate face prognoza ce situație o să fie doar peste o oră, nu mâine sau poimâine, chiar peste o oră, ce fel de bombardamente sau atacuri pot fi realizate mâine, poimâine, în această săptămână sau lună, în fiecare zi se întâmplă ceva care poate schimba situația definitiv.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.